FER provodi dva nova projekta s...

S početkom 2021. godine, na FER-u su započela dva nova projekta financirana iz programa Obzor 2020; šestogodišnji projekt "ERA istraživačka grupa za umjetnu inteligenciju za robotiku –AIFORS" te četverogodišnji projekt "Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša – WATCHPLANT".

Projekt AIFORS će na FER-u uspostaviti istraživačku grupu Europskog istraživačkog prostora (ERA) za područje umjetne inteligencije odnosno robotike koja će Fakultetu omogućiti privlačenje vrhunskih istraživača koji će samostalno provoditi ambicioznu istraživačku strategiju u inteligentnoj robotici. Time će se na FER-u ujedno otvoriti novi istraživački smjer s velikim potencijalom za istraživačke rezultate i tehnološke inovacije. Očekuje se da će projekt AIFORS značajno pojačati izvrsnost istraživanja i inovacija FER-a te izgraditi kapacitete za njegovo održavanje izvan projekta i među istraživačkim grupama.

FER je koordinator projekta, a voditelj je prof. dr. sc. Ivan Petrović.

Projekt WatchPlant će razviti novu tehnologiju biohibridnog sustava, bežični senzor s vlastitim napajanjem za nadzor urbanih sredina. Razvijeni sustav koristit će metode umjetne inteligencije za stvaranje pametnih odluka i mjerenje parametara okoliša zasnovano na fiziološkom stanju biljaka koje reagiraju na promjene u okolišu. Sustav će koristiti obnovljivu energiju novom upotrebom neistražene tekućine, floemskog soka, čime će biljaka postati "živi senzor" napajan čistom energijom. Projekt ima ambiciju otkriti metodu za izvlačenje dovoljnog volumen soka iz zdrave biljke bez štetnog djelovanja na biljku te projektirati bioelektroničke uređaje koji će stvarati vlastitu energiju (fitosenzor).

 FER je partner na projektu, a voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti