Združeni diplomski studij pomorske...

Fakultet elektrotehnike i računarstva koordinator je projekta "MARBLE – Maritime Robotics in Blue Economy" financiranog u okviru sheme INTERREG Adrion, u sklopu kojeg će se razviti novi združeni diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković. Projekt je započeo u siječnju 2023. godine i trajat će do rujna 2023. godine. 

Glavni cilj projekta MARBLE je podizanje kompetencija i vještina u primjeni pomorske robotike u području plave ekonomije podupiranjem pripreme inovativnog združenog diplomskog programa "MARBLE – Pomorska robotika u plavoj ekonomiji" i provedbom zajedničke obuke koju organizira međunarodna mreža sveučilišta, istraživačkih organizacija, poslovnih klastera i središta digitalnih inovacija.

Ako ste zainteresirani postati dio projekta i s nama sudjelovati u izradi novog studijskog programa slobodno posjetite web stranicu projekta te nas zapratite na Facebooku!

Projekt MARBLE dobio je snažnu podršku industrije plave ekonomije, s 29 pisama potpore primljenih od poduzeća i istraživačkih organizacija zainteresiranih za doprinos združenom diplomskom programu organiziranjem prakse, mentorstvom studentima i predavanjima vezanim za njihovo područje stručnosti.

Ostali ciljevi projekta MARBLE su: 

  1. uspostava mreže akademskih i poslovnih partnera koji zajedno rade na poboljšanju vještina pomorske robotike i izgradnji kapaciteta u plavom gospodarstvu, 

  1. poticanje znanja i vještina o održivom plavom gospodarstvu u jadransko-jonskom području i jačanjem važnosti obrazovanja i inovativnih pristupa temeljenih na novim tehnologijama te izradom zajedničkog magistarskog programa pomorske robotike u plavom gospodarstvu. 

Projekt MARBLE okuplja četiri sveučilišta i jednu istraživačku organizaciju: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska, koordinator projekta), Sveučilište u Trstu (Italija), Nacionalno tehničko sveučilište u Ateni (Grčka), Fakultet elektrotehnike Sveučilišta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Sveučilište Crne Gore (Crna Gora) i Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjenu geofiziku (Italija);. 

Partneri na projektu su također i poslovni klaster te digitalni inovacijski centar koji djeluje kao poveznica s industrijom iz sektora plave ekonomije. To su klaster pomorske tehnologije FVG S.c.a.rl. (Italija) i Digital Innovation Hub (DIH) Agrifood Croatia (Hrvatska). 

Autor: Milena Jenić
Popis obavijesti