Godišnja nagrada za popularizaciju...

Izv. prof. dr. sc. Matko Orsag i poslijedoktorand dr. sc. Frano Petric nagrađeni su godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu tehničkih znanosti u području robotike u 2021. godini. Osim značajne znanstvene aktivnosti u područjima robotike i automatizacije, posebno su aktivni u popularizaciji i promidžbi znanosti i humanoidne robotike.

Aktivnosti uključuju organizacije radionica, posjete za učenike osnovnih i srednjih škola, organizaciju važnih medijskih događaja, nastupe u medijima i slične aktivnosti. U 2021. godini organizirali su robotske božićne zabave, koje su započeli na FER-u 2018. godine. U Centru za kulturu i informacije Maksimir organizirali su Božićni robot party na kojem su se posjetitelji družili s robotima Frankom, Pepperom, Kinovom i Schunkom. Sastavni dio ovog događaja bile su i četiri različite radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Sve su te aktivnosti bile pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

U listopadu 2021. godine organizirali su u Biogradu na Moru DroneDays, skup i izložbu posvećenu zračnoj robotici. U 2021. godini bili su i članovi organizacijskog odbora međunarodne radionice AIRPHARO 2021, također održane u Biogradu na Moru, s temom primjene zračnih robota za interakciju s ljudima i okolinom. Također, 2021. godine sudjelovali su na Konferenciji o budućnosti Europe u Hrvatskom saboru na kojoj je robot Pepper predstavio FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju, što je u medijima i javnosti imalo značajan odjek.

Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost donio je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja, 21. studenoga 2022. godine.  

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti