Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC) objavilo je vijest o pokretanju tri nova strateška istraživačka i inovacijska projekta. Radi se o projektima koji za cilj imaju približiti Europsku uniju i njene partnere ka razvoju neovisnih mikroprocesorskih i HPC (High Performance Computing) tehnologija. The European Processor Initiative (EPI SGA2), The European PILOT i The European Pilot for Exascale (EUPEX) međusobno su povezani projekti i važna prekretnica prema autonomnijem europskom opskrbnom lancu za digitalne tehnologije.

Istraživački centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi FER-a sudjeluje kao partner u sva tri projekta. Stručnjaci iz centra rade na različitim zadacima kao što su razvoj i verifikacija novog procesora opće namjene zasnovanom na Arm arhitekturi, razvoj FPU-a (Floating-Point Unit) za akceleratore zasnovane na RISC-V arhitekturi skupa naredaba te razvoj aplikacija iz domene umjetne inteligencije i obrade slika i videa kojima se ispituju arhitekture sustava i njihove performanse.

European Processor Initiative je projekt koji se zasniva na industrijskom pristupu istraživanju. Glavni ciljevi projekta su isporuka središnjih komponenata budućih europskih superračunala kako bi se postigla globalna konkurentnost, potaknule inovacije i digitalna transformacija europskog gospodarstva.

Cilj EUPEX-a je izravna potpora nastajanju europskog poduzetničkog ekosustava vezanog uz europske HPC tehnologije. Projekt će se baviti i srodnim sektorima kao što su umjetna inteligencija (AI) i Big Data.

The European Pilot je projekt koji se bavi dizajniranjem akceleratora koji se temelji na europskoj tehnologiji i otvorenom standardu koristeći RISC-V arhitekturu.

"Ponosni smo što smo dio sva tri vrhunska europska konzorcija koji imaju za cilj proizvesti ključne računalne komponente bitne za suverenost te gospodarsku i istraživačku konkurentnost Europe. Stvaranje europskog procesora i akceleratora za buduće EU egzaskalarne sustave predstavlja jedno od najnaprednijih područja istraživanja u računarstvu u svijetu te je izuzetno što se dio tih istraživanja izvodi i na FER-u“, izjavio je prof. dr. sc. Mario Kovač, direktor Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi FER-a te voditelj istraživačkih aktivnosti ovih projekata.

Autor: Nikolina Lednicki
Popis obavijesti