Može li umjetna inteligencija pomoći...

FER-ov Laboratorij za analitiku financija i rizika (LAFRA) je u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) sudjelovao u istraživačkom projektu "Predicting cashflow patterns and timing in international bank accounts" s ciljem pronalaska odgovora na pitanje "može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova međunarodnih banaka".

U projektu su od strane FER-a sudjelovali Bruno Gašperov, mag. math, dr. sc. Stjepan Begušić i izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar. Projekt financira EIB Institut pod programom STAREBEI (STAges de REcherche BEI-EIB research internships) te je prvi takav projekt jednog hrvatskog sveučilišta s EIB-om.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu i modelima koje su istraživači s FER-a u sklopu njega razvili.  

Jedan od ključnih problema EIB-a je upravljanje novčanim tokovima temeljenima na raznim kreditnim, investicijskim i rizničkim aktivnostima na međunarodnim tržištima. Predviđanje vremena dolaska uplata od različitih partnera bi unaprijedilo upravljanje likvidnošću i pomoglo optimizirati potrebe za financiranje računa, čime se smanjuju troškovi.

Koristeći povijesne podatke o novčanim tokovima EIB-a, u suradnji s odjelom Finance Directorate, istraživači FER-a razvili su modele za predviđanje vremena uplata očekivanih dolaznih novčanih tokova. Osim samih predikcija, modeli članovima odjela na strani EIB-a pružaju i informacije o vremenskim intervalima u kojima se očekuju novčani tokovi te time pružaju dodatnu razinu sigurnosti pri upravljanju likvidnošću. U sklopu projekta održana je i radionica na temu primjena umjetne inteligencije te radni posjet EIB-u u Luksemburgu na kojem je uspješno demonstriran potencijal razvijenih modela u poslovnom okruženju.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti