Laboratorij za odziv potrošnje - DRLab

U rujnu 2021. godine osnovan je novi istraživački laboratorij FER-a, Laboratorij za odziv potrošnje (Demand Response Lab - DRLab) čiji je voditelj izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Laboratorij je koncipiran kao aktivno kućanstvo koje se sastoji od niza uređaja (stog baterija, punionica električnih vozila i brojni kućanski uređaji) čijom se potrošnjom električne energije upravlja u svrhu odgovora na signale agregatora ili operatora elektroenergetskog sustava.

U okviru DRLaba provode se dva projekta koja se bave odzivom potrošnje pametnih kućanstava (ANIMATION - HRZZ) odnosno razvojem prototipa umreženih stacionarnih baterijskih spremnika energije (USBSE - EFRR), a koji su potpuno usklađeni s novom paradigmom elektroenergetskog sustava prema kojoj dosadašnji pasivni kupci električne energije aktivno sudjeluju u njegovom pogonu.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o novom istraživačkom laboratorju FER-a te nekoliko fotografija.

Naime, porastom udjela obnovljivih izvora energije sve je više neupravljivih i slabo upravljivih proizvođača električne energije (vjetroelektrana i solarnih elektrana) te se uravnoteženje sustava prebacuje na stranu potrošnje. Stoga je važno djelovati u dva smjera: probuditi tržište odziva potrošnje u kućanstvima i aktivirati njihovu fleksibilnost te razviti spremnike energije za pohranu energije iz obnovljivih izvora.

Aktivni potrošači koji mogu pomicati svoju potrošnju u vremenu, tako da koincidira s proizvodnjom iz obnovljivih izvora energije, ključni su za vrlo visoki udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, te posljedično održivi razvoj modernog društva. Zbog upravljivih uređaja oni mogu upravljati svojom potrošnjom i mijenjati svoje profile opterećenja. Iako ti uređaji imaju relativno male pojedinačne snage, njihovo združivanje može postići veliki potencijal u smislu programa odgovora na potražnju.
 


 


 


 

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti