FER partner na projektu "CEKOM...

Danas je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisan ugovor za istraživačko-razvojni projekt pod nazivom "Centar kompetencija za sigurnost upravljačkih sustava" u kojem FER sudjeluje kao partner.

Centar kompetencija (CEKOM) za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava osnovan je s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz provedbu aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog sektora te suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava.

Pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, projekt okuplja partnere iz poslovnog sektora: KONČAR - Inženjering za energetiku i transport d.d., Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. i CS Computers Systems d.o.o te znanstveno-istraživačke institucije Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet - Odjel za Nacionalni CERT.

U sklopu ovog projekta FER će zaposliti šest mlađih istraživača-doktoranada u domeni kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. Voditelj CEKOM-a na FER-u i kontakt osoba je doc. dr. sc. Stjepan Groš.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 25.586.937,08 HRK, dok EU udio financiranja projekta iznosi 17.506.537,44 HRK. Razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2020. do 1. srpnja 2023. godine.

Vijest o potpisivanju ugovora vezanu za CEKOM možete pročitati na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a u nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu.

Temeljna svrha projekta vođena je potrebama industrije kako bi se razvila učinkovita rješenja te podigao kapacitet poslovnog sektora s krajnjim ciljem uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. Partneri na projektu će razviti prototip sigurnosnog sustava kao skup metodologija, alata i usluga primjenjivih u području aktivnog upravljanja kibernetičkom sigurnošću upravljačkih sustava. Navedeno će se neposredno odraziti i na unapređenje sigurnosti nacionalne kritične infrastrukture.

Opći cilj projekta je poboljšanje inovacijskog okruženja i povećanje aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija kroz provedbu kolaborativnih istraživačko razvojnih projekata poslovnog sektora i organizacija za istraživanje i širenje znanja u sektoru kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava.

Specifični ciljevi CEKOM-a za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava su:

  1. Povećanje i intenziviranje istraživačko-razvojnih aktivnosti u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava
  2. Otvaranje novih radnih mjesta i doprinos smanjenju broja nezaposlenih u RH
  3. Industrijsko istraživanje i eksperimentalni razvoj predmetnog CEKOM-a s ciljem razvoja novih proizvoda/usluga koje su inovacija na globalnom tržištu
  4. Povećanje obujma suradnje između poduzetnika i organizacije za istraživanje i širenje znanja, odnosno privatnog i znanstveno istraživačkog sektora.

www.strukturnifondovi.hr
Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti