FER pruža snažan uzlet jačanju...

O ulozi koju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu ima u jačanju kapaciteta za istraživanje i razvoj novih inovativnih proizvoda i usluga, najbolje govori 32 (zasad) odobrena projekta financirana iz poziva Europskog fonda za regionalni razvoj "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II".

Iako alociranje svih sredstava još nije dovršeno, možemo reći da je FER, kao vodeća znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj, u spomenutom pozivu daleko najpoželjniji partner domaćim gospodarskim subjektima. Naime, najmanje 32 poduzeća će, u suradnji s FER-om, na kraju projektnog razdoblja na tržište plasirati jednako toliko novih inovativnih proizvoda ili usluga. Kažemo najmanje, jer alociranjem svih sredstava predviđenih u ovom, tzv. IRI-II pozivu, FER očekuje odobrenje za još nekoliko dodatnih projektnih prijedloga, čime bi se ukupan broj projekata koje Fakultet provodi sa svojim partnerima iz industrije i gospodarstva, popeo na oko 40.

Izuzetno poticajan podatak, koji svakako dodatno ide u prilog jačanju domaćih kapaciteta za istraživanje i razvoj, jest gotovo 100 novozaposlenih istraživača koje je u sklopu navedenih projekata FER zaposlio posljednjih mjeseci na razvoju novih proizvoda i usluga.

Među dosad odobrenim projektima najveći broj odnosi se na područje "Energija i održivi okoliš" (16 projekata), a slijede ga "Promet i mobilnost" (devet projekata), "Sigurnost" (šest projekata) te "Hrana i biokemija" (jedan projekt). Pregled svih projekata koje FER trenutačno provodi dostupan je ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti