FER i Tehničko sveučilište u Beču...

U sklopu provedbe Ugovora o znanstvenoj – tehničkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Savezne vlade Republike Austrije odobren je projekt „Difuzijski sustavi viševrsnih bioloških naliča za obradu otpadnih voda“ (MubiSys). Hrvatski tim vodi doc. dr. sc. Mario Bukal s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Austrijski partner na projektu je Tehničko sveučilište u Beču, a voditeljica austrijskog tima je dr. sc. Esther Daus.

Više informacija o  projektu pročitajte u proširenom sadržaju obavijesti.

Projekt se bavi matematičkim modeliranjem i analizom dobivenih modela bioloških naliča (biofilmova), odnosno razumijevanjem matematičke strukture modela viševrsnih bioloških naliča i razvojem rafiniranih matematičkih alata za njihovu analizu. Biološki naliči (biofilmovi) nakupina su mikroorganizama, koji rastu na granicama različitih faza (npr. na površini vode). Sveprisutni su u prirodi i ovisno o vrsti mogu biti štetni za zdravlje i okoliš, ali i korisni, kao npr. pročišćivači otpadnih voda. Doc. dr. sc. Mario Bukal objasnio je što će znanstvenici istraživati: „Posebno smo zainteresirani za modeliranje i analizu lokalnih učinaka miješanja između različitih vrsta bioloških naliča, što je iznimno korisno u inženjerstvu otpadnih voda, gdje se istovremeno odvijaju različiti procesi poput aerobnih i anoksičnih procesa ili smanjenja sulfata i uklanjanja dušika. Ti fenomeni miješanja mogu se opisati unakrsnom difuzijom, koja opisuje kako prisutnost jedne vrste utječe na razvoj druge vrste u biosustavu.“

U hrvatskom timu još sudjeluju izv. prof. dr. sc. Josipa Pina Milišić (FER), Marija Galić, mag. math. (PMF) te Ivana Radišić, mag. math. (FSB). Početak projekta predviđen je za 1. siječnja 2018. godine. “Značenje ovog projekta za FER je u učvršćivanju znanstvene suradnje s Tehničkim sveučilištem u Beču u području analize parcijalnih diferencijalnih jednadžbi. Projekt će posebno biti koristan doktorandima s obiju strana u stjecanju iskustva kroz mobilnost“- objasnio je docent Mario Bukal.

Autor: Alan Vukić
Popis obavijesti