Drugi u nizu "Dana doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održan je 29. ožujka 2017. godine. Nakon uvodnog govora dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Mislava Grgića, nazočnima se prigodnim riječima obratio i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

U programu je sudjelovalo četvero nagrađenih doktora znanosti, koji su disertacije obranili u ak. god. 2015./2016.: dr. sc. Nikola Banić, dr. sc. Dijana Tralić, dr. sc. Robert Sitar i dr. sc. Tomislav Župan te, kao počasni govornik, dr. sc. Ivan Hrvoić, CEO poduzeća GEM Systems, Inc. u Kanadi i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u mjerenju magnetskoga polja Zemlje, koji je doktorirao 1972. na (tada) Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu.

U poster-sekciji, 35 studenata 3. godine doktorskoga studija je kroz izložbu postera predstavilo aktualne rezultate svojih istraživanja. Nagradu za najbolji poster Dana doktorata 2017. godine dobio je doktorand Ivica Draganjac, a za naročito uspješne postere priznanja su dobili i doktorandi Josip Ćesić, Mihovil Ivas i Miroslav Štampar.

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Svečana sekcija

Skup je vodio prof. dr. sc. Gordan Gledec, prodekan za znanost i voditelj doktorskoga studija. Nakon uvodnog govora dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Mislava Grgića, nazočnima se prigodnim riječima obratio i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

 

 
Otvaranje skupa - govor dekana prof. dr. sc. Mislava Grgića

 

 
Otvaranje skupa - govor prorektora za inovacije, transfer tehnologije
i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenka Šimprage

U nastavku programa nastupilo je petero istaknutih doktora znanosti poteklih s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

U prvom dijelu imali smo prilike čuti nedavno promovirane doktore znanosti: dr. sc. Nikolu Banića, dr. sc. Dijanu Tralić i dr. sc. Tomislava Župana, koji su za svoje doktorske disertacije bili nagrađeni Srebrnom plaketom "Josip Lončar" za posebno istaknutu doktorsku disertaciju te dr. sc. Roberta Sitara, koji je nagrađen nagradom "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća s primjenom u industriji. (Sve nagrade dodijeljene su za ak. god. 2015./16.) Uz priču o svojim doktorskim rezultatima, oni su podijelili i neka osobna iskustva o stjecanju znanja, o istraživačkim usponima i padovima te ustrajnosti kao nužnom elementu konačnog uspjeha - uz pokoji savjet kolegama-doktorandima.

 

 
Izlaganje dr. sc. Nikole Banića
 

 
Izlaganje dr. sc. Roberta Sitara
 

 
Izlaganje dr. sc. Dijane Tralić
 

 
Izlaganje dr. sc. Tomislava Župana
 

Potom se nazočnima, kao počasni govornik, obratio dr. sc. Ivan Hrvoić, CEO poduzeća GEM Systems, Inc. u Kanadi i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u mjerenju magnetskoga polja Zemlje, koji je doktorirao 1972. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Kao hrvatski znanstvenik s bogatim istraživačkim, poslovnim i životnim iskustvom, dr. sc. Ivan Hrvoić svojim je primjerom pokazao kako stjecanje znanja ne završava doktoratom te kako se znanjem, uz snagu i odgovornost, može ne samo odrediti vlastiti životni put i poslovni uspjeh, već i pozitivno utjecati na društvo kroz pomaganje drugima - u njegovom slučaju, svojoj domovini, ali i studentima i perspektivnim mladim istraživačima te siromašnima i potrebitima.

 

 
Izlaganje dr. sc. Ivana Hrvoića

 

Poster-sekcija

U poster-sekciji, 35 studenata 3. godine doktorskoga studija je kroz izložbu postera predstavilo aktualne rezultate svojih doktorskih istraživanja na temama disertacija, koje je Senat Sveučilišta u Zagrebu odobrio u ak. godini 2015./16. Svi posteri predstavljeni na Danu doktorata ušli su u natjecanje za najbolji poster.

 
Diskusija i druženje na poster-sekciji

Na temelju mišljenja Povjerenstva za odabir najboljeg postera, koje su činili istaknuti članovi Odbora za doktorske studije FER-a: prof. dr. sc. Ratko Magjarević, kao predsjednik, te prof. dr. sc. Sonja Grgić i prof. dr. sc. Vlado Sruk, kao članovi, priznanje za najbolji poster Dana doktorata 2017. godine dobio je doktorand Ivica Draganjac (mentor: prof. dr. sc. Ivan Petrović).

 

 
S lijeva na desno: prodekan Gordan Gledec, doktorand Ivica Draganjac (najbolji poster),
mentor prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, te članovi povjerenstva za odabir najboljeg postera -
profesorica Sonja Grgić te profesori Ratko Magjarević i Vlado Sruk

Povjerenstvo je također izdvojilo tri naročito uspješna postera, za koje su priznanja dobili doktorandi Josip Ćesić (mentor: prof. dr. sc. Ivan Petrović), Mihovil Ivas (mentor: prof. dr. sc. Ante Marušić) i Miroslav Štampar (mentor: prof. dr. sc. Krešimir Fertalj).

 

 
S lijeva na desno: prodekan Gordan Gledec, doktorand Josip Ćesić (priznanje za poster),
mentor prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, te članovi povjerenstva za odabir najboljeg postera -
profesorica Sonja Grgić te profesori Ratko Magjarević i Vlado Sruk

 

 
S lijeva na desno: prodekan Gordan Gledec i doktorand Mihovil Ivas (priznanje za poster)
uz članove povjerenstva za odabir najboljeg postera - profesoricu Sonju Grgić
te profesore Ratka Magjarevića i Vladu Sruka

 

 
S lijeva na desno: prodekan Gordan Gledec, doktorand Miroslav Štampar (priznanje za poster),
članovi povjerenstva za odabir najboljeg postera - profesorica Sonja Grgić, profesor Ratko
Magjarević i profesor Vlado Sruk te mentor prof. dr. sc. Krešimir Fertalj

Nakon svečane dodjele nagrada, druženje je nastavljeno u klubu AMAC-Alumni FER-a. U galeriji možete vidjeti još fotografija s cijelog događaja.

Publikacija Dana doktorata i on-line izložba postera

Podaci o doktorima znanosti koji su na FER-u doktorirali u ak. god. 2015./16., uz sažetke njihovih disertacija te popis prezentiranih postera sadržani su u prigodnoj publikaciji "Dan doktorata 2017.", dostupnoj u elektroničkom obliku.

Na stranicama FER-a je također postavljena i on-line izložba postera prezentiranih u poster-sekciji.

Autor: Maja Matijašević
Popis obavijesti