U petak 23. studenoga 2007. proslavljen je Dan FER-a. Pred velikim brojem uglednih gostiju iz akademskog okruženja, gospodarstva i ostalih društvenih grana, tradicionalno su dodjeljene nagrade "Josip Lončar", "Stanko Turk" i po prvi puta "Roberto Giannini" u spomen na tragično preminulog, među studentima omiljenog, nastavnika FER-a.

Također su dodijeljene nagrade tvrki Ericsson Nikola Tesla, KONČAR, INETEC i Agrokor.

Priznanja su dodjeljena po osmi put srednjim školama za kvalitetno osposobljavanje učenika temeljem kojeg najbolji učenici stječu pravo izravnog upisa na FER bez polaganja razredbenog postupka. U akademskoj godini 2008./2009. to pravo će ostvariti 36 učenika iz 24 srednje škole.

Više o laureatima možete pročitati u nastavku vijesti.

Dekan i prodekani dočekuju mnoge ugledne goste, 1 minutu prije početka proslave

 

"Lijepa naša"

 

Nakon pozdrava skupu od strane dekana FER-a prof.dr.sc. Vedrana Mornara, kratak govor održao je posebni gost, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš.

 

Prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu

 

Ove su godine Brončane plakete "JOSIP LONČAR" za akademsku godinu 2006./2007., dobili:

 1. Hrvoje Pandžić, smjer Elektroenergetika (sponzor nagrade Hrvatska elektroprivreda d.d., Zagreb)
 2. Tanja Vešić, smjer Elektrostrojarstvo i automatizacija (sponzor Končar-Institut za elektrotehniku d.d., Zagreb)
 3. Tamara Petrović, smjer Automatika (sponzor EXOR d.o.o, Zagreb)
 4. Ivan Dokmanić, smjer Industrijska elektronika (sponzor Siemens d.d., Zagreb).ing.
 5. Emil Dumić, smjer Radiokomunikacije i profesionalna elektronika (sponzor Odašiljači i veze d.o.o., Zagreb)
 6. Agata Brajdić, smjer Telekomunikacije i informatika (sponzor: Hrvatske telekomunikacije d.d., Zagreb)
 7. Čedomir Šegulja, studij Računarstva (sponzor: Microsoft Hrvatska d.o.o., Zagreb)
 8. Artur Šilić, studij Računarstva (sponzor: T-mobile Hrvatska d.o.o., Zagreb)
 9. Marin Šilić, studij Računarstva (sponzor: Computech d.o.o., Zagreb)
 10. Ivo Krka, studij Računarstva (sponzor: B4B d.o.o., Zagreb)

Nagradu "Stanko Turk" dobio je Denis Siladi, dipl.ing. računarstva, za osobito vrijedan diplomski rad iz područja računarstva "Sustav za nadzor i upravljanje računalnom sigurnošću" (mentor: doc.dr.sc. Marin Golub).

Nagradu Ericsson Nikola Tesla dodjelila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave

Dodijeljena je i tradicionalna nagrada kojom Ericsson Nikola Tesla d.d. nagrađuje najbolje radove studenata iz područja Telekomunikacija, temeljem raspisanog Natječaja ENT i FER-a. Temeljem mišljenja stručnog povjerenstva Nagrada Ericsson Nikola Tesla za ak.god. 2006./2007. dodjeljena je studentima FER-a, V. nastavne godine, smjera Telekomunikacije i informatika:

 • Prva nagrada dodjeljena je Marku Brkiću, Andreju Grguriću, Tomislavu Jakušu-Mejarcu, Marku Kneževiću, Borislavu Ožegoviću i Silviji Prlić, za rad "Sense2Care project",
 • Druga nagrada dodjeljena je Franu Frkoviću za rad "Terminal Capabilities and User Preferences management Using Semantic Web Technologies",
 • Treća nagrada dodjeljena je Marijanu Zemljiću i Tvrtku Miličiću za rad "Personal Rules Database Management", te Dariu Đuriću za rad: "Open Diameter Protocol Stack".

Godišnju nagradu "INETEC" dodjeljuje Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o. Zagreb u svrhu poticanja te pružanja podrške mladim i darovitim studentima u daljnjem studiranju.

Nagrada "INETEC" dodjeljena je studentu Ivanu Markoviću, V. godina studija (ak.god. 2006./2007.), za izvrstan rezultat tijekom studija, smjer Automatika.

Godišnja nagrada AGROKOR dodijeljuje se za projektno ili idejno rješenje proizvoda odnosno usluge koja je zanimljiva i dostupna širokom krugu korisnika elektroničkog poslovanja.

 • Prva nagrada dodjeljena je Vedranu Podobniku, Ani Petrić i Krešimiru Jurasoviću za projekt: "Kupi me",
 • Druga nagrada dodjeljena je Tomislavu Novaku, Vladimiru Perkoviću i Mariu Popoviću, za projekt: "SMS2", a
 • Treća nagrada dodjeljena je Goranu Rađenoviću, Mariu Turku i Ivanu Šipki za projekt: "MEMS", te autoru Josipu Markiću za projekt: "Bela"

Srebrne plakete "JOSIP LONČAR" dobili su:

 • 1. Mr.sc. Marko Aunedi, za istaknuti magistarski rad "Optimalni prihvat distribuirane proizvodnje električne energije u uvjetima otvorenog tržišta“, mentor: prof.dr.sc. Davor Škrlec
 • 2. Mr.sc. Ani Grubišić, za istaknuti magistarski rad "Vrednovanje učinka inteligentnih sustava e-učenja“, mentor: prof.dr.sc. Slavomir Stankov
 • 3. Mr.sc. Tomislav Petković, za istaknuti magistarski rad "Catheter Motion Tracking from Fluoroscopy Image Sequence“ (“Praćenje kretanja katetera u nizu fluoroskopskih slika“), mentor: prof.dr.sc. Sven Lončarić.
 • 1. Dr.sc. Krešimir Delač, za posebno uspješno doktorsku disertaciju "Raspoznavanje lica u domeni kompresije“,  mentor: prof.dr.sc. Mislav Grgić,
 • 2. Dr.sc. Hrvoje Džapo, za posebno uspješno doktorsku disertaciju "Mjerna metodologija temeljena na modelu s primjenom na ispitivanje uzemljivačkih sustava“, mentor: prof.dr.sc. Stanko Tonković,
 • 3. Dr.sc. Mario Vašak, za posebno uspješno doktorsku disertaciju "Time Optimal Control of Piecewise Affine Systems“ (“Vremenski optimalno upravljanje po dijelovima afinim sustavima“),  mentor: prof.dr.sc. Nedjeljko Perić.

Dodjeljena je i godišnja nagrada "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti, a ocjenjena je kao najbolja sa stajališta primjene u industriji. Ovu su nagradu za doktorsku disertaciju obranjenu u ak.god. 2006./2007. dobili:

 • dr.sc. Mario Vašak za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Time Optimal Piecewise Affine Systems", mentor: prof.dr.sc. Nedjeljko Perić
 • dr.sc. Antun Mikulecky za doktorsku disertaciju pod naslovom "Kapacitet i faktor dielektričkih gubitaka transformatorskih provodnika", mentor: prof.dr.sc. Josip Butorac,

Nagrada Roberto Giannini utemeljena je odlukom Fakultetskog vijeća 21. veljače 2007. i dodijeljena je prvi put ove godine. Nju je za za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima u ak.god. 2006./2007. dobio doc.dr.sc. Igor Lacković.

Na kraju, dodjeljene su Zlatne plakete "JOSIP LONČAR" za ak.god.2006./2007.:

 • Prof.dr.sc. Gorislavu Ercegu - za dugogodišnji predani rad na Fakultetu i doprinos u znanstvenoistraživačkom radu, te posebno za izuzetne uspjehe u suradnji s gospodarstvom i
 • Prof.dr.sc. Branku Mikcu - za dugogodišnji predani rad na Fakultetu i izuzetan doprinos u znanstvenoistraživačkom radu, posebno na međunarodnim znanstvenim projektima

Fakultet je po osmi put dodjelio Priznanje srednjim školama za kvalitetno osposobljavanje učenika temeljem kojeg najbolji učenici stječu pravo izravnog upisa na FER bez polaganja razredbenog postupka.

Za ak.god. 2008./2009. to pravo ostvaruje 36 učenika iz 24 srednje škole. Od toga 17 učenika sa zagrebačkih srednjih škola i 19 iz ostalih srednjih škola RH:

 1. XV. gimnazija, Zagreb, 6 upisnih mjesta
 2. V. gimnazija, Zagreb, 4 upisna mjesta
 3. Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb, 3 upisna mjesta
 4. Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb, 1 upisno mjesto
 5. I. Tehnička škola, Zagreb, 1 upisno mjesto
 6. X. gimnazija, Zagreb, 1 upisno mjesto
 7. I. gimnazija, Zagreb, 1 upisno mjesto
 8. Srednja škola Sesvete, Sesvete, 1 upisno mjesto
 9. III. gimnazija, Split, 2 upisna mjesta
 10. Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod, 1 upisno mjesto
 11. Gimnazija, Varaždin, 1 upisno mjesto
 12. Gimnazija Karlovac, Karlovac, 1 upisno mjesto
 13. Gimnazija Franje Petrića, Zadar, 1 upisno mjesto
 14. Elektrostrojarska škola Varaždin, Varaždin, 1 upisno mjesto
 15. Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka, 2 upisna mjesta
 16. Gimnazija Velika Gorica, Velika Gorica, 1 upisno mjesto
 17. Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik, 1 upisno mjesto
 18. Srednja škola Tina Ujevića, Kutina, 1 upisno mjesto
 19. Tehnička škola Karlovac, Karlovac, 1 upisno mjesto
 20. Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar, 1 upisno mjesto
 21. Gimnazija Pula, Pula, 1 upisno mjesto
 22. Gimnazija, Požega, 1 upisno mjesto
 23. III Gimnazija, Osijek, 1 upisno mjesto
 24. Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok, 1 upisno mjesto

Za vrijeme proslave, pianistica Eva Kirchmayer Bilić te operni pjevači Antonio Brajković, Marija Lešaja i Antonia Mirat izveli su nekoliko opernih arija iz opera Čarobna frula, Carmen i Porgy i Bess.

 

Po prvi puta je puštem i iznimno zanimljivi promo film za buduće studente FER-a, koji je dekan FER-a prof.dr.sc. Vedran Mornar naručio od skupine talentiranih FER-ovih studenata koji se bave filmskom umjetnošću.

Nakon proslave, dekan je prisutne pozvao na domijenak koji je pripremio restoran Cassandra i na razgledavanje izložbe akademskog kipara i slikara Zlatka Čulara u Galeriji FER-a.

Tradicionalna zakuska

Autor: Kristijan Zimmer
Popis obavijesti