Na poziv Ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića u četvrtak 16. studenog 2017. godine u MORH-u je održana prezentacija projekta Cyber Conflict Simulator. Cyber Conflict Simulator zajednički je projekt koji provode tvrtka Utilis d.o.o. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva te prvi projekt koji se u svojim ciljevima odnosi na pružanje podrške obrambeno-sigurnosnom sektoru a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. U nešto manje od sat vremena prezentacije su održali doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog tima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Zdenko Čorić direktor tvrtke Utilis d.o.o. te Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U tim prezentacijama prikazan je strateški okvir unutar kojega je projekt prijavljen i sufinanciran, povijest nastanka ideje te sam proces prijave projekta. Ministar Krstičević čestitao je prijaviteljima projekta te najavio podršku Ministarstva obrane daljnjoj realizaciji tog projekta u smislu pojedinih dijelova razvoja te operativne komercijalizacije. Više informacija kao i nekoliko slika s prezentacije moguće je vidjeti u nastavku obavijesti.

Projekt Cyber Conflict Simulator zajednički je projekt tvrtke Utilis d.o.o. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Prijava projekta pripremljena je uz tehničku pomoć European Defence Agency (EDA) te je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Radi se o natječajima koji potiču istraživanje i razvoj te suradnju istraživačkih institucija i komercijalnog sektora. U listopadu ove godine projekt je odobren te su u tijeku završne pripreme za potpisivanje ugovora. O uspješnoj prijavi tog projekta izvjestila je i EDA na svojim Web stranicama.

Temeljem tog uspjeha, Ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević pozvao je prijavitelje da prezentiraju svoj projekt. Prezentacija je održana u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske 16. studenog 2017. godine. Sa strane Ministarstva obrane Republike Hrvatske prezentaciji su prisustvovali Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, uz pomoćnika ministra Romana Mikulića, Zamjenika zapovjednika GSHV general pukovnika Drage Matanovića, te kompletnim osobljem MORH i GSHV kojima je od važnosti da se upoznaju s ovom vrst projekata. U ime Fakulteta elektrotehnike i računarstva prezentaciji je prisustvovao prodekan za znanost izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec kao predstavnik Uprave Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te doc. dr. sc. Ante Đerek, član projektnog tima FER-a i doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog tima FER-a. Sa strane tvrtke Utilis d.o.o. sudjelovao je njen direktor Zdenko Čorić. U ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta nazočio je Goran Basarac koji je bio zadužen za razvoj Strategije pametne specijalizacije, pogotovo prioritetnog tematskog područja SIGURNOST unutar kojeg je projekt tvrtke Utilis d.o.o. i prijavljen..

Nakon uvodnog govora samog Ministra, izlaganja je otvorio pukovnik Darko Galinec koji je dao kratki osvrt na pojmove kibernetičke sigurnosti te suradnju FER-a i MORH-a. Nakon toga izlagao je gosp. Zdenko Čorić koji je Ministra i sve prisutne upoznao sa tvrtkom Utilis, motivima za prijavu na projekt, vremenskim slijedom prijave od inicijalne ideje do prihvaćanja projekta te na kraju sa financijskom konstrukcijom samog projekta. Nakon njega svoje izlaganje je imao doc. dr. sc. Stjepan Groš koji je Ministra i sve prisutne kratko upoznao sa Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Laboratorijem za informacijsku sigurnost i privatnost unutar kojega se provodi projekt. Nakon toga prezentirao je elemene iz kojih je proistekla ideja o samom projektu s posebnim naglaskom na vježbe kibernetičke sigurnosti koje organizira NATO i uočenim manjkavostima istih. Projekt Cyber Conflict Simulator za cilj ima riješiti uočene manjkavosti. Nakon toga govorio je o istraživačkim izazovima pri realizaciji tog projekta kao i o budućim potencijalima rezultata tog projekta. Zadnje izlaganje imao je gosp. Goran Basarac koji je Ministra upoznao sa Strategijom pametne specijalizacije s posebnim naglaskom na područje Sigurnosti unutar kojeg spada i kibernetička sigurnost kao krovna tema ovog projekta. Pri tome je Ministar upoznat i sa nekim statistikama kao što je primjerice broj projekata prijavljenih u području sigurnosti, a posebice u kibernetičkoj sigurnosti.

Nakon izlaganja gosp. Basarca još jednom se okupljenima obratio Ministar Krstičević te je čestitao prijaviteljima i obećao punu podršku Ministarstva obrane u tijeku provedbe samog projekta. Ministru Krstičeviću se na čestitkama i podršci zahvalio doc. dr. sc. Stjepan Groš.

 

Autor fotografija: OSRH/ Stjepan Brigljević

Autor: Stjepan Groš
Popis obavijesti