Obavijesti

CybersecRDI, digitalno inovacijsko središte (engl. Digital Innovation Hub – DIH) iz područja kibernetičke sigurnosti smješten u sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT), uvršten je 18. siječnja 2019. godine u katalog potpuno operativnih digitalnih inovacijskih središta Europske komisije. Svrha kataloga DIH-ova Europske komisije je dati pregled aktivnih digitalnih inovacijskih središta u Europi te pružiti podršku njihovom umrežavanju uz potporu regionalnih, nacionalnih i europskih inicijativa za digitalizaciju industrije. Profil CybersecRDI DIH-a u katalogu DIH-ova EK možete pogledati ovdje.

Uvrštavanjem u katalog, CybersecRDI postao jedan od svega nekoliko potpuno operativnih digitalnih inovacijskih središta u Europi orijentiranih prema kibernetičkoj sigurnosti. CybersecRDI DIH ključno je mjesto pružanja potpore hrvatskim tvrtkama i institucijama u povećanju konkurentnosti poboljšanjem njihove kibernetičke sigurnosti, kao i u procesu generiranja novih proizvoda i usluga kibernetičke sigurnosti poticanjem aktivnosti educiranja, istraživanja, razvoja i inovacija. Više o CybersecRDI DIH-u možete pročitati ovdje.

U osnivanju CybersecRDI digitalnog inovacijskog središta Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost odigrao je ključnu ulogu te je također jedan od partnera toga DIH-a.

Autor: Stjepan Groš

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, održala je u četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u Ministarstvu obrane RH prvu simulacijsku vježbu pod nazivom Kibernetički štit 2018. Uz ministra obrane RH, Koordinaciju čine najviši državni dužnosnici, ravnatelji obavještajnih agencija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, glavni ravnatelj policije te drugi državni dužnosnici zaduženi za obranu i sigurnost. U simulacijskoj vježbi na scenarij kibernetičkog napada sudjelovao je i voditelj Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost doc. dr. sc. Stjepan Groš s FER-a.

Više o simulacijskoj vježbi Kibernetički štit 2018 pročitajte u proširenoj obavijesti.

Autor: Stjepan Groš

Na poziv Ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića u četvrtak 16. studenog 2017. godine u MORH-u je održana prezentacija projekta Cyber Conflict Simulator. Cyber Conflict Simulator zajednički je projekt koji provode tvrtka Utilis d.o.o. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva te prvi projekt koji se u svojim ciljevima odnosi na pružanje podrške obrambeno-sigurnosnom sektoru a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. U nešto manje od sat vremena prezentacije su održali doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog tima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Zdenko Čorić direktor tvrtke Utilis d.o.o. te Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U tim prezentacijama prikazan je strateški okvir unutar kojega je projekt prijavljen i sufinanciran, povijest nastanka ideje te sam proces prijave projekta. Ministar Krstičević čestitao je prijaviteljima projekta te najavio podršku Ministarstva obrane daljnjoj realizaciji tog projekta u smislu pojedinih dijelova razvoja te operativne komercijalizacije. Više informacija kao i nekoliko slika s prezentacije moguće je vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Stjepan Groš

Laboratorijem za sigurnost i privatnost u suradnji s poslijediplomskim specijalističkim studijem informacijske sigurnosti, Hrvatskim odjelom udruge ISACA te Odjelom za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE organiziraju predavanje:

"Cyber Threat Intelligence"

koje će održati doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak, 15. svibnja 2017., u 17.30 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Stjepan Groš

 

Članovi Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost aktivno su sudjelovali u najvećoj i najsloženijoj NATO vježbi zaštite računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2016". U petodnevnoj vježbi sudjelovalo je 27 NATO članica, brojne NATO partnerske zemlje te NATO i EU tijela. I ove su godine hrvatski partneri iz industrije i akademske zajednice sudjelovali u provedbi vježbe. Da bi se savladali složeni tehnički izazovi koji se pojavljuju pri rješavanju računalnih incidenata naglasak je stavljen na međusobnu komunikaciju i suradnju.

Vježbom se rukovodilo iz NATO-ovog centra izvrsnosti - Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCD COE) koji se nalazi u Tallinnu u Estoniji.

Autor: Stjepan Groš

Članovi Laboratorija sudjelovali su na vježbi CyberEurope 2016 koja je održana 13. i 16. listopada 2016. godine pri čemu su pripreme za vježbu započele na proljeće 2016. godine.

Autor: Stjepan Groš

Voditelj Laboratorija doc. dr. sc. Stjepan Groš prezentirao je 7. prosinca 2016. godine aktivnosti Laboratorija u 2016. godini te planove za 2017. godinu u okviru 5. Savjetovanja o sigurnosti informacijskih sustava u organizaciji Zavoda za sigurnost informacijskih sustava. Prezentaciju je moguće dohvatiti u repozitoriju. Osim prezentacije, Stjepan Groš također je sudjelovao na okruglom stolu na temu “Kibernetička i informacijska sigurnost – budući izazovi”.

Autor: Stjepan Groš

Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost član je grupe tvrti i istraživačkih institucija koje su osnovale Centar kompetencija za sigurnost upravljačkih sustava svečanim potpisivanjem ugovora 26.10.2016. Više informacija moguće je pronaći na stranicama tvrtke CS koja je koordinator projekta.

 

 

 

Autor: Stjepan Groš

U organizaciji Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost te Udruge MIPRO, na FER-u će se u petak 6.5.2016. održati mini-konferencija s temom pametne specijalizacije u području kibernetičke sigurnosti. Konferencija počinje u 10 sati u Sivoj vijećnici Kongresnog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Svrha okupljanja je potaknuti tvrtke na prijave na natječaje za CEKOM-e i projekte pametne specijalizacije koji se uskoro očekuju te umrežavanje svih dionika koji mogu sudjelovati kao nositelji ili partneri.
 

Program konferencije te više detalja o pametnoj specijalizaciji nalazi se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Groš

Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti u suradnji s Laboratorijem za informacijsku sigurnost i privatnost, Udrugom MIPRO te Odjelom za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

Sigurnost proizvoda u Googleu

koje će održati dr. sc. Ivan Fratrić, Information Security Engineering, Google, Zurich

u ponedjeljak 2. svibnja 2016. godine u 10 sati, Siva vijećnica Kongresnog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta, a jezik predavanja je hrvatski.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Stjepan Groš