Novosti i obavijesti

Objavljen video o mladim...

Objavljen video o mladim znanstvenicima s FER-a

28. 4. 2022. u 09:39,
Petra Škaberna

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, koji se obilježava 26. travnja, Državni zavod za intelektualno vlasništvo u suradnji s FER-om pripremio je prigodni video u kojem sudjeluju naši mladi znanstvenici. U videu su sudjelovali Marin Kačan mag. ing. (ZEMRIS), dr. sc. Marko Šprem (ZESOI), Matea Žilak mag. ing. (ZTEL), Dominik Žanić, mag. ing. (ZKIST), doc. dr. sc. Marko Đurasević (ZEMRIS) te dr. sc. Marsela Polić (ZARI). Video možete pogledati na poveznici ovdje .

FERsat: Lansiranje satelita u 2024....

FERsat: Lansiranje satelita u 2024. godini

28. 4. 2022. u 08:47,
Petra Škaberna

FER ima ambiciozan plan 2024. godine u orbitu poslati svoj prvi satelit, a voditelj FERsata , projekta u sklopu kojeg se satelit razvija, izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić otkriva kako se tim od 30-ak studenata priprema za ovaj impresivni pothvat. "Dokaz da FER ozbiljno cilja na ovo područje, upravo je činjenica da studentima nude razne kolegije vezane za svemirsku tehnologiju", navodi se u članku portala Srednja.hr , u kojem profesor Babić ističe da je "FER-ov cilj obrazovati inženjere da mogu sudjelovati u svjetskoj svemirskoj industriji, napraviti karijere i doprinijeti znanosti u ovom fascinantnom području".

Dr. sc. Marsela Polić stipendistica...

Dr. sc. Marsela Polić stipendistica programa "Za žene u znanosti"

25. 4. 2022. u 10:54,
Petra Škaberna

Marsela Polić doktorica je znanosti s područja tehničkih znanosti polje elektrotehnika i ovogodišnja dobitnica stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija. Marsela je diplomirala je na FER-u s pohvalom cum laude te je dobitnica dvije dekanove nagrade, nagrade Josip Lončar i stipendija MZO-a i Grada Zagreba. Danas radi kao vodeća istraživačica na FER-ovim znanstvenim projektima koji se provode na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) odnosno u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS). U doktorskoj disertaciji naslova "Podatna robotska manipulacija u agrotehničkim zahvatima zasnovana na strojnom i dubokom učenju" bavi se preciznom poljoprivredom, o čemu više možete pročitati u intervjuu za portal Zimo.hr . Snimku dodjele stipendija možete pogledati ovdje .

Na FER-u razvijen najbrži silicijski...

Na FER-u razvijen najbrži silicijski bipolarni tranzistor na svijetu

31. 3. 2022. u 14:01,
Petra Škaberna

Istraživači FER-ovog Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ) razvili su najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor na svijetu, baziran na novom konceptu bipolarnih tranzistora. Najnoviji trendovi u razvoju poluvodiča (tranzistora) odnose se na povećanje energetske učinkovitosti i postizanje što jednostavnijeg proizvodnog procesa kako bi im cijena bila što niža. Novi tip tranzistora koji su razvili FER-ovi istraživači laboratorija MiNEL, pod vodstvom prof. dr. sc. Tomislava Suligoja , posjeduje sve navedene kvalitete. U HRT-ovoj emisiji Prometej spomenuta su i ostala istraživanja koja se provode u spomenutom laboratoriju, u okviru projekta Nexgensemi, poput naprednih poluvodičkih fotodetektora za eksperimente u CERN-u, teorijskih modeliranja galij-nitridnih tranzistora i ostalih naprednih poluvodičkih struktura te projektiranja radiokomunikacijskih integriranih sklopova. Emisiju Prometej, u kojoj sudjeluju prof. dr. sc. Tomislav Suligoj, prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović i Lovro Marković, mag. ing., pogledajte ovdje .

Oko znanosti: Fraktalna analiza...

Oko znanosti: Fraktalna analiza bifurkacija dinamičkih sustava

7. 3. 2022. u 12:23,
Petra Škaberna

U radio emisiji Oko znanosti od 2. ožujka 2022., gostovali su prof. dr. sc. Pavao Mardešić sa Sveučilišta u Dijonu, Francuska, te prof. dr. sc. Vesna Županović s FER-a. Povod je bio posjet profesora Mardešića u okviru HRZZ projekta "Fraktalna analiza bifurkacija dinamičkih sustava", čiji je on suvoditelj, a profesorica Županović voditeljica. S urednicom emisije, gospođom Vesnom Turtulom, razgovarali su o matematici kao znanosti, o značenju matematike u današnjem svijetu, o poučavanju matematike te o univerzalnom jeziku matematike.   Emisiju možete poslušati ovdje .

FER-ov istraživački centar HPC...

FER-ov istraživački centar HPC sudjeluje na tri strateška europska projekta

8. 2. 2022. u 09:30,
Nikolina Lednicki

Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC) objavilo je vijest o pokretanju tri nova strateška istraživačka i inovacijska projekta. Radi se o projektima koji za cilj imaju približiti Europsku uniju i njene partnere ka razvoju neovisnih mikroprocesorskih i HPC ( High Performance Computing ) tehnologija. The European Processor Initiative (EPI SGA2), The European PILOT  i  The European Pilot for Exascale (EUPEX) međusobno su povezani projekti i važna prekretnica prema autonomnijem europskom opskrbnom lancu za digitalne tehnologije. Istraživački centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi FER-a sudjeluje kao partner u sva tri projekta. Stručnjaci iz centra rade na različitim zadacima kao što su razvoj i verifikacija novog procesora opće namjene zasnovanom na Arm arhitekturi, razvoj FPU-a ( Floating-Point Unit ) za akceleratore zasnovane na RISC-V arhitekturi skupa naredaba te razvoj aplikacija iz domene umjetne inteligencije i obrade slika i videa kojima se ispituju arhitekture sustava i njihove performanse.

FER, FERIT i Orqa dizajniraju čip...

FER, FERIT i Orqa dizajniraju čip specijaliziran za bespilotne sustave

4. 2. 2022. u 20:47,
Petra Škaberna

Složeni dizajn čipa kakav dosad nije postojao u Hrvatskoj temelj je inicijative putem koje brzorastuće osječko tehnološko poduzeće Orqa d.o.o. dodatno želi unaprijediti tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) i udaljene stvarnosti (RR). Cilj Sporazuma o suradnji koji su 4. veljače 2022. godine potpisali Orqa, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i FER, jest zajednički rad stručnjaka, inženjera i akademske zajednice na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europsku uniju. Implementacijom ove inicijative potpisnici Sporazuma ujedno će promicati i ključni strateški instrument za provođenje EU industrijske strategije – Important Projects of Common European Interest (IPCEI). U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o zajedničkom projektu poduzeća Orqa, FERIT-a i FER-a putem kojeg će se pokrenuti razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima.

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po...

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po broju aktivnih projekata

28. 1. 2022. u 16:36,
Petra Škaberna

FER je krajem 2021. godine provodio preko 260 znanstvenoistraživačkih projekata, čime je nastavio jačati svoj status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija u Republici Hrvatskoj. FER prema brojnim metrikama zauzima prvo mjesto među domaćim istraživačkim institucijama, a naša je kvaliteta prepoznata i izvan granica zemlje. FER iz Europske unije za potrebe zapošljavanja istraživača i nabavu istraživačke opreme povuče više novaca nego gotovo svi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zajedno. Ukupna vrijednost projekata u kojima je FER sudjelovao u 2021. iznosila je gotovo 3 milijarde kuna, od čega je otprilike sedmina pripala Fakultetu i bila je namijenjena zapošljavanju istraživača te nabavi istraživačke opreme. Također ističemo da 10 posto financijskih sredstava na istraživačkim projektima, koje u Hrvatskoj putem okvirnog programa Obzor 2020 financira Europska unija, dolazi na FER. Upravo zahvaljujući projektima, Fakultet zapošljava 350 zaposlenika (što je gotovo polovica ukupnog broja djelatnika), čija primanja ne ovise o državnom proračunu jer su financirana iz brojnih projekata koje FER provodi. Pogledamo li strukturu projekata prema izvoru financiranja, omjer domaćih i međunarodnih projekata u 2021. godini išao je značajno u prilog projektima financiranim iz domaćih izvora.  Najviše projekata financirano je iz Hrvatske zaklade za znanost (58 posto), a slijede ju Europski fond za regionalni razvoj (35 posto) te Europski socijalni fond (0,7 posto). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020 (30 posto), a slijede ga program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji – COST (21 posto), Erasmus+ (14,5 posto), bilateralni projekti (13 posto), INTERREG (6,5 posto) te ostali (16 posto). FER kontinuirano radi na povećanju istraživačkih, inovacijskih i razvojnih kapaciteta te na kvaliteti vlastitog istraživačkog i inovacijskog rada. Ujedno potiče istraživanja usmjerena na pomicanje znanstvenih granica, u skladu s potrebama gospodarstva te u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama. Ponosni smo što FER već godinama nosi titulu predvodnika u izgradnji snažnog ekosustava za pokretanje hrvatskog gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama.

Promjena paradigme elektroenergetskog...

Promjena paradigme elektroenergetskog sustava

5. 1. 2022. u 10:29,
Petra Škaberna

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava. Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni. Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom. U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf. , Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf. , a možete ga pogledati ovdje .

Može li umjetna inteligencija pomoći...

Može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova?

22. 12. 2021. u 11:04,
Petra Škaberna

FER-ov  Laboratorij za analitiku financija i rizika  ( LAFRA ) je u suradnji s Europskom investicijskom bankom ( EIB ) sudjelovao u istraživačkom projektu "Predicting cashflow patterns and timing in international bank accounts" s ciljem pronalaska odgovora na pitanje "može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova međunarodnih banaka". U projektu su od strane FER-a sudjelovali Bruno Gašperov, mag. math, dr. sc. Stjepan Begušić i izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar . Projekt financira EIB Institut pod programom STAREBEI ( STAges de REcherche BEI-EIB research internships ) te je prvi takav projekt jednog hrvatskog sveučilišta s EIB-om. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu i modelima koje su istraživači s FER-a u sklopu njega razvili.  

Znanstveni članak s FER-a izabran u...

Znanstveni članak s FER-a izabran u "Top Picks in Hardware and Embedded Security"

14. 12. 2021. u 15:40,
Petra Škaberna

Znanstveni članak The Curse of Class Imbalance and Conflicting Metrics with Machine Learning for Side-channel Evaluations izabran je u Top Picks in Hardware and Embedded Security za 2021. godinu. Suautori članka su nastavnici sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, izv. prof. dr. sc. Alan Jović i doc. dr. sc. Stjepan Picek , koji trenutačno radi kao izvanredni profesor na nizozemskom Sveučilištu Radboud, te Annelie Heuser (Univ Rennes), Shivam Bhasin (Nanyang Technological University) i Francesco Regazzoni (University of Lugano). Izbor "Top picks" provodi odbor IEEE Hardware Security and Trust Technical Committee , a ove je godine bilo nominirano 24 znanstvena članka objavljena u konferencijama i časopisima u području računalne sigurnosti u periodu od 2015. do 2020. godine. Ovo značajno priznanje ostvario je navedeni visokocitirani članak objavljen 2019. godine u časopisu IACR Transactions on Crpytographic Hardware and Embedded Systems , koji izdaje jedna od vodećih konferencija o računalnoj sigurnosti, CHES . U nastavku obavijesti pročitajte više informacija o primjeni i doprinosima znanstvenog članka "The Curse of Class Imbalance and Conflicting Metrics with Machine Learning for Side-channel Evaluations" u području računalne sigurnosti.

FER i Siemens Energy Hrvatska...

FER i Siemens Energy Hrvatska potpisali Sporazum o suradnji

13. 12. 2021. u 16:14,
Petra Škaberna

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Gledec i Uprava Siemens Energyja u Hrvatskoj, koju predstavljaju predsjednik Uprave Boris Miljavac, dipl. iur.  i članica Uprave, Laura Musić, dipl. oec., potpisali su 10. prosinca 2021. godine Sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima. Prilikom potpisivanja sporazuma dekan Gordan Gledec izjavio je: "FER je svjestan svoje važne uloge pokretača promjena u području visokih tehnologija. Naši studenti i istraživači su ono najbolje što Hrvatska ima, a gospodarstvo utemeljeno na znanju počiva na inovacijama koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja. Stoga vjerujemo da su upravo ovakve suradnje temelj za jačanje hrvatskog intelektualnog vlasništva i stvaranje dodane vrijednosti. Samo zajedno s partnerima iz gospodarstva, FER može zadržati vodeću ulogu generatora izgradnje snažnog ekosustava inovacija." Predsjednik Uprave Siemens Energyja Boris Miljavac kazao je: "Za nas u Siemens Energyju Hrvatska suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva od iznimne je važnosti. Jasno je da globalno vodeće kompanije u energetskom sektoru poput naše moraju aktivno sudjelovati u razvoju znanosti i novih tehnologija, pri čemu su nam relevantne institucije visokog obrazovanja i znanstvenog djelovanja u Hrvatskoj prirodan partner, a Fakultet elektrotehnike i računarstva zasigurno je predvodnik razvoja znanosti i tehnologije. Zajednička potpora razvoju znanosti najbolji je način da osiguramo stabilnu energetsku budućnost." U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o potpisanom Sporazumu o suradnji.

Više