Novosti i obavijesti

Godišnja nagrada za popularizaciju...

Godišnja nagrada za popularizaciju znanosti FER-ovim robotičarima

1. 12. 2022. u 14:43,
Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Matko Orsag i poslijedoktorand dr. sc. Frano Petric nagrađeni su godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu tehničkih znanosti u području robotike u 2021. godini. Osim značajne znanstvene aktivnosti u područjima robotike i automatizacije, posebno su aktivni u popularizaciji i promidžbi znanosti i humanoidne robotike. Aktivnosti uključuju organizacije radionica, posjete za učenike osnovnih i srednjih škola, organizaciju važnih medijskih događaja, nastupe u medijima i slične aktivnosti. U 2021. godini organizirali su robotske božićne zabave, koje su započeli na FER-u 2018. godine. U Centru za kulturu i informacije Maksimir organizirali su Božićni robot party na kojem su se posjetitelji družili s robotima Frankom, Pepperom, Kinovom i Schunkom. Sastavni dio ovog događaja bile su i četiri različite radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Sve su te aktivnosti bile pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. U listopadu 2021. godine organizirali su u Biogradu na Moru DroneDays, skup i izložbu posvećenu zračnoj robotici. U 2021. godini bili su i članovi organizacijskog odbora međunarodne radionice AIRPHARO 2021, također održane u Biogradu na Moru, s temom primjene zračnih robota za interakciju s ljudima i okolinom. Također, 2021. godine sudjelovali su na Konferenciji o budućnosti Europe u Hrvatskom saboru na kojoj je robot Pepper predstavio FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju , što je u medijima i javnosti imalo značajan odjek. Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost donio je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja, 21. studenoga 2022. godine.  

Studijska posjeta europskih...

Studijska posjeta europskih institucija na temu uključivanja i raznolikosti

29. 11. 2022. u 09:00,
Katarina Mandarić

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama (Austrijom, Estonijom, Finskom, Maltom, Rumunjskom i Italijom) ugostila je i organizirala trodnevni seminar "Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects" (LTE) od 15. do 17. studenoga 2022. godine. Seminar je bio namijenjen koordinatorima i članovima tima projekata Erasmus+ čije područje djelovanja je vezano za odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Seminar je ugostio gotovo 70 sudionika iz cijele Europe. Cilj seminara je bio podići svijest o uključivanju i raznolikosti te o uključivanju sudionika s manje prilika u Erasmus+ projekte. Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti.

FER-ov znanstveni centar izvrsnosti...

FER-ov znanstveni centar izvrsnosti inkubator industrije s visokom dodanom vrijednošću

29. 6. 2022. u 15:08,
Petra Škaberna

Zadaća znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) je generiranje, razvoj i afirmacija aktualnih, međunarodno konkurentnih i vrhunskih znanstvenih istraživanja na svjetskoj razini, a njihova snaga krije se upravo u tome što na lokalnoj razini okupljaju najbolje istraživače i istraživačke grupe. Jedan od deset takvih centara u Hrvatskoj je i FER-ov ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave , jedini znanstveni centar izvrsnosti iz područja tehničkih znanosti u zemlji. Suvoditelji ZCI-a su akademik Sven Lončarić i akademik Ivan Petrović , a centar okuplja više od 80 profesora iz 12 hrvatskih znanstvenih institucija i jednog poduzeća. U članku Večernjeg lista profesor Petrović istaknuo je značajan doprinos FER-ovog ZCI-ja tijekom posljednjih pet godina: "U ovom znanstvenom centru izvrsnosti uz 53 IRI projekta s industrijskim partnerima od početka je ugovoreno više od 40 istraživačkih projekata izravno financiranih od gospodarskih subjekata u iznosu većem od tri milijuna eura. Odobreno je deset patenata, potpisana četiri licencijska ugovora i osnovana tri spin-off poduzeća". Više informacia o impresivnim ostvarenjima ZCI-ja možete pronaći u nastavku obavijesti te u članku Večernjeg lista .

CROBOHUB++: Europsko inovacijsko...

CROBOHUB++: Europsko inovacijsko središte za digitalnu transformaciju

24. 6. 2022. u 07:48,
Petra Škaberna

EDIH CROBOHUB++ ( European Digital Innovation HUB - CROatian Industry and Society BOosting ) novi je FER-ov projekt odobren u okviru programa Digitalna Europa ( Digital Europe Program – DEP ). Projektom će se oformiti glavno, neprofitno, digitalno inovacijsko središte u regiji NUTS2 "Kontinentalna Hrvatska", s prepoznatljivim doprinosom na nacionalnoj i europskoj razni, koje snažno podupire tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća, te javni državni sektor u njihovoj digitalnoj transformaciji . Koordinator projekta je prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić , a konzorcij čine partneri: FER (prijavitelj), Inovacijski centar Nikola Tesla - ICENT , Algebra , HGK , HAMAG-BICRO , Srce i Infodom . Trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 2.856.206 EUR. CROBOHUB++ je specijaliziran u trima ključnim područjima DEP-a: umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost i računarstvo visokih performansi (HPC) te u tehnologijama: robotika, računalni vid, internet stvari, ugradbeni sustavi upravljanja i automatizacije, pametna senzorika, tehnologija blokovskih lanaca i digitalne simulacije . Tehnologije u kojima je CROBOHUB++ specijaliziran široko su primjenjive, ali CROBOHUB++ će se primarno orijentirati na proizvodnu industriju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te na javnu i državnu upravu.   Potporom digitalnoj transformaciji u navedenim sektorima CROBOHUB++ može snažno i izravno pridonijeti podizanju razine digitalne zrelosti hrvatske industrije i društva . U tu svrhu svakako idu u prilog čak 93 pisma potpore dobivena od poduzeća iz proizvodnog sektora i drugih institucija te 39 memoranduma razumijevanja (MoU) s potencijalnim EDIH-ovima širom Europe.

Najbrži čisti silicijski bipolarni...

Najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor iz FER-ovog laboratorija

7. 6. 2022. u 16:01,
Petra Škaberna

O izuzetnom uspjehu naših istraživača iz Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ), razvoju najbržeg čistog silicijskog bipolarnog tranzistora na svijetu, Poslovni dnevnik napisao je priču koju možete pročitati ovdje . Pored voditelja Laboratorija, prof. dr. sc. Tomislava Suligoja, tim koji radi na ovome projektu čine izv. prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović, Lovro Marković, mag.ing., dr. sc. Josip Žilak, dr. sc. Željko Osrečki i Filip Bogdanović, mag. ing. Iz članka doznajte po kojem principu radi HCBT ( Horizontal Current Bipolar Transistor ) te na kojim još projektima i istraživanjima rade naši znanstvenici MiNEL-a.

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

19. 5. 2022. u 13:46,
Katarina Mandarić

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine, članovi Laboratorija za Internet stvari ove su godine postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a! Senzori će i ovoga puta pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , a cilj je uz pomoć prikupljenih podataka sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen. Vrt je postavljen u okviru projekta “ IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi “, trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine te je sada u posljednjoj godini. Provodi ga FER u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje . Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje. Više o projektu saznajte ovdje . Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

FERsat: Lansiranje satelita u 2024....

FERsat: Lansiranje satelita u 2024. godini

28. 4. 2022. u 08:47,
Petra Škaberna

FER ima ambiciozan plan 2024. godine u orbitu poslati svoj prvi satelit, a voditelj FERsata , projekta u sklopu kojeg se satelit razvija, izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić otkriva kako se tim od 30-ak studenata priprema za ovaj impresivni pothvat. "Dokaz da FER ozbiljno cilja na ovo područje, upravo je činjenica da studentima nude razne kolegije vezane za svemirsku tehnologiju", navodi se u članku portala Srednja.hr , u kojem profesor Babić ističe da je "FER-ov cilj obrazovati inženjere da mogu sudjelovati u svjetskoj svemirskoj industriji, napraviti karijere i doprinijeti znanosti u ovom fascinantnom području".

Dr. sc. Marsela Polić stipendistica...

Dr. sc. Marsela Polić stipendistica programa "Za žene u znanosti"

25. 4. 2022. u 10:54,
Petra Škaberna

Marsela Polić doktorica je znanosti s područja tehničkih znanosti polje elektrotehnika i ovogodišnja dobitnica stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija. Marsela je diplomirala je na FER-u s pohvalom cum laude te je dobitnica dvije dekanove nagrade, nagrade Josip Lončar i stipendija MZO-a i Grada Zagreba. Danas radi kao vodeća istraživačica na FER-ovim znanstvenim projektima koji se provode na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) odnosno u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS). U doktorskoj disertaciji naslova "Podatna robotska manipulacija u agrotehničkim zahvatima zasnovana na strojnom i dubokom učenju" bavi se preciznom poljoprivredom, o čemu više možete pročitati u intervjuu za portal Zimo.hr . Snimku dodjele stipendija možete pogledati ovdje .

Promjena paradigme elektroenergetskog...

Promjena paradigme elektroenergetskog sustava

5. 1. 2022. u 10:29,
Petra Škaberna

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava. Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni. Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom. U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf. , Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf. , a možete ga pogledati ovdje .

Može li umjetna inteligencija pomoći...

Može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova?

22. 12. 2021. u 11:04,
Petra Škaberna

FER-ov  Laboratorij za analitiku financija i rizika  ( LAFRA ) je u suradnji s Europskom investicijskom bankom ( EIB ) sudjelovao u istraživačkom projektu "Predicting cashflow patterns and timing in international bank accounts" s ciljem pronalaska odgovora na pitanje "može li umjetna inteligencija pomoći u predviđanju novčanih tokova međunarodnih banaka". U projektu su od strane FER-a sudjelovali Bruno Gašperov, mag. math, dr. sc. Stjepan Begušić i izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar . Projekt financira EIB Institut pod programom STAREBEI ( STAges de REcherche BEI-EIB research internships ) te je prvi takav projekt jednog hrvatskog sveučilišta s EIB-om. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektu i modelima koje su istraživači s FER-a u sklopu njega razvili.  

Znanstveni članak s FER-a izabran u...

Znanstveni članak s FER-a izabran u "Top Picks in Hardware and Embedded Security"

14. 12. 2021. u 15:40,
Petra Škaberna

Znanstveni članak The Curse of Class Imbalance and Conflicting Metrics with Machine Learning for Side-channel Evaluations izabran je u Top Picks in Hardware and Embedded Security za 2021. godinu. Suautori članka su nastavnici sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, izv. prof. dr. sc. Alan Jović i doc. dr. sc. Stjepan Picek , koji trenutačno radi kao izvanredni profesor na nizozemskom Sveučilištu Radboud, te Annelie Heuser (Univ Rennes), Shivam Bhasin (Nanyang Technological University) i Francesco Regazzoni (University of Lugano). Izbor "Top picks" provodi odbor IEEE Hardware Security and Trust Technical Committee , a ove je godine bilo nominirano 24 znanstvena članka objavljena u konferencijama i časopisima u području računalne sigurnosti u periodu od 2015. do 2020. godine. Ovo značajno priznanje ostvario je navedeni visokocitirani članak objavljen 2019. godine u časopisu IACR Transactions on Crpytographic Hardware and Embedded Systems , koji izdaje jedna od vodećih konferencija o računalnoj sigurnosti, CHES . U nastavku obavijesti pročitajte više informacija o primjeni i doprinosima znanstvenog članka "The Curse of Class Imbalance and Conflicting Metrics with Machine Learning for Side-channel Evaluations" u području računalne sigurnosti.

Više