Novosti i obavijesti

Veleposlanik Izraela Nj. E. Gary...

Veleposlanik Izraela Nj. E. Gary Koren posjetio FER

15. 3. 2023. u 13:24,
Petra Škaberna

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Gary Koren posjetio je FER 15. ožujka 2023. godine, gdje su ga ugostili dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, prodekan za istraživanje i inovacije prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i voditelj LABUST-a prof. dr. sc. Nikola Mišković. Povod sastanka je bilo daljnje jačanje bilateralnih odnosa Fakulteta i Države Izrael na znanstvenoistraživačkom te obrazovnom području. Nakon sastanka s Upravom FER-a veleposlanik Koren posjetio je Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije - LARES i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LABUST . Fotografije su dostupne u Galeriji FER-a ovdje .

Enpulse - inovacija s FER-a koja...

Enpulse - inovacija s FER-a koja prati potrošnju energije

17. 1. 2023. u 12:07,
Petra Škaberna

Enpulse je inovacija koju su razvili istraživači s FER-a Domagoj Badanjak , Alen Hrga , Ivan Pavić i Ivan Sudić u sklopu FER-ovog startup inkubatora SPOCK. U prilogu "Bolja Hrvatska" Nove TV pogledajte kako njihova inovacija može pomoći malim i srednjim poduzetnicima te većim kućanstvima u uštedi energije. Prilog pogledajte na našem YouTube kanalu ili na portalu zimo .

Studijska posjeta europskih...

Studijska posjeta europskih institucija na temu uključivanja i raznolikosti

29. 11. 2022. u 09:00,
Katarina Mandarić

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama (Austrijom, Estonijom, Finskom, Maltom, Rumunjskom i Italijom) ugostila je i organizirala trodnevni seminar "Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects" (LTE) od 15. do 17. studenoga 2022. godine. Seminar je bio namijenjen koordinatorima i članovima tima projekata Erasmus+ čije područje djelovanja je vezano za odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Seminar je ugostio gotovo 70 sudionika iz cijele Europe. Cilj seminara je bio podići svijest o uključivanju i raznolikosti te o uključivanju sudionika s manje prilika u Erasmus+ projekte. Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti.

Najbrži čisti silicijski bipolarni...

Najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor iz FER-ovog laboratorija

7. 6. 2022. u 16:01,
Petra Škaberna

O izuzetnom uspjehu naših istraživača iz Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ), razvoju najbržeg čistog silicijskog bipolarnog tranzistora na svijetu, Poslovni dnevnik napisao je priču koju možete pročitati ovdje . Pored voditelja Laboratorija, prof. dr. sc. Tomislava Suligoja, tim koji radi na ovome projektu čine izv. prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović, Lovro Marković, mag.ing., dr. sc. Josip Žilak, dr. sc. Željko Osrečki i Filip Bogdanović, mag. ing. Iz članka doznajte po kojem principu radi HCBT ( Horizontal Current Bipolar Transistor ) te na kojim još projektima i istraživanjima rade naši znanstvenici MiNEL-a.

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

19. 5. 2022. u 13:46,
Katarina Mandarić

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine, članovi Laboratorija za Internet stvari ove su godine postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a! Senzori će i ovoga puta pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , a cilj je uz pomoć prikupljenih podataka sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen. Vrt je postavljen u okviru projekta “ IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi “, trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine te je sada u posljednjoj godini. Provodi ga FER u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje . Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje. Više o projektu saznajte ovdje . Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Više