Naslovnica Pretraživanje AA
 
IZLET NA SAMARSKE STIJENE - JUŽNA SKUPINA

I mi (Iva, Martin i Mario)
smo "tamo bili i nismo vino pili" jer treba biti pažljiv.
Vrijedi minerska "krivi korak može se napraviti samo jednom".
Za nagradu, nakon šest sati hoda i prijeđenih samo nekoliko kilometara bole noge, a duša je prepuna.

SAMARSKE STIJENE - JUŽNA SKUPINA

tekst i slike: Mario Žagar

 

Svaki početak pun je optimizma, lakoće,
pitom i blag; oči upijaju zeleno.
Matić poljana; slika dvadesetišest kamenih stupova jed an iza drugoga; djelo prirode i čovjeka; simbolika; osim zelenog i plavog javlja se bijelo; kameni stupovi nekad su bili ljudi; priroda zna biti okrutna
I onda krećemo, sve više i više bijelog, sve više prirode sve manje čovjeka; na kraju od čovjeka su ostali samo bijeli kružići obrubljeni crvenim; slijediti ih "necesse est"!
Zanima li vas neživi dio prirode, ovdje je ulaz.
Poruka pesimistima:
"Ostavite svaku nadu vi koji ulazite";
Poruka ostalima:
"Ostavite sve brige, ulazite u raj na zemlji"!
Borba za svaku pukotinu,
napršnjak zemlje, tri kapi vode
i tako milijunima godina;
konačni rezultat - ostali su najjači, najbolji,
najljepši; uvjerite se sami.
Iako se zove sklonište i to Ratkovo, nema tog hotela i silnih zvjezdica koje bi više obradovale umorne putnike od male kućice u stijeni, pogotovo kad umjesto plavog neba treskovi munja i šum kiše zamijene tihu idilu. Originalna izvedba opet u kombinaciji priroda - čovjek, a prethodnici ovdje brinu o onima koji ce tek doći; javlja se neodoljiva potreba da se iza sebe ostavi bolje i ljepše nego što je nađeno; pitanje je zašto nije tako i u našoj svakodnevnoj civilizaciji? Možda zato što tamo mislimo da smo veliki i jaki, a ovdje znamo da smo jako, jako mali. Ne bi bilo loše da se svi u to uvjerimo!
Kameni stup (nema nikakve veze sa Šenoinim "Kamenim svatovima") stvoren od prirode; kamen, drvo, nebo; bijelo, zeleno, plavo; boje su u modi kroz milijune godina; geografski do civilizacije nas dijeli desetak kilometara; u mislima to je daleko više.
Crkva u Mrkoplju - "kameni stup" stvoren od čovjeka; opet kamen, drvo, nebo; ali sad nije sve bijelo, zeleno i plavo - ima i žutog; civilizacija kojoj se vraćamo umorni i sretni!