Naslovnica Pretraživanje AA
 
MICROSOFT POWERPOINT

Najčešće korišten alat za izradu prezentacija je Microsoft PowerPoint, dio Microsoft Office uredskog paketa. Aplikacija je postala de facto standard u ovome području, zahvaljujući rasprostranjenosti MS Windows operacijskih sustava i MS Office paketa. PowerPoint je alat vrlo velikih mogućnosti, a odlikuje ga jednostavnost izrade čak i složenijih prezentacija, stoga je prikladan i za autore bez većeg iskustva i znanja. Osim standardnih mogućnosti prikaza slajdova, uz uređivanje glavnog slajda, animacija i prijelaza, s PowerPointom dolaze unaprijed definirani predlošci dizajna prezentacija, koje mogu iskoristiti manje maštoviti autori.

PowerPoint ima i neke mogućnosti korisne za e-obrazovanje, poput snimanja govora paralelno s prikazivanjem prezentacije. Tako snimljeni govor može se spremiti skupa s prezentacijom te isporučiti studentima. Prezentacija se može spremiti i za objavljivanje na Web stranici (slajdovi se spremaju kao slike uz pripadajuću osnovnu index.html datoteku. Uz slajdove autor može pisati dodatne bilješke za sebe ili za studente te pripremati posebne materijale za predaju studentima (Handouts, Notes). Na Internetu se može pronaći mnogo stranica koje upućuju autore u tajne PowerPointa i daju ideje kako ga na što bolji način iskoristiti. Mogućnost pretvorbe prezentacije u Web stranicu, sa cjelokupnom navigacijom, je korisna, no, takva je pretvorba optimizirana za Microsoft Internet Explorer i ne prikazuje se dobro u drugim preglednicima Weba.

Slika 1. PowerPoint prezentacija kao Web stranica

Za PowerPoint postoji mnoštvo dodataka. Jedan od vrlo zanimljivih je Microsoft Producer, alat koji omogućuje objavu prezentacije na Web stranicama kao multimedijskog objekta – slidewarea. Kako je slideware u e-obrazovanju čest način oblikovanja sadržaja, Microsoft Producer je u tekstu detaljnije opisan.

 


TRAŽILICA