INSTITUCIJE

FER - ZAVOD ZA ELEKTROAKUSTIKU

 (www.zea.fer.hr)

 

Zavod za elektroakustiku je osnovan 1. listopada 1954. godine u okviru tadašnjeg Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Premještanjem Tehničkog fakulteta 1959. godine na Savsku cestu br. 16, Zavod dobiva ukupno 5 prostorija. Time je omogućen kvalitetniji znanstveni i nastavni rad. Konačno 1963. godine Zavod za elektroakustiku dobiva prostor na 10. katu tada nove C-zgrade Elektrotehničkog fakulteta koji mu omogućuje znatno bolji razvoj.

Osnivač i dugogodišnji predstojnik Zavoda bio je prof. dr. sc. Tihomil Jelaković. Nakon njegove smrti 1978. godine, rad i ideje prof. Jelakovića nastavljaju njegovi tadašnji suradnici prof. dr. sc. Miroslav Gregurić, prof. dr. sc. Ivan Jelenčić i prof. dr. sc. Branko Somek, od kojih su se potonja dvojica izmjenjivala na mjestu predstojnika sve do njihove mirovine.
Opći razvoj znanja i tehnologije prate i djelatnici Zavoda, te u posljednja dva desetljeća nastoje približiti postignuća Zavoda međunarodnim standardima. Ostvarena je suradnja sa srodnim sveučilištima u inozemstvu, podupiru se strukovne asocijacije, radi se na stručnim i znanstvenim projektima. Jedna od važnih premisa je interdisciplinarnost, pa članovi Zavoda sudjeluju u radu i na područjima medicine, ekologije i stručnog usavršavanja. Članovi Zavoda su u upravnim tijelima domaćih i međunarodnih strukovnih organizacija (AES, HAD, EAA, AAAA). Zbog širokog područja primjene akustike i elektroakustike relativno je velik interes mladih ljudi za stjecanjem odgovarajućih znanja i sudjelovanjem u znanstvenom i stručnom radu.  
 
 
 
Predstojnik Zavoda za elektroakustiku
Prof.dr.sc. Bojan Ivančević