SmartCityLight PROJEKT

                  

   

 

Sažetak: 

Javna rasvjeta predstavlja dominantnu distribuiranu infrastrukturu na području gradova čija modernizacija predstavlja jedno od najisplativijih ulaganja u tehnološko-ekonomskom smislu energetske učinkovitosti. Cilj je projekta istraživanje te algoritamski i sklopovski razvoj distribuirane i autonomne upravljačko-telemetrijske platforme koja kroz prediktivno prilagođavanje budućim profilima mikro-lokacijskih uvjeta (energetski, cestovni, pješački, informacijski, meteorološki) ostvaruje značajne uštede energije, smanjuje investicijske troškove, povećava sigurnost te omogućuje integraciju različite gradske infrastrukture uz dodatne dijagnostičke mogućnosti s velikim potencijalom za stvaranje temelja naprednih gradova (Smart City).

Naziv projekta: Inteligentna i modularna platforma za upravljanje i nadzor sustava javne rasvjete pametnog grada - SmartCityLight
Akronim: SmartCityLight
Trajanje projekta: 31.12.2020. - 31.12.2023.
Tip projekta: Znanstveno-istraživački
Koordinator: Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Partneri: LARES, LED ELEKTRONIKA društvo s ograničenom odgovornošću za elektroniku
Voditelj: prof. dr. sc. Mario Vašak
Budžet: 8,375,885.04 HRK
Uključene osobe:

prof. dr. sc. Mario Vašak

doc. dr. sc. Vinko Lešić

prof. dr. sc. Mato Baotić

prof. dr. sc. Nedjeljko Perić

prof. dr. sc. Gordan Ježić

dr. sc. Husam Shaheen

Marina Gapit, mag. ing.

Sruthy Gireesan, mag.ing.

Ivana Berković, dipl.oec.

Hrvoje Borovina, mag. ing.

 

Za više informacija posjetite ENG verziju.

 

 


Obavijesti

Jedan od redovnih tehničkih sastanaka projekta SmartCityLight na temu trenutnog stanja i budućih planova održan je 14. lipnja 2021. godine. Na sastanku je bio  prisutan i tim naših partnera LED elektronike.

Na početku sastanka, Vinko Lešić održao je prezentaciju u sklopu koje su prokomentirane buduće aktivnosti predviđene projektom. Dogovoreni su daljnji koraci u neposrednim aktivnostima identifikacije modela rasvjete i organizacije tehničkih izvješća.

Filip Bronić informirao je projektne timove o napretku u području modeliranje specifičnih uvjeta za lokaciju: prilagodba središnje vremenske prognoze lokalnim uvjetima, učestalost prolaznika i prometa za tipične dane u godini, odnosno predikcije kretanja ovih varijabli. Razmijenjena su mišljenja među timovima i dani su konstruktivni prijedlozi za poboljšanje predikcije prometa na određenim lokacijama upotrebom brojila u suradnji sa našim partnerima..

Hrvoje Kaluđer pojasnio je napredak istraživanja i razvoj autonomnog telemetrijskog i upravljačkog sklopa koji će planirano osigurati detaljni uvid u stanje prometnica i zraka u gradu koristeći infrastrukturu gradske rasvjete kao rasprostranjenu mrežu senzora za mjerenje prometnih i meteoroloških uvjeta.

Autor: Hrvoje Borovina