Događaji

23.
prosinca
23. 12. 10:30
-
28. 2. 15:00

Novosti i objave

Preminula prof. emer. dr. sc. Branka...

Preminula prof. emer. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar

Petra Škaberna

S velikom tugom i žalošću javljamo da je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine u Zagrebu, u 90. godini života preminula naša draga profesorica emerita Branka Zovko-Cihlar, umirovljena profesorica Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a. U ime Uprave FER-a, Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a te svih zaposlenika Fakulteta izražavamo najdublju sućut njezinoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Posljednji ispraćaj profesorice Branke Zovko-Cihlar bit će u petak, 27. siječnja 2023. godine, u 13.20 sati na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se istoga dana u 17.30 sati u Crkvi sv. Petra. Sa svim svojim suradnicima i prijateljima profesorica Zovko-Cihlar radila je u bliskom, ljudskom, posebnom ozračju. Sve ljude oko sebe inspirirala je ogromnom snagom i energijom, vedrim duhom punim optimizma i entuzijazma. Mnogim bivšim studentima ETF-a odnosno FER-a profesorica Zovko-Cihlar ostat će u sjećanju kao vrhunski stručnjak, predavač i profesor, ali prije svega kao osoba koja je uvijek znala izreći tople riječi u svakoj prigodi i za svakoga. Tijekom više od 60 godina njezin entuzijazam i vizija nadahnuli su mnoge mlade ljude te ih usmjerile vrijednom radu u znanosti i struci za zajedničku dobrobit. Njezin izniman doprinos imat će uvijek posebno mjesto u cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici, a njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo jako će nam svima nedostajati. Profesorica Zovko-Cihlar rastala se s ovozemaljskim životom u svom fakultetskom radnom okruženju kojem je toliki niz godina pripadala, u kojem je uživala i u kojem je bila istinski sretna, što je posebna privilegija prožeta simbolikom. Zahvaljujemo joj na svemu što je učinila za Fakultet i Zavod. Neka počiva u miru.

Noć muzeja na FER-u: Izložba starih...

Noć muzeja na FER-u: Izložba starih računala i retro igraonica!

Petra Škaberna

FER je i ove godine, osmi puta zaredom, dio nezaobilazne kulturne manifestacije Noći muzeja ! Veseli nas što ćemo se nakon dvije godine "iza stakla", u petak, 27. siječnja , od 18 do 24 sata, ponovno družiti uživo na hodnicima FER-a gdje smo za sve znatiželjne posjetitelje pripremili bogati program. S našim prijateljima iz udruge Retro info , Klubom studenata elektrotehnike ( KSET ) i udrugom za razvoj 'uradi sam' Radiona.org osmislili smo interaktivnu i edukativnu izložbu starih kalkulatora te mehaničkih i elektroničkih računala , a program obuhvaća i retro igraonicu s druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara . Posjetitelji će, pored ostaloga, moći vidjeti i naučiti ponešto o povijesti kalkulatora poput prvog europskog džepnog kalkulatora Digitron DB800, isprobati legendarna računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Orao ili razni modeli Atari i Amiga, te odigrati retro igre Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, Gorillas, Arcade volleyball i Tetris. U Suradnji s FER-ovom Središnjom knjižnicom pripremili smo i izložbu ostavštine prof. Josipa Lončara, osnivača Laboratorija za električka mjerenja, izložbu vrijedne zbirke knjiga i eksponata Zavoda za primijenjenu matematiku te izložbu raritetnih publikacija iz FER-ovog knjižničnog fonda. Više informacija pronađite na službenim stranicama Noći muzeja ovdje .

Natječaj za upis studenata na...

Natječaj za upis studenata na doktorski studij "Elektrotehnika i računarstvo"

Đurđica Tomić Peruško

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva , Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje N A T J E Č A J za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, ljetni upisni rok u ak. god. 2022./2023.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina). Broj mjesta: 40 Školarina iznosi 60.000,00 kuna (7.963,38 EUR) i plaća se u šest (6) rata od 10.000,00 kn (1.327,23 EUR) po semestru. Prijave (s popratnom dokumentacijom) primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr , do zaključno 25. siječnja 2023. godine. Razgovori s pristupnicima, kao obvezni dio prijavnog postupka, održat će se u ponedjeljak 30. siječnja i u utorak 31. siječnja 2023. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom. Nastava započinje u ožujku 2023. godine. Uvjeti za upis i detaljne informacije o doktorskom studiju dostupni su u Redu predavanja: https://www.fer.unizg.hr/issn/2623-6737 . Dodatna pitanja mogu se uputiti na tel. (01) 6129 920 ili e-poštu doktorski.studij@fer.hr .

Dekan Vedran Bilas: Hightech Croatia...

Dekan Vedran Bilas: Hightech Croatia već je stvarnost

Petra Škaberna

Kao član žirija tportalove nagrade "Vizionar godine", dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas vjeruje da se Hrvatska može afirmirati kao visokotehnološka destinacija. U kolumni naslova "Hightech Croatia već je stvarnost" pročitajte njegovu viziju razvoja Hrvatske u tom smjeru, a koju, smatra on, znanost i tehnologija već živi godinama! "Danas u Hrvatskoj ostaješ živjeti i raditi te dolaziš kad ti se nude prilike da se iz nje natječeš s bilo kim na svijetu. Vjerojatno to vrijedi i za druge, ali mi u znanosti i tehnologiji živimo to već godinama. Neki u privatnom i javnom sektoru već su u tome otišli korak dalje i tu vidim priliku za sljedeći veliki iskorak - tako da strateškim pristupom, kao onima za euro ili Schengen, postanemo visokotehnološka destinacija: Hightech Croatia", smatra dekan Bilas.

Pozivnica na Interaktivnu radionicu o...

Pozivnica na Interaktivnu radionicu o pristupačnosti

Petra Škaberna

Pozivamo vas na Interaktivnu radionicu o pristupačnosti koju u sklopu projekta HEKTOR , a u suradnji s prof. dr. sc. Željkom Car, voditeljicom Laboratorija ICT-AAC , organizira prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS . Radionica će se održati 30. siječnja 2023. godine, od 14 do 15 sati, u Sivoj vijećnici FER-a. Članovi Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a u suradnji sa stručnjacima i znanstvenicima različitih područja, prvenstveno logopedije i edukacijske rehabilitacije, dugi niz godina surađuju u razvijanju programskih rješenja s ciljem povećanja digitalne uključenosti . Na radionici saznajte što je pristupačnost i zašto je važna, prepoznajte potencijale ozbiljnih igara u različitim područjima poput vojnog područja, visokog obrazovanja i logopedije te povećanja svijesti javnosti o različitim problemima vezanim uz pristupačnost. Na svojim ili testnim uređajima moći ćete isprobati aplikacije koje koriste proširenu stvarnost te saznati kako suvremene tehnologije (VR, AR, holografske aplikacije) možemo koristiti u svrhu povećanja digitalne uključenosti te za ostvarivanje dodane vrijednosti u različitim edukacijama.

Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji...

Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji Hrvatskoga radija "Klimatski izazov"

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija Klimatski izazov u kojoj je govorio o klimatskim promjenama, obnovljivim izvorima energije te njezinom skladištenju i distribuciji. "Otkako se više govori o klimatskim promjenama, svakako je puno veća zainteresiranost za obnovljive izvore energije, za njihovu integraciju u sustav, kao i za digitalizaciju trenutačnog sustava koji je najveći i najkompleksniji sustav koji su ljudi ikad osmislili. Također, danas su sustavi komunikacije dovoljno razvijeni da ih možemo primjenjivati u elektroenergetskom sustavu", smatra profesor Pandžić, koji se u razgovoru osvrnuo i na nedavne probleme visokih cijena električne energije, što je, kako kaže, potaknulo interes investitora za značajniju izgradnju fotonaponskih panela. "Na Studiju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Šibeniku integriramo strojare, elektrotehničare i računarce. Srednjoškolci stižu svjesni gdje dolaze i svatko od njih na velikoj paleti izbornih predmeta dolazi u dodir sa zaštitom okoliša, ekologijom i obnovljivim izvorima energije", istaknuo je u razgovoru profesor Pandžić, jedan od najcitiranijih znanstvenika u području energetike na svijetu.

EURAMET: Prof. dr. sc. Damir Ilić...

EURAMET: Prof. dr. sc. Damir Ilić voditelj tehničkog odbora TC-EM

Petra Škaberna

Na sjednici Generalne skupštine ( General Assembly, GA ) europske regionalne mjeriteljske organizacije EURAMET , održanoj 17. siječnja 2023. godine, prof. dr. sc. Damir Ilić izabran je za voditelja tehničkog odbora TC-EM ( Technical Committee for Electricity and Magnetism ). Profesor Ilić će funkciju obnašati od lipnja 2023. do svibnja 2025. godine i bit će prva osoba iz Republike Hrvatske imenovana na dužnost voditelja tehničkog odbora u punom tehničkom smislu (dosad je bio izabran jedino voditelj tehničkog odbora za kvalitetu - TC Quality ). Profesor Ilić je prethodno, od 2017. do 2021. godine, u EURAMET-u obnašao dužnost voditelja pododbora za niske frekvencije ( Subcommittee Low Frequency ), jednog od četiri pododbora TC-EM-a. Više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Enpulse - inovacija s FER-a koja...

Enpulse - inovacija s FER-a koja prati potrošnju energije

Petra Škaberna

Enpulse je inovacija koju su razvili istraživači s FER-a Domagoj Badanjak , Alen Hrga , Ivan Pavić i Ivan Sudić u sklopu FER-ovog startup inkubatora SPOCK. U prilogu "Bolja Hrvatska" Nove TV pogledajte kako njihova inovacija može pomoći malim i srednjim poduzetnicima te većim kućanstvima u uštedi energije. Prilog pogledajte na našem YouTube kanalu ili na portalu zimo .

Nuqleus donosi priliku za povezivanje...

Nuqleus donosi priliku za povezivanje s industrijom i rad s mentorima iz Silicijske doline

Matija Srbić

Program Nuqleusa započinje trodnevnom edukacijom koja ima za cilj povezati ljude sličnih interesa i ambicija, naučiti ih kako pristupiti rješavanju prepoznatih problema kroz strukturirani brainstorming i iznjedriti nove ideje vrijedne razvoja . Za sudjelovanje na ovome događaju nije potrebno razumijevanje bilo kojeg segmenta razvoja startupa jer su to znanja koja ćemo ponuditi onima koji nastave svoje sudjelovanje u drugoj fazi Nuqleusa. Potrebna je jedino želja za razvojem osobnih vještina u područjima razumijevanja tržišnih prilika, rješavanja problema, validacije ideja, prototipiranja i prezentiranja ideja kroz pričanje priča (eng. storytelling ). Rok za prijavu produljen je do 22. siječnja , a više informacija o načinima prijave, edukaciji, uključenim partnerima i ciljevima programa možete pronaći na poveznici .

Čime se bavi prvi hrvatski deep-tech...

Čime se bavi prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus?

Petra Škaberna

Nuqleus je prvi hrvatski program koji otkriva probleme industrije, predlaže potencijalna rješenja na temelju inovativnih tehnologija i formira interdisciplinarne timove koji validiraju ideje i testiraju njihov poslovni potencijal. Navedeni koncept omogućava razmjenu znanja i dijeljenje resursa između industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava s ciljem pokretanja deep-tech startupa. Program okuplja izvrsne znanstvenike, gospodarstvenike i studente, a cilj mu je stimulirati mlade ljude na pokretanje inovativnih startupa i rješavanje realnih društvenih i industrijskih problema. Na povezici ovdje pogledajte gostovanje voditelja projekta Matije Srbića u emisiji Studio 4 te prilog objavljen u Dnevniku HTV-a.

Nastup FER-a na skupu Brainhack...

Nastup FER-a na skupu Brainhack Zagreb 2022.

Eda Jovičić

Brainhack Zagreb 2022 , hackathon na temu neuroznanosti, održan je 3. i 4. prosinca 2022. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER, kao dio globalne inicijative niza hackathona u području neuroznanosti koji su se istovremeno održavali u 24 grada diljem svijeta. Od ukupno tridesetak sudionika, s FER-a ih je bilo sedmero: zaposlenici prof. dr. sc. Mario Cifrek i Andrija Miličević, mag. ing. te studenti diplomskog i preddiplomskog studija Jan Kolić, Sara Sičić i Zvonimir Žunić. Kao dio organizacijskog odbora skupa sudjelovala je zaposlenica Eda Jovičić, mag. ing. te studentica Tamara Ćorić. Na hackathonu se također intenzivno radilo na projektu TONGUEO, digitalnom komunikatoru koji osobama s afazijom olakšava funkcionalnu komunikaciju, u kojem sudjeluje studentica FER-a Veronika Žunar. Održana je i panel rasprava naslova "Neurolinguistics in everyday life" na kojoj je sudjelovao Andrija Miličević, mag. ing., zaposlenik FER-a. Više informacija o održanom Brainhacku možete vidjeti ovdje , a u opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona.  

Otvorenje izložbe FER-u za Božić 2022.

Otvorenje izložbe FER-u za Božić 2022.

Tomislav Matleković

Čast nam  je pozvati vas na otvorenje izložbe "FER-u za Božić 2022." koje će se održati u petak, 23. prosinca 2022. godine, u 10.30 sati u Galeriji FER-a . Izložbu će otvoriti dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, a na izložbi s radovima sudjeluju Dubravko Babić, Danko Basch, Stjepan Bogdan, Davor Bonefačić, Krunoslav Jurčić, Vedran Klasić, Ante Marušić, Tomislav Matleković, Petar Mostarac, Ana Robertić, Marin Smoljanić, Stjepan Stipetić, Tomislav Šikić, Luka Šimunković, Đurđica Tomić-Peruško i Petra Turković. Izložba okuplja više od 50 radova djelatnika FER-a, izrađenih u različitim tehnikama. Posjetitelji će tako moći uživati u fotografijama, crtežima, akvarelima, uljima na platnu, ali i kiparskim izlošcima. Uz spomenute tehnike bit će izložen i ručno rađeni nakit te ručno rađeni mač. Izložene radove moći ćete pogledati svakim radnim danom do 28. veljače 2023. godine, od 8 do 15 sati. Više informacija o počecima izložbe nalazi se u nastavku obavijesti.

Više