Novosti

FER s Infobipom osmislio Branku – AI...

FER s Infobipom osmislio Branku – AI pomoćnicu za lakši upis na Fakultet

Petra Škaberna

FER je u suradnji s Infobipom, prvim hrvatskim jednorogom, razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na Fakultet. Inspiracija za ime interaktivnog komunikacijskog sustava prva je hrvatska doktorica znanosti iz područja elektrotehnike, prof. emer. dr. sc. Branka Zovko Cihlar (1933. – 2023.). Korištenjem napredne tehnologije, Branka pruža odgovore na najčešća pitanja, usmjerava korisnike kroz korake upisa te omogućava brzu i učinkovitu podršku. Branki se može pristupiti putem poveznice https://www.fer.unizg.hr/studiji/upis_na_fer . Klikom na chat ikonicu u desnom donjem uglu ekrana otvara se prozor u kojem vas AI pomoćnica pozdravlja riječima "Bok, ja sam Branka, kako ti mogu pomoći?". "Uvodimo tehnologiju AI asistenta da bismo brucošima pomogli da se što bolje snađu pri upisu studija, a studentskoj službi osigurali dovoljno vremena za administriranje brojnih prijava. Ovo je vrlo zanimljivo i korisno iskustvo te vjerujem da ćemo i proširiti primjenu sličnih rješenja. FER osmišljava i istražuje mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u poučavanju inženjera zajedno s drugim vodećim visokoškolskim institucijama u Europi. Projekt je pokrenut i izveden u suradnji s vodećom hrvatskom kompanijom Infobip, uz sudjelovanje studenata i potporu alumna kojima posebice zahvaljujem", istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas . Ovaj projekt predstavlja samo jedan od prvih koraka Infobipa u dugoročnom planu razvoja inovativnih rješenja koja će koristiti ne samo obrazovnim institucijama, već i široj zajednici. "Izuzetno smo ponosni na našu suradnju s FER-om i vjerujemo da će ovaj chatbot potpomognut generativnom umjetnom inteligencijom značajno unaprijediti iskustvo upisa za buduće studente. Ovo je samo početak naših zajedničkih napora u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija" izjavio je Ervin Jagatić, direktor za AI produkte u Infobipu. Navedena suradnja unaprjeđuje usluge za buduće studente, ali i otvara dodatne mogućnosti za zajednička istraživanja, razvoj rješenja i suradnju FER-a i Infobipa. Studenti će imati priliku sudjelovati u praksama i projektima unutar Infobipa, gdje će stjecati vrijedna iskustva i znanja potrebna na tržištu rada, a mentoriranje od strane Infobipovih stručnjaka dodatno će obogatiti njihovo obrazovanje i profesionalni razvoj. Zahvaljujemo posebno našem timu koji je vodio projekt na FER-u, prije svega Petri Lukini, voditeljici Studentske službe i doc. dr. sc. Tomislavu Jaguštu!

Online upisi na FER-u - brucoši,...

Online upisi na FER-u - brucoši, dobro nam došli!

Petra Lukina

I ove godine predvidjeli smo  online upis u 1. godinu prijediplomskog studija  čime pojednostavljujemo i ubrzavamo upis za više od 650 naših brucoša.  Udaljeni upis u 1. godinu prijediplomskog studija  započet će 22. srpnja 2024. godine  kada će svi maturanti, koji su putem sustava  Postani student  ostvarili pravo upisa na FER-ove prijediplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom i engleskom jeziku, putem elektroničke pošte navedene u sustavu  Postani student  dobiti pristupne podatke za FER-ovu aplikaciju za upis i detaljne upute o postupku upisa. Zbog toga je jako važno da  provjerite svoju email adresu evidentiranu u sustavu Postani student  i po potrebi zamijenite email adresom koju koristite, odnosno koju čitate. Upis je potrebno potvrditi/dovršiti do uključivo 23. srpnja 2024. godine.  Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban. Upis izvan navedenih termina neće biti moguć! Maturantima je osigurana i online podrška na adresi elektroničke pošte  upis@fer.hr (za studije koji se izvode na hrvatskom jeziku) i enrollment@fer.hr (za studije koji se izvode na engleskom jeziku) ili putem telefona +385 1 6129 905 (za studije koji se izvode na hrvatskom jeziku) , +385 1 6129 906 (za studije koji se izvode na engleskom jeziku). Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Prijavi se za stipendiju Zaklade FER...

Prijavi se za stipendiju Zaklade FER Alumni

Petra Škaberna

Raspisan je novi natječaj za osam stipendija koje su namijenjene studentima čije imovinsko stanje i druge okolnosti ograničavaju njihove prilike studiranja. Kriterije natječaja i prijavni obrazac možete pronaći ovdje , a prijaviti se možete do 17. 8. 2024. Temeljni uvjet prijave je imovinski cenzus, odnosno na natječaj se mogu prijaviti studenti čiji ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze 600 EUR. Kriteriji natječaja vrednuju pokazatelje koji negativno utječu na financijske i imovinske prilike studenata i njihovih obitelji te zalaganja na dodatnim aktivnostima na fakultetu čime se nastoji provesti najbolja individualna procjena te dodijeliti stipendije onim studentima kojima je najpotrebnija. Pri tome, na natječaj se mogu prijaviti studenti čiji su rezultati studiranja slabiji, uključujući i ponavljanje ili parcijalni upis akademske godine, budući da i takvi rezultati mogu biti odraz otežavajućih okolnosti i prilika unutar obitelji ili trenutne situacije u kojoj su se neki studenti zatekli.

Predstavljen novi sveučilišni studij...

Predstavljen novi sveučilišni studij "Biomedicinsko inženjerstvo", prvi takav studij u Hrvatskoj!

Ira Vince

FER i FSB predstavili su 11. lipnja 2024. prvi studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, združeni studij koji predstavlja važan korak prema rješenju suvremenih izazova u zdravstvu.  Uz FER kao nositelja studija, i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ( MEF ). Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj treba posebno sagledavati u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu. Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura s gotovo 650 000 zaposlenih u oko 26 000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva. Po završetku studija, studenti će po prvi put moći steći kvalifikaciju "magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva" s pripadajućim stručnim nazivom "mag. ing. biomeding." . Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. FER ovim studijem dodatno podupire izvrsnost i konkurentnost domaćeg kadra.

Otvorene su prijave na diplomski...

Otvorene su prijave na diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost

Dario Bojanjac

U srijedu 5. lipnja 2024. godine  krenule su prijave na združeni diplomski studij  Primijenjena kognitivna znanost i traju do 3. srpnja . Studij zajedničkim snagama izvode dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet. Što je to kognitivna znanost i čime se bavi možete saznati u predavanju The Integrated Study of the Mind koje je održao profesor Mark Turner  na ovogodišnjem predstavljanju studija te u predavanju Introduction to Cognitive Science koje je održao profesor Todd Oakley na prošlogodišnjem predstavljanju studija. Profesorica  Renata Geld , voditeljica studija, održala je predavanje  o iskustvima prve generacije studenata te o samom studijskim programu. Više o studijskom programu možete čuti i u emisiji Znanstveni koncentrat . Dodatne informacije o nastanku i ciljevima studija možete saznati i u 35. epizodi podkista Što je kognitivna znanost ,  u kolumni  i članku na tportalu, intervjuu na Netokraciji, intervjuu na Poslovnom Dnevniku te u najnovijem intervjuu na temu odnosa čovjeka i tehnologije . Sve informacije o prijavama i studijskom programu možete pronaći na  stranicama studija .

Javni poziv Ministarstva...

Javni poziv Ministarstva graditeljstva za iskaz interesa za rekonstrukciju zgrade A, rok 25. srpnja 2024.

Ana Fadljević

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je  javni poziv za iskaz interesa za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade A Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva . Detalje uvjeta za javnu nabavu pročitajte ovdje .

Otvoreni upisi na specijalistički...

Otvoreni upisi na specijalistički studij Informacijska sigurnost

Petra Škaberna

Podaci na globalnoj razini govore da se radi kibernetičkog kriminala svake godine gubi 295 milijardi eura. Mali broj institucija koje se nađu u takvoj situaciji mogu osigurati resurse za oporavak, a cijena povrede podataka za mala i srednja poduzeća u svijetu procjenjuje se na 110 000 do čak 1,15 milijuna eura. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) ima rješenje za ublažavanje tih problema, koje se temelji na tome da se postojeći djelatnici dodatno educiraju za rad u području sigurnosti. FER od 2010. godine provodi poslijediplomski specijalistički studij Informacijska sigurnost čiji je cilj edukacija i osposobljavanje stručnjaka za informacijsku i kibernetičku sigurnost. Taj studij namijenjen je stručnjacima iz raznih domena koji nisu u sigurnosti te ih se dodatno obučava za poslove, a potencijalno, i karijeru u sigurnosti. Ulaganjem u vlastito znanje ili znanje svojih zaposlenika razvijate vještine i znanja potrebna da budete korak ispred digitalnih prijetnji i osigurate sigurnu zaštitu podataka za svoje klijente i vašu organizaciju.  Edukacija zaposlenika ujedno je najbolji način da ih se motivira , dok istovremeno povećavate vrijednost ljudskih resursa cjelokupne organizacije, institucije ili poduzeća . Trenutačno je otvoren natječaj za upis generacije u akademsku godinu 2024./2025., koji traje do 23. rujna 2024. godine, a sve dodatne informacije raspoložive su na adresi https://www.fer.unizg.hr/infosig .

NATJEČAJ za upis na doktorski studij...

NATJEČAJ za upis na doktorski studij u akademskoj 2024./2025.

Đurđica Tomić Peruško

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva , Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje N A T J E Č A J za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2024./2025. iz znanstvenih polja ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka. Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina). Broj mjesta: 60 Školarina iznosi 9000 eura i plaća se u šest (6) rata od 1500 eura po semestru. Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o...

Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Jožica Poslon

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva otvorio je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Pravilnika o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u razdoblju od 15. srpnja 2024. godine do 26. kolovoza 2024. godine do 16.00 sati. Nacrt Pravilnika o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva dostupan je  ovdje . Prijedloge i primjedbe na nacrt Pravilnika možete ostaviti putem obrasca koji je dostupan za preuzimanje putem niže navedene poveznice: Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

Nagrađeni radovi na 15. Diplomskoj...

Nagrađeni radovi na 15. Diplomskoj radionici, ZESOI - DIRA 2024

Željka Lučev Vasić

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice  Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija  ( DIRA ZESOI ) održana je 10. srpnja 2024. godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada je dostupna na poveznici . Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2023./2024. prema izboru Gospodarskog savjeta su: 1. nagrada: Petar Sušac , "Sustav za dijagnostiku i praćenje intenziteta mucanja primjenom strojnog učenja na rubnim uređajima", mentor prof. dr. sc. Hrvoje Džapo ( video , poster ) 2. nagrada: Danijel Barišić , "Detekcija i otklanjanje napada na duboke neuronske mreže", mentor prof. dr. sc. Sven Lončarić ( video , poster ) 3. nagrada: Gašpar Dončević , "Projektiranje nove generacije sustava za površinsku elektromiografiju visoke prostorne razlučivosti", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek ( video , poster ) 4. nagrada: Ivan Kožar , "Projektiranje naglavnog uređaja za reprodukciju zvuka tehnologijom koštane provodljivosti s aktivnim propuštanjem glasa", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek ( video , poster ) Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, Borisu Matjačiću iz tvrtke Končar – Institut za elektrotehniku na zanimljivom predavanju te donatorima nagrada i sponzorima radionice. Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice DIRA 2024 , a video prezentacije su dostupne na YouTube kanalu radionice . Fotografije sa završne svečanosti su dostupne u galeriji , a fotografije dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Ministar regionalnoga razvoja i...

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić posjetio FER

Ana Fadljević

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić 11. srpnja 2024. godine posjetio je Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije i Laboratorij za integrirane sklopove i elektromagnetsku kompatibilnost gdje su mu predstavljeni projekti iz programa Obzor Europa, posebice programa Širenje izvrsnosti, kao i kompetencije i inicijative u okviru Europskog Akta o čipovima.    

Dekan Bilas za HRT govori o...

Dekan Bilas za HRT govori o inovacijama, tehnološkim ulaganjima i investicijama

Petra Škaberna

Dekan Vedran Bilas i generalna direktorica Talijansko-hrvatske gospodarske komore Andrea Perkov gostovali su 6. srpnja 2024. na HRT-u u emisiji Studio 4 kod urednika i voditelja Željka Karduma. Govorilo se o kongresu posvećenom tehnologiji i inovacijama, Big Science Business Forumu (BSBF), koji će se održati u listopadu ove godine u Trstu. Vedran Bilas istaknuo je da postoje mnoge kompanije u srednjoj i istočnoj Europi koje imaju potencijal za sudjelovanje u ovakvim događajima, ali im nedostaje tradicija sudjelovanja. "Cilj ovog foruma je potaknuti te kompanije na sudjelovanje" naglasio je Bilas, dodajući kako hrvatska poduzeća imaju znatne mogućnosti, a FER ih aktivno potiče na sudjelovanje. Dekan Bilas govorio je i o FER-ovom Inovacijskom centru Nikola Tesla (ICENT) koji djeluje već više od deset godina, provodeći programe digitalnog inovacijskog HUB-a i osnivanja novih poduzeća, poput Nuqleusa koji je nedavno predstavio deset novih projekata. U posljednjih godinu i pol pokrenuto je desetak spin-off poduzeća t emeljenih na rezultatima istraživanja, a ovaj uspjeh rezultat je učinkovitog financiranja hrvatske znanosti i javnih programa koji omogućuju pokretanje novih poduzeća. "Ključno je ulagati u tehnologiju kako bi se Hrvatska značajnije razvijala. Bitna su i postojeća poduzeća koja već sudjeluju na inozemnom tržištu, ali i nova, mala poduzeća. Ona zadržavaju vrhunske hrvatske stručnjake i privlače investicije i talente u Hrvatsku . Hrvatska ima velike potencijale, a sljedeće tri do četiri godine su ključne za njihovo potpuno oslobađanje", poručio je Bilas. Na pitanje o hrvatskoj istraživačkoj infrastrukturi , Bilas je istaknuo da Hrvatska raspolaže srednje kompleksnom infrastrukturom te da sudjelovanje u programima poput BSBF-a omogućuje hrvatskim poduzetnicima i istraživačima pristup resursima dostupnim u Europi. "Hrvatska se intenzivno integrira u Europsku uniju i europske lance vrijednosti. Kroz mreže poput Big Sciencea, hrvatskim poduzećima i istraživačima je na raspolaganju sve ono što u Europi postoji . Dakle, mi ne trebamo očekivati i planirati da ćemo tako velike investicije provesti u Hrvatskoj kad su nam one nadohvat ruke. Mi smo sada u prilici da su nam na raspolaganju velika europska sredstva kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti i kroz kohezijske programe i samo treba raditi", zaključio je Bilas. Cijeli prilog možete pogledati na poveznici ovdje .

Više

Događaji

16.
rujna
16. 9. 9:00
-
18. 9. 16:00