Događaji

9.
prosinca
Career Speed Dating
9:00 - 17:00
FER

Novosti i objave

Snažni odjeci govora dekana FER-a

Snažni odjeci govora dekana FER-a

Petra Škaberna

Zapažen govor dekana FER-a prof. dr. sc. Gordana Gledeca povodom obilježavanja Dana Fakulteta 26. 11. 2021. godine, možete pogledati u izdvojenom prilogu na YouTube kanalu FER-a . Istup dekana FER-a rezultirao je brojnim porukama odobravanja i snažnom podrškom šire javnosti, koja je velikim djelom vidljiva na našim društvenim mrežama LinkedInu , Facebooku i Instagramu .   U nastavku izdvajamo nekoliko medijskih članaka na tu temu. Telegram.hr - Dekan FER-a održao prevažan, spektakularan govor. Dok ga slušate, shvaćate koliko zapravo malo treba da se Hrvatska izvuče Jutarnji list - Dekan FER-a održao zapažen govor - secirao je probleme obrazovanja, ali i ponudio rješenja: "Potencijal je tu" Rep.hr - Dekan FER-a govorom nadmašio predsjednika i gradonačelnika Srednja.hr - Dekan FER-a održao fenomenalan govor: Pogledajte kako je kritizirao Borasa koji je sjedio ispred njega VIDI - Zašto je Gordan Gledec održao govor godine? Universitas portal - Zbog poplave odlikaša, djeci šaljemo krivu poruku! Zagreb.info - Spektakularan govor dekana FER-a, ozbiljne kritike na račun obrazovnog sustava slušao i rektor Boras Zagreb.info - MILANOVIĆ O FER-OVCIMA: "Čast mi je obratiti se hrvatskoj tehničkoj eliti. Mi pravnici smo na ovaj Fakultet gledali uvijek s jednom dozom strahopoštovanja" 24 sata - Pogledajte govor dekana FER-a o kojem svi pričaju Mreža TV - Vijesti, 26. 11. 2021.

Svečano obilježen Dan FER-a

Svečano obilježen Dan FER-a

Petra Škaberna

Svečanost obilježavanja Dana FER-a održala se 26. studenoga 2021. godine, u dvorani Auditorium Maximum, a događaju su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Okupljenim gostima kratkim su se govorima obratili predsjednik Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović , izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva gospodin Bernard Gršić , gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras . Dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec u svom se govoru osvrnuo na smjer razvoja FER-a, na status Fakulteta u akademskom svijetu i gospodarskim krugovima te naglasio važnost poticanja poduzetništva i startupa, inovacija i istraživanja. Poslao je snažne poruke vezane za obrazovanje budućih stručnjaka, za gospodarstvo zasnovano na inovacijama, a na kraju govora istaknuo je i svoje viđenje smjera razvoja Sveučilišta u Zagrebu koje treba težiti ostvarenju bolje budućnosti. Na Danu Fakulteta najuspješnijim studentima tradicionalno se dodjeljuju brojne nagrade i priznanja, a popis nagrađenih nalazi se u proširenom dijelu ove obavijesti. Zahvaljujemo svim našim gostima koji su uveličali obilježavanje Dana Fakulteta! Čestitamo i svim nagrađenim djelatnicima te studentima na vrhunskim rezultatima! Snimku svečanosti možete pogledati ovdje , a fotografije su dostupne ovdje .  

Poslovi budućnosti: Demijan Grgić –...

Poslovi budućnosti: Demijan Grgić – data scientist

Petra Škaberna

A1 Hrvatska je pokrenuo projekt izrade mape poslova i vještina budućnosti putem kojeg promovira priče o ljudima koji već sada rade na inovativnim poslovima budućnosti te pokreću transformacije u svojim industrijama. Demijan Grgić , doktorand na FER-u te istraživač u laboratoriju SocialLAB , jedan je od vodećih domaćih data scientista o kojem je ispričana jedna takva inspirativna priča . Demijan je diplomirao na FER-u te paralelno na Ekonomskom fakultetu. Nakon toga je radio u privatnom sektoru u financijama, bavio se analitikom podataka i procjenom rizika, a potom se vratio na matični fakultet gdje priprema doktorat s područja strojnog učenja i psihologije. Specijalizirao se za kombinaciju psihologije i data sciencea , interdisciplinarno polje koje kombinira tehnike bihevioralnih znanosti poput psihologije, ekonomije i sociologije sa znanošću podataka, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom.

Predavanje načelnika Glavnog stožera...

Predavanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja

Siniša Popović

U okviru predmeta "Obrambeni sustavi i tehnologije", načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admiral Robert Hranj , održat će predavanje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 8. prosinca 2021. godine, u 17:15 sati, u dvorani D2. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane. Životopis načelnika Glavnog stožera OS RH, admirala Roberta Hranja, nalazi se u nastavku obavijesti.

Natječaj za upis studenata na...

Natječaj za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST

Valentina Čale

Otvoren je natječaj  za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij  Informacijska sigurnost  za stjecanje akademskog stupnja  sveučilišni   specijalist informacijske sigurnosti . Prijave možete poslati poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3  do 23. prosinca   2021.  godine ili na adresu e-pošte  specijalisticki.studij@fer.hr Detaljnije obavijesti dostupne su na adresi: http://www.fer.unizg.hr/infosig . Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika  Obrasci i upute . Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa  završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana  koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova  ili  kandidat sa završenim drugim sveučilišnim diplomskim studijem,  uz radno iskustvo na području informacijske i komunikacijske tehnologije.  Broj slobodnih mjesta:  20 . Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 HRK) pri upisu u prvi i drugi semestar. Nastava započinje u veljači 2022. godine. Osoba za kontakt: Valentina Čale, prof. (tel: 01/6129-920).

Svečane promocije magistara inženjera

Svečane promocije magistara inženjera

Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili diplomski studij u akademskoj godini 2020./2021. održat će se u subotu, 11. prosinca 2021. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu  (Savska cesta 25). Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da  dođu na vrijeme ! Svi promoventi trebaju ovdje prijaviti svoj dolazak kao i dolazak osoba u pratnji najkasnije do 9. prosinca 2021. godine do 12.00 sati . S obzirom na pandemiju i ograničene kapacitete prostora molimo vas da predvidite dolazak do najviše 7 osoba u pratnji. Također, svi kandidati i njihova pratnja morat će prilikom ulaska u prostorije Studentskog centra predočiti COVID potvrdu. Za one koji nemaju COVID potvrdu bit će osigurana mogućnost brzog testiranja prije promocije. U tom slučaju je potrebno doći dovoljno ranije da se može na vrijeme prisustvovati generalnoj probi (vrijedi za kandidate), odnosno ući u dvoranu (odnosi se na pratnju). Cijena testa iznosit će 70,00 kuna. Parkiralište u dvorištu Studentskog centra bit će otvoreno. Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti. Napomena: Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 14. prosinca 2021. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

podkist: Ana Sović Kržić: Znanost je...

podkist: Ana Sović Kržić: Znanost je svuda oko nas

Petra Škaberna

Gošća posljednjeg podkista bila je docentica Ana Sović Kržić koja nam je ispričala kako je svoje brojne hobije pretvorila u znanstveni rad te na koje sve načine danas promiče znanost kod učenika osnovnih i srednjih škola. Ana je ujedno i predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza, voditeljica FER-ovog programa popularizacije znanosti – ŠUZA te voditeljica nekoliko Erasmus projekata čija je zadaća kreirati nastavni materijal za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji će im pomoći da učenicima dodatno približe STEM. Iako je u razgovoru priznala da joj tijekom studiranja niti jedno gradivo nije bilo previše teško, u podkistu saznajte koji ispit je pala, u kojem se udžbeniku pojavila kao strip-junakinja te koja je najbitnija osobina budućeg FER-ovca odnosno FER-ovke. Docenticu Anu Sović Kržić ugostili smo povodom održavanja Smotre Sveučilišta u Zagrebu i Dana otvorenih prozora FER-a , koji su trajali od 25. do 27. studenoga 2021. Emisiju podkist #14 pogledajte ovdje .

Održane nove radionice u sklopu...

Održane nove radionice u sklopu programa RADDAR

Petra Škaberna

U okviru programa RADDAR voditeljice prof. dr. sc. Vesne Županović i izv. prof. dr. sc. Dejana Škvorca, u subotu 27. 11. 2021. godine, 55 učenika i 10 njihovih voditelja posjetili su Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LABUST . Učenici su pogledali prezentaciju o radu Laboratorija te sudjelovali u timskom natjecanju u upravljanju podmornicama koje su organizirali asistent Vladimir Slošić, mag. ing. i Ivo Kutleša. Nakon natjecanja podijeljene su i nagrade najuspješnijim timovima. Učenici su pokazali veliku snalažljivost, znatiželju i interes za temu! Osim posjeta laboratoriju održana je i matematička radionica, koju su uz voditeljicu projekta vodili i organizirali izv. prof. dr. sc. Domagoj Kovačević, doc. dr. sc. Ana Sušac, prof. Magdalena Babić, prof. Vesna Ovčina, prof. Marina Ninković, prof. Lovro Čupić te studenti Ivan Glogar, Eleonora Đaković i Marin Belamarić.

FER sudjeluje u NATO vježbi...

FER sudjeluje u NATO vježbi "Cyber Coalition 2021"

Petra Škaberna

FER-ov Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost (LISP) sedmi puta zaredom aktivno sudjeluje u vježbi "Cyber Coalition 2021" , najvećoj i najpoznatijoj NATO vježbi u području kibernetičke obrane koju organizira Savezničko zapovjedništvo za transformacije ( Allied Command Transformation - ACT ). NATO vježba se održava online, od 29. studenoga do 3. prosinca 2021. godine, na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama, a ove je godine okupila više od 1000 sudionika iz 34 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, akademske zajednice i industrije. Organizacija vježbe po drugi puta suočena je sa specifičnim izazovima provedbe svih zapovijeđenih mjera suzbijanja epidemije SARS COV-2. Više informacija pronađite na internetskim stranicama CERT-a te u nastavku obavijesti.

Objavljen Glasnik FER-a za studeni

Objavljen Glasnik FER-a za studeni

Marko Tucaković

Krajem mjeseca studenoga tradicionalno obilježavamo Dan Fakulteta, a ovogodišnju proslavu pamtit ćemo po zapaženom istupu dekana FER-a, prof. dr. sc. Gordana Gledeca, koji je tom prilikom poslao snažne poruke vezane za obrazovanje budućih stručnjaka te istaknuo svoje viđenje smjera razvoja Sveučilišta u Zagrebu. Novi broj Glasnika FER-a možete pročitati ovdje , a na primanje Glasnika putem elektroničke pošte prijavite se ovdje .

Student Dominik Likakur dobitnik...

Student Dominik Likakur dobitnik nagrade Werner von Siemens

Petra Škaberna

Siemens Hrvatska je i ove godine, u sklopu Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nagradio najbolji rad studenata FER-a s primjenom u područjima digitalizacije, elektrifikacije i automatizacije. Nagrada Werner von Siemens pripala je studentu Dominiku Likakuru , koji je primijenio tehnologiju digitalnog blizanca , koja omogućuje simuliranje i testiranje procesa u potpuno virtualnom okruženju te izradio model postrojenja za proizvodnju betonskih blokova. Dominik, student diplomskog studija Elektrotehnike i informacijske tehnologije FER-a, nagrađen je za projekt "Automatizacija digitalnog blizanca postrojenja za proizvodnju betonskih blokova u programskom paketu Tecnomatix ". Čestitamo Dominiku Likakuru na sjajnom projektu, a više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Suradnja Aircasha i FER-a: Razvoj...

Suradnja Aircasha i FER-a: Razvoj sustava za otkrivanje zlonamjernih transakcija

Petra Škaberna

Aircash d.o.o. je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva ( FER ) nositelj projekta "Sustav za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovan na strojnom učenju - SUZE " koji ima za cilj razvoj metoda automatske i poluautomatske detekcije zlonamjernih transakcija zasnovan na tehnikama strojnog učenja jer su moderne financijske usluge koje se konzumiraju digitalnim kanalima bez fizičke prisutnosti korisnika podložne sve većem skupu mogućih zloupotreba. Glavni istraživački izazov projekta je izgraditi sustav koji će pružati sigurnosne mehanizme bez narušavanja iskustva korisnika. Osim toga, važna je i uspostava balansa između interpretabilnosti, kao važnog regulatornog kriterija, i učinkovitosti modela strojnog učenja. Cilj modernih financijskih usluga je zadovoljiti sve postojeće i anticipirati buduće regulatorne standarde kako bi osigurali sigurnost i zadržali povjerenje korisnika. Voditelji projekta su izv. prof. dr. sc. Goran Delač sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave pri FER-u i Hrvoje Ćosić, direktor i osnivač Aircasha. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Konkurentnost i kohezija. Istraživanje, razvoj i inovacije jedna su od ključnih aktivnosti programa koji je fokusiran na razvoj inovativnih tehnologija i poticanje suradnje između tehnoloških tvrtki i institucija za istraživanje i razvoj. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.