Novosti

Natječaj za upis studenata na...

Natječaj za upis studenata na doktorski studij "Elektrotehnika i računarstvo"

Đurđica Tomić Peruško

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva , Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje N A T J E Č A J za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2023./2024. iz znanstvenih polja ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka. Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina). Broj mjesta: 60 Školarina iznosi 7.963,38 eura (60.000,00 kuna) i plaća se u šest (6) rata od 1.327,23 eura (10.000,00 kuna) po semestru. Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni. Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u zimskom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 12. lipnja do zaključno 24. kolovoza 2023. godine. Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u zimskom upisnom roku, održat će se u utorak 29. kolovoza i u srijedu 30. kolovoza 2023. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom. Nastava u zimskom semestru počinje u listopadu 2023. godine. Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u ljetnom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 27. prosinca 2023. godine do zaključno 25. siječnja 2024. godine. Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u ljetnom upisnom roku, održat će se u utorak 30. siječnja i u srijedu 31. siječnja 2024. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom. Nastava u ljetnom semestru počinje u ožujku 2024. godine. Dodatne informacije o doktorskom studiju dostupne su na mrežnim stranicama studija https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij . Dodatna pitanja mogu se uputiti na tel. (01) 6129 920 ili adresu e-pošte doktorski.studij@fer.hr .

FER gradi novu vlastitu solarnu...

FER gradi novu vlastitu solarnu elektranu, projekt vrijedan 815.000 eura

Ana Fadljević

Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je realizaciju projekta izgradnje nove vlastite solarne elektrane ukupnog kapaciteta 600 kW na AC strani i baterijskog spremnika koji će omogućiti maksimizaciju korištenja sunčeve energije. Novi sustav, ukupne vrijednosti 815.000 eura, dio je projekta ''Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1''. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Nositelj projekta je FER, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

FER, Google i Južni pol - što im je...

FER, Google i Južni pol - što im je zajedničko?

Ana Fadljević

Naš Andrija Miličević, mag. ing. osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u organizaciji Kagglea, najveće zajednice podatkovnih znanstvenika na svijetu. Iza Kagglea stoji ni manje ni više nego div Google, a platforma je pokrenuta 2010. godine kako bi okupila inženjere, studente, kompanije, i sve koje zanima strojno učenje i njegova primjena u industriji. Danas broji preko 10 milijuna registriranih članova, omogućava dijeljenje znanja u području umjetne inteligencije i podatkovnih znanosti, a posebno su popularna i izazovna natjecanja koja pokrivaju znanja iz cijelog područja strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Razvoj i primjena svemirskih...

Razvoj i primjena svemirskih tehnologija na FER-u predstavljeni na konferenciji Europske svemirske agencije

Josip Vuković

Na konferenciji NCCES 2023 koju je u Nizozemskoj organizirala Europska svemirska agencija sudjelovali su djelatnici Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologija ( ZKIST ) i Zavoda za visoki napon i energetiku ( ZVNE ) FER-a. Jakov Tutavac, mag. ing. predstavio je projekt razvoja satelitskog modula za analizu svjetlosnog onečišćenja kojeg financira ESA , a na sastancima na tu temu sudjelovali su i doc. dr. sc. Josip Lončar i doc. dr. sc. Josip Vuković. Amalija Božiček, mag. phys.-geophys. i Marta Đurović, mag. ing. predstavile su upravljanje elektroenergetskim sustavom potpomognuto analizom vjerojatnosti širenja šumskih požara, temeljenom na satelitskim snimkama , koje razvijaju u suradnji s kolegama iz tvrtke Adnet d.o.o . Još slika možete naći u nastavku obavijesti.

Apstraktne društvene igre: druženje i...

Apstraktne društvene igre: druženje i upoznavanje s novom igrama

Berislav Paradžik

Nakon prošlomjesečne uvodne prezentacije pod nazivom Apstraktne društvene igre: Povijest, dizajn i jedna moguća budućnost , na temu modernih apstraktnih društvenih igara dolazi nam još jedno vezano događanje ove godine. U utorak, 6. lipnja, s početkom u 16 sati, u dvorani C12-02 inicijativa okupljena oko apstraktnih društvenih igara u suradnji sa Šahovskom sekcijom FER-a organizira neformalno druženje na kojem ćete moći zaigrati petnaestak odabranih modernih apstraktnih društvenih igara i upoznati kolege i kolegice sličnih interesa. Uz studente i profesore FER-a, s nama će ponovno biti i Ivan Hamarić, dizajner društvenih igara iz Zagreba, kojeg ćete moći pitati sve što vas bude zanimalo na temu igara. Vidimo se u utorak!

FER na 8. Izložbi inovacija I3G u...

FER na 8. Izložbi inovacija I3G u Ivanić-Gradu

Ana Filipović

U Ivanić-Gradu je 24. i 25. svibnja 2023. godine održana 8. Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić-Grada. Na svečanom otvorenju izložbe, skupu se u ime FER-a, kao jednog od pokrovitelja izložbe, obratio prof. dr. sc. Mario Cifrek . Na izložbi je sudjelovao 91 izlagač, a FER je predstavljen radom "Kapacitivna elektroda za beskontaktno mjerenje bioelektričkih signala"  (autori: Luka Klaić, Antonio Stanešić, Mario Cifrek) koji je osvojio  Grand Prix izložbe. Na FER-ovom izložbenom prostoru bio je Luka Klaić, a osim prezentacije samog projekta prisutni su imali mogućnost mjeriti svoje EMG signale. Fotografije s izložbe možete vidjeti u nastavku obavijesti.

FER postao koordinator novog Horizon...

FER postao koordinator novog Horizon Europe projekta - FoodMAPP

Vinko Lešić

U Europi je trenutno potrebno prosječno 171 km da bi se hrana od uzgoja na farmi pojavila u našoj kuhinji, a globalna prehrambena logistika čini čak 26% udjela globalnih emisija ugljičnog dioksida. Uza sve to, svakodnevno se velike količine hrane pretvaraju u otpad. Projekt FoodMAPP traži odgovor na ove izazove u skladu s Europskim strateškim planom za smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Ovaj plan podrazumijeva snažne i utjecajne promjene u prehrambenoj industriji uz smanjenje otpada hrane te promjene u krhkom i složenom prehrambenom lancu dostave industrijskih proizvođača da bi se stvorila nova, poštena i održiva prehrambena industrija. Projekt će podržati interdisciplinarni konzorcij europskih partnera, koji uz FER kao hrvatskog predstavnika uključuje također i tehničke, poslovne prehrambene i društvene akademske partnere iz Engleske, Španjolske, Belgije i Mađarske kao i industrijske partnere iz Francuske i Austrije.

FER na Tjednu znanosti - MUZZA

FER na Tjednu znanosti - MUZZA

Milena Jenić

Nedavni Tjedan znanosti MUZZA, održan od 19. do 21. svibnja 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu, uspješno je oduševio širu javnost svojom misijom da predstavi zanimljiv svijet znanosti. S posebnim naglaskom na uključivanje djece, događaj je imao za cilj potaknuti znatiželju i pokazati ljepotu znanstvenog istraživanja te potaknuti djecu da uče o znanosti i tehnologiji. Festival je obuhvatio razne interaktivne izložbe, radionice, predavanja i demonstracije iz različitih znanstvenih područja i disciplina.

Podvodni roboti: 125 studenata...

Podvodni roboti: 125 studenata sudjeluje na međunarodnom tečaju iz područja morske robotike

Milena Jenić

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koordinator je projekta “MARBLE - Pomorska robotika u plavom gospodarstvu” , financiranog u okviru sheme INTERREG Adrion , u sklopu kojeg će se razviti novi zajednički diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković .   Projekt Interreg Adrion MARBLE s ponosom objavljuje uspješno sudjelovanje 125 studenata iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na tjednu obuke iz područja morske robotike. Ova zajednička inicijativa ima za cilj poticati znanje i stručnost u području podvodne robotike, osnažujući buduće stručnjake u sektoru plave ekonomije. 

Panel rasprava: Novi horizonti...

Panel rasprava: Novi horizonti FinTecha: Kako tehnologija oblikuje budućnost financija

Ana Šelek

Panel rasprava - Novi horizonti FinTecha: Kako tehnologija oblikuje budućnost financija održat će se u utorak ,  6. lipnja 2023 . godine, u 18 sati  u dvorani  Siva vijećnica  na  FER -u. Nakon panelice uslijedit će domjenak kako biste imali bolju priliku za networking s panelistima. Panelisti pete panel rasprave bit će: prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar  (FER), Hrvoje Ćosić (AirCash) Igor Sekelj (Erste Group Card Processor) Igor Gržalja (ASEE) Božidar Pavlović (Jackie Agency) preuzima ulogu moderatora. Prijaviti se možete putem prijavnog obrasca dostupnog na sljedećem linku . Veselimo se vidjeti vas u što većem broju!

Obzor Europa: Informativni dan o...

Obzor Europa: Informativni dan o WIDENING aktivnostima

Petra Škaberna

Želite li saznati više o mogućnostima sudjelovanja i izvrsnosti u programu Obzor Europa? Pridružite nam se na Informativnom danu koji će se održati 13. i 14. lipnja 2023. godine, u Sivoj vijećnici FER-a. Na događaju ćete dobiti sve potrebne informacije o natječajima, prijavama, primjerima dobre prakse i podršci za razvoj projektnih prijedloga. Radni jezik je engleski.  Skup organiziraju Europska komisija, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe EU. Registrirajte se na poveznici , a preliminarni program preuzmite ovdje .

Srebro za futsal ekipu

Srebro za futsal ekipu

Nera Žigić

U subotu, 1. travnja, u u sportskoj dvorani Martinovka odigrana je završnica futsal lige . Naša ekipa se susrela u finalu sa studentima s Veleučilišta Edward Bernays. Bernays je rano došao u vodstvo pogotkom Mužara u 4. minuti susreta, a zatim je uslijedila žestoka borba za naslov prvaka. U 33. minuti krenulo je uzbuđenje i fantastičan završetak za još jednu sezonu. Vanja Vukmanović zabio je za 1:1, a minutu kasnije na erupciju punih tribina pogađa Antun Blažić te FER vodi 2:1. Bernays postiže izjednačujući pogodak preko Dekanića. Novi preokret, ovaj puta u korist Bernaysa, ujedno i konačan rezultat, postavio je Mateo Mužar u 38. minuti susreta. Do kraja utakmice FER je pokušao s golman igračem, ali nažalost, bezuspješno. Bernays je tako obranio titulu prvaka iz prošle sezone, a tri od četiri individualne nagrade su završile u rukama studenata Bernaysa. Naš kolega Niko Stolnik , proglašen je najboljim golmanom lige . Čestitke cijeloj futsal ekipi na odličnoj sezoni i osvojenom drugom mjestu futsal lige 2022./2023.!!! Više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici ovdje .

Više

Događaji

5.
svibnja
Izložba: Odrazi sveobuhvatnosti 2023
5. 5. 18:00
-
15. 6. 20:00