Događaji

13.
studenog
13. 11. 20:00
-
14. 11. 5:00
FER

Novosti i objave

Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako...

Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji posjetila FER

Petra Škaberna

Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, posjetila je u četvrtak, 14. listopada 2021. godine, FER gdje su ju ugostili dekan prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković. Veleposlanica Japana bila je u pratnji prvoga tajnika Toyokazu Ichimure, drugoga tajnika Yutaro Nishide te Tomislava Mikuljana iz Odjela za kulturu i odnose s javnošću. Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju FER-a u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te njegovom pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na istraživanja koja FER provodi u području robotike i obnovljivih sustava energije. Odabrane fotografije nalaze se u nastavku obavijesti.

Početak nastave na FER-u

Početak nastave na FER-u

Petra Škaberna

Ponedjeljak, 4. listopada, bio je prvi dan nastave u novoj akademskoj godini koja će se na FER-u odvijati kontakno, što znači da su učionice i hodnici Fakulteta ponovno oživjeli i napunili se žamorom naših studenata! Krajem prošloga tjedna na Uvodnom smo satu poželjeli dobrodošlicu novoj generaciji brucoša , našim perspektivnim mladim ljudima od kojih je velika većina na državnoj maturi ostvarila najbolje rezultate iz Matematike i Fizike. Od 653 upisanih brucoša, na državnoj je maturi njih 403 bilo među 1000 najboljih iz Matematike (više razine) te čak 483 najboljih iz Fizike. Stranim studentima , koji će na FER-u boraviti u okviru kratkoročne mobilnosti ili u sklopu studijskih programa na engleskom jeziku, organizirali smo događaj pod nazivom New Student Orientation . Za 80-ak studenata, koji su na FER stigli iz 12 država i ukupno 16 svjetskih gradova, tom smo prilikom održali predavanje tijekom kojeg smo ih upoznali s ključnim informacijama vezanim uz studiranje na našem Fakultetu.  Kako bi se što bolje snašli u novom okruženju, za naše smo drage goste osigurali nekolicinu studenata FER-a starijih godina, tzv. buddyje , koji će ih, sigurni smo, upoznati sa svim tajnama studentskoga života u Zagrebu, ali i šire! Izuzetno nas veseli što će se u akademskoj godini 2021./2022. nastava odvijati uživo te želimo svima uspješan početak studiranja na FER-u! Više fotografija s navedenih događaja dostupno je u galeriji ovdje .

Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja...

Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja svijeta!

Petra Škaberna

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u judu , koje se održavalo od 6. do 9. listopada 2021. godine na Sardiniji, studentica preddiplomskog studija na FER-u Lara Cvjetko , osvojila je srebrnu medalju i time postala svjetska viceprvakinja u judu u kategoriji do 70 kg ! Na smotri najboljih svjetskih juniora sudjelovalo je 490 natjecatelja iz 72 zemlje, s pet kontinenata, a Lara je medalju osvojila u konkurenciji 31 natjecateljice iz 25 zemalja. "Za ovo natjecanje sam se pripremala cijelu sezonu i iznimno sam sretna i ponosna zbog ovog rezultata", javlja nam Lara, kojoj je prije mjesec dana dodijeljena i nagrada Dražen Petrović za najuspješniju sportašicu mlađe dobi . Spomenutu nagradu nije bila u mogućnosti osobno preuzeti jer je upravo taj dan nastupala na Europskom juniorskom prvenstvu u Luksemburgu, na kojem je postala juniorska viceprvakinja Europe . Pored sportskih priznanja, Lara je dobitnica i Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021 . Čestitamo Lari od srca i želimo joj puno uspjeha u daljnjim natjecanjima! U nastavku obaijesti pogledajte nekoliko Larinih fotografija s natjecanja.

Panel rasprava: Future Symbiosis of...

Panel rasprava: Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society

Petra Škaberna

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj organizira panel raspravu pod nazivom Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society , koja će se održati 21. listopada 2021. godine, s početkom u 11 sati. Kao posebnog gosta najavljujemo profesora Hiroshi Ishigura sa Sveučilišta Osaka , Odsjeka za sistemske inovacije, koji je jedan od najpoznatijih robotičara u svijetu . Njegova zapanjujuća postignuća temelje se u razvoju hiperrealističnih android robota. Prof. Ishiguro će tijekom svojeg izlaganja predstaviti tehnologije autonomnih robota i daljinski upravljanih robota (avatara) koje je dosad razvio, a osvrnut će se i na simbiotsko društvo avatara koje pokušava ostvariti uz podršku japanske vlade. Izlaganje prof. Ishigura potaknut će ključna pitanja i poslužiti kao polazna točka za diskusiju na okruglom stolu koji će potom uslijediti, a na kojem će, pored prof. Ishigura, sudjelovati prof. dr. sc. Sven Lončarić , prof. dr. sc. Zdenko Kovačić te izv. prof. dr. sc. Matko Orsag . Moderator okruglog stola bit će prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković . Panel raspravu možete pratiti putem MS Teams poveznice ili FER-ovog YouTube kanala , a program preuzmite ovdje . Više informacija o predavačima i sudionicima okrugloga stola pronađite u nastavku obavijesti.

Održane svečane promocije magistara i...

Održane svečane promocije magistara i prvostupnika inženjera

Petra Škaberna

Svečane promocije magistara i prvostupnika inženjera generacije 2020. održane su 18. i 19. rujna 2021. godine u Studentskom centru u Zagrebu. FER-ovu generaciju 2020. čini više od 1000 mladih stručnjaka iz područja elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija i računarstva odnosno 481 magistar inženjer, 558 prvostupnika inženjera te 30 sveučilišnih specijalista. Pored samih pristupnika, svečanost su dodatno uveličali brojni članovi obitelji, prijatelji i kolege kojima se na početku promocije poticajnim govorom obratio dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec . Našim magistrima inženjerima inspirativne riječi uputili su predstavnici iz industrije i ugledni alumni FER-a, direktor poduzeća Tehnozavod-Marušić d.o.o., Krešimir Marušić te direktor i osnivač poduzeća Entrio tehnologije d.o.o., Berislav Marszalek . Na promocijama su se svojim kolegama prijateljskim riječima obratili i predstavnici studenata: magistrima inženjerima Valentina Fatorić , Mate Paulinović , Fran Milković i Ivan Gredičak , a prvostupnicima Tin Župančić , Karlo Valentin Cihlar , Rino Čala i Patrik Okanović . Snimku promocija možete pogledati na našem YouTube kanalu ( prvostupnici , magistri ), a fotografije su dostupne ovdje . Napomena: radi velikog broja fotografija, one će se dodavati postupno i s manjim zakašnjenjem. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Dan otvorenih vrata KSET-a

Dan otvorenih vrata KSET-a

Marin Capan

U petak, 15.10. KSET otvara vrata novim članovima i poziva studente cijelog FER-a na cjelodnevno druženje! Ako za vrijeme studiranja želiš steći praktična iskustva i nove prijatelje kroz brojna druženja, dođi u KSET 15.10. za vrijeme rada dnevnog šanka, od 9 do 16 sati , popij kavu , iz prve ruke saznaj sve o aktivnostima kluba i naših sekcija i pridruži nam se! KSET trenutačno broji devet sekcija, a to su Biciklistička sekcija, Disco sekcija, Dramska sekcija, Fotosekcija, Glazbena sekcija, Planinarska sekcija, Računarska sekcija, Tehnička sekcija i Videosekcija te dva tima: Dizajn i PR! Više informacija o svakoj sekciji nalazi se u nastavku obavijesti.

Otkazano: Bio-inspired Methods for...

Otkazano: Bio-inspired Methods for Sensing and Instrumentation

Ivan Petrović

Napomena: radi iznenadne spriječenosti prof. Mishre predavanje je otkazano. Projekt DATACROSS, ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Istraživačka jedinica ACROSS, Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) pozivaju Vas na predavanje Bio-inspired Methods for Sensing and Instrumentation koje će održati  Prof. Amit Mishra s University of Cape Town, South Africa u ponedjeljak  18. listopada 2021. , u  11.00 sati u  Sivoj vijećnici  Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.   Očekivano trajanje predavanja je 45 minuta nakon čega bi slijedila pitanja iz publike. Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Prijave za novi Startup Factory su...

Prijave za novi Startup Factory su otvorene!

Tea Jermaniš

Grad Zagreb za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda osigurao 800.000 kuna Od Europe do Izraela ZICER je prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih inovacijskih ekosustava, a Startup Factory kao akcelerator koji stvara tržišno održive startupove. O tome govori i 76 timova kojima je Startup Factory bio odskočna daska za ulazak u svijet inovativnog poduzetništva. Želiš li i ti biti #zicer? Sada je prilika! Prijave za Startup Factory otvorene su do 14. listopada 2021. godine. Ideja je samo početak. Startup Factory zna kako je oblikovati do tržišne održivosti! Više informacija pronađi u nastavku obavijesti.

Poziv učenicima osnovnih škola za...

Poziv učenicima osnovnih škola za upis na radionice RADDAR

Petra Škaberna

Radionice Matematika za radoznale RADDAR kao i radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog , održavat će se svaki drugi tjedan, počevši od 18. listopada 2021. Radionice će se odvijati u prostorijama XV. gimnazije ; ponedjeljkom od 18 sati radionice Matematika za radoznale RADDAR, a utorkom u 18 sati radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog. Radionice iz matematike će se održavati prema dobi učenika tj. razredu koji učenik pohađa u osnovnoj školi, dok će se radionice iz programiranja u Pythonu organizirati u tri grupe, ovisno o predznanju. Planirano je da jednu subotu u mjesecu (prije podne) radionica bude zajednička i za polaznike Matematike i za polaznike Programiranja u Pythonu prvenstveno u dvoranama i laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali i drugim tehničkim fakultetima. Roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice popunjavanjem online upisnice dostupne OVDJE . Učenik može pohađati samo jednu od radionica, ali i obje. Eventualna dodatna pitanja vezano za matematičke radionice možete postaviti gospođi Vesni Ovčina na vovcina@mioc.hr , a za radionice Programiranje u Pythonu gospođi Zlatki Makučič na zmark@mioc.hr . Učenici koji pohađaju radionice trebaju se pridržavati kućnog reda XV. gimnazije te važećih epidemioloških mjera (higijena ruku, dezinfekcija i obvezno nošenje maskica).

Audicije za članstvo u Akademskom...

Audicije za članstvo u Akademskom muškom zboru FER-a

Petra Škaberna

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (AKMUZ FER) poziva sve zainteresirane za pjevanje u najbrojnijem muškom zboru u Hrvatskoj, ali i šire. Ako volite pjevati pod tušem, sudjelujete u karaokama, radujete se izazovima, željni ste putovanja, a pritom ste timski igrač, dođite na audicije koje će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dvorana B5 , 12., 15., 19. i 22. listopada 2021., od 16.45 do 18.30 sati. Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 2016., a dosad je osvojio 9 zlatnih plaketa na domaćim i međunarodnim natjecanjima te obišao šest europskih zemalja. U ovoj pjevačkoj sezoni pred Zbor su postavljeni ambiciozni ciljevi te Vas s radošću pozivamo da te ciljeve ostvarimo zajedno! Zapratite nas na društvenim mrežama i kanalima: YouTube:  https://www.youtube.com/AKMUZFER Facebook:  https://www.facebook.com/akmuzfer Instagram:  https://www.instagram.com/akmuzfer Twitter:  https://twitter.com/AKMUZFER

Posjet učenika OŠ Eugena Kvaternika...

Posjet učenika OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice

Tomislav Jagušt

U petak, 1. listopada 2021. godine FER je posjetila grupa učenika iz  Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, u pratnji nastavnice Dalije Kager . U druženju koje je potrajalo tri školska sata, učenici su se upoznali s Fakultetom i aktivnostima koje se na njemu provode, posjetili Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja -   LARICS , u kojem ih je Marko Križmančić upoznao s projektom  WATCHPLANT , te sudjelovali u radionici programiranja uz pomoć LEGO robota. Posjet je organizirana u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu , a vodio ga je docent Tomislav Jagušt . Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.  

Radionica o društvenoj uključenosti...

Radionica o društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom - INNOSID

Katarina Mandarić

Od 13. do 25. rujna održana je radionica INNOSID u Dubrovniku na kojoj je sudjelovalo više od 30 studenata i više od 15 predavača iz pet europskih država (Francuska, Španjolska, Portugal, Mađarska, Hrvatska) i šest institucija. Cilj radionice je razvoj prototipova aplikacija temeljenih na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom. Studenti su započeli rad na prototipovima još u travnju jer se ovaj projekt temelji na hibridnom pristupu mobilnosti (tzv. miješane mobilnosti) koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon radionice INNOSID. Miješana mobilnost sastoji se od virtualne i fizičke mobilnosti. Virtualna mobilnost trajala je od 12. travnja do 21. svibnja 2021. godine te je faza u kojoj studenti u timovima iz drugih europskih država kroz virtualnu suradnju pripremaju svoje prototipove, dok je fizička mobilnost faza u kojoj studenti uživo nastavljaju svoj rad. Na radionici je razvijeno sedam prototipova aplikacija za pomoć u svakodnevici osobama s invaliditetom . Radionicu u Dubrovniku je popratila i Hrvatska radiotelevizija . Prilog emitiran u Dnevniku u podne u subotu 2. listopada možete pogledati ovdje . Više detalja o aktivnostima na radionici i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.