Novosti

Svečano obilježen Dan FER-a

Svečano obilježen Dan FER-a

Ana Filipović

Očuvanje digitalnog suvereniteta i nastavak razvoja izvrsnosti ključni su naglasci s ovogodišnjeg svečanog obilježavanja  Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), najvećeg obrazovnog, istraživačkog i inovacijskog središta u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Snimku svečanosti Dana Fakulteta možete pogledati na sljedećoj poveznici . Svečanosti Dana FER-a prisustvovali su brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Među njima i izaslanik predsjednika RH dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Okroša, izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, izaslanica ministra obrane Lučiana Klobas Dobrović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba izv. prof. dr. sc. Luka Korlaet, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić.  Više pročitajte u nastavku obavijesti.

Svečane promocije sveučilišnih...

Svečane promocije sveučilišnih magistara inženjera

Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili sveučilišni diplomski studij u akademskoj godini 2022./2023. održat će se  u subotu, 9. prosinca 2023. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu  (Savska cesta 25). Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da  dođu na vrijeme ! Svečanu promociju sveučilišnih magistara inženjera bit će moguće pratiti i putem  prijenosa uživo na našem YouTube kanalu . Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti. Napomena: Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu i dopunsku ispravu o studiju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 12. prosinca 2023. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Svečane promocije sveučilišnih...

Svečane promocije sveučilišnih prvostupnika inženjera

Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili sveučilišni prijediplomski studij u akademskoj godini 2022./2023. održat će se  u nedjelju, 10. prosinca 2023. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu  (Savska cesta 25). Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da  dođu na vrijeme ! Svečanu promociju sveučilišnih prvostupnika inženjera bit će moguće pratiti i putem  prijenosa uživo na našem YouTube kanalu . Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti. Napomena: Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu i dopunsku ispravu o studiju  moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 12. prosinca 2023. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Accelerating Technology Innovation in...

Accelerating Technology Innovation in Engineering Research – AI solutions with MATLAB

Jadranko Matuško

Poštovane kolegice i kolege pozivamo vas na predavanje: Accelerating Technology Innovation in Engineering Research – AI solutions with MATLAB  koje će se održati u četvrtak 07.12.2023. godine u Sivoj vjećnici s početkom u 14h. Predavanje će održati Marco Rossi, PhD iz tvrtke Mathworks. Predvidivo trajanje predavanje je 45 mimuta uz doatnih 15 minuta za pitanja iz publike. Više o sadržaju predavanja u priloženom letku  

RADDAR-ovci posjetili Dan otvorenih...

RADDAR-ovci posjetili Dan otvorenih vrata FER-a

Ana Fadljević

Radionice u sklopu RADDAR projekta koji osim FER-a organiziraju XV. gimnazija, HMD i MNM Marin Getaldić, a čija je voditeljica prof. dr. sc. Vesna Županović sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a nastavljaju s nizom dodatnih aktivnosti. U subotu 25. studenoga 2023. godine 54 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo je na radionicama u sklopu Dana otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Osim vrlo zanimljivih posjeta Laboratorijima FER-a, učenice i učenici sudjelovali su i u matematičkim radionicama čiji su voditelji bili izv. prof. dr. sc. Domagoj Kovačević sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, zatim nastavnica Lada Bunjački, prof., studentice Nika Utrobičić, te Jana Hrnjak dok su u organizaciji osim voditeljice sudjelovale nastavnice Marina Ninković, prof., Magdalena Babić, prof., te Renata Svedrec, prof. FER je i ovog puta uspio privući mnoge radoznale posjetitelje na svoj Dan otvorenih vrata, a vjerujemo da će naši RADDAR-ovci kroz nekoliko godina možda biti i budući FER-ovci.

Poziv na predavanje: Učinkoviti...

Poziv na predavanje: Učinkoviti razvoj aplikacija u distribuiranim sustavima korištenjem Kubernetesa

Marko Horvat

Zavod za primijenjeno računarstvo (FER, Sveučilište u Zagrebu) i Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje "U č inkoviti razvoj aplikacija u distribuiranim sustavima kori š tenjem Kubernetesa" koje će održati Petar Cvitanovi ć i Juraj Karadža, osniva či startup tvrtke Cyclops , u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. godine, s početkom u 15:00   sati u Sivoj vije ć nici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Praćenje predavanja bit će moguće i na platformi Microsoft Teams korištenjem ove poveznice . Više informacija o predavanju i predavačima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Održan Prvi hrvatski simpozij o...

Održan Prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji

Sven Lončarić

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u utorak 21. studenoga 2023. godine, održan je " Prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji ". Suorganizatori Simpozija bili su Centar za umjetnu inteligenciju FER-a, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, te Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije FSB-a.  Cilj Simpozija bio je okupljanje hrvatske znanstvene zajednice u području umjetne inteligencije te znanstvenika iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. U  programu Simpozija  sudjelovalo je s pozvanim prezentacijama više profesora FER-a i članova Centra za umjetnu inteligenciju: prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, izv. prof. dr. sc. Alan Jović, prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, prof. dr. sc. Nikola Mišković, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, akademik prof. dr. sc. Ivan Petrović, prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, prof. dr. sc. Mario Vašak. Predsjednik Simpozija bio je akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić. Cilj Simpozija bilo je okupljanje hrvatske istraživačke zajednice u području umjetne inteligencije te istraživača iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. Također, želja nam je bila otvoriti forum za promišljanje smjernica razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj i izazova koje umjetna inteligencija donosi društvu, uključujući utjecaj na zanimanja i tržište rada, zakonsku regulativu te etička pitanja.

DOĐI, VIDI, OSTANI - Dan otvorenih...

DOĐI, VIDI, OSTANI - Dan otvorenih vrata FER-a privukao velik broj posjetitelja

Ana Filipović

I ove godine velik broj posjetitelja došao je u subotu na Dan otvorenih vrata FER-a . “Ovo je 13. godina održavanja jednog od najpopularnijih događanja koje svake godine okupi između 3000 i 4000 posjetitelja.”  Prvenstveno namijenjen maturantima pred kojima se nalazi važna životna odluka - odabir fakulteta, na Danu otvorenih vrata kroz razne su pokuse, istraživanja i zanimljive igre predstavljeni svi zavodi FER-a, ali i razne udruge.  Naime, FER je organiziran u 12 zavoda odnosno područja  - od primijenjene fizike i matematike, elektrostrojarstva i automatizacije do automatike i računalnog inženjerstva te komunikacijske i svemirske tehnologije, a upravo je na Danu otvorenih vrata posjetitelji mogu saznati više o području koje ih zanima.  Maturanti imali su priliku saznati više o znanstvenim istraživanjima, upoznati se sa studijskim programima i razgovarati s nastavnicima i studentima FER-a . Posebno nas veseli velik broj maturanata i njihovih nastavnika koji su došli iz cijele Hrvatske. Više o tome kako je organizirana nastava, koji su uvjeti upisa, ali i kako izgleda studentski život maturantima su ispričali prodekani izv. prof. dr. sc. Ana Sušac i prof. dr. sc. Bojan Trkulja te Luka Penjin, predsjednik Studentskog zbora FER-a, Dominik Kanjuh, studentski pravobranitelj i Marin Capan, predstavnik u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu. Više pročitajte u nastavku obavijesti.

Informativna radionica projekta...

Informativna radionica projekta Dinamička prediktivna zaštita integriteta baterije električnog vozila

Ana Filipović

U sklopu provedbe projekta Dinamička prediktivna zaštita integriteta baterije električnog vozila (akronim EVBattPredtect ) prijavitelj Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva te partner Rimac Technology d.o.o. organiziraju informativnu radionicu o rezultatima projekta. Informativna radionica održat će se u četvrtak 7. prosinca 2023. s početkom u 11:00 sati na adresi Rimac Technology, Savska Opatovina 36, Zagreb. Projekt EVBattPredtect usmjeren je na razvoj modela baterijskih članaka za baterijski paket automobila, geometrijsku karakterizaciju stanja članka i profila struje ili snage punjenja/pražnjenja članka koji su sigurni za primjenu radi očuvanja sigurnog rada i dugovječnosti članka te njenu on-line primjenu u kombinaciji sa sustavom upravljanja dinamikom vozila. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezja 2014-20. Sudjelovanje na radionici otvoreno je za sve, ali je broj sudionika ograničen. Stoga molimo najavu dolaska najkasnije do utorka 5. prosinca 2023. u 15:00 putem sljedećeg registracijskog obrasca  te ćemo Vas povratno kontaktirati. U nastavku obavijesti dana je agenda radionice. Radujemo se Vašem dolasku!

Nastup FER-a na skupu Brainhack...

Nastup FER-a na skupu Brainhack Zagreb 2023.

Eda Jovičić

Brainhack Zagreb 2023 , skup na temu neuroznanosti, održan je 21. i 22. listopada 2023. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER, kao dio globalne inicijative niza hackathona u području neuroznanosti koji se održavaju u 24 grada diljem svijeta. Od ukupno pedesetak sudionika, s FER-a ih je bilo sedamnaest: prof. dr. sc. Mario Cifrek, doc. dr. sc. Jelena Božek, te mnogo studenata preddiplomskog i diplomskog studija kao i alumni FER-a. Kao dio organizacijskog odbora skupa sudjelovala je zaposlenica Eda Jovičić, mag. ing., te studentica Tamara Ćorić. Tema ovogodišnjeg skupa je bila „Next-generation brain diagnostic tools“, gdje su predstavljeni razni projekti o kojima su sudionici imali priliku čuti i doprinijeti svojim iskustvom. Prvi dan doc. dr. sc. Jelena Božek održala je predavanje pod naslovom „Machine learning in neuroimaging“, te je također sudjelovala na panel raspravi „Integration of AI into modern medical diagnostics and research“ uz paneliste Ivanu Kovačev (TIS grupa), Luciju Kovačević, dr. med. (specijalizantica radiologije, KBC Zagreb), te Jakšu Vukojevića, dr. med. (specijalist psihijatrije, Klinika za psihijatriju Vrapče). Drugi dan Eda Jovičić, mag. ing. održala je praktičnu radionicu za sudionike „Intro to data science“. Radna, ali opuštena atmosfera obilježila je oba dana skupa, a glavni cilj, okupljanje i povezivanje mladih istraživača iz područja neuroznanosti, bio je i više nego ispunjen. U opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackathona, a za više informacija o sljedećim aktivnostima Brainhacka Zagreb pratite sljedeći link .

Play2Green Hackathon u Dubrovniku

Play2Green Hackathon u Dubrovniku

Matea Žilak

Od 17. do 23. rujna održan je međunarodni hackathon u Dubrovniku organiziran u sklopu Erasmus+ projekta Play2Green (Serious Gaming for Universal Access to Green Education) . Na Hackathonu su sudjelovali studenti i nastavnici iz 5 visokoškolskih institucija iz Hrvatske, Španjolske, Mađarske i Francuske te predstavnici španjolske udruge za gluhe ASPAS. Studenti su, organizirani u 5 međunarodnih timova, radili na dizajnu ozbiljnih igara temeljenih na novim tehnologijama koje se bave onečišćenjem oceana, ugrozom životinja, urbanim vrtlarstvom i drugim srodnim zelenim temama. Prvi nacrt projekata (uključuje tehničku dokumentaciju i vizualni prototip) predložili su u okviru virtualne suradnje između lipnja i rujna 2023. godine dok su finalna rješenja prezentirali  na završnici hackathona u Dubrovniku. Uz intenzivnu suradnju na svojim projektima, studenti su kroz svakodnevne radionice imali priliku steći znanja i vještine u područjima multikulturalnosti, uključivosti, univerzalnog dizajna za učenje, 3D printanja i holograma.  Više detalja o aktivnostima na hackathonu i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.  

Radionica "FPV dronovi za...

Radionica "FPV dronovi za udaljeno nadgledanje i edukaciju"

Lucija Petricioli

Odjel za računarstvo i Odjel za robotiku i automatizaciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na radionicu pod naslovom: FPV dronovi za udaljeno nadgledanje i edukaciju koju će održati Daniel Hofman i Marko Car s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine s početkom u 11.15 sati , u A204 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3 . Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Broj sjedećih mjesta je ograničen, ali stajaćih mjesta ima dovoljno. Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta i nije potrebno nikakvo predznanje za sudjelovanje. Tijekom radionice će biti demonstriran i let s FPV dronom. Životopisi predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Više