Događaji

13.
studenog
13. 11. 20:00
-
14. 11. 5:00
FER
9.
prosinca
9:00 - 17:00
FER

Novosti i objave

Svečane promocije

Svečane promocije

Manuela Graberski

Najavljujemo da će se svečane promocije prvostupnika inženjera i magistara inženjera koji su studij završili u akademskoj godini 2020./2021. održati kako slijedi: svečane promocije prvostupnika inženjera održat će se u nedjelju, 28. studenog 2021. godine , svečane promocije magistara inženjera održat će se u subotu, 11. prosinca 2021. godine . Promoventi i njihovi gosti najavljivat će svoj dolazak putem weba. Za dolazak na promociju bit će nužna COVID potvrda, a za one koji je nemaju bit će organizirano testiranje u prostorima Fakulteta. Naknadno ćemo objaviti detalje i raspored kandidata po promocijama.

Svečano uručene Zlatne diplome...

Svečano uručene Zlatne diplome generaciji inženjera 1969./1970.

Petra Škaberna

U povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na FER-u su 22. listopada 2021. godine inženjerima generacije 1969./1970. uručene Zlatne diplome. Na tradicionalnoj svečanosti, koja je prošle godine izostala radi nepovoljne epidemiološke situacije s koronavirusom, Fakultet je okupio dobitnike Zlatnih diploma kojima je na taj način želio izraziti zahvalnost na svemu što su učinili za razvoj struke, ali i za promociju Fakulteta u posljednjih pet desetljeća. U svojem se obraćanju dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, osvrnuo na rastući ugled i status Fakulteta kao vodeće istraživačke i visokoškolske institucije u ovom dijelu Europe, u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije, da bi u 15-minutnom govoru sve prisutne nakratko vratio pola stoljeća unazad! Prisjetio se ključnih momenata koji su obilježili turbulentni kraj šezdesetih i slavne sedamdesete prošloga stoljeća, spomenuvši mnoga tehnološka dostignuća, zanimljiva vremena na svjetskoj i domaćoj političkoj sceni, od Nixona do Hrvatskog proljeća, a nije zaobišao ni kulturni pečat koji su na brojne generacije ostavila neka od najvećih glazbenih imena poput Beatlesa, Rolling Stonesa ili Pink Floyda. U ovoj vremenskoj kapsuli sjećanja nije zaboravio spomenuti da su to bile i godine pokretanja Smiba, kao i početak proizvodnje Čokolina, a doživljaj je upotpunila zvijezda najduhovitijeg hrvatskog filma i naš kolega s FER-a, Perica Šafranek odnosno Tomislav Žganec iz "Tko pjeva zlo ne misli". Govor je zasigurno evocirao brojne uspomene, ali naši ih se alumni uvijek mogu zajedno prisjetiti svojim aktivnim članstvom u Alumni klubu FER-a, gdje bismo ih voljeli susretati što češće. Čestitamo našim zlatnim diplomcima i želimo im svako dobro! Fotografije sa svečanosti dostupne su ovdje .

Doc. dr. sc. Jurica Babić – ambasador...

Doc. dr. sc. Jurica Babić – ambasador za uključivost i raznolikost

Petra Škaberna

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) ove je godine pokrenula hvalevrijedni projekt kojim će se u okviru programa Erasmus+ izgraditi mreža ambasadora za uključivanje i raznolikost . Prvim ambasadorom proglašen je FER-ov doc. dr. sc. Jurica Babić , koji posjeduje bogato iskustvo u provedbi projekata Erasmus+, a osobito u promociji uključivosti i raznolikosti putem projekta INNOSID . Docent Babić obnašat će dužnost ambasadora za uključivost i raznolikost godinu dana, do rujna 2022. godine. Jedan od glavnih ciljeva novog programa Erasmus+ jest veća inkluzivnost. Cilj programa je osigurati jednake prilike za osobe s manje mogućnosti, osobe svih godina i iz različitih kulturnih, društvenih i ekonomskih pozadina putem novog načina sufinanciranja njihovih mobilnosti, u što većoj mjeri uvažavajući njihove potrebe i prepreke s kojima se suočavaju. Nove programske aktivnosti i novi formati mobilnosti proširit će mogućnosti sudjelovanja za ustanove i organizacije koje nemaju iskustva u provedbi europskih programa te za pojedince koji su se u dosadašnjim aktivnostima susretali s preprekama u sudjelovanju. Na te će se ciljeve odlično nadovezati mreža ambasadora, koju će činiti pojedinci s vrijednim iskustvom u provođenju projekata u okviru programa Erasmus + i Europske snage solidarnosti, s naglaskom na projekte koji promoviraju načela uključivosti i raznolikosti, odnosno posjeduju stručno i profesionalno znanje i iskustvo o ovim temama te imaju visoku razinu motivacije za rad i pružanje podrške postojećim i budućim korisnicima programa. Povodom imenovanja ambasadorom za uključivanje i raznolikost, razgovarali smo s doc. dr. sc. Juricom Babićem, a intervju je dostupan u nastavku obavijesti.

Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i...

Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i društvo budućnosti

Petra Škaberna

Povodom panel rasprave Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society , koja će se na FER-u održati u četvrtak, 21. listopada 2021., Večernji je list objavio veliki intervju s profesorom Hiroshi Ishigurom, jednim od najpoznatijih robortičara u svijetu i posebnim gostom ovog događaja. Prof. Ishiguro već je nekoliko puta gostovao na FER-u, a ovoga će puta tijekom online predavanja predstaviti svoj novi projekt na kojem upravo radi, i koji japanska vlada snažno podupire, a to su avatari i društvo budućnosti . Intervju u cijelosti pročitajte ovdje , a sutra nam se pridružite i online putem MS Teamsa ili YouTube kanala FER-a.

Upoznajte poduzeća ovogodišnjeg...

Upoznajte poduzeća ovogodišnjeg Career Speed Datinga

Tea Jermaniš

Career Speed Dating šestu godinu zaredom okuplja i upoznaje poduzeća sa studentima kroz jedinstveni spoj speed datea i razgovora za posao. Ovogodišnji Career Speed Dating održat će se 9. prosinca 2021. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva . Organizatori događaja su Centar karijera FER-a te eSTUDENT . Prijave za studente sve su bliže, a do tada donosimo imena 54 poduzeća, koja su dobila priliku tragati za budućim praktikantima i zaposlenicima među studentima FER-a i drugih fakulteta STEM usmjerenja: SKUPINA A Gideon Brothers d.o.o. HELB d.o.o. INETEC - Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o. KONČAR - DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI d.d. RASCO d.o.o. dSPACE engineering d.o.o. SKUPINA B AVL-AST d.o.o. Visage Technologies Memgraph d.o.o. Memgraph d.o.o. Fraunhofer Institute for Industrial Mathematics Gamepires d.o.o. HashCode, d.o.o. SKUPINA C ReversingLabs d.o.o. CS Computer Systems d.o.o. Ericsson Nikola Tesla d.d. INFIGO IS d.o.o. Sedam IT d.o.o. Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET SKUPINA D Megatrend poslovna rješenja d.o.o. CROATIA osiguranje d.d. mStart plus d.o.o. Porsche Digital Croatia d.o.o. Poslovna inteligencija d.o.o. Huddle Gaming d.o.o. SKUPINA E Rimac Automobili d.o.o. XYLON d.o.o. CircuitMess d.o.o. BYTE LAB GRUPA d.o.o. X-LOGIC d.o.o. YAZAKI EUROPE LIMITED, Glavna podružnica Zagreb SKUPINA F Privredna banka Zagreb d.d. 2e Systems d.o.o. KING ICT d.o.o. Omega software d.o.o. Span d.d. Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. SKUPINA G Pet minuta d.o.o. Greyp Bikes d.o.o. Sofa IT d.o.o. Ars Futura d.o.o. minus5 d.o.o. Jako Velike Stvari d.o.o. SKUPINA H Infinum d.o.o. SHAPE 404 d.o.o. Q d.o.o. Comsysto Reply d.o.o. AG04 INNOVATIVE SOLUTIONS d.o.o. Ingemark d.o.o. SKUPINA I Trikoder d.o.o. Netgen d.o.o. Zagrebačka banka d.d. OptimoRoute d.o.o Leapbit d.o.o. Axilis d.o.o.

RADDAR: Učenici osnovnih škola...

RADDAR: Učenici osnovnih škola posjetili SGLab i DRLab

Petra Škaberna

U okviru programa RADDAR u subotu, 23. listopada 2021., 70 učenika viših razreda osnovnih škola i 12 njihovih voditelja posjetilo je Laboratorij za napredne elektroenergetske mreže ( Smart Grid Laboratory – SGLab ) i Laboratorij za odziv potrošnje ( Demand Response Lab - DRLab ). Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić i iskusni istraživač Mateo Beus, mag. ing. u SGLabu su učenicima pokazali malu FER-ovu hidroelektranu sa svim podsustavima koji se mogu vidjeti i na pravoj hidroelektrani, nakon čega su naši gosti posjetili i laboratorij DRLab, koji je dizajniran kao pametna kuhinja. Učenici su se na njima prihvatljiv način upoznali s problemima elektoenergentske mreže, pri čemu su pokazali veliki interes za temu, kreativnost i znatiželju! Osim posjeta laboratoriju, održana je i matematička radionica.

podkist #12: Najbrucoš - Eugen Bošnjak

podkist #12: Najbrucoš - Eugen Bošnjak

Petra Škaberna

Najbrucoš, Eugen Bošnjak, pokazao je u novoj emisiji podkista što ga to čini najboljim brucošem FER-a, generacije 2021. - u punom smislu te titule. I njega su plašili s maturom, i njega su plašili s FER-om, ali on se trenutačno najviše veseli Linearnoj algebri i ima teoriju da "ako se stalno updatea i sve redovito prati, ne bi trebalo biti problema". Od prvih pozitivnih dojmova o FER-u ističe ozbiljnost na predavanjima, motiviranost i otvorenost nastavnika da studentima pojasne korake koji dovode do rješenja i pomognu im da zaista shvate zašto je nešto tako. Posebno ga oduševljava Intranet, jer tamo ima "sve što vas zanima, od skripti, primjera zadataka, pa čak i ako nešto niste uspjeli zapisati – sve je tamo!" Kaže da se odlučio ići na FER, čak i prije nego što je odlučio upisati MIOC. "Ako želiš nešto opipljivo, ideš na FER", razmišljao je Eugen kada je birao između FER-a i PMF-a. Programiranje ga je zainteresiralo već s 5 godina, a s 11 je u Google (naivno-dječje) ukucao " C++ free download ". Ovog je ljeta isprogramirao svoju prvu igricu i do kraja istražio "kada stisneš A, zašto ide ulijevo". Zapratite podkist na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu , a najnoviju emisiju pogledajte ovdje .

Predstavljanje Erasmus+ projekta...

Predstavljanje Erasmus+ projekta COGSTEPS

Matija Srbić

"Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists (COGSTEPS)"   je Erasmus+ projekt kojeg koordinira i provodi FER u suradnji s partnerima iz Hrvatske ( Zagrebački inovacijski centar (ZICER)), Slovenije ( Sveučilište u Ljubljani i Ljubljanski sveučilišni inkubator (LUI)) i Austrije ( TU Graz i Know-Center ). Cilj projekta je izgraditi sponu između znanstveno-istraživačke zajednice i startup ekosustava te olakšati pokretanje i razvoj startupova koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja. Povodom prvih projektnih aktivnosti u koje će se moći uključiti zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu, FER i ZICER organiziraju događaj na kojem će biti predstavljeni detalji projekta, dosadašnji rezultati, nadolazeće projektne aktivnosti te drugi bitni dionici iz startup ekosustava sa svojim aktivnostima i programima za studente, istraživače i znanstvenike koji rade na pokretanju ili razvoju svog startupa. Događaj će se održati 11. studenog u ZICER-u s početkom u 14:00 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje putem obrasca za registraciju . U nastavku se nalazi program događaja, a više informacija o projektu dostupno je na internetskoj stranici projekta .

Inovacija s FER-a koja mijenja...

Inovacija s FER-a koja mijenja metodologiju razminiranja

Petra Škaberna

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o nedavno završenom projektu FER-a, " METASHAPE - Napredni ručni detektori metala s mogućnošću diskriminacije oblika mete za uporabu u humanitarnom razminiranju", čiji je koordinator bio prof. dr. sc. Vedran Bilas . Glavni cilj projekta, koji je i uspješno realiziran, je unaprjeđenje sustava rada ručnih detektora metala u humanitarnom protuminskom djelovanju na način da operater-pirotehničar u realnom vremenu dobije informaciju je li riječ o opasnoj mini ili bezopasnom metalnom predmetu. Koliko su rezultati projekta vrijedni, najbolje govori činjenica da će oni biti predstavljeni u studenome, na ovogodišnjem skupu Eighth Mine Action Technology Workshop u organizaciji Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD) , na kojem se izlažu najznačajnije inovacije u tehnologijama humanitarnog razminiranja. Tim istraživača s FER-a koji su razvili novu metodologiju su: prof. dr. sc. Vedran Bilas , dr. sc. Davorin Ambruš te asistent Marko Šimić, mag. ing.

Otvoren poziv u sklopu H2020 projekta...

Otvoren poziv u sklopu H2020 projekta KITT4SME

Matija Srbić

U sklopu Obzor 2020 projekta KITT4SME otvoren je poziv za mala i srednja poduzeća sa zrelim rješenjem (>TRL5) u području umjetne inteligencije za proizvodni sektor. Putem ovog otvorenog poziva dostupno je ukupno 1 milijun eura, odnosno do 100 000 eura po prijavitelju, uz stopu financiranja od 100%. Od odabranih se poduzeća očekuje da integriraju svoja rješenja u platformu KITT4SME. Uz financijsku potporu, odabrana poduzeća će dobiti i tehničku podršku za povezivanje rješenja s platformama temeljenim na FIWARE -u. Povodom otvorenih prijava, 25. listopada 2021. u 11:00 sati Inovacijski centar Nikola Tesla, kao jedan od partnera na projektu, organizira webinar na kojem će se predstaviti projekt KITT4SME, pojedinosti oko otvorenog poziva te tehnički detalji vezani za samu platformu KITT4SME. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za webinar putem obrasca do 23. listopada 2021. godine, do 12:00 sati . Konačni program bit će poslan zajedno s poveznicom na Zoom dan prije webinara. Više informacija o otvorenom pozivu dostupno je na službenoj web stranici .

Predstavljen projekt SPARK

Predstavljen projekt SPARK

Petra Škaberna

U Križevcima je 15. listopada 2021. godine predstavljen projekt "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" , zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. SPARK u prvom redu želi zainteresirati djecu i mlade Križevaca, okolnih područja i susjednih gradova za prirodoslovlje, astronomiju, računarstvo i moderne tehnologije kroz inovativne programe izvaninstitucionalnog obrazovanja te dodatnih sociotehnoloških aktivnosti. Svi programi proizlazit će iz sinergije lokalnih organizacija civilnog društva i javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te vanjskih stručnjaka i edukatora. U samo središte prostora aktivnosti postavio bi se opservatorij kao trajni simbol prirodoslovlja u Križevcima. Projekt je započeo u rujnu ove godine i financiran je iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt . Portal Krizevci.info objavio je članak povodom predstavljanja projekta SPARK, koji je dostupan ovdje .

podkist #11: Esport u Hrvatskoj -...

podkist #11: Esport u Hrvatskoj - Nicky Pranjić

Petra Škaberna

Dario Bojanjac i Filip Turčinović , sjajni dvojac koji stoji iza prvog fakultetskog podcasta – podkist , novu sezonu u novoj akademskoj godini otvorio je emisijom o esportu. U #11 epizodi ugostili su voditelja i osnivača sekcije FER esports, Nickyja Pranjića . Nicky je govorio o samim počecima esporta na razini Sveučilišta u Zagrebu, ispričao što ga je ponukalo da pokrene sekciju esports na FER-u te otkrio ima li navijanja u esportu. Objasnio je kako je s kolegama osnovao sekciju i organizirao turnire, kako danas funkcionira sekcija esports i kako joj se FER-ovci mogu pridružiti. FER esports jedna je od najmlađih, ali i najaktivnijih sekcija na FER-u, a u emisiji možete čuti i nekoliko korisnih savjeta kako se i gdje studentske udruge i projekti mogu prijaviti za dobivanje dodatnih financijskih sredstava. U #11 podkistu saznajte nešto više o položaju esporta u Hrvatskoj i našim svjetski poznatim esportašima. Podkistovci su novu akademsku godinu započeli s još noviteta. Od sada svoj najdraži podcast možete pratiti na službenoj Facebook stranici i Instagram profilu .