Događaji

Novosti i objave

Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako...

Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji posjetila FER

Petra Škaberna

Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, posjetila je u četvrtak, 14. listopada 2021. godine, FER gdje su ju ugostili dekan prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković. Veleposlanica Japana bila je u pratnji prvoga tajnika Toyokazu Ichimure, drugoga tajnika Yutaro Nishide te Tomislava Mikuljana iz Odjela za kulturu i odnose s javnošću. Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju FER-a u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te njegovom pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na istraživanja koja FER provodi u području robotike i obnovljivih sustava energije. Odabrane fotografije nalaze se u nastavku obavijesti.

Panel rasprava: Future Symbiosis of...

Panel rasprava: Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society

Petra Škaberna

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj organizira panel raspravu pod nazivom Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society , koja će se održati 21. listopada 2021. godine, s početkom u 11 sati. Kao posebnog gosta najavljujemo profesora Hiroshi Ishigura sa Sveučilišta Osaka , Odsjeka za sistemske inovacije, koji je jedan od najpoznatijih robotičara u svijetu . Njegova zapanjujuća postignuća temelje se u razvoju hiperrealističnih android robota. Prof. Ishiguro će tijekom svojeg izlaganja predstaviti tehnologije autonomnih robota i daljinski upravljanih robota (avatara) koje je dosad razvio, a osvrnut će se i na simbiotsko društvo avatara koje pokušava ostvariti uz podršku japanske vlade. Izlaganje prof. Ishigura potaknut će ključna pitanja i poslužiti kao polazna točka za diskusiju na okruglom stolu koji će potom uslijediti, a na kojem će, pored prof. Ishigura, sudjelovati prof. dr. sc. Sven Lončarić , prof. dr. sc. Zdenko Kovačić te izv. prof. dr. sc. Matko Orsag . Moderator okruglog stola bit će prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković . Panel raspravu možete pratiti putem MS Teams poveznice ili FER-ovog YouTube kanala , a program preuzmite ovdje . Za sve sudionike panel rasprave pripremili smo anketu koja je dostupna ovdje . Više informacija o predavačima i sudionicima okrugloga stola pronađite u nastavku obavijesti.

Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i...

Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i društvo budućnosti

Petra Škaberna

Povodom panel rasprave Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society , koja će se na FER-u održati u četvrtak, 21. listopada 2021., Večernji je list objavio veliki intervju s profesorom Hiroshi Ishigurom, jednim od najpoznatijih robortičara u svijetu i posebnim gostom ovog događaja. Prof. Ishiguro već je nekoliko puta gostovao na FER-u, a ovoga će puta tijekom online predavanja predstaviti svoj novi projekt na kojem upravo radi, i koji japanska vlada snažno podupire, a to su avatari i društvo budućnosti . Intervju u cijelosti pročitajte ovdje , a sutra nam se pridružite i online putem MS Teamsa ili YouTube kanala FER-a.

Inovacija s FER-a koja mijenja...

Inovacija s FER-a koja mijenja metodologiju razminiranja

Petra Škaberna

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o nedavno završenom projektu FER-a, " METASHAPE - Napredni ručni detektori metala s mogućnošću diskriminacije oblika mete za uporabu u humanitarnom razminiranju", čiji je koordinator bio prof. dr. sc. Vedran Bilas . Glavni cilj projekta, koji je i uspješno realiziran, je unaprjeđenje sustava rada ručnih detektora metala u humanitarnom protuminskom djelovanju na način da operater-pirotehničar u realnom vremenu dobije informaciju je li riječ o opasnoj mini ili bezopasnom metalnom predmetu. Koliko su rezultati projekta vrijedni, najbolje govori činjenica da će oni biti predstavljeni u studenome, na ovogodišnjem skupu Eighth Mine Action Technology Workshop u organizaciji Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD) , na kojem se izlažu najznačajnije inovacije u tehnologijama humanitarnog razminiranja. Tim istraživača s FER-a koji su razvili novu metodologiju su: prof. dr. sc. Vedran Bilas , dr. sc. Davorin Ambruš te asistent Marko Šimić, mag. ing.

Otvoren poziv u sklopu H2020 projekta...

Otvoren poziv u sklopu H2020 projekta KITT4SME

Matija Srbić

U sklopu Obzor 2020 projekta KITT4SME otvoren je poziv za mala i srednja poduzeća sa zrelim rješenjem (>TRL5) u području umjetne inteligencije za proizvodni sektor. Putem ovog otvorenog poziva dostupno je ukupno 1 milijun eura, odnosno do 100 000 eura po prijavitelju, uz stopu financiranja od 100%. Od odabranih se poduzeća očekuje da integriraju svoja rješenja u platformu KITT4SME. Uz financijsku potporu, odabrana poduzeća će dobiti i tehničku podršku za povezivanje rješenja s platformama temeljenim na FIWARE -u. Povodom otvorenih prijava, 25. listopada 2021. u 11:00 sati Inovacijski centar Nikola Tesla, kao jedan od partnera na projektu, organizira webinar na kojem će se predstaviti projekt KITT4SME, pojedinosti oko otvorenog poziva te tehnički detalji vezani za samu platformu KITT4SME. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za webinar putem obrasca do 23. listopada 2021. godine, do 12:00 sati . Konačni program bit će poslan zajedno s poveznicom na Zoom dan prije webinara. Više informacija o otvorenom pozivu dostupno je na službenoj web stranici .

Predstavljen projekt SPARK

Predstavljen projekt SPARK

Petra Škaberna

U Križevcima je 15. listopada 2021. godine predstavljen projekt "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" , zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. SPARK u prvom redu želi zainteresirati djecu i mlade Križevaca, okolnih područja i susjednih gradova za prirodoslovlje, astronomiju, računarstvo i moderne tehnologije kroz inovativne programe izvaninstitucionalnog obrazovanja te dodatnih sociotehnoloških aktivnosti. Svi programi proizlazit će iz sinergije lokalnih organizacija civilnog društva i javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te vanjskih stručnjaka i edukatora. U samo središte prostora aktivnosti postavio bi se opservatorij kao trajni simbol prirodoslovlja u Križevcima. Projekt je započeo u rujnu ove godine i financiran je iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt . Portal Krizevci.info objavio je članak povodom predstavljanja projekta SPARK, koji je dostupan ovdje .

podkist #11: Esport u Hrvatskoj -...

podkist #11: Esport u Hrvatskoj - Nicky Pranjić

Petra Škaberna

Dario Bojanjac i Filip Turčinović , sjajni dvojac koji stoji iza prvog fakultetskog podcasta – podkist , novu sezonu u novoj akademskoj godini otvorio je emisijom o esportu. U #11 epizodi ugostili su voditelja i osnivača sekcije FER esports, Nickyja Pranjića . Nicky je govorio o samim počecima esporta na razini Sveučilišta u Zagrebu, ispričao što ga je ponukalo da pokrene sekciju esports na FER-u te otkrio ima li navijanja u esportu. Objasnio je kako je s kolegama osnovao sekciju i organizirao turnire, kako danas funkcionira sekcija esports i kako joj se FER-ovci mogu pridružiti. FER esports jedna je od najmlađih, ali i najaktivnijih sekcija na FER-u, a u emisiji možete čuti i nekoliko korisnih savjeta kako se i gdje studentske udruge i projekti mogu prijaviti za dobivanje dodatnih financijskih sredstava. U #11 podkistu saznajte nešto više o položaju esporta u Hrvatskoj i našim svjetski poznatim esportašima. Podkistovci su novu akademsku godinu započeli s još noviteta. Od sada svoj najdraži podcast možete pratiti na službenoj Facebook stranici i Instagram profilu .

Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja...

Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja svijeta!

Petra Škaberna

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u judu , koje se održavalo od 6. do 9. listopada 2021. godine na Sardiniji, studentica preddiplomskog studija na FER-u Lara Cvjetko , osvojila je srebrnu medalju i time postala svjetska viceprvakinja u judu u kategoriji do 70 kg ! Na smotri najboljih svjetskih juniora sudjelovalo je 490 natjecatelja iz 72 zemlje, s pet kontinenata, a Lara je medalju osvojila u konkurenciji 31 natjecateljice iz 25 zemalja. "Za ovo natjecanje sam se pripremala cijelu sezonu i iznimno sam sretna i ponosna zbog ovog rezultata", javlja nam Lara, kojoj je prije mjesec dana dodijeljena i nagrada Dražen Petrović za najuspješniju sportašicu mlađe dobi . Spomenutu nagradu nije bila u mogućnosti osobno preuzeti jer je upravo taj dan nastupala na Europskom juniorskom prvenstvu u Luksemburgu, na kojem je postala juniorska viceprvakinja Europe . Pored sportskih priznanja, Lara je dobitnica i Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021 . Čestitamo Lari od srca i želimo joj puno uspjeha u daljnjim natjecanjima! U nastavku obaijesti pogledajte nekoliko Larinih fotografija s natjecanja.

Prijave za novi Startup Factory su...

Prijave za novi Startup Factory su otvorene!

Tea Jermaniš

Grad Zagreb za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda osigurao 800.000 kuna Od Europe do Izraela ZICER je prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih inovacijskih ekosustava, a Startup Factory kao akcelerator koji stvara tržišno održive startupove. O tome govori i 76 timova kojima je Startup Factory bio odskočna daska za ulazak u svijet inovativnog poduzetništva. Želiš li i ti biti #zicer? Sada je prilika! Prijave za Startup Factory otvorene su do 14. listopada 2021. godine. Ideja je samo početak. Startup Factory zna kako je oblikovati do tržišne održivosti! Više informacija pronađi u nastavku obavijesti.

Poziv učenicima osnovnih škola za...

Poziv učenicima osnovnih škola za upis na radionice RADDAR

Petra Škaberna

Radionice Matematika za radoznale RADDAR kao i radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog , održavat će se svaki drugi tjedan, počevši od 18. listopada 2021. Radionice će se odvijati u prostorijama XV. gimnazije ; ponedjeljkom od 18 sati radionice Matematika za radoznale RADDAR, a utorkom u 18 sati radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog. Radionice iz matematike će se održavati prema dobi učenika tj. razredu koji učenik pohađa u osnovnoj školi, dok će se radionice iz programiranja u Pythonu organizirati u tri grupe, ovisno o predznanju. Planirano je da jednu subotu u mjesecu (prije podne) radionica bude zajednička i za polaznike Matematike i za polaznike Programiranja u Pythonu prvenstveno u dvoranama i laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali i drugim tehničkim fakultetima. Roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice popunjavanjem online upisnice dostupne OVDJE . Učenik može pohađati samo jednu od radionica, ali i obje. Eventualna dodatna pitanja vezano za matematičke radionice možete postaviti gospođi Vesni Ovčina na vovcina@mioc.hr , a za radionice Programiranje u Pythonu gospođi Zlatki Makučič na zmark@mioc.hr . Učenici koji pohađaju radionice trebaju se pridržavati kućnog reda XV. gimnazije te važećih epidemioloških mjera (higijena ruku, dezinfekcija i obvezno nošenje maskica).

Audicije za članstvo u Akademskom...

Audicije za članstvo u Akademskom muškom zboru FER-a

Petra Škaberna

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (AKMUZ FER) poziva sve zainteresirane za pjevanje u najbrojnijem muškom zboru u Hrvatskoj, ali i šire. Ako volite pjevati pod tušem, sudjelujete u karaokama, radujete se izazovima, željni ste putovanja, a pritom ste timski igrač, dođite na audicije koje će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dvorana B5 , 12., 15., 19. i 22. listopada 2021., od 16.45 do 18.30 sati. Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 2016., a dosad je osvojio 9 zlatnih plaketa na domaćim i međunarodnim natjecanjima te obišao šest europskih zemalja. U ovoj pjevačkoj sezoni pred Zbor su postavljeni ambiciozni ciljevi te Vas s radošću pozivamo da te ciljeve ostvarimo zajedno! Zapratite nas na društvenim mrežama i kanalima: YouTube:  https://www.youtube.com/AKMUZFER Facebook:  https://www.facebook.com/akmuzfer Instagram:  https://www.instagram.com/akmuzfer Twitter:  https://twitter.com/AKMUZFER

Posjet učenika OŠ Eugena Kvaternika...

Posjet učenika OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice

Tomislav Jagušt

U petak, 1. listopada 2021. godine FER je posjetila grupa učenika iz  Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, u pratnji nastavnice Dalije Kager . U druženju koje je potrajalo tri školska sata, učenici su se upoznali s Fakultetom i aktivnostima koje se na njemu provode, posjetili Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja -   LARICS , u kojem ih je Marko Križmančić upoznao s projektom  WATCHPLANT , te sudjelovali u radionici programiranja uz pomoć LEGO robota. Posjet je organizirana u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu , a vodio ga je docent Tomislav Jagušt . Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.