Događaji

Novosti i objave

Održavanje svečanih promocija

Održavanje svečanih promocija

Mihaela Vranić

Predviđeni datum svečanih promocija za studente koji su preddiplomski studij  završili u ak. god. 2019./2020. je  17. srpnja 2021. godine. Za one koji su u navedenoj ak. god. završili diplomske studije , predviđeni datum svečanih promocija je 18. srpnja 2021. godine.   Nadajmo se dobroj epidemiološkoj situaciji i lijepome vremenu. O detaljima ćemo izvijestiti naknadno.

Natječaj za upis na doktorski studij...

Natječaj za upis na doktorski studij "Elektrotehnika i računarstvo"

Đurđica Tomić Peruško

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje N A T J E Č A J za upis studenata na poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2021./2022.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnog vremena). Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno. Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kuna po semestru. Nastava započinje u studenome 2021. godine. Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 sati, od objave natječaja do zaključno 26. kolovoza 2021. godine. Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se u utorak 31. kolovoza i u srijedu 1. rujna 2021. godine, od 9.00 do 15.00 sati. O terminu i načinu održavanja razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom. Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili adresu e-pošte : doktorski.studij@fer.hr , a publikacija o poslijediplomskom doktorskom studiju može se pogledati na : http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij .

Natječaj za upis na Poslijediplomski...

Natječaj za upis na Poslijediplomski specijalistički studij Informacijska sigurnost

Petra Lukina

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti. Prijave se mogu poslati poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3 ili na email specijalisticki.studij@fer.hr od 7. lipnja do 23. srpnja 2021. godine te od 1. rujna do zaključno 24. rujna 2021. godine. Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na adresi: http://www.fer.unizg.hr/infosig ili dobiti na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Valentine Čale. Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi unutar izbornika Obrasci i upute . Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana kojim se ukupno s prethodnim sveučilišnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova ili kandidat sa završenim srodnim četverogodišnjim dodiplomskim studijem ili završenim drugim sveučilišnim dodiplomskim ili diplomskim studijem uz radno iskustvo na području informacijske i komunikacijske tehnologije . Broj slobodnih mjesta: 20 . Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar. Nastava započinje u studenom 2021. godine.   U vezi s COVID-19:   Provedba studija prilagođavat će se epidemiološkoj situaciji. Nastavu će biti moguće pratiti i na daljinu što znači da će studij moći pohađati i kandidati koji nisu iz Zagreba jer će broj potrebnih osobnih dolazaka na Fakultet biti minimiziran.

LUMEN Data Science: FER-ovci najbolji...

LUMEN Data Science: FER-ovci najbolji u kategoriji!

Petra Škaberna

Krajem mjeseca svibnja održana je velika završnica natjecanja LUMEN , najvećeg studentskog natjecanja u regiji, koje se provodi u četiri područja - Data Science , Business , Engineering i Development . Natjecanje je trajalo dva i pol mjeseca, a pored izrade rješenja za zadani problem, ekipe koje su stigle do finala trebale su pokazati svoje prezentacijske vještine i što jasnije prikazati dobiveno rješenje. Ove se godine na LUMENu natjecalo gotovo 100 studentica i studenata FER-a, a poseban uspjeh postigle su ekipe u području Data Science . Ovogodišnja tema bila je Dynamic Deal Scoring , koju je zadalo poduzeće Atomic Intelligence, a bilo je potrebno napraviti model koji bi segmentirao narudžbe velikog proizvodnog poduzeća te odredio pet kategorija kvalitete prodajne marže za svaki segment. Prvo mjesto osvojila je ekipa "Snoopy Quartet" odnosno studenti 5. godine FER-a, Josip Domazet , Marino Voćanec i David Dukić te Ivan Landeka , koji je nedavno diplomirao, dok je drugo mjesto pripalo ekipi "Phidaloma  Tech" , koja je osvojila i nagradu za najbolju prezentaciju, a čine ju studenti Marko Barišić , Lovro Matošević , Filip Sosa i Daniel Vusić . Zapažene rezultate imale su i studentice FER-a, Petra Omrčen i Eva Šoić , koje su bile dio miješane ekipe "šOks" te osvojile drugo mjesto u području Business. Natjecanje LUMEN organizira studentska udruga eSTUDENT. U nastavku obavijesti slijede fotografije pobjedničkih ekipa, a zanimljivo je napomenuti da je ekipa "Snoopy Quartet" i prošle godine, u gotovo identičnom sastavu, odnijela pobjedu u svojoj kategoriji. Čestitamo svim natjecateljicama i natjecateljima s FER-a!

Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić:...

Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić: Razvoj kvantnih računala

Petra Škaberna

Kvantno računalstvo, kao jedna od najvažnijih tehnologija u nastajanju prema časopisu Scientific American , tema je Liderovog članka u kojem izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić pojašnjava zašto ne možemo imati kvantno računalo kod kuće. Ipak, ističe profesor Ilijić, studenti FER-a mogu korištenjem web-sučelja IBM-ova sustava Q Experience pokrenuti svoj kvantni program i nakon svega nekoliko minuta imati uvid u rezultate njegova izvođenja na stvarnom kvantnom računalu i raspravljati o tome s kolegama. Članak u cijelosti pročitajte ovdje (web) i ovdje (pdf).

Mjerenje depresije istraživanjem...

Mjerenje depresije istraživanjem biomarkera

Petra Škaberna

BUG je objavio članak o istraživanju u kojem tim s FER-a zajedno s kolegama iz Klinike za psihijatriju Vrapče upotrebom novih tehnologija ispituje povezanost različitih biomarkera i depresije. Primjena strojnog učenja, dubokih neuronskih mreža, dakle umjetne inteligencije, polje je koje se aktivno razvija i još uvijek se može promatrati kao da je tek u začecima implementacije u kliničkoj praksi. Multidisciplinarnim istraživanjem ovoga tipa želi se izgraditi sustav za potporu odlučivanju, čime bi se medicinskoj struci pomoglo prilikom postavljanja dijagnoza, određivanja protokola liječenja, predviđanja ishoda liječenja i drugih zadataka, pojašnjava se u članku. Na strani FER-a u istraživanju sudjeluju Eda Jovičić, univ. bacc. ing. , Krešimir Friganović, mag. ing. , Ivana Kinder, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek . Članak je dostupan ovdje , a predavanje na tu temu koje je održano u sklopu 20. Tjedna mozga, možete pogledati ovdje .

Shanghai Ranking: Pomorsko...

Shanghai Ranking: Pomorsko inženjerstvo na 43. mjestu

Petra Škaberna

Academic Ranking of World Universities , poznatiji kao " Šangajska lista " objavio je ovogodišnja rangiranja po znanstvenim disciplinama (GRAS), a Sveučilište u Zagrebu uvršteno je među najprestižnija sveučilišta u čak 12 disciplina . Na najvišem mjestu ističe se Pomorsko inženjerstvo (43. mjesto), disciplina kojoj je i FER svojim radovima u području pomorske robotike dao značajan doprinos. Više informacija dostupno je na stranicama Sveučilišta u Zagrebu .

Vrt rajčica i paprika na FER-u

Vrt rajčica i paprika na FER-u

Katarina Mandarić

Krajem svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari sa Zavoda za telekomunikacije, postavili su u okviru projekta IoT-polje pravi mali vrt u dvorištu FER-a. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje dio sadnica obogaćen je supstratom, a prikupljanjem podataka sa senzora, cilj je utvrditi utjecaj odabranog supstrata na stanje biljke i urod. S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod, a onda tko zna? Sve je moguće, možda FER registrira i OPG! Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti - spontano "u prolazu" - na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s ne-programskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Objavljen Glasnik FER-a za svibanj

Objavljen Glasnik FER-a za svibanj

Marko Tucaković

Svibanj je na FER-u protekao u pravom proljetnom raspoloženju. Unatoč ograničenim epidemiološkim uvjetima, uspješno smo organizirali nekoliko događaja koji su se mogli pratiti online, ali i uživo u našim prostorima. Robotika je svakako dominirala kao područje o kojem se najviše govorilo u medijima, a sve je započelo nastupom robotice Pepper u Hrvatskom saboru. FER je i ove godine jedan od najpopularnijih fakulteta među maturantima, a na današnji je dan čak 1133 kandidata označilo FER kao svoj prvi izbor. Lipanj je mjesec polaganja ispita državne mature, stoga bismo svim našim maturantima poželjeli što manje stresa te puno uspjeha i sreće u nadolazećim danima! Na Glasnik FER-a se možete prijaviti  ovdje  ili ga možete preuzeti u formatu PDF  ovdje .

FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

Petra Škaberna

FIRST LEGO League , ekipno natjecanje za djecu iz područja STEM, koje Hrvatski robotički savez već petu godinu zaredom organizira na FER-u , održalo se u subotu, 29. svibnja 2021. godine. Natjecanje je osmišljeno za djecu između 9 i 16 godina, a ove se godine održava u 100 država svijeta, među kojima je i Hrvatska. Na natjecanje je bilo prijavljeno 30 ekipa iz cijele Hrvatske, od kojih svaka broji od tri do 10 članova. Tema natjecanja ove je godine "RePlay", a cilj je potaknuti djecu na sport, razgibavanje i ponovni izlazak na igrališta. Na susretu uživo natjecatelji su demonstrirali svoje istraživačko-inovativne radove uključujući i svoj prethodni timski rad na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms i LEGO Spike. Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci bili profesori s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Građevinski fakultet) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje su natjecatelji dobili od sudaca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja. Osam najboljih hrvatskih ekipa ponovno će se susresti za dva tjedna u Sloveniji i tada će se jedna ekipa izboriti za pobjednika na razini Hrvatske, ali istovremeno će odmjeravati snage i s najboljim ekipama iz susjednih država. Najbolje ekipe potom čeka svjetsko natjecanje u FLL-u koje će se održati u Grčkoj (online). Više informacija o natjecanju nalazi se u nastavku obavijesti, a medijske priloge o natjecanju pogledajte na poveznicama: RTL, RTL Danas HRT, Dnevnik 1 BUG VIDI

FER Esports i HT organizirali...

FER Esports i HT organizirali humanitarnu utakmicu

Petra Škaberna

U sklopu ovogodišnjeg FER esports Championshipa studentska sekcija FER esports organizirala je s Hrvatskim Telekomom humanitarnu utakmicu za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF). Na virtualnom nogometnom terenu snage su odmjerili bivši i sadašnji studenti FER-a – uspješni poslovni ljudi, Bruno Kovačić (Superbet) i Ivan Runje (HT) te aktualni FER-ovci, Andrej Lekić i Luka Zekan , koji su u konačnici i odnijeli uvjerljivu pobjedu od 6:2. Za svaki zgoditak HT je trebao donirati 2 000 kuna, no kako bi se naglasio humanitarni aspekt, HT je donirani iznos za zagrebački ERF zaokružio na 20 000 kuna! Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista .

Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je...

Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je na našoj strani

Petra Škaberna

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju ( CAI ) u Hrvatskom saboru na Konferenciji o budućnosti Europe , potaknulo je dodatni interes medija za istraživanja koja se na FER-u provode u području robotike. To je bio povod da prof. dr. sc. Zdenko Kovačić , voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ), za Nacional dodatno pojasni opseg djelovanja našeg CAI-a te opiše različite mogućnosti suradnje s Centrom. Naime, "isti dan nakon događanja u Saboru uslijedio poziv ravnatelja osječkog Centra za autizam za moguću suradnju, koja bi uključivala korištenje humanoidnih robota NAO i Pepper za moguće provođenje napredne terapije za djecu i osobe s poremećajem iz autističnog spektra", ističe profesor Kovačić jedan pozitivan primjer suradnje. "Ono što mene kao profesora robotike iznimno veseli je da interes studenata za studiranje robotike ne opada, dapače raste, i u ovih 30 godina otkad smo uveli robotičke kolegije, hrvatsko gospodarstvo je dobilo najmanje tisuću stručnjaka s osnovnim znanjima o robotičkim tehnologijama. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za robotiku u Hrvatskoj značio je veliku šansu i sadašnji trendovi pokazuju da za robotičare vrijedi moto vrijeme je na našoj strani", zaključio je na kraju profesor Kovačić. Članak u cijelosti pročitajte ovdje .