Novosti

Profesor Željko Štih izabran u...

Profesor Željko Štih izabran u počasno zvanje professor emeritus

Ana Fadljević

Senat Sveučilišta izabrao je  prof. dr. sc. Željka Štiha  u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Njegova stalna predanost studentima i kvaliteti njihovog obrazovanja vidljiva je kroz mnoge doprinose - osnovao je poslijediplomski specijalistički studij na FER-u pod nazivom "Transformatori", danas međunarodni studij koji se održava na engleskom jeziku, mentorirao 14 doktorskih radova te bio aktivan na upravljačkim funkcijama FER-a. Tijekom dugogodišnjeg radnog vijeka doprinio je promicanju internacionalnoj reputaciji sveučilišta i razmjene znanja kroz funkciju predsjednika Tehničkog odbora. Zahvaljujemo prof. emer. dr. sc. Štihu što je primjer akademske izvrsnosti i predanosti obrazovanju te mu srdačno čestitamo na izboru za professor emeritus!

Uvodni sat za brucoše

Uvodni sat za brucoše

Ana Filipović

Uvodni sat  za studente prve nastavne godine prijediplomskog studija održat će se u  petak, 29. rujna 2023. godine , u  12 sati , u dvorani Auditorium Maximum (D1 + D2).  Mole se studenti da u što većem broju prisustvuju uvodnom satu kako bi bili što bolje informirani za uspješan početak studiranja. Nastava za sve studente počinje u ponedjeljak,   2. listopada 2023. godine.

Susret STEM nastavnika na FER-u

Susret STEM nastavnika na FER-u

Ana Fadljević

U srijedu, 27. rujna 2023. godine na FER-u je održan 1. FER-ov susret STEM nastavnika . Susret je organiziran u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA, a okupio je više od 50 nastavnika informatike, računalstva, matematike, fizike i srodnih predmeta iz cijele Hrvatske. Tijekom uvodnog dijela, prodekanica za studente i članovi odbora za popularizaciju znanosti FER-a prisutnima su kratko predstavili FER-ov program popularizacije znanosti pod nazivom ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu te raspored planiranih događanja i prilika za suradnju između FER-a i osnovnih i srednjih škola. U sklopu susreta, Dalia Kager , mag. prim. educ., učiteljica informatike iz Osnovne škole Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici održala je predavanje pod nazivom " Umjetna inteligencija u učionicama: Novi horizonti za obrazovanje ", koje se bavilo aktualnim temama vezanim uz umjetnu inteligenciju i njenu primjenu u obrazovanju, otvarajući nove perspektive za unaprjeđenje učenja i poučavanja. FER-ov susret STEM nastavnika bio je prilika svim sudionicima za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi iz područja STEM obrazovanja. Nastavnici su imali priliku povezati se s kolegama iz cijele Hrvatske, osvježiti svoje znanje o najnovijim trendovima i tehnologijama te otkriti nove mogućnosti unaprjeđenja vlastite nastave. Ovaj susret na FER-u demonstrirao je predanost našeg fakulteta prema poboljšanju STEM obrazovanja u zemlji, istovremeno otvarajući prostor za produbljivanje suradnje nastavnika u školama i akademske zajednice kako bi se obogatilo iskustvo učenja mlađih generacija i potaknuo njihov interes za STEM područje.      

Google ulaže 2 milijuna dolara:...

Google ulaže 2 milijuna dolara: umjetna inteligencija za sigurniji put do škole

Ana Fadljević

Jedan od ciljeva Ujedinjenih naroda je prepoloviti trenutno doista velik broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama i to do 2030. godine.  Prošli je mjesec Googleova filantropska podružnica Google.org prihvatila financiranje projektnog prijedloga koji bi djeci omogućio sigurnije putovanje u školu u iznosu 2 milijuna dolara. Voditelj međunarodnog konzorcija ovog projekta čiji je cilj da djeca dođu sigurnije u školu je organizacija iRAP, a ono što je posebno pozitivno u ovoj priči i na što možemo biti ponosni je da u ovom svjetski prepoznatom projektu sudjeluju i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti. O tome kako se koristi umjetna inteligencija za povećanje sigurnosti cestovnog prometa te više o projektu pročitajte u priči.

Poziv na predavanje "Machine...

Poziv na predavanje "Machine Learning for Internet of Things"

Ana Fadljević

Pozivamo vas na predavanje "Machine Learning for Internet of Things" koje će održati izv. prof. dr. sc. Katarina Grolinger, Sveučilište Western, Kanada. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 2. listopada  2023. godine u 12:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).  Sažetak predavanja i životopis predavača možete pronaći u nastavku.

Poziv učenicima osnovnih škola za...

Poziv učenicima osnovnih škola za upis na radionice RADDAR

Ana Fadljević

Radionice Matematika za radoznale RADDAR održavat će se ponedjeljkom ili srijedom od 18 sati  u prostorijama XV. gimnazije , počevši od tjedna koji počinje 16. listopada 2023. godine  svaki drugi tjedan. U tjednu prije bit će objavljeno kojim danom su radionice. Radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog , održavat će se utorkom od 18 sati  u prostorijama XV. gimnazije,  počevši od 17. listopada 2023. godine svaki drugi tjedan. Posjeti laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva odvijaju se jednu subotu u mjesecu i to je zajednička radionica za polaznike Matematike i za polaznike Programiranja u Pythonu. Roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice popunjavanjem online upisnice https://forms.gle/7vUjdkiJDvFdqQeL7 . Radionice iz matematike održavat će se prema dobi učenika tj. razredu koji učenik pohađa u osnovnoj školi dok će se radionice iz programiranja u Pythonu organizirati u tri grupe, ovisno o predznanju. Učenik može pohađati samo jednu od radionica, ali i obje. Eventualna dodatna pitanja vezano za matematičke radionice možete postaviti profesorici Vesni Ovčina na vovcina@mioc.hr , a za radionice Programiranje u Pythonu profesorici Zlatki Markučič na zmark@mioc.hr . Studenti voditelji RADDAR programa upravo su dobili Rektorovu nagradu u kategoriji društveno korisnog rada za godinu 2021/22.!

Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o...

Savjetovanje o nacrtu Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave

Jožica Poslon

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave u razdoblju od 22. rujna 2023. godine do 22. listopada 2023. godine do 16.00 sati: Nacrt Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave Prijedloge i primjedbe na nacrt Pravilnika možete ostaviti putem obrasca koji je dostupan za preuzimanje putem niže navedene poveznice: Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

Konačni rezultati upisa na diplomske...

Konačni rezultati upisa na diplomske studijske programe u akademskoj godini 2023./2024.

Petra Lukina

Po okončanju srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka za upis na diplomske studijske programe FER-a u ak. god. 2023./2024.  u nastavku ove obavijesti objavljujemo konačnu upisnu rang listu . Kandidati, koji su ostvarili pravo upisa, upis trebaju potvrditi uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 13,27 €/99,98 kn i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 26,54 €/199,97 kn, a na temelju izdanog računa koji je dostupan na poveznici  http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava . Uplatu je potrebno izvršiti najkasnije do 30. rujna 2023. godine.

Otvorene prijave za Brainhack Zagreb...

Otvorene prijave za Brainhack Zagreb 2023

Eda Jovičić

Brainhack Zagreb 2023 , skup na temu računarstva i neuroznanosti, održat će se 21. i 22. listopada 2023. godine u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER. Brainhack Zagreb 2023 dio je globalne inicijative niza skupova u području računarstva i neuroznanosti koji se istovremeno održavaju u gradovima diljem svijeta. Cilj ovog dvodnevnog događaja je upoznavanje izazova u neuroznanosti, susret sa znanstvenicima iz različitih područja te predstavljanje i rad na zanimljivim i stvarnim projektima vezanih uz neuroznanost, a posebice uz upotrebu suvremenih metoda računarstva. Središnja tema ovogodišnjeg događaja je „ Next-generation brain diagnostic tools “, a pojedinci ili manje grupe pozvani su prijaviti svoje projekte na službenoj stranici, koje će znanstveni odbor pregledati i odabrati za sudjelovanje. Odabrani projekti bit će predstavljeni prvoga dana, a sudionici će na njima moći sudjelovati te steći nove vještine radeći u grupi. Projekti uključuju korištenje suvremenih metoda i alata za obradu, analizu i vizualizaciju raznovrsnih skupova podataka od snimki mozga različitih modaliteta (MRI, EEG, histologija) do strukturiranih izvedenih informacija. Na  Brainhack Zagreb 2023 se možete registrirati ovdje . Za više informacije zapratite službenu stranicu Brainhacka Zagreb .

European Chips Act Design Platform:...

European Chips Act Design Platform: Online radionica za potencijalne korisnike

Ana Fadljević

Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije (European Commission’s DG CNECT) organizira internetsku radionicu za potencijalne korisnike platforme za projektiranje čipova u skladu s Europskim aktom o čipovima ( European Chips Act Design Platform ), posebno za mala i srednja poduzeća, u utorak, 26. rujna 2023. godine, od 9.30 do 12.30 sati kako bi se pripremili za relevantne aktivnosti u okviru inicijative Čipovi za Europu, koja je uspostavljena u kontekstu Europskog akta o čipovima. Za sudjelovanje na radionici molimo da se prijavite putem poveznice .  Radionica će uključivati dovoljno vremena za pitanja i interaktivnu raspravu.

Poziv na radionicu Breaking the...

Poziv na radionicu Breaking the Surface (BtS) 2023

Ana Fadljević

Breaking the Surface (BtS) međunarodna interdisciplinarna terenska radionica o pomorskoj robotici i njezinim primjenama  koju organizira LAPOST - Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 24. rujna do 1. listopada 2023.  godini u Kumboru u Crnoj Gori. BtS je od 2009. godine mjesto susreta međunarodnih stručnjaka, sveučilišnih nastavnika, znanstvenika, predstavnika industrije i studenata iz različitih područja morske robotike, podvodne arheologije, biologije mora, oceanografije i ekologije mora. Od svog prvog izdanja, BtS se održavao u Murteru do 2013. godine, zatim od 2014. do 2022. godine u Biogradu na Moru, a ove godine se prvi put održava izvan Hrvatske i to u Kumboru u Crnoj Gori, uz podršku lokalnih organizatora, Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta . Ova radionica je odlična prilika za sve sudionike koji žele podijeliti, ali i proširiti svoja znanja iz područja morske robotike. Više detalja o radionici možete pronaći na službenim stranicama Breaking the surface radionice.

Održana izložba "Kolaži"...

Održana izložba "Kolaži" autorice Rebeke Belavić

Ana Fadljević

U petak, 8. rujna 2023. godine na FER-u je otvorena izložba “Kolaži”  autorice  Rebeke Belavić , ujedno alumne FER-a. Izložbu su otvorili dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas uz nazočnost akademika prof. emer. dr. sc. Ignaca Lovreka.  Rebeka je diplomirala na FER-u 2010. godine, a otad uspješno razvija svoju karijeru u području strateškog razvoja digitalnih proizvoda. Slikanjem se bavi još od studentskih dana, a ovom nas izložbom vodi kroz svoj kreativni proces.  Rebekine »Kolaže« zainteresirani posjetitelji moći će pogledati do 6. listopada u Galeriji FER.

Više