Događaji

23.
prosinca
23. 12. 10:30
-
28. 2. 15:00

Novosti i objave

Dekanu Vedranu Bilasu godišnja...

Dekanu Vedranu Bilasu godišnja nagrada "Ivan Filipović"

Petra Škaberna

Dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas dobitnik je godišnje nagrade "Ivan Filipović" za značajna ostvarenja u odgojnoobrazovnoj djelatnosti za 2021. godinu, u području znanstvenog i stručnog rada. Profesor Bilas značajno je pridonio razvoju profesionalnih potreba studenata diplomskog i doktorskog studija FER-a uvođenjem nastavnih sadržaja i višegodišnjim nastavnim radom u području tehnološkog poduzetništva u suradnji s poslovnom zajednicom, posebice bivšim studentima FER-a. Organizirao je brojna gostujuća predavanja, radionice i predstavljanja studentskih projekta te pokrenuo prvi studentski poduzetnički inkubator SPI@FER. Predstavljanje studentskih poduzetničkih projekata, Startup Forum, organizirao je u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom. Svojim djelovanjem također je pridonio razvoju inženjerskih vještina studenata u području elektroničke instrumentacije i elektroničkih sustava posebice uz mentorski rad i novu laboratorijsku nastavu. Kao predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradu informacija snažno se zalagao i proveo moderniziranje studentskih laboratorija. Djelovanje profesora Bilasa u obrazovanju, uz povezivanje tehnoloških i poslovnih znanja i poduzetničkih vještina te uz dugogodišnju uspješnu suradnju s poslovnom zajednicom, ostavlja trajan trag u tri ciklusa nastavnih programa FER-a u više od dvadeset godina. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o "Nagradi Ivan Filipović".

Najbolji prosjek na maturi imaju...

Najbolji prosjek na maturi imaju učenici koji su upisali FER

Petra Škaberna

Prema posljednjim podacima Školskog e-Rudnika o državnoj maturi 2022. godine i upisima na fakultete, najbolji prosjek na maturi ostvarili su studenti FER-a , čak 4,46. Naši brucoši tradicionalno drže prvu poziciju na toj ljestvici. Naime, od kada Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizira i objavljuje podatke, FER zauzima prvo mjesto prema prosjeku na državnoj maturi. Tome ide u prilog činjenica da su FER lani upisali učenici s najboljim rezultatima na maturi iz matematike i fizike. Konkretno, 425 od 1000 najboljih matematičara i 507 od 1000 najboljih fizičara upisalo je FER. U nastavku slijedi nekoliko članaka na tu temu: Jutarnji list Srednja.hr (1) i Srednja.hr (2) Telegram.hr HRT Index.hr

LARES: Matematičkim proračunima do...

LARES: Matematičkim proračunima do značajnih ušteda energije

Petra Škaberna

U Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije ( LARES ) pomoću matematičkih algoritama odlučuje se kako optimalno trošiti energiju u FER-ovom neboderu, uz očuvan komfor korisnika zgrade. Voditelj LARES-a, prof. dr. sc. Mario Vašak u razgovoru za portal egradnja.hr otkriva kakva mjerenja i proračune provodi Laboratorij, kako ih implementirati u zgradama i pritom još pametnije iskoristiti energiju proizvedenu iz nestalnih obnovljivih izvora.

FER je koordinator novog Horizon...

FER je koordinator novog Horizon Europe projekta - AIoTwin

Petra Škaberna

AIoTwin je twinning-akcija za širenje izvrsnosti u primjeni umjetne inteligencije za Internet stvari koja okuplja istraživače s tri europska sveučilišta i jednog istraživačkog instituta. Pored FER -a, to su Technische Universität Wien - TUW i Technische Universität Berlin - TUB te Research Institutes of Sweden AB - RISE . Projekt će ojačati znanstvenu izvrsnost i inovacijski kapacitet FER-a u području Interneta stvari prijenosom znanja i putem aktivnosti umrežavanja istraživača FER-a i vrhunskih znanstvenika vodećih europskih znanstvenih institucija. Ovaj cilj će biti ostvaren detaljnim planom rada i opsežnim skupom aktivnosti koje će povećati mobilnost istraživača, unaprijediti znanstvene i inovacijske kapacitete te atraktivnost i vidljivost FER-a u Europskom istraživačkom prostoru. Projekt AIoTwin je započeo 1. siječnja 2023. godine i financira se iz programa Horizon Europe . FER je koordinator projekta, a vodi ga prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko . Više informacija o projektu nalazi se u nastavku obavijesti.

Profesor Jan Šnajder: Prilagodba...

Profesor Jan Šnajder: Prilagodba obrazovanja u eri AI-a

Petra Škaberna

FER-ov stručnjak za umjetnu inteligenciju, prof. dr. sc. Jan Šnajder, komentirao je za tportal.hr utjecaj i upotrebu umjetne inteligencije u obrazovanju, s posebnim osvrtom na megapopularni chatbot ChatGPT. "Često smo, nerijetko i s razlogom, nezadovoljni jer smatramo da su obrazovni sustavi prespori. Međutim sporost je nekad i prednost. Obrazovanje je enormno složeno, pozadinski fenomeni podučavanja i usvajanja znanja su sofisticirani, broj aktera i uloga u sustavu je vrlo velik, paradigme podučavanja su brojne, a učinci promjena manifestiraju se tek nakon nekoliko desetljeća. ChatGPT može umjesto nas napisati esej, no ako eseje ne pišemo sami, nećemo usvojiti ni vježbati vještinu pisanja ekspozitornog teksta, čitanja radova, istraživanja literature, pisanja na računalu. Istovremeno – a tu je dobro da se promjena događa sporo – obrazovni sustavi polako će se prilagoditi i napraviti svojevrsnu 'trijažu kognitivnih vještina' kako bi se podučavale one koje su potrebne u eri AI-ja", naglašava profesor Šnajder u članku .

Predavanje: "Overcoming the von...

Predavanje: "Overcoming the von Neumann Bottleneck with In-Memory Computing"

Lucija Petricioli

Odjel za računarstvo i Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje pod naslovom: Overcoming the von Neumann Bottleneck with In-Memory Computing koje će održati dr. sc. William Andrew Simon u utorak , 7. veljače 2023. godine s početkom u 17:30 sati , u dvorani D160-2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Predavanje će se moći pratiti uživo i preko platforme YouTube na sljedećoj poveznici: FER ZESOI D160-2 . Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Jezik predavanja je engleski. Životopis predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Radionica: Mlade žene u energetici

Radionica: Mlade žene u energetici

Hrvoje Pandžić

U okviru projekta Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije – USBSE u ponedjeljak, 6. veljače 2023. godine održat će se radionica Mlade žene u energetici s ciljem promoviranja horizontalnih načela EU i s naglaskom na ravnopravnost spolova i nediskriminaciju. Radionica će okupiti pet mladih i uspješnih stručnjakinja iz područja energetike: Petru Sagrestano Štambuk, Martinu Vajdić, Andreju Lončarek Rajšl, Petru Mesarić i Sonju Ravlić koje će govoriti o ključnim temama vezanim za osnaživanje mladih žena na karijere u energetici . U sklopu radionice će biti organizirana i panel rasprava na navedenu temu. Radionica će se održati u Sivoj vijećnici FER-a , od 11:00 do 13:00 sati i otvorena je za sve zainteresirane.

Podkist na popisu najboljih hrvatskih...

Podkist na popisu najboljih hrvatskih podcasta

Petra Škaberna

Portal telegram.hr objavio je vodič za najbolje hrvatske podcaste u 2023. godini među kojima se pronašao i naš podkist . "Na FER-u već dvije godine djeluje znanstveno-obrazovni podcast podkist u kojem gostuju neki od najboljih znanstvenika iz regije, ali i najbolji studenti. U podcastu, koji je dosad prikupio više od 250.000 pregleda, detaljno se prate teme najnovijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća, a cilj je približiti najnovija znanstvena istraživanja širokoj publici", navodi se u članku . Podkist možete pratiti na sljedećim platformama: YouTube Google podcast Spotify  

Pozivnica na Interaktivnu radionicu o...

Pozivnica na Interaktivnu radionicu o pristupačnosti

Petra Škaberna

Pozivamo vas na Interaktivnu radionicu o pristupačnosti koju u sklopu projekta HEKTOR , a u suradnji s prof. dr. sc. Željkom Car, voditeljicom Laboratorija ICT-AAC , organizira prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS . Radionica će se održati 30. siječnja 2023. godine, od 14 do 15 sati, u Sivoj vijećnici FER-a. Članovi Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a u suradnji sa stručnjacima i znanstvenicima različitih područja, prvenstveno logopedije i edukacijske rehabilitacije, dugi niz godina surađuju u razvijanju programskih rješenja s ciljem povećanja digitalne uključenosti . Na radionici saznajte što je pristupačnost i zašto je važna, prepoznajte potencijale ozbiljnih igara u različitim područjima poput vojnog područja, visokog obrazovanja i logopedije te povećanja svijesti javnosti o različitim problemima vezanim uz pristupačnost. Na svojim ili testnim uređajima moći ćete isprobati aplikacije koje koriste proširenu stvarnost te saznati kako suvremene tehnologije (VR, AR, holografske aplikacije) možemo koristiti u svrhu povećanja digitalne uključenosti te za ostvarivanje dodane vrijednosti u različitim edukacijama.

Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji...

Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji Hrvatskoga radija "Klimatski izazov"

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija Klimatski izazov u kojoj je govorio o klimatskim promjenama, obnovljivim izvorima energije te njezinom skladištenju i distribuciji. "Otkako se više govori o klimatskim promjenama, svakako je puno veća zainteresiranost za obnovljive izvore energije, za njihovu integraciju u sustav, kao i za digitalizaciju trenutačnog sustava koji je najveći i najkompleksniji sustav koji su ljudi ikad osmislili. Također, danas su sustavi komunikacije dovoljno razvijeni da ih možemo primjenjivati u elektroenergetskom sustavu", smatra profesor Pandžić, koji se u razgovoru osvrnuo i na nedavne probleme visokih cijena električne energije, što je, kako kaže, potaknulo interes investitora za značajniju izgradnju fotonaponskih panela. "Na Studiju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Šibeniku integriramo strojare, elektrotehničare i računarce. Srednjoškolci stižu svjesni gdje dolaze i svatko od njih na velikoj paleti izbornih predmeta dolazi u dodir sa zaštitom okoliša, ekologijom i obnovljivim izvorima energije", istaknuo je u razgovoru profesor Pandžić, jedan od najcitiranijih znanstvenika u području energetike na svijetu.

EURAMET: Prof. dr. sc. Damir Ilić...

EURAMET: Prof. dr. sc. Damir Ilić voditelj tehničkog odbora TC-EM

Petra Škaberna

Na sjednici Generalne skupštine ( General Assembly, GA ) europske regionalne mjeriteljske organizacije EURAMET , održanoj 17. siječnja 2023. godine, prof. dr. sc. Damir Ilić izabran je za voditelja tehničkog odbora TC-EM ( Technical Committee for Electricity and Magnetism ). Profesor Ilić će funkciju obnašati od lipnja 2023. do svibnja 2025. godine i bit će prva osoba iz Republike Hrvatske imenovana na dužnost voditelja tehničkog odbora u punom tehničkom smislu (dosad je bio izabran jedino voditelj tehničkog odbora za kvalitetu - TC Quality ). Profesor Ilić je prethodno, od 2017. do 2021. godine, u EURAMET-u obnašao dužnost voditelja pododbora za niske frekvencije ( Subcommittee Low Frequency ), jednog od četiri pododbora TC-EM-a. Više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Enpulse - inovacija s FER-a koja...

Enpulse - inovacija s FER-a koja prati potrošnju energije

Petra Škaberna

Enpulse je inovacija koju su razvili istraživači s FER-a Domagoj Badanjak , Alen Hrga , Ivan Pavić i Ivan Sudić u sklopu FER-ovog startup inkubatora SPOCK. U prilogu "Bolja Hrvatska" Nove TV pogledajte kako njihova inovacija može pomoći malim i srednjim poduzetnicima te većim kućanstvima u uštedi energije. Prilog pogledajte na našem YouTube kanalu ili na portalu zimo .

Više