Događaji

28.
svibnja
28. 5. 16:00
-
29. 5. 0:00
2.
lipnja
9:30 - 16:00
D1
2.
lipnja
15:00 - 16:00
B3

Novosti i objave

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof....

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović članovi HAZU-a

Petra Škaberna

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti , koja je održana 19. svibnja 2022. godine, prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović izabrani su u redovite članove HAZU-a u Razredu za tehničke znanosti. Čestitamo našim profesorima! U nastavku obavijesti pročitajte njihove životopise.

AGRO ARCA 2022: Inovacijama s FER-a...

AGRO ARCA 2022: Inovacijama s FER-a najbolje nagrade

Petra Škaberna

Na 13. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji – AGRO ARCA 2022 , inovacije s FER-a osvojile su dvije nabolje nagrade. Glavnom nagradom "Grand Prix" nagrađena je inovacija Autonomni katamaran za marikulturu , autora Nadira Kapetanovića, mag. ing., doc. dr. sc. Đule Nađa, Nikice Kokira, mag. ing., Martina Oreča, mag. ing., Kristijana Krčmara, mag. ing. i prof. dr. sc. Nikole Miškovića.​ Zlatna medalja pripala je Heterogenom robotskom sustavu , čiji su autori Ivo Vatavuk, mag. ing., Marko Cukon, Dario Stuhne, mag. ing., Ivan Hrabar, mag. ing., Jurica Goričanec, mag. ing. i prof. dr. sc. Zdenko Kovačić.​ Predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, tom se prilikom osvrnuo na važnost inovacija u poljoprivredi te posebno istaknuo razvoj inovacija u suradnji s akademskom zajednicom. Na sajmu AGRO ARCA 2022 dodijeljeno je ukupno 16 zlatnih, 18 srebrnih i 21 brončana medalja u kategorijama mladi inovatori i inovatori seniori.​ Sajam je održan od 13. do 15. svibnja 2022. godine u Prelogu, u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Grada Preloga, te je okupio 130 izlagača iz 11 zemalja.

Natječaj za upis na poslijediplomski...

Natječaj za upis na poslijediplomski specijalistički studij TRANSFORMATORI

Valentina Čale

Natječaj za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij TRANSFORMATORI za stjecanje akademskog stupnja  sveučilišni/a   specijalist/specijalistica transformatora (univ.spec.transf.) . Na poslijediplomski specijalistički studij mogu se upisati kandidati sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz elektrotehnike ili strojarstva kojim se stječe najmanje 240 ECTS bodova (4 godine). Potrebno je znanje engleskog jezika. Broj slobodnih mjesta:  25 ukupno . Školarina iznosi 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate u iznosu od 17.500,00 kuna pri upisu u prvi i drugi semestar. Nastava započinje u  listopadu 2022. godine. Prijave na natječaj šalju se poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3 od objave natječaja do zaključno 1. srpnja 2022. godine. Detaljnije informacije o studiju dostupne su na adresi ovdje . Kontakt osoba je Valentine Čale, prof. , tel: 01/6129-920, e-mail adresa: specijalisticki.studij@fer.hr .  

Zlatna medalja Sustavu za mjerenje...

Zlatna medalja Sustavu za mjerenje depresije

Eda Jovičić

Nakon dvogodišnje pauze u Ivanić-Gradu je 19. i 20. svibnja 2022. godine održana 7. Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić-Grada. Na svečanom otvorenju izložbe skupu se u ime FER-a, kao partnera izložbe, obratio prof. dr. sc. Mario Cifrek . FER je predstavljen radom "Sustav za mjerenje depresije" koji je na izložbi osvojio zlatnu medalju! Autori rada su Eda Jovičić, Damir Mulc, Krešimir Friganović, Jakša Vukojević, Ivana Kinder i Mario Cifrek, a projekt se provodi u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče. Na FER-ovom izložbenom prostoru bili su Eda Jovičić i Matija Roglić, a osim prezentacije samog projekta prisutni su imali mogućnost pogledati svoje EEG signale. Na izložbi je sudjelovalo 190 izlagača s mentorima iz 50 ustanova. U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko fotografija s izložbe.  

Poziv na predavanje "Linearna...

Poziv na predavanje "Linearna algebra u primjenama"

Mario Bukal

Pozivamo vas na predavanje " Linearna algebra u primjenama ", koje će u četvrtak, 2. lipnja s početkom u 15:00 sati u dvorani B3 održati prof. dr. sc. Zlatko Drmač (Sveučilište u Zagrebu, PMF-MO). Dođite i saznajte na koje načine je linearna algebra dio naše svakodnevice. Ovo je nastavak mini-serije predavanja u organizaciji Zavoda za primijenjenu matematiku kojima je zajednički cilj promovirati važnost matematičkog modeliranja i računalnih simulacija u različitim izazovima modernog doba.  Tema predavanja su primjene linearne algebre i efikasno računanje, a detalje i biografiju predavača potražite u nastavku obavijesti.  

Poziv na predavanje o kriptovalutama...

Poziv na predavanje o kriptovalutama i decentraliziranim financijama

Tomislav Petković

Laboratorij za analitiku financija i rizika ( LAFRA ) i Odjel za obradu signala Hrvatske sekcije IEEE-a (SP01) pozivaju Vas na predavanje Kriptovalute i decentralizirane financije koje će održati Nikola Škorić , osnivač i direktor kripto mjenjačnice Electrocoin . Predavanje će se održati uživo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u utorak 31. svibnja 2022. u 17:00 sati u dvorani D1 . Predviđeno trajanje predavanja 45 minuta nakon čega slijedi rasprava. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente kojima prenosimo poziv predavača: Pozivamo vas na Electrocoinovo besplatno predavanje o kriptovalutama i decentraliziranim financijama!  Vjerujemo da ćete po završetku predavanja razumijeti sve aktualne projekte u kripto industriji, stoga ne dopustite da vas uhvati FOMO i pridružite nam se na predavanju! Udaljeno sudjelovanje je moguće preko MS Teamsa putem poveznice . Kratki sažetak predavanja i kratki životopis predavača dostupni su u opširnijoj obavijesti.

Predavanje "Approximate GEMM...

Predavanje "Approximate GEMM unit for High-Performance computing"

Daniel Hofman

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom: Approximate GEMM unit for High-Performance computing koje će održati dr. sc. Ratko Pilipović  s Fakulteta za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani u petak, 27. svibnja 2022. godine s početkom u 13:15 sati , u dvorani D152 . Očekivano trajanje predavanja je 60 minuta nakon čega bi slijedila pitanja iz publike. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Životopisi predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.  

Dan FER-a u MIOC-u

Dan FER-a u MIOC-u

Petra Škaberna

U petak, 20. svibnja 2022. godine održan je 5. Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji je cilj učenike XV. gimnazije (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, mogućnostima za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu ili sportske, umjetničke i kulturne aktivnosti koje Fakultet nudi svojim studentima.  Ove je godine događaj započeo izložbenim štandovima u auli škole, gdje su sadašnji studenti FER-a, ujedno bivši Miočani, maturantima dijelili promotivne materijale i u opuštenoj atmosferi odgovarali na njihova brojna pitanja. Program je zatvoren panel raspravom na kojoj je sudjelovala prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić te nastavnici prof. dr. sc. Željka Car,​ izv. prof. dr. sc. Goran Delač​, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo,​ doc. dr. sc. Dario Bojanjac i doc. dr. sc. Tomislav Jagušt​. Panel raspravu je moderirao ravnatelj XV. gimnazije, prof. Nikola Dmitrović, a maturante je kratko pozdravio i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec.​ Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u nastavku obavijesti.

Katarina Mandarić održala predavanje...

Katarina Mandarić održala predavanje na konferenciji "Ladies of AI Business"

Ivana Gače

Asistentica Katarina Mandarić, mag. ing. održala je predavanje na konferenciji " Ladies of AI Business " održanoj 5. svibnja 2022. godine u BIRD inkubatoru. "Ladies of AI Business" je AI izdanje dugogodišnje konferencije "Ladies of New Business" u organizaciji  Netokracije  te, kako i naziv kaže, posvećeno je svijetu umjetne inteligencije i strojnog učenja. Katarinino predavanje fokusiralo se na njezino doktorsko istraživanje višeagentskih sustava za pružanje usluga zasnovanih na korisničkim preferencijama u pametnom prostoru Interneta stvari. Zanimljivim primjerima objasnila je kako programske agente iskoristiti da prilagođavaju ambijentalne uvjete u prostoru preferencijama korisnika, bez korisničke intervencije, čak i ako je potrebno zadovoljiti preferencije više korisnika koji obitavaju u istom prostoru. Uz to predstavila je i Laboratorij za Internet stvari te projekte  IoT-polje  i  IoT4us . Više o događaju, panelima i predavanjima možete pročitati  ovdje te u nastavku obavijesti.

Dan doktorata 2022.

Dan doktorata 2022.

Petra Škaberna

Sedmi u nizu Dan doktorata FER-a održat će se u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, od 9.30 do 16 sati u prostorima Fakulteta. Središnji dio ovogodišnjeg bogatog programa odvijat će se u dvorani D1, a čini ga uvodno predavanje, panel s dobitnicima srebrne plakete "Josip Lončar" i nagrade "Končar" za disertacije obranjene u akademskoj godini 2020./2021. te proglašenje pobjednika/ce natjecanja za najbolji poster, uz prezentaciju pobjedničkog postera. U predvorju FER-a održat će se izložba postera doktoranada ( detaljnije ), koji će u razdoblju od 9.30 do 10.30 sati, biti (uživo) prezentirani na poster-sekciji. Registrirani korisnici FER-weba moći će glasovati na najbolji poster "po izboru publike". U poslijepodnevnom dijelu programa, od 14.30 sati, ponuđene su dvije radionice namijenjene doktorandima: "Radionica o iskustvima (bivših doktoranada) iz prve ruke" i "Zanos ili izgaranje na doktorskom studiju - možemo li izabrati?". Skup je prvenstveno namijenjen studentima doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ali je otvoren za sve zainteresirane uz prijavu putem elektroničke pošte, na adresu: dan.doktorata@fer.hr .

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Katarina Mandarić

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine, članovi Laboratorija za Internet stvari ove su godine postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a! Senzori će i ovoga puta pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , a cilj je uz pomoć prikupljenih podataka sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen. Vrt je postavljen u okviru projekta “ IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi “, trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine te je sada u posljednjoj godini. Provodi ga FER u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje . Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje. Više o projektu saznajte ovdje . Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Poziv na predavanje "Znanstvena...

Poziv na predavanje "Znanstvena istraživanja u području svemira"

Petra Škaberna

Pozivamo vas na predavanje " Znanstvena istraživanja u području svemira " u organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj, koje će se održati u četvrtak 26. svibnja 2022. , u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti , s početkom u 12 sati. Predavači su izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić , koji će govoriti o istraživanjima iz niske Zemljine orbite i nano-satelitskoj tehnologiji na FER-u te prof. dr. sc. Zdravko Terze s FSB-a, koji će održati izlaganje na temu "Atmosferski let na planetima Mars i Venera". U nastavku slijede životopisi predavača i sažeci njihovih izlaganja.

Više