Događaji

Novosti i objave

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po...

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po broju aktivnih projekata

Petra Škaberna

FER je krajem 2021. godine provodio preko 260 znanstvenoistraživačkih projekata, čime je nastavio jačati svoj status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija u Republici Hrvatskoj. FER prema brojnim metrikama zauzima prvo mjesto među domaćim istraživačkim institucijama, a naša je kvaliteta prepoznata i izvan granica zemlje. Ukupna vrijednost projekata u kojima je FER sudjelovao u 2021. iznosila je gotovo 3 milijarde kuna, od čega je otprilike sedmina pripala Fakultetu i bila je namijenjena zapošljavanju istraživača te nabavi istraživačke opreme. FER iz Europske unije za potrebe zapošljavanja istraživača i nabavu istraživačke opreme povuče više novaca nego gotovo svi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zajedno. Nadalje, deset posto financijskih sredstava na istraživačkim projektima, koje u Hrvatskoj putem okvirnog programa Obzor 2020 financira Europska unija, dolazi na FER. Upravo zahvaljujući projektima, Fakultet zapošljava 350 zaposlenika (što je gotovo polovica ukupnog broja djelatnika), čija primanja ne ovise o državnom proračunu jer su financirana iz brojnih projekata koje FER provodi. Pogledamo li strukturu projekata prema izvoru financiranja, omjer domaćih i međunarodnih projekata u 2021. godini išao je značajno u prilog projektima financiranim iz domaćih izvora.  Najviše projekata financirano je iz Hrvatske zaklade za znanost (58 posto), a slijede ju Europski fond za regionalni razvoj (35 posto) te Europski socijalni fond (0,7 posto). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020 (30 posto), a slijede ga program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji – COST (21 posto), Erasmus+ (14,5 posto), bilateralni projekti (13 posto), INTERREG (6,5 posto) te ostali (16 posto). FER kontinuirano radi na povećanju istraživačkih, inovacijskih i razvojnih kapaciteta te na kvaliteti vlastitog istraživačkog i inovacijskog rada. Ujedno potiče istraživanja usmjerena na pomicanje znanstvenih granica, u skladu s potrebama gospodarstva te u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama. Ponosni smo što FER već godinama nosi titulu predvodnika u izgradnji snažnog ekosustava za pokretanje hrvatskog gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama.

STEM stipendiju primilo čak 68 posto...

STEM stipendiju primilo čak 68 posto brucoša

Petra Škaberna

Više od 72 posto studenata FER-a, koji su ovoj akademskoj godini prvi puta upisali 1. godinu preddiplomskog studija, ostvarilo je pravo na STEM stipendiju iz područja Tehničkih znanosti koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Od toga je njih 68 posto i prihvatilo stipendiju. Naime, dio naših brucoša dobiva stipendije i iz drugih izvora. Također, od ukupno 680 stipendija iz područja Tehničkih znanosti koje Ministarstvo brucošima dodjeljuje na državnoj razini, čak 68 posto pripalo je upravo studentima FER-a. STEM stipendija iznosi 1200 kuna mjesečno, a studenti je primaju tijekom 9 mjeseci, koliko traje akademska godina. Koliko su brucoši FER-a dobri i kvalitetni svjedoči i podatak da od kada MZO analizira i objavljuje podatke u publikaciji Školski e-Rudnik, među visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, FER zauzima prvo mjesto prema prosjeku na ispitima državne mature. Taj prosjek ove godine bio je 4,29.

SPI@FER: 20 godina poduzetničke...

SPI@FER: 20 godina poduzetničke edukacije na FER-u

Petra Škaberna

Krajem siječnja 2022. godine obilježili smo 20 godina od pokretanja Studentskog poduzetničkog inkubatora na FER-u - SPI@FER , izlaganjem inicijatora i voditelja SPI-a, prof. dr. sc. Vedrana Bilasa . SPI@FER je osnovan u prosincu 2002. godine odlukom Fakultetskog vijeća, a s radom je započeo 2003. godine odabirom prvih studentskih timova i izvedbom programa koji je obuhvaćao osnove financija i poslovnog planiranja, osnove intelektualnog vlasništva i marketinga. Također, u akademskoj godini 2002./2003. profesor Bilas pokrenuo je i izborni predmet Uvod u poduzetništvo u visokim tehnologijama, koji se i danas izvodi pod nazovom Tehnološko poduzetništvo. Krajem 2001. godine FER je također potpisao i ugovor o suradnji sa Zagrebačkim velesajmom i poduzećem Microsoft Hrvatska s kojima je u sklopu Međunarodnog sajma informacijskih tehnologija, telekomunikacija i novih medija – INFO, kao programski organizator pokrenuo Start up Forum . Iz članka koji je objavljen u Večernjem listu može se iščitati koliko je pojam "start up" tada još bio nepoznat široj javnosti. Cilj svih navedenih aktivnosti bio je popularizirati poduzetništvo među studentima, potaknuti ih na poduzetnička razmišljanja, upoznati ih kako tržište funkcionira odnosno naučiti ih kako da analiziraju poslovne prilike, koje su mogućnosti financiranja, kako prihvatiti rizik te ih u konačnici ohrabriti da pokrenu vlastiti posao. Sudjelovanjem u poduzetničkom inkubatoru studentima FER-a bio je omogućen pristup velikim poduzećima i gospodarstvenicima koji su ih iz prve ruke mogli savjetovati i uputiti u poduzetničke vode. Edukacija FER-ovih studenata o poduzetništvu odlično je zaživjela zahvaljujući trudu profesora Bilasa (poslušajte prilog Radija Split iz 2007. godine ). Na temelju stečenih znanja, iskustava i kontakata iz gospodarstva, pojedini studenti zaista su pokrenuli i razvili svoje poslovanje. "No, aktivnosti su došle do razine kada je bilo potrebno profesionalizirati sustav, pronaći ljude kojima bi organizacija programa izobrazbe i upućivanje studenata u poduzetništvo bio primarni posao", ističe profesor Bilas. Danas na FER-u djeluje startup inkubator SPOCK, koji već šest godina sustavno organizira, vodi i educira poduzetničke ideje naših studenata, ali i šire. Svaka nova generacija SPOCK-ovaca sve je brojnija, raznolikija i spremnija za poduzetničke pobjede.

Noć muzeja na FER-u: Između stvarnog...

Noć muzeja na FER-u: Između stvarnog i digitalnog

Petra Škaberna

U petak, 28. siječnja 2022. godine održat će se 17. Noć muzeja, nezaobilazna kulturna manifestacija koja se paralelno odvija u gotovo stotinu hrvatskih gradova, a svake godine u (ne samo) muzeje diljem Hrvatske privlači više stotina tisuća posjetitelja. Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info sedmi puta zaredom sudjeluje u Noći muzeja, a ove je godine izložba retro računala, igraćih konzola i elektroničke opreme posvećena Sir Clive Sinclairu , karizmatičnom izumitelju i poduzetniku, legendi u području računarstva i potrošačke elektronike, koji je preminuo u rujnu prošle godine. Prozori aule Fakulteta poslužit će kao svojevrsni izlog za muzejske eksponate među kojima će se naći niz Sinclairovih izuma, od legendarnog računala ZX Spectrum, preko kalkulatora, televizora, raznih domaćih i stranih Spectrum klonova do električnog vozila Sinclair C5. Pored toga, u suradnji s udruženjem ICARUS Hrvatska domaćini smo i izložbe plakata "Priče iz arhiva". Ova izložba posvećena je arhivskim pričama i arhivistima koji su svojim pripovijedanjem oživjeli zapise iz svojih spremišta, a upravo u Noći muzeja bit će objavljena i priča Središnje knjižnice FER-a "Laboratorijski dnevnik Josipa Lončara – ogledalo razvoja elektrotehnike u Hrvatskoj" . Pozivamo vas da 28. siječnja, s početkom u 18.30 sati, sudjelujete i u online predavanju "Povijesna baština Sveučilišta u Zagrebu na digitalnim platformama" koje će se održati putem platforme Zoom . Na predavanju će biti predstavljene platforme koje Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice koriste kako bi očuvale povijesnu baštinu, a u ime FER-a izlaganje će održati voditeljica naše Središnje knjižnice Branka Marijanović, mag. bibl. Izložba će biti postavljena do 4. veljače, pa pozivamo sve zainteresirane da se prošeću do FER-a i razgledaju izložbu! Pristup svim digitalnim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja mogu se pronaći na službenim stranicama manifestacije -  nocmuzeja.hr .

SPOCK radionica: "Building a...

SPOCK radionica: "Building a Successful Business"

Matija Srbić

Prvo predavanje u sklopu šeste generacije SPOCK-a pod nazivom "Building a Successful Business" održat će se 25. siječnja u 16:00 sati u dvorani B1 na FER-u . Predavanje će održati Luka Abrus. Luka je partner u agenciji Five, fokusiranoj na izgradnju digitalnih strategija i proizvoda kroz urede u New Yorku i Hrvatskoj. U ožujku 2021. godine Five je akviziran od strane londonskog poduzeća Endave te se tako pridružuje industrijskom lideru s više od 10.000 zaposlenika u 20 zemalja. Na predavanju će sudionici saznati više o pokretanju poslovanja iz Hrvatske, okupljanju i izgradnji tima, kako znati kad je vrijeme posvetiti se razvoju startupa u potpunosti, od kuda financijska sredstva za razvoj startupa te kako skalirati poslovanje. U sklopu ovog predavanja obilježit će se i 20 godina od pokretanja Studentskog poduzetničkog inkubatora na FER-u (SPI@FER) . Pokretač i voditelj SPI-a bio je prof. dr. sc. Vedran Bilas koji će se obratiti sudionicima te ispričati nekoliko detalja oko pokretanja i djelovanja inkubatora. SPI@FER osnovan je u prosincu 2002. godine odlukom Fakultetskog vijeća, a s radom je počeo 2003. godine odabirom prvih studentskih timova i izvedbom programa koji je obuhvaćao osnove financija i poslovnog planiranja, osnove intelektualnog vlasništva i marketinga. Predviđeno trajanje događaja je 90 minuta, a broj sudionika je ograničen. Za sudjelovanje je potrebna važeća COVID potvrda te prijava putem obrasca na poveznici . U slučaju promjena vezanih za ograničavanje okupljanja, predavanje će se održati online putem Zooma.

60 godina djelovanja Središnje...

60 godina djelovanja Središnje knjižnice FER-a

Branka Marijanović

U mjesecu u kojem obilježavamo 60 godina djelovanja Središnje knjižnice FER-a, Topoteka Sveučilišta u Zagrebu uključila je priču o povijesti Središnje knjižnice u svoje Povijesne teme. Više možete pogledati na stranici Topoteke Sveučilišta u Zagrebu . Nakon što je 1956. godine osnovan Elektrotehnički fakultet, javlja se potreba za osnivanjem fakultetske knjižnice. Na prijedlog profesora Radenka Wolfa, tadašnjeg povjerenika za Knjižnicu na Elektrotehničkom fakultetu, na 47. redovnoj sjednici Fakultetskoga vijeća 31. 10. 1959. godine usvojen je prijedlog za osnivanjem knjižnice, dok je 4. 11. 1960. godine donesena odluka da se Knjižnica Elektrotehničkog fakulteta odvoji od Knjižnice Tehničkog fakulteta. Gotovo godinu dana kasnije, u listopadu 1961. godine, zaposleni su prvi djelatnici Knjižnice - voditeljica Centralne knjižnice Marija Pavunić te knjižničar Mirko Prekrit. Knjižnica je otvorena za korisnike 3. 1. 1962. godine.  Šezdeset godina kasnije Središnju knjižnicu FER-a čine knjižnična zbirka te 12 zavodskih zbirki, a fond broji 76 000 primjeraka knjižne građe te 1500 naslova časopisa. U više od pola stoljeća djelovanja Središnja knjižnica izgradila je svoje poslovanje na temeljima postavljenima 60-ih godina dvadesetog stoljeća – na načelima koja zagovaraju potpomaganje obrazovnog, stručnog i znanstvenog rada u području tehničkih znanosti, dok u suvremenom okruženju visokoškolskog sustava razvija stručnu djelatnost zagovarajući otvorenu znanost, diseminaciju znanja i znanstvenu čestitost, stavljajući pritom potrebe svojih korisnika uvijek na prvo mjesto.

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus...

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus FER-a

Petra Škaberna

Josip Ivanković diplomirao je na FER-u 2015. godine kao prva gluha osoba koja je završila naš Fakultet, a danas radi u poduzeću Rimac Automobili d.o.o. na poziciji Embedded Hardware Engineer . Josip je bio gost devetnaeste epizode "Nove vizure" , hvalevrijednog projekta posvećenog predstavljanju alumna i studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. "Treba biti uporan, treba imati vjere da smo svi stvoreni da uspijemo", poručuje nam Josip na kraju emisije. Pozivamo vas da pogledate kratki video prilog koji može uistinu biti poticajan za sve nas. O Josipu Ivankoviću ranije su pisali i drugi mediji, poput Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika .

U šestoj generaciji SPOCK-a dominirat...

U šestoj generaciji SPOCK-a dominirat će deep tech rješenja

Matija Srbić

Počeo je inkubacijski program šeste generacije SPOCK-a ! Zbog velikog broja kvalitetnih prijava koje su stigle s čak 13 različitih fakulteta , ove smo godine odabrali osam timova koji će imati priliku proći " jedan od najkompletnijih inkubacijskih programa na našim prostorima ". Kao i prošle godine, glavni kriteriji pri odabiru bili su kvaliteta tima i stručnost članova tima iz područja u kojem je problem prepoznat, pa se tako većina odabranih ideja zasniva na rezultatima znanstvenih istraživanja. U uspješnost ove generacije ne sumnjamo, a njena posebnost vidljiva je već sada po tome što su članovi većine timova zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu, većina ideja ima društveno koristan utjecaj te su u većini timova voditeljice žene! Ove smo godine primili rekordan broj prijava, njih ukupno 25. Osim s FER-a, prijave su stigle i s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Pri odabiru timova, u pomoć smo pozvali nekoliko iskusnih stručnjaka iz startup zajednice. Žiri, pred kojim su timovi odradili svoje pitcheve , činili su: Ante Magzan ( HUB385 ), Nikola Pavešić ( Infobip ), Vedran Blagus ( South Central Ventures ), Hrvoje Džapo (FER) i Matija Srbić (FER). Na kraju je odabrano osam timova za koje je žiri procijenio da imaju najveću šansu za uspjeh. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o šestoj generaciji SPOCK-a.

Ispravi.me - najčešće pravopisne...

Ispravi.me - najčešće pravopisne pogreške korisnika u 2021. godini

Petra Škaberna

Hrvatski akademski spelling checker Hascheck [Hašek], dostupan na adresi ispravi.me , jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga koja već gotovo punih 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici, brojnim novinskim redakcijama, ali i privatnim korisnicima u uređivanju njihovih tekstova. Protekle godine usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta . Oni su obradili 8 milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu 2 milijarde pojavnica. Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima "mali" jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije.  Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83 %), zatim iz Bosne i Hercegovine (7 %), Njemačke (1 %) itd. Više od 40 % korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati. Sve ovo upućuje da u Hrvatskoj treba posvećivati veću pozornost domaćem razvoju jezičnotehnoloških proizvoda i usluga. U 2021. godini korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če --> će, tiće --> tiče, riješenje --> rješenje, slijedeće --> sljedeće, mogučnosti --> mogućnosti, promjeniti --> promijeniti, čemo --> ćemo, več --> već, primjetiti --> primijetiti, djete --> dijete, samnom --> sa mnom, riješenja --> rješenja, reči --> reći, primjeniti --> primijeniti te razumijeti --> razumjeti. Skrb o usluzi od samih početaka primarno počiva na idejnom začetniku, umirovljenom profesoru FER-a Šandoru Dembitzu , a u sklopu diplomskih i završnih radova na projektu povremeno sudjeluju i studenti FER-a. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o sustavu Hašek.

SafeLog: sigurnost čovjeka u...

SafeLog: sigurnost čovjeka u skladišnom sustavu

Petra Škaberna

U sklopu Obzor 2020 projekta "SafeLog" naši su istraživači osmislili sigurnosni prsluk, svojevrsnog robota u službi zaštite na radu, koji u skladišnom okruženju omogućava sigurnu interakciju robota i ljudi, čime se ujedno brine o optimalnim performansama cijeloga sustava. O sigurnosti čovjeka u skladišnom sustavu u HRT-ovoj emisiji Prometej govorili su prof. dr. sc. Ivan Marković i Goran Popović, mag. ing. Emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu ovdje .

HATZ uručio nagrade, medalje i...

HATZ uručio nagrade, medalje i priznanja FER-ovim znanstvenicima

Petra Škaberna

Na svečanoj sjednici Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), održanoj 16. prosinca 2021. u dvorani D1 na FER-u, dodijeljene su nagrade Akademije za 2020. godinu te medalje i priznanja Akademije za 2021. Godišnja nagrada "Rikard Podhorsky" dodijeljena je prof. dr. sc. Igoru Kuzli , dok je nagrada za znanost "Vera Johanides" pripala mladom znanstveniku doc. dr. sc. Marku Đuraseviću . Na svečanosti je Medalju Akademije primio prof. emer.  dr. sc. Nedjeljko Perić , a Medalju i Priznanje Akademije prof. dr. sc. Nikola Čavlina . Status novih članova suradnika stekli su prof. dr. sc. Bojan Trkulja i prof. dr. sc. Damir Sumina (Odjel elektrotehnike i elektronike) te doc. dr. sc. Stjepan Picek i prof. dr. sc. Mile Šikić (Odjel informacijskih sustava), dok je status novog člana emeritusa stekao prof. dr. sc. Krešimir Ćosić (Odjel sustava i kibernetike). Čestitamo svim našim znanstvenicima na dobivenim priznanjima! U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija sa Svečane sjednice HATZ-a.

FER upisuju učenici s najboljim...

FER upisuju učenici s najboljim ocjenama na državnoj maturi

Petra Škaberna

"Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja obavljeni u trećoj verziji e-Rudnika , kazuju kako su najviši prosjek ocjena na maturi imali učenici upisani na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ondje upisani brucoši na ispitima državne mature imali su prosjek čak 4,29 “, navodi se u članku portala Srednja.hr, koji možete pročitati ovdje .