Novosti

Stota obljetnica "FER-a u...

Stota obljetnica "FER-a u malom": Otvorena izložba "Zavodske crtice" o povijesti Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja

Ira Vince

Svečanom proslavom i izložbom „Zavodske crtice“ otvorenom u Velikoj galeriji FER-a, 4. travnja 2024. godine obilježena je stota obljetnica rada Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja ( ZOEM ). Pozdravne govore na svečanosti održali su predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Damir Pintar , dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas i član uprave Končar Petar Bobek . U predahu uzvanici su uživali u muzici članova Zavoda Alojzija Sedara i Dražena Franolića , a o iskustvima sa Zavoda u zadnjih dvadeset i pet godina govorila je izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić . Prof. dr. sc. Mladen Boršić iznio je niz životnih detalja o radu i suradnji s velikanima ZOEM-a, o njihovim izumima i znanstvenim postignućima, a   prof. dr. sc. Željko Štih održao je završni govor o ovom Zavodu koji je obilježio, kako FER tako i hrvatsku tehnološku zajednicu u cjelini. 

Retriever - platforma TakeLab-a...

Retriever - platforma TakeLab-a usmjerena na borbu protiv dezinformacija

Petra Škaberna

U prilogu Nove TV "Bolja Hrvatska" predstavljen je FER-ov istraživački laboratorij TakeLab u sklopu kojeg je razvijena platforma Retriever . Riječ je o platformi koja dnevno analizira milijune članaka napisanih na hrvatskome jeziku, bazirana je na umjetnoj inteligenciji , a svrha je korisnicima uštedjeti vrijeme i pomoći u borbi protiv dezinformacija . "Volimo razvijati praktične sustave koji imaju praktičnu korist i poboljšavaju sve aspekte ljudskog života i to jest ideja umjetne inteligencije, tako da naši sustavi pomažu znanstvenicima u ovom trenutku ", rekao je prof. dr. sc. Jan Šnajder, koji u timu okuplja mlade istraživače, sjajne entuzijaste: Davida Dukića, Marina Petričevića, Josipa Jukića i Lauru Majer. Iako je prvenstveno razvijen kao pomoć u znanstvenim istraživanjima, mogu ga koristiti svi , a sustav se kontinuirano razvija. Trenutačno obuhvaća više od 30 hrvatskih portala, dnevno obradi oko 15.000 članaka, a analizu vrši pomoću umjetne inteligencije. Prilog pogledajte na poveznici ovdje . Ponosni smo što je naša ekipa iz TakeLaba Bolja Hrvatska!

Dođite 23. travnja na FERConnect:...

Dođite 23. travnja na FERConnect: "Na valovima robotike"

Ira Vince

Alumni odbor FER -a poziva na proljetno izdanje FERConnecta , redovito okupljanje FER alumna, koje će se održati na FER -u, u utorak 23. travnja 2024. u 17:00 u dvorani D1.  Događaj je otvoren i široj javnosti!

Razotkrivamo datum i lokaciju 17. Job...

Razotkrivamo datum i lokaciju 17. Job Faira!

Marin Capan

Sedamnaesti Job Fair je iza ugla, a što se mijenja otkrivamo sad! Ipak, neke stvari ostaju iste… Ostaje sve što volite! Uz mnoštvo štandova na kojima će ti predstavnici poduzeća reći nešto više o svojem poduzeću i industriji iz koje dolaze, moći ćeš uživati u talkovima, panel raspravi, radionicama i Loosen up zabavi. Dođi i budi u toku! Saznaj najnovije vijesti o najaktualnijim temama u industriji koja te zanima, nauči nešto novo ili se jednostavno dobro zabavi. Svakako ne propusti ovu jedinstvenu priliku!

Košarkašice FER-a obranile titulu...

Košarkašice FER-a obranile titulu prvakinja!

Nera Žigić

U nedjelju, 7. travnja 2024. godine igrala se završnica zagrebačke sveučilišne košarkaške lige . Naše studentice su cijelu sezonu dominirale i zasluženo dogurale do finala. U finalu ih je dočekala, također odlična ekipa s Učiteljskog fakulteta. Na početku utakmice Učiteljski fakultet je kratko preuzeo vodstvo, ali prije kraja poluvremena naša ekipa zabija par trica i preokreću igru i rezultat u svoju korist. Utakmica završava pobjedom FER-a i rezultatom 43:51 . Naša studentica Iva Ursić proglašena je najboljom igračicom završnice . Čestitike Ivi!! Ovom pobjedom studentice FER-a drugu sezonu za redom potvrđuju svoje mjesto na samom vrhu i uz kolege iz muške ekipe, FER-u donose drugu uzastopnu duplu krunu osvojivši oba prva mjesta u košarkaškoj ligi . Iskrene čestitke na pobjedi!! Više informacija pročitajte na službenim stranicama ZgUniSporta .

Poziv na predavanje: "Digitalna...

Poziv na predavanje: "Digitalna transformacija obrazovanja obogaćivanjem knjiga multimedijskim sadržajem korištenjem proširene stvarnosti (AR)"

Marko Horvat

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu  Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje " Digitalna transformacija obrazovanja obogaćivanjem knjiga  multimedijskim sadržajem korištenjem proširene stvarnosti (AR) " koje će održati  Tomislav Bronzin , viši predavač na Sveučilištu Algebra, inovator, poduzetnik i osnivač IT tvrtke CITUS, u  četvrtak ,   18 . travnja 202 4 . godine , s početkom u  1 4: 00 sati  u  dvorani D2  Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Praćenje predavanja bit će moguće i na platformi Microsoft Teams korištenjem ove  poveznice . Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv na predavanje...

Poziv na predavanje "Understanding the Internet"

Jurica Babić

Odjel za komunikacije  Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje "Understanding the Internet" koje će održati  Jelena Ćosić , Community Development Officer u regionalnom internetskom registru RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre), u  petak, 19. travnja 2024. godine , s početkom u  14:15 sati  u  Sivoj vijećnici  Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Dan otvorenih vrata KSET-a!

Dan otvorenih vrata KSET-a!

Antonio Damjanović

U  petak ,  19. 4.  otvaramo vrata novim članovima i pozivamo  studente svih fakulteta  na cjelodnevno druženje! Ako za vrijeme studiranja želiš steći praktična iskustva i nove prijatelje kroz brojna druženja, dođi 19. travnja  od 10 do 16 sati  u  aulu FER-a  i iz prve ruke saznaj sve o aktivnostima kluba i naših sekcija i pridruži nam se! KSET trenutačno broji  deset sekcija , a to su Biciklistička sekcija, Disco sekcija, Dramska sekcija, Fotografska sekcija, Glazbena sekcija, Media sekcija, Planinarska sekcija, Računarska sekcija, Tehnička sekcija i Videosekcija! Za sve što te zanima o KSET-u i kako postati član, svrati do nas na FER ili nam se javi putem e-maila na uclani.se@kset.org .

Stota obljetnica Zavoda za osnove...

Stota obljetnica Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja

Ira Vince

Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM) osnovan je 4. travnja 1924. kao Laboratorij za električka mjerenja na Kraljevskoj tehničkoj visokoj školi u Zagrebu . Utemeljio ga je prof. Josip Lončar , koji je inače prema nekim izvorima prvi hrvatski akademik u tehničkom području. Laboratorij poslije mijenja naziv u Laboratorij za osnove elektrotehnike, da bi 1949. , usklađivanjem s ustrojstvenim jedinicama tadašnjeg Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij postao Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja , što je naziv koji je zadržao do danas. Stoga, 4. travnja 2024. s pravom slavimo 100 godina postojanja , a usprkos raznim izmjenama nastalih kao rezultat reorganizacije krovnih institucija, svi članovi današnjeg Zavoda mogu se s ponosom pohvaliti svojom znanstvenom i institucijskom povezanosti s članovima originalnog laboratorija profesora Lončara .

Mnogi ne znaju da i hrvatski...

Mnogi ne znaju da i hrvatski znanstvenici pridonose razvoju svemirskih tehnologija

Ira Vince

Prof. dr. sc. Dubravko Babić , voditelj ekipe znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, gostovao je 28. ožujka 2024. u emisiji Zelena linija HRT -a kod Kornata Vilovića. U emisiji je govorio o svjetlosnom onečišćenju i LPC modulu, našem prvom projektu financiranom od Europske svemirske agencije (ESA) koji će omogućiti jednostavnije praćenje svjetlosnog onečišćenja iz svemira iz niske zemljine orbite.  

Održana prva međunarodna radionica o...

Održana prva međunarodna radionica o tekstilnim nosivim tehnologijama!

Ira Vince

Prva međunarodna radionica o tekstilnim nosivim tehnologijama, "International Workshop on Textile-based Wearable Technologies" , održana je 26. ožujka 2024. godine, u okviru nedavno uspostavljene suradnje između FER -a i UHN -a (University Health Network), kanadske asocijacije koja okuplja pet bolnica (između ostalih i Toronto General Hospital ), Sveučilište u Torontu , KITE institut i FIBRE inicijativu.

Više

Događaji