Događaji

15.
prosinca
15. 12. 9:00
-
19. 12. 17:00
15.
prosinca
Career Speed Dating 2022
9:00 - 17:00
15.
prosinca
15:00 - 16:30
16.
prosinca
9:30 - 17:30
FER
16.
prosinca
15:00 - 16:00

Novosti i objave

Preminuo prof. dr. sc. Vladimir Naglić

Preminuo prof. dr. sc. Vladimir Naglić

Petra Škaberna

U srijedu, 7. prosinca 2022. godine u Zagrebu je u 93. godini života preminuo prof. dr. sc. Vladimir Naglić, bivši dekan našega Fakulteta i istaknuti umirovljeni redoviti profesor Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija. U ime Uprave FER-a, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija te svih zaposlenika izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Posljednji ispraćaj profesora Naglića bit će u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine, u 10:50 sati na Mirogoju. Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za Fakultet i Zavod. Neka počiva u miru. U nastavku obavijesti nalazi se životopis profesora Naglića.

Želimo uspjeh FER-a prenijeti na...

Želimo uspjeh FER-a prenijeti na cijelu Hrvatsku!

Petra Škaberna

Svečana promocija 539 magistra i magistara inženjera, koji su završili diplomski studij u akademskoj godini 2021./2022. održala se u subotu, 3. prosinca, u zagrebačkom Studentskom centru. Svečanost su upečatljivim motivacijskim govorima upotpunili alumni FER-a, danas čelnici vodećih tehnoloških poduzeća, Igor Strejček i Josip Ćesić. Na promociji je po prvi puta kao dekan govorio prof. dr. sc. Vedran Bilas, koji je mladim inženjerkama i inženjerima poručio: "Želimo pomoći, surađivati i dijeliti svoje znanje i iskustvo s drugima. Želimo uspjeh FER-a prenijeti na cijelu Hrvatsku da bismo uspjeli zajedno. S diplomom FER-a možete raditi bilo gdje na svijetu. A mi se trudimo da radite nove, velike stvari iz Hrvatske za cijeli svijet. Zajedno smo snaga koja pokreće i unapređuje Hrvatsku.“ Igor Strejček, direktor Microblinka za Hrvatsku, pozvao je promovente da eksperimentiraju jer je ''tako lakše učiti''. ''Kronični sam optimist, ali, osim uspješnih priča, duže bi trajalo kad bih pobrojao svoje neuspješne priče, no to je realna komponenta života jednog optimista. Izlazite danas s FER-a kao top proizvod, kao zajednički rezultat vas i onih koji su vas odgajali i educirali, i veliko im hvala. Budite ljudine, budite FER-ovci'', zaključio je Strejček. Josip Ćesić, suosnivač i izvršni tehnički direktor hrvatskog poduzeća Gideon Brothers, podijelio je svoju priču o ostanku na FER-u i nakon završetka studija. ''U grupi profesora Ivana Petrovića postizali smo zapažene rezultate na globalnim robotičkim ljestvicama i publicirali u najrelevantnijim robotičkim časopisima. Za osnivanje tvrtke, gledajući iz ove perspektive - ostanak na FER-u bio je ključan. Hrvatska je danas zemlja u kojoj stasaju uspješne tehnološke kompanije s globalnim utiskom. Uspješni tehnološki proizvodi više nisu rezervirani za Silicijsku dolinu, London ili Berlin. Danas, iz Hrvatske, imate priliku graditi proizvode za cijeli svijet. Svatko od vas od danas ima priliku igrati svjetsko prvenstvo. I pobjeđivati'', istaknuo je Ćesić.   U ime studenata uzvanicima su se obratili predstavnici promovenata Marko Pavlek, Marko Čuljak, Luka Mesarić i Juraj Barlek. Cijelu promociju možete pogledati na našem YouTube kanalu ovdje . U nedjelju, 4. prosinca 2022. održava se i promocija 525 FER-ovih prvostupnika, također u Studentskome centru. Galerija fotografija bit će dostupna naknadno ovdje .

UNIC Day na FER-u

UNIC Day na FER-u

Ana Fadljević

Prvi UNIC Day održat će se 16. prosinca 2022. s početkom u 9:30 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva!  UNIC Day u organizaciji studenata zamišljen je kao  skup izlaganja, interaktivnih radionica i razgovora na različite teme povezane s UNIC-om, u kojima će sudjelovati studenti, nastavnici i znanstvenici. Dođite i saznajte sve o mogućnostima koje vam pruža ovo europsko udruženje i sudjelujte na radionicama na kojima će se raspravljati o temama važnim za Sveučilište i grad Zagreb! U sklopu obilježavanja, održat će se i natjecanje u fotografiji ! Natječaj je otvoren do 12. prosinca, a više o uvjetima možete pronaći u letku .  Prijaviti se možete putem poveznice . Više informacija možete pronaći u programu .

Dekan Vedran Bilas: Hrvatska treba...

Dekan Vedran Bilas: Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku

Petra Škaberna

Najveće obrazovno, istraživačko i inovacijsko središte u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, Fakultet elektrotehnike i računarstva, svečano je obilježio Dan Fakulteta. Široj javnosti prvi se puta obratio novoizabrani dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, predstavivši viziju FER-a, za koju je dobio podršku Fakultetskoga vijeća. U govoru pred punim auditorijem, dekan je istaknuo kako prestižnoj ustanovi poput FER-a  za nesmetan razvoj trebaju unaprjeđenje istraživačko-razvojno-inovacijske aktivnosti uz potporu države. Svečanosti Dana FER-a su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva, među njima i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Istaknute su važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, najuspješnijim studentima uručene su nagrade, a svečanost se nastavlja i sutra, Danom otvorenih vrata. Snimku svečanosti Dana Fakulteta možete pogledati na našem YouTube kanalu , a u FER-ovoj galeriji nalaze se fotografije sa svečanosti. U nastavku obavijesti pročitajte nekoliko ključnijh poruka današnjeg govora dekana Vedrana Bilasa.

Posjeti učenika i studenata Zavodu za...

Posjeti učenika i studenata Zavodu za elektroakustiku i Auralizacijskom laboratoriju

Petra Škaberna

U sklopu aktivnosti vezanih uz Dan otvorenih vrata FER-a 2022. godine, Zavod za elektroakustiku i Auralizacijski laboratorij posjetila su dva razreda Srednje škole Jelkovec pod vodstvom profesorice Mirjane Malarić, grupa studenata Arhitektonskog fakulteta pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Zorana Veršića, grupa studenata Fakulteta prometnih znanosti pod vodstvom prof. dr. sc. Tine Bucaka te grupa studenata Muzičke akademije . Učenicima i studentima na Zavodu su prikazani akustički fenomeni vezani prvenstveno uz tehničku i prostornu akustiku te zaštitu od buke i oštećenja sluha kroz eksperimente kao što su akustička levitacija, modovi titranja prostorije, akustika u gluhoj komori i slušaonici te demonstracija razine zvučnog tlaka i doze buke. U Auralizacijskom laboratoriju prikazane su im mogućnosti pune trodimenzionalne reprodukcije snimljenih stvarnih zvučnih okolina, kao i onih virtualnih, dobivenih sintezom.     

Predstavnici projekta "Uz zdrav...

Predstavnici projekta "Uz zdrav životni stil raSTEMo" posjetili FER

Petra Škaberna

U ponedjeljak, 28. studenoga FER su posjetili članovi projektnog tima projekta "Uz zdrav životni stil raSTEMo". Projekt u suradnji s visokoobrazovnim institucijama, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB) te Medicinskim fakultetom u Splitu (MEFST) provodi OCD Institut perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED), u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je ojačati kapacitete udruge IPEMED za aktivno uključivanje mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini te uključivanje učenika u aktivnosti popularizacije STEM-a kao i usvajanje znanja za daljnji profesionalni razvoj u STEM području. Grupu su vodili Kristina Buzuk, dipl. oec., predsjednica IPEMED-a, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med., redovita profesorica i prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju MEFST-a, te izv. prof. dr. sc. Petar Šolić, prodekan za poslovanje FESB-a. Sa strane FER-a ugostili su ih prof. dr. sc. Mario Cifrek sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI) i izv. prof. dr. sc. Ana Sušac, prodekanica za studente FER-a. Gosti su posjetili Laboratorij za biomedicinsku elektroniku (LBE) na ZESOI-ju gdje su, uz povijest laboratorija i nedavno obilježenu 50-godišnjicu LBE, upoznati s aktualnim projektima iz područja biomedicinskog inženjerstva. Također, u cilju stjecanja znanja o stanju na tržištu medicinske senzorike, načinu razvoja i primjene naprednih tehnologija u medicini i mogućnostima tržišne primjene stečenih akademskih znanja te potreba za novim radnim mjestima, dr. sc. Hrvoje Mihaldinec im je prenio svoja iskustva u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja u području sportske dijagnostike.

Poziv na predavanje: Računalo sa...

Poziv na predavanje: Računalo sa slučajnim impulsima

Mario Bukal

Pozivamo vas na predavanje "Računalo sa slučajnim impulsima" , koje će u četvrtak, 15. prosinca 2022. s početkom u 15:00 sati u dvorani A-201 održati dr. sc. Mario Stipčević s Instituta Ruđer Bošković. Dođite i saznajte više o relativno novoj i biološki inspiriranoj paradigmi računanja. Organizator predavanja je Zavod za primijenjenu matematiku s ciljem promocije matematičkog modeliranja i računalnih simulacija u različitim izazovima u znanosti i tehnologiji. Sažetak predavanja i biografiju predavača potražite u nastavku obavijesti.

LARICS i LABUST finalisti na...

LARICS i LABUST finalisti na prestižnom robotičkom natjecanju

Petra Škaberna

Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LABUST izabrani su kao finalisti prestiznog robotičkog natjecanja MBZIRC . Laboratoriji zajedno nastupaju kao tim UNIZG-FER, a dosad su prošli tri faze natjecanja. U prvoj fazi su predali projektni prijedlog ( whitepaper phase ) te su odabrani među 50 najboljih timova. Nakon toga, uslijedila je simulacijska faza gdje su trebali implementirati predložena rješenja u simulacijskom okruženju te su odabrani za dodatnu evaluaciju među najboljih 9 timova. Nakon posjeta tima sudaca i prezentacije naših laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, odabrani su konačno i za finaliste ( top 5 timova ). Rješenje naših laboratorija će uključivati suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju bez globalnog sustava lokalizacije (bez GPS-a). Glavna nagrada je 2 milijuna dolara, a natjecanje će se održati u Abu Dhabiju u veljači 2024.

Tech Talk: Prva godina u karijeri...

Tech Talk: Prva godina u karijeri data scientista @ KSET

Darija Filipović

Kako izgledaju početni dani u karijeri data scientista? Kakvi zadatci vas očekuju i na kakvim se projektima može raditi? Koje znanje i koji alati su potrebni? Dođi u utorak, 13. 12. u 10.00 sati u KSET i saznaj odgovore na ova pitanja od mladih inženjera Paule Hercigonje, Marka Krznarića i Tome Petrača koji zadnjih godinu dana rade kao data scientisti u A1. Tech Talk edukativni je program koji provodi udruga SS FER u KSET-u tijekom akademske godine, a cilj programa je pružiti kvalitetno neformalno obrazovanje studenatima STEM područja putem gostujućih predavanja i radionica poduzeća iz IT industrije.

Poziv na predavanje: "IoT u...

Poziv na predavanje: "IoT u stvarnom životu"

Krunoslav Tržec

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu  i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje " IoT u stvarnom životu " koje će održati  mr. sc. Zdenko Marinčić , direktor i suosnivač tvrtke X-LOGIC d.o.o. , u petak, 16. prosinca 2022. godine , s početkom u 15:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Otvorene su prijave za prvu fazu...

Otvorene su prijave za prvu fazu Nuqleusa!

Ivana Bašljan Puceković

Prijave za Nuqleus program službeno su otvorene. Od ponedjeljka, 5.prosinca 2022. do nedjelje, 15. siječnja 2023. pozivamo te da zajedno krenemo graditi novu generaciju hrvatskih deep-tech startupa. Kako možeš sudjelovati u prvoj fazi, koji izazovi su predstavljeni od naših industrijskih partnera te kako se prijaviti pročitaj u nastavku obavijesti.

Potpisan Sporazum o suradnji sa...

Potpisan Sporazum o suradnji sa Zvjezdarnicom Calar Alto

Petra Škaberna

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i španjolska Zvjezdarnica Calar Alto ( Centro Astronómico Hispano en Andalucía - CAHA ) potpisali su Sporazum o suradnji. Cilj Sporazuma je promicanje akademske suradnje u obrazovanju i istraživanju , a potpisali su ga dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas i ravnatelj Zvjezdarnice Calar Alto dr. Jesús Aceituno Castro . FER i CAHA u sklopu Sporazuma žele potaknuti institucionalnu suradnju, s naglaskom na znanstvenu i tehničku suradnju u astronomiji, astrofizici i računarstvu u širokom rasponu znanstvenih područja zajedničkog interesa. Sporazum može uključivati razvoj tehnologija, instrumenata i softvera, promicanje akademskog napredovanja, istraživanja i usluga, te jačanje prijateljske suradnje. Pozivamo sve zainteresirane sa željom osmišljavanja i provedbe zajedničkih aktivnosti u sklopu ove suradnje da nam se obrate. Osobe za kontakt su prof. dr. sc. Ana Babić i dr. sc. Stefan Cikota . Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Više