Događaji

Novosti i objave

Predstavljamo novu upravu FER-a!

Predstavljamo novu upravu FER-a!

Petra Škaberna

S novom akademskom godinom započeo je i mandat nove uprave FER-a. Prof. dr. sc. Vedran Bilas od 1. je listopada preuzeo dužnost dekana Fakulteta za mandatno razdoblje ak. god. 2022./2023. i 2023./2024. U upravljanju mu pomažu najbliži suradnici: prodekan za istraživanje i inovacije, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan , prodekan za poslovanje i digitalizaciju, prof. dr. sc. Jadranko Matuško , prodekanica za studente, izv. prof. dr. sc. Ana Sušac te prodekan za nastavu, prof. dr. sc. Bojan Trkulja . Premise kojima će se nova uprava FER-a voditi u predstojećem mandatnom razdoblju su: otvorenost, odgovornost, organiziranost i optimizam. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Svečane promocije

Svečane promocije

Petra Lukina

Najavljujemo da će se  svečane promocije prvostupnika inženjera i magistara inženjera koji su studij završili u akademskoj godini 2021./2022.  održati kako slijedi: svečane promocije  magistara inženjera  održat će se  u subotu, 3. prosinca 2022. godine, svečane promocije  prvostupnika inženjera  održat će se  u nedjelju, 4. prosinca 2022. godine. Naknadno ćemo objaviti detaljne informacije i raspored kandidata po promocijama.

Svečana dodjela Rektorove nagrade na...

Svečana dodjela Rektorove nagrade na FER-u

Petra Škaberna

FER je u srijedu, 28. rujna 2022. bio domaćin svečane dodjele Rektorovih nagrada Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2021./2022. Nagrađeno je ukupno 176 radova u koje je bilo uključeno čak 1079 studentica i studenata s 34 sastavnice Sveučilišta. Naša dvorana Auditorium Maximum tom je prilikom ugostila gotovo 600 posjetitelja. Pored brojnih nagrađenih studenata u čijoj su pratnji bili mentori, rodbina i prijatelji, svečanost je okupila predstavnike svih sastavnica Sveučilišta, dekanice i dekane, prodekanice i prodekane, a vodio ju je rektor prof. dr. sc. Damir Boras. FER je posebno ponosan na svoje dobitnike , njih ukupno 65, koji su se predstavili putem 20 studentskih radova. Zahvaljujemo svima koji su došli uveličati ovaj događaj i još jednom pružiti podršku našim sjajnim studentima. Čestitamo još jednom svim dobitnicima i njihovim mentorima od srca! Fotografije su dostupne u FER-ovoj galeriji koja se nalazi ovdje .

Poziv na predavanje...

Poziv na predavanje "Neuroscience and data science perspective"

Magdalena Krbot Skorić

Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE  i  Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF)  pozivaju Vas na predavanje Neuroscience and data science perspective koje će se održati u utorak 11. listopada 2022. s početkom u 13:15, u dvorani D-260 (zgrada D, 2. kat) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će održati  prof. dr. sc. Alon Korngreen , iz Faculty of Life Sciences and the Gonda Brain Center, Bar-Ilan University. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 45 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv učenicima osnovnih škola za...

Poziv učenicima osnovnih škola za upis na radionice RADDAR

Petra Škaberna

Radionice Matematika za radoznale RADDAR održavat će se srijedom od 18 sati u prostorijama XV. gimnazije, počevši od 19. listopada 2022., svaki drugi tjedan. Radionice Programiranje u Pythonu RADDAR_prog održavat će se utorkom od 18 sati u prostorijama XV. gimnazije,  počevši od 18. listopada 2022., svaki drugi tjedan. Posjeti laboratorijima Fakulteta elektrotehnike i računarstva odvijaju se jednu subotu u mjesecu i to je zajednička radionica za polaznike Matematike i za polaznike Programiranja u Pythonu. Roditelji svoju djecu mogu prijaviti na radionice popunjavanjem online upisnice ovdje . Radionice iz matematike će se održavati prema dobi učenika tj. razredu koji učenik pohađa u osnovnoj školi dok će se radionice iz programiranja u Pythonu organizirati u tri grupe, ovisno o predznanju. Učenik može pohađati samo jednu od radionica, ali i obje. Eventualna dodatna pitanja vezano za matematičke radionice možete postaviti gospođi Vesni Ovčina na vovcina@mioc.hr , a za radionice Programiranje u Pythonu gospođi Zlatki Markučič na zmark@mioc.hr . Studenti i voditelji programa RADDAR upravo su dobili Rektorovu nagradu u kategoriji društveno korisnog rada za akademsku godinu 2021./2022.!

FER pozdravlja studente iz svih...

FER pozdravlja studente iz svih krajeva svijeta

Petra Škaberna

Uoči nove akademske godine, FER je 28. rujna 2022. organizirao New Student Orientation Meeting , uvodni sat za međunarodne studente, na kojem se okupilo više od 100 studenata iz čak 19 država svijeta! Izuzetno nas veseli što smo mogli pozdraviti studente i studentice iz Bangladeša, Danske, Ekvadora, Estonije, Etiopije, Francuske, Njemačke, Indije, Indonezije, Libije, Pakistana, Poljske, Portugala, Španjolske, Švedske, Sirije, Ukrajine, Turske i SAD-a! Većina studenata dolazi putem programa mobilnosti Erasmus+ i u sklopu FER-ovih studijskih programa koje izvodimo na engleskom jeziku. Dodatno nas veseli dolazak nove generacije studenata iz Francuske temeljem bilateralne suradnje te grupe studenata koji su uključeni u združeni studij Intelligent Field Robotic Systems (IFRoS) , putem programa Erasmus Mundus. Dobro došli na FER! Fotografije s uvodnog sata pogledajte ovdje .

Predavanje "European Sovereignty...

Predavanje "European Sovereignty for Cloud continuum and HPC"

Mario Kovač

FER Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci poziva sve studente, nastavnike i ostale zainteresirane na predavanje pod naslovom: "European Sovereignty for Cloud continuum and HPC" Predavanje će održati g. Eric   Monchalin  u utorak, 11.10.2022. u 10:15 u B4  U nastavku se nalazi nekoliko detalja o predavanju i predavaču.

Boris Debić: Što je umjetna...

Boris Debić: Što je umjetna inteligencija i zašto je bitna?

Sven Barac

FER, Financijski klub te Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na predavanje fizičara Borisa Debića, koji je 15 godina proveo u jednoj od najvećih komapanija na svijetu, Google . Predavanje će se održati   u  petak, 7. listopada 2022. u 16 sati u dvorani B4. Tema predavanja : Što je umjetna inteligencija i zašto je bitna? Umjetna inteligencija je tehnološka revolucija u kojoj se trenutno nalazimo. Promjene koje donosi su fundamentalne i u usporedbi s IT revolucijom kojoj svjedočimo proteklih 30 godina njeni efekti biti će dvostruko veći. Ovo predavanje stavlja umjetnu inteligenciju u kontekst razvoja civilizacije , izlaže njene bitne elemente i služi motiviranju sudionika na promišljanje o vlastitim karijerama i budućnosti društva u kojem će uskoro postati produktivni članovi.  Za predavanje nije potrebna prijava. Biografiju gostujućeg predavača možete pročitati u nastavku obavijesti.

Uvodni sat za studente združenog...

Uvodni sat za studente združenog studija IFRoS

Petra Škaberna

Uvodni sat za gostujuće studente Erasmus Mundus združenog diplomskog studija iz područja inteligentnih terenskih robotskih sustava - IFRoS ( I ntelligent F ield R obotic S ystems) održan je 29. rujna 2022. na FER-u. Upoznavanje studenata i predavača na studiju pozdravila je prodekanica za studente izv. prof. dr. sc. Ana Sušac, voditelj međunarodnih studijskih programa prof. dr. sc. Marko Delimar te voditelji IFRoS studija na FER-u ,doc. dr. sc. Tamara Petrović i prof. dr. sc. Stjepan Bogdan. U sklopu IFRoS-a šestero odabranih studenata, i to iz Turske, Sirije, Libanona, Ekvadora, Bangladeša i Etiopije, provest će semestar ili dva na našem Fakultetu i educirati se u području terenske robotike. U združenom studiju IFRoS, osim Sveučilišta u Zagrebu, sudjeluju i Sveučilište u Gironi (Španjolska) te Sveučilište Eötvös Loránd iz Budimpešte.

Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Aplikacija za učenje znakovnog jezika - Gestikulator

Petra Škaberna

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić . Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena. Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development , a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022. Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti).

AKMUZ osvojio Zlatnu plaketu i ukupno...

AKMUZ osvojio Zlatnu plaketu i ukupno drugo mjesto u državi

Petra Škaberna

Najvažniji i najstariji, 55. susret i natjecanje hrvatskih pjevačkih zborova održan je 24. i 25. rujna 2022. godine u Poreču i Vrsaru. Svi zborovi bili su selektirani na županijskim ili gradskim smotrama tijekom svibnja i lipnja gdje su najbolji izborili mjesto na državnom susretu, tj. natjecanju, kao predstavnici pojedine županije odnosno Grada Zagreba. Akademski muški zbor FER-a četvrtu je godinu zaredom izabran kao najbolji zbor Grada Zagreba . Stručno prosudbeno vijeće u sastavu Marija Ramljak, Antoaneta Radočaj Jerković i Igor Vlajnić dodijelili su Akademskim muškom zboru FER-a, na čelu s mo. Josipom degl' Ivelliom te solistima Kristijanom Roginek i Jakovom Vidulićem, Zlatnu plaketu i drugo mjesto u državi (97,5 bodova). Ovo zlato ujedno je jubilarno deseto zlato u samo šest godina postojanja FER-ovom muškog pjevačkog zbora te je ovo ukupno najveći broj bodova koji je AKMUZ dosad postigao na nekom od natjecanju.   Čestitamo!

14. Međunarodna radionica pomorske...

14. Međunarodna radionica pomorske robotike "Breaking the Surface"

Petra Škaberna

Međunarodna interdisciplinarna radionica pomorske robotike " Breaking the Surface " održava se četrnaestu godinu zaredom, od 25. rujna do 2. listopada 2022. u Biogradu na Moru. Organizatori radionice ponovno su Centar za podvodne sustave i tehnologije i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali ovoga puta, osim projekta "Plava tehnologija - Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora" (InnovaMare) u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska kao i prošle godine, radionicu podupire i Twinning projekt Montenegrin Centre for Underwater Sensor Networks (MONUSEN) iz okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor Europa. Breaking the Surface je sedmodnevna radionica koja okuplja međunarodne stručnjake i korisnike iz cijeloga svijeta iz područja pomorske robotike, pomorske arheologije, biologije i geologije. Program uključuje stručna predavanja, demonstracije i predstavljanje poduzeća. Sudionici će imati priliku saznati o najnovijim istraživanjima, postignućima i tehnologijama u području pomorske robotike te o budućim planovima i projektima svjetski poznatih stručnjaka u području pomorskih znanosti. Bogati program 7-dnevne radionice nalazi se ovdje , a fotografije s prethodnih radionica dostupne su u galeriji .

Više