Događaji

Novosti i objave

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof....

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović članovi HAZU-a

Petra Škaberna

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti , koja je održana 19. svibnja 2022. godine, prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović izabrani su u redovite članove HAZU-a u Razredu za tehničke znanosti. Čestitamo našim profesorima! U nastavku obavijesti pročitajte njihove životopise.

Job Fair proslavio 15. rođendan...

Job Fair proslavio 15. rođendan obaranjem svih rekorda!

Petra Škaberna

Kako je obilježen ovogodišnji 15. rođendan najvećeg sajma poslova u Hrvatskoj? U srijedu i četvrtak, 11. i 12. svibnja 2022., održao se 15. Job Fair. Sportska dvorana Martinovka na ta dva dana zamijenila je svoju primarnu ulogu i postala mjesto susreta 134 poduzeća iz 15 različitih industrija i preko 5000 studenata STEM usmjerenja. Bogati program u Martinovki Cjelodnevni program uključivao je 129 štandova koje su studenti mogli posjetiti, a veliki dio njih imao je i svoje dodatne aktivnosti u kojima su studenti mogli sudjelovati, npr. isprobati modernu tehnologiju poput VR naočala, natjecati se u zagonetkama ili iskušati svoju sreću u raznim igrama i osvojiti zanimljive poklone. Na pozornici se za to vrijeme također odvijao poseban program. Predstavnici poduzeća razgovarali su o svojim iskustvima kroz 24 talka podijeljena u tri kategorije : Career Switch , What the Tech?! i Recycled Technology . U sredini prvog dana program je upotpunjen panel raspravom na temu "Kako umjetna inteligencija utječe na naše društvo?" u kojoj su predstavnici iz gospodarske i akademske zajednice otkrili kako je umjetna inteligencija nastala, kako je oni primjenjuju, koji su njeni benefit i što nas čeka u budućnosti tijekom njenog razvoja. Drugi dan je program začinjen vrućim razgovorom poznatijem kao Hot talk u kojem je sudjelovao Luka Drezga, COO iz Ars Future koji je odgovarao na pitanja iz službene i neslužbene sfere života pritom probavajući jednako ljute umake. Svoju pobjedu odnio je ponosno osvajanjem najvećeg broja bodova do sada.

Rezonanca slavi 10 godina!

Rezonanca slavi 10 godina!

Petra Škaberna

Ženski vokalni sastav Rezonanca, koji čine bivše i sadašnje studentice FER-a, poziva vas na svoj veliki koncert povodom 10. godišnjice osnutka! Naš repertoar karakteriziraju a cappella obrade popularnih domaćih i stranih pjesama različitog žanra. Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu postojanja i tom prigodom organiziramo veliki koncert koji će se održati 25. svibnja u 19:30 sati na FER-u, u predavaonicama D1 i D2 . Pozivamo sve ljubitelje glazbe da nam se pridruže na ovoj lijepoj glazbenoj večeri i tako uljepšaju cijelo desetljeće našeg postojanja! Više informacija o koncertu i ostalim aktivnostima Rezonance možete pronaći na našim društvenim mrežama: FB: @singrezonanca IG: @rezonanca.fer

Dan doktorata 2022.

Dan doktorata 2022.

Petra Škaberna

Sedmi u nizu Dan doktorata FER-a održat će se u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, od 9.30 do 16 sati u prostorima Fakulteta. Središnji dio ovogodišnjeg bogatog programa odvijat će se u dvorani D1, a čini ga uvodno predavanje, panel s dobitnicima srebrne plakete "Josip Lončar" i nagrade "Končar" za disertacije obranjene u akademskoj godini 2020./2021. te proglašenje pobjednika/ce natjecanja za najbolji poster, uz prezentaciju pobjedničkog postera. U predvorju FER-a održat će se izložba postera doktoranada ( detaljnije ), koji će u razdoblju od 9.30 do 10.30 sati, biti (uživo) prezentirani na poster-sekciji . Registrirani korisnici FER-weba moći će glasovati na najbolji poster "po izboru publike". U poslijepodnevnom dijelu programa, od 14.30 sati, ponuđene su dvije radionice namijenjene doktorandima: "Radionica o iskustvima (bivših doktoranada) iz prve ruke" i "Zanos ili izgaranje na doktorskom studiju - možemo li izabrati?". Skup je prvenstveno namijenjen studentima doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ali je otvoren za sve zainteresirane uz prijavu putem elektroničke pošte, na adresu: dan.doktorata@fer.hr .

The Role of Marine Robotics in Ocean...

The Role of Marine Robotics in Ocean Monitoring

Petra Škaberna

In preparation for the 2022 United Nations Ocean Conference, the Embassy of Portugal in Zagreb and FER are co-organizing the event "The Role of Marine Robotics in Ocean Monitoring". The event will take place on the 24th of May 2022, starting at 11 AM CET, in an online form . Please join us online via Webex ( link ). The program of the event is attached . More information is available in the detailed news content.

Tech Talk: Duboko učenje u doXrayu @...

Tech Talk: Duboko učenje u doXrayu @ KSET

Darija Filipović

U utorak, 24. svibnja u 10.00 sati Lovre Torbarina iz doXraya prezentirat će neke od primjena dubokog učenja u obradi prirodnog jezika na podatcima iz stvarnog svijeta. doXray je nizozemsko poduzeće koje razvija programska rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji za klijente u području prava, financija, nekretnina i BPO-a ( Business Process Outsourcing ). Rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji su prilagođena i bazirana na temelju najnovijih istraživanja u području dubokog učenja za obradu prirodnog jezika. Na Tech Talku će se prezentirati neke od primjena dubokog učenja u obradi prirodnog jezika na podatcima iz stvarnog svijeta te će biti iznesen kratki pregled tehnologija koje se koriste pri izradi cjelokupnog sustava dubokog učenja. U drugom dijelu prezentacije bit će dan pregled ML projekata koji će se izvoditi u obliku ljetnih studentskih praksi. Nakon prezentacije ćeš imati priliku postaviti pitanja o samom doXrayu te o projektima za ljetnu praksu. Tech Talk edukativni je program koji provodi udruga SS FER u KSET-u tijekom akademske godine, a cilj programa je pružiti kvalitetno neformalno obrazovanje studentima STEM područja putem gostujućih predavanja i radionica poduzeća iz IT industrije.

Poziv na predavanje: "Od...

Poziv na predavanje: "Od numeričkih simulacija do pacijenta: uloga matematike u personaliziranoj medicini"

Mario Bukal

Pozivamo vas na predavanje "Od numeričkih simulacija do pacijenta: uloga matematike u personaliziranoj medicini ", koje će u četvrtak, 26. svibnja 2022. s početkom u 15:00 sati u dvorani B3 održati prof. Martina Bukač (University of Notre Dame, SAD). Dođite i saznajte više o interdisciplinarnim pristupima modeliranju bolesti poput aneurizme ili ateroskleroze. Ovo je prvo u nizu predavanja u organizaciji Zavoda za primijenjenu matematiku kojima je zajednički cilj promovirati važnost matematičkog modeliranja i računalnih simulacija u različitim izazovima modernog doba. Tema predavanja je uloga matematike u personaliziranoj medicini, a detalje i biografiju predavačice potražite u nastavku obavijesti.

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Druga sezona urbanog vrta na FER-u

Katarina Mandarić

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine, članovi Laboratorija za Internet stvari ove su godine postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a! Senzori će i ovoga puta pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , a cilj je uz pomoć prikupljenih podataka sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen. Vrt je postavljen u okviru projekta “ IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi “, trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine te je sada u posljednjoj godini. Provodi ga FER u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje . Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje. Više o projektu saznajte ovdje . Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Poziv na predavanje "Znanstvena...

Poziv na predavanje "Znanstvena istraživanja u području svemira"

Petra Škaberna

Pozivamo vas na predavanje " Znanstvena istraživanja u području svemira " u organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj, koje će se održati u četvrtak 26. svibnja 2022. , u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti , s početkom u 12 sati. Predavači su izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić , koji će govoriti o istraživanjima iz niske Zemljine orbite i nano-satelitskoj tehnologiji na FER-u te prof. dr. sc. Zdravko Terze s FSB-a, koji će održati izlaganje na temu "Atmosferski let na planetima Mars i Venera". U nastavku slijede životopisi predavača i sažeci njihovih izlaganja.

Poziv na Simpozij industrijske...

Poziv na Simpozij industrijske elektronike - SINE 2022

Petra Škaberna

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo da nam se u što većem broju pridružite na Simpoziju industrijske elektronike - SINE2022, tradicionalnom okupljanju i druženju inženjera, studenata i profesora. SINE 2022 će se održati 3. lipnja u restoranu Lido na Jarunu, s početkom u 19 sati. Registracije su otvorene, a više informacija pronađite u nastavku obavijesti i na internetskim stranicama događaja SINE 2022 . Prvi krug registracija je otvoren do petka, 20. svibnja. Broj sudionika je ograničen te vas pozivamo za svoje mjesto osigurate što prije. Nakon dvogodišnje pauze, vidimo se uskoro na SINE 2022!  

Predavanje o monetizaciji i prodaji...

Predavanje o monetizaciji i prodaji za početnike

Lucija Ropret

U sklopu šeste generacije SPOCK-a, organiziramo predavanje pod nazivom Monetizacija i prodaja za početnike koje će održati Jan Varljen iz Productive.io . Predavanje će se održati u četvrtak, 26. svibnja u 17 sati u prostoru SPOCK -a, a otvoreno je za sve zainteresirane sudionike. Jan je CTO i suosnivač Productivea , brzorastućeg i uspješnog startupa iz Hrvatske čiji all-in-one SaaS proizvod koriste brojne digitalne, konzultatnske i slične agencije iz cijelog svijeta. Po struci magistar informatike sa više od 8 godina iskustva razvoja softvera i rada s tehnologijama poput Ruby, Rails, JavaScript, MySQL, AWS te višegodišnjim iskustvom iz područja razvoja proizvoda, marketinga, prodaje i poduzetništva općenito. Jedna od najčešćih grešaka u procesu razvoja proizvoda ili usluge kod poduzentika početnika je razmišljanje da prodaja dolazi na kraju, kada već imamo proizvod ili uslugu. Pitanja poput "koliko će to koštati?", "tko će to kupiti?", "kako će se to prodavati?" i "hoće li se to u konačnici nama uopće isplatiti i kada" su pitanja za koja treba smisliti odgovore puno ranije nego se to inače radi, idealno u samom početku razvoja ideje. Na ovom predavanju će sudionici saznati više o pojmovima kao što su monetizacija, price ancoring , inbound i outbound prodaja, konverzijske metrike i sales funnel te razlikama između B2B i B2C prodaje.

FER Open Air 2022

FER Open Air 2022

Petra Škaberna

U subotu, 28. svibnja 2022. parkiralište pored FER-a pretvaramo u oazu dobrog društva, još bolje glazbe i najfinijeg piva. Na drugom FER Open Airu tom prilikom zasvirat će nam: Artan Lili, Trophy Jump, Balkalar, ectratis, Sitzpinker te Stoposto i Beriz. Za sve dodatne informacije prati event , FER Open Air i KSET na Facebooku te @klubkset na Instagramu. Više informacija o izvođačima nalazi se u nastavku obavijesti.

Više