Događaji

Novosti i objave

FER ima 700 zaposlenih

FER ima 700 zaposlenih

Petra Škaberna

Fakultet elektrotehnike i računarstva u svibnju 2021. godine dosegnuo je broj od 700 zaposlenih , od čega je čak 45 posto (316 zaposlenika) financirano vlastitim sredstvima , odnosno njihovo financiranje omogućeno je zahvaljujući provedbi 250 znanstvenoistraživačkih aktivnih projekata. Od ukupnog broja zaposlenih, 199 se odnosi na znanstveno-nastavno osoblje, 151 na suradničke pozicije, 201 na istraživačko osoblje te 149 na administrativno, tehničko i pomoćno osoblje. Na FER-u udio žena među zaposlenima danas doseže 30 posto . Zanimljivo je usporediti trenutačni broj djelatnika i studenata s 1985. godinom , kada je donesena odluka o gradnji zgrade D. Tada je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF), bila zaposlena 371 osoba, a upisna se kvota upravo te godine povećala s 430 na 630 studenata radi rastuće potražnje tržišta za inženjerima. Ubrzo nakon toga započela je gradnja novih prostora, zgrade D, koja je dovršena 1989. godine i to je bio posljednje prostorno proširenje Fakulteta . Danas, kada FER zapošljava 700 djelatnika i svake godine upisuje 650 brucoša te je drugi dom za oko 3800 studentica i studenata na svim razinama studija, on i dalje djeluje u istim prostorima kao i prije više od 30 godina iako se broj zaposlenih gotovo udvostručio, a broj studentske populacije povećao za oko 40 posto. Vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti uz pomoć države i europskih fondova povećati prostor u kojem radimo i doprinosimo boljoj budućnosti u Hrvatskoj.

Predstavljanje FER-ovog Centra za...

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju na Konferenciji o budućnosti Europe

Petra Škaberna

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatski sabor, u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, u utorak 11. svibnja 2021. godine, od 10 sati organiziraju tematski skup "Konferencija o budućnosti Europe – vizija za Hrvatsku". U prvome dijelu bit će predstavljene uspješne priče iz Hrvatske, među kojima i FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju čiji će znanstvenoistraživački rad i djelovanje predstaviti voditelj Centra, prof. dr. sc. Sven Lončarić . Humanoidni robot Pepper bit će u pratnji profesora Lončarića. Konferencija je dostupna putem Facebook profila Europskog parlamenta u Hrvatskoj , a ovdje možete pronaći detaljniji program konferencije. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Robotics and AI in Society: Impacts...

Robotics and AI in Society: Impacts and Questions Raised

Petra Škaberna

U okviru portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Veleposlanstvo Portugala u Zagrebu zajednički organiziraju događaj "Robotics and AI in Society: Impacts and Questions Raised" . Događaj će se održati 20. svibnja 2021. s početkom u 16 sati , u hibridnom obliku, za ograničeni broj polaznika u auli FER-a te online. Program je moguće pratiti putem MS Teamsa , a za sva eventualna pitanja molimo koristite platformu Sli.do . Program događaja dostupan je ovdje . Ovaj događaj povezan je s prioritetima portugalskog predsjedanja, posebno s prioritetom poticanja europskog oporavka potpomognutog klimom i digitalnim tranzicijama. Cilj je prikazati kako robotika može biti korisna za građane, kao i razgovarati o implikacijama uvođenja robotike i umjetne inteligencije u društvo i radna mjesta.   Nakon kratkih pozdravnih govora Nj. E. veleposlanice Portugala, gospođe Paule Leal da Silve i d ekana FER-a prof. dr. sc. Gordana Gledeca , događaj će se nastaviti predavanjima prof. dr. sc. Pedra Lime , s Instituta Superior Técnico, Sveučilišta u Lisabonu i dr. sc. Tomislava Bracanovića , s Instituta za filozofiju, Zagreb. Njihova predavanja "Positive impacts of Robotics/AI in society" i "Artificial intelligence among social animals" , potaknut će ključna pitanja i poslužiti kao polazna točka za "Roundtable on the impacts and questions raised by the introduction of Robotics and AI in society" , gdje će se profesori s FER-a, dr. sc. Jan Šnajder i dr. sc. Stjepan Bogdan pridružiti profesoru Pedru Limi i Tomislavu Bracanoviću u raspravi. Moderator okruglog stola bit će prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković . Više informacija o predavačima i sudionicima okrugloga stola možete pronaći u nastavku obavijesti.

Primijenjenim istraživanjima FER...

Primijenjenim istraživanjima FER doprinosi razvoju gospodarstva

Petra Škaberna

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na FER-u je započelo šest projekata iz poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije" Europskog fonda za regionalni razvoj ( EFRR  - STRIP ), čija je svrha usmjeravanje istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući pritom partnerstvo istraživačkih organizacija i poslovnoga sektora . FER je koordinator na tim projektima, a njihovi nazivi su: Razvoj napredne punionice električnih bicikala za pametni grad ( PUELBI ), Inteligentna i modularna platforma za upravljanje i nadzor sustava javne rasvjete pametnog grada ( SmartCityLight ), Univerzalni komunikacijsko-upravljački sustav za industrijska postrojenja ( UKUS ), Dinamička prediktivna zaštita integriteta baterije električnog vozila ( EVBattPredtect ), Razvoj ekspertnog sustava mjerenja parametara udara munja i zaštite lopatica vjetroagregata radi smanjenja kvarova i zastoja (DESMe) i Multifunkcionalne pametne bove ( BOVE ). Primijenjena istraživanja koja, se provode u okviru ovih projekata, usklađena su sa Strategijom pametne specijalizacije. Na temelju spomenutog poziva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo je 31 projektni ugovor na razini Republike Hrvatske. U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektima koji se provode na FER-u.

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo...

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo poglavlje u proizvodnji poluvodiča

Petra Škaberna

BUG je objavio zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Tomislavom Suligojem , voditeljem Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ) na temu najnovijih poluvodičkih tehnologija , koje obećavaju veću efikasnost i bolje performanse od postojećih. Što to doista znači, na čemu zapravo počiva ova tehnologija i kad je možemo očekivati, pročitajte u članku ovdje .

Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Petra Škaberna

Na predstavljanju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju ( CAI ) na Konferenciji o budućnosti Europe , koja se održala 11. svibnja 2021. godine u Hrvatskom saboru, robot Pepper svojim je šarmom ukrala svu pozornost publike, ali i medija. Tijekom uvodnog govora predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića , Pepper je s njime započela simpatičnu raspravu radi "povrede članka 238. Poslovnika", tražeći potom pravo na repliku, a kasnije je pomogla i prof. dr. sc. Svenu Lončariću nakon njegovog predstavljanja CAI-a, dodatno pojašnjavajući područje rada FER-ovog tima s kojim "radi na zajedničkoj budućnosti ljudi i robota". Medijske osvrte na događaj možete pogledati na sljedećim poveznicama, a u TV prilozima sudjeluje i prof. dr. sc. Zdenko Kovačić : HRT 1 – središnji Dnevnik (početak na 38:52 min)  Nova TV – Dnevnik  (početak na 1:00 min) RTL – Vijesti Jutarnji list Večernji list Index.hr Zimo.hr

12. međunarodni simpozij o obradbi i...

12. međunarodni simpozij o obradbi i analizi slike i signala (ISPA 2021)

Tomislav Petković

12. međunarodni simpozij o obradbi i analizi slike i signala ( 12th International Symposium on Image and Signal Processing and Analysis, ISPA 2021) održati će se od 13. do 15. rujna 2021. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu . Organizator skupa je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva uz tehničko ko-sponzorstvo EURASIP-a, IEEE-vog Društva za obradbu signala, Hrvatske sekcije IEEE-a, i Odjela za obradbu signala Hrvatske sekcije IEEE-a. Zbornik radova skupa će biti predložen za uvrštavanje u bazu znanstvenih radova IEEE Xplore. Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u radu skupa. Također pozivamo sve potencijalne autore da pošalju svoje izvorne znanstvene radove za glavnu konferenciju ili za neku od tematskih sjednica . Rok za slanje radova je 25. svibnja, 2021. Internetska stranica konferencije: https://www.isispa.org/

Započele prijave za studente za...

Započele prijave za studente za stručne prakse

Tea Jermaniš

Ovo ljeto iskoristi pametno i uključi se u program stručnih praksi na FER-u. Od ponedjeljka, 10. svibnja do petka, 21. svibnja otvorene su prijave za ponuđene pozicije. Preko 100 poduzeća objavilo je više od 300 tema za praktikante, a na tebi je da odabereš one koje su ti najzanimljivije. Stručne prakse odlična su prilika da testiraš svoje znanje i razviješ nove vještine koje će ti dobro doći u potrazi za stalnim poslom. Prethodnih godina svaki drugi praktikant nastavio je surađivati s poslodavcem i nakon prakse, ili je primio ponudu za zaposlenje – tko zna, možda baš poslodavac kod kojega ćeš biti na praksi bude onaj pravi. Hoće li praksa trajati tri, četiri, pet ili šest tjedana ovisi o tebi. Želiš li uhvatiti vremena za predah ili podebljati svoj životopis? U svakom slučaju tvoj će trud ostati zabilježen u dopunskoj ispravi o studiju, a uz životopis, možda ćeš moći podebljati i svoj budžet. Stručne prakse organiziraju se za studente 2. i 3. godine preddiplomskog studija te sve studente diplomskog studija. Svim studentima koji zadovoljavaju uvjete za uključenje u program automatski je omogućena prijava. Gotovo 350 pozicija čeka na tebe – prijavi se za stručnu praksu !

Hodnici FER-a osvježeni novim putokazima

Hodnici FER-a osvježeni novim putokazima

Petra Škaberna

Naši posjetitelji odsada će se lako orijentirati po FER-u jer su hodnici Fakulteta osvježeni putokazima u bojama koje odgovaraju našem vizualnom identitetu. Zgrade Fakulteta označene su svaka svojom bojom, a službe, zavodi i dvorane napisane dvojezično čime smo napravili dodatan iskorak u pripremama za prihvat većeg broja stranih studenata koje očekujemo najesen! Galeriju fotografija uređenih hodnika pogledajte u nastavku obavijesti.

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila aplikaciju Susretnica

Petra Škaberna

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" , dr. sc. Ivana Rašan , gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica , osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom. Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje , pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta. "Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Objavljen Glasnik FER-a za travanj

Objavljen Glasnik FER-a za travanj

Marko Tucaković

U travanjskom izdanju Glasnika pročitajte glavne teme s FER-a koje su obilježile mjesec na izmaku, a u kalendare si svakako zabilježite događaje koje očekujemo u svibnju! Centar karijera organizira drugi Job Fair Meetup , koji će se održati u hibridnom obliku što znači da će određeni broj studenata moći sudjelovati i uživo, a studentska sekcija FER esports organizira natjecanje u popularnim videoigrama, koje je otvoreno za sve zainteresirane igrače starije od 16 godina. Ne propustite niti najveću manifestaciju popularizacije znanosti – Festival znanosti , za koji je FER pripremio zaista impresivan program! Festival će se, ako epidemiološka situacija to dopusti, tradicionalno održati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Na Glasnik FER-a se možete prijaviti  ovdje  ili ga možete preuzeti u formatu PDF  ovdje .

Projekti ERASMUS+ nude rješenja za...

Projekti ERASMUS+ nude rješenja za izazove digitalizacije obrazovanja

Petra Škaberna

Na FER-u su nedavno započela tri projekta financirana iz poziva ERASMUS+ KA2 – Strateška partnerstva, čiji je primarni cilj razvoj nastavnih alata i materijala koji će značajno obogatiti i unaprijediti cjelokupan pristup online podučavanju. Radi se o projektima koji su osmišljeni kao odgovor na posljedice pandemije koronavirusa, uslijed koje je proizašla dodatna potreba za digitalizacijom obrazovanja, razvojem digitalnih kompetencija nastavnika te nužnost kreativnog rješavanja novih izazova u sustavu obrazovanja . U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o projektima "STEM u akciji: Otvoreni obrazovni resursi za nastavnike" , "DigiPhysLab - Razvoj digitalnih laboratorijskih vježbi iz fizike za učenje na daljinu" i "ALTII - Aktivno učenje kroz poboljšanu interaktivnost" .