Događaji

Novosti i objave

Snažni odjeci govora dekana FER-a

Snažni odjeci govora dekana FER-a

Petra Škaberna

Zapažen govor dekana FER-a prof. dr. sc. Gordana Gledeca povodom obilježavanja Dana Fakulteta 26. 11. 2021. godine, možete pogledati u izdvojenom prilogu na YouTube kanalu FER-a . Istup dekana FER-a rezultirao je brojnim porukama odobravanja i snažnom podrškom šire javnosti, koja je velikim djelom vidljiva na našim društvenim mrežama LinkedInu , Facebooku i Instagramu .   U nastavku izdvajamo nekoliko medijskih članaka na tu temu. Telegram.hr - Dekan FER-a održao prevažan, spektakularan govor. Dok ga slušate, shvaćate koliko zapravo malo treba da se Hrvatska izvuče Jutarnji list - Dekan FER-a održao zapažen govor - secirao je probleme obrazovanja, ali i ponudio rješenja: "Potencijal je tu" Rep.hr - Dekan FER-a govorom nadmašio predsjednika i gradonačelnika Srednja.hr - Dekan FER-a održao fenomenalan govor: Pogledajte kako je kritizirao Borasa koji je sjedio ispred njega VIDI - Zašto je Gordan Gledec održao govor godine? Universitas portal - Zbog poplave odlikaša, djeci šaljemo krivu poruku! Zagreb.info - Spektakularan govor dekana FER-a, ozbiljne kritike na račun obrazovnog sustava slušao i rektor Boras Zagreb.info - MILANOVIĆ O FER-OVCIMA: "Čast mi je obratiti se hrvatskoj tehničkoj eliti. Mi pravnici smo na ovaj Fakultet gledali uvijek s jednom dozom strahopoštovanja" 24 sata - Pogledajte govor dekana FER-a o kojem svi pričaju Mreža TV - Vijesti, 26. 11. 2021.

Svečano obilježen Dan FER-a

Svečano obilježen Dan FER-a

Petra Škaberna

Svečanost obilježavanja Dana FER-a održala se 26. studenoga 2021. godine, u dvorani Auditorium Maximum, a događaju su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Okupljenim gostima kratkim su se govorima obratili predsjednik Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović , izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva gospodin Bernard Gršić , gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras . Dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec u svom se govoru osvrnuo na smjer razvoja FER-a, na status Fakulteta u akademskom svijetu i gospodarskim krugovima te naglasio važnost poticanja poduzetništva i startupa, inovacija i istraživanja. Poslao je snažne poruke vezane za obrazovanje budućih stručnjaka, za gospodarstvo zasnovano na inovacijama, a na kraju govora istaknuo je i svoje viđenje smjera razvoja Sveučilišta u Zagrebu koje treba težiti ostvarenju bolje budućnosti. Na Danu Fakulteta najuspješnijim studentima tradicionalno se dodjeljuju brojne nagrade i priznanja, a popis nagrađenih nalazi se u proširenom dijelu ove obavijesti. Zahvaljujemo svim našim gostima koji su uveličali obilježavanje Dana Fakulteta! Čestitamo i svim nagrađenim djelatnicima te studentima na vrhunskim rezultatima! Snimku svečanosti možete pogledati ovdje , a fotografije su dostupne ovdje .  

Predavanje načelnika Glavnog stožera...

Predavanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja

Siniša Popović

U okviru predmeta "Obrambeni sustavi i tehnologije", načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admiral Robert Hranj , održat će predavanje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 8. prosinca 2021. godine, u 17:15 sati, u dvorani D2. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane. Životopis načelnika Glavnog stožera OS RH, admirala Roberta Hranja, nalazi se u nastavku obavijesti.

Natječaj za upis studenata na...

Natječaj za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST

Valentina Čale

Otvoren je natječaj  za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij  Informacijska sigurnost  za stjecanje akademskog stupnja  sveučilišni   specijalist informacijske sigurnosti . Prijave možete poslati poštom na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3  do 23. prosinca   2021.  godine ili na adresu e-pošte  specijalisticki.studij@fer.hr Detaljnije obavijesti dostupne su na adresi: http://www.fer.unizg.hr/infosig . Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika  Obrasci i upute . Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa  završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana  koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova  ili  kandidat sa završenim drugim sveučilišnim diplomskim studijem,  uz radno iskustvo na području informacijske i komunikacijske tehnologije.  Broj slobodnih mjesta:  20 . Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 HRK) pri upisu u prvi i drugi semestar. Nastava započinje u veljači 2022. godine. Osoba za kontakt: Valentina Čale, prof. (tel: 01/6129-920).

Svečane promocije magistara inženjera

Svečane promocije magistara inženjera

Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili diplomski studij u akademskoj godini 2020./2021. održat će se u subotu, 11. prosinca 2021. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u Studentskom centru u Zagrebu  (Savska cesta 25). Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred ulaza u prostorije Studentskog centra. Molimo kandidate da  dođu na vrijeme ! Svi promoventi trebaju ovdje prijaviti svoj dolazak kao i dolazak osoba u pratnji najkasnije do 9. prosinca 2021. godine do 12.00 sati . S obzirom na pandemiju i ograničene kapacitete prostora molimo vas da predvidite dolazak do najviše 7 osoba u pratnji. Također, svi kandidati i njihova pratnja morat će prilikom ulaska u prostorije Studentskog centra predočiti COVID potvrdu. Za one koji nemaju COVID potvrdu bit će osigurana mogućnost brzog testiranja prije promocije. U tom slučaju je potrebno doći dovoljno ranije da se može na vrijeme prisustvovati generalnoj probi (vrijedi za kandidate), odnosno ući u dvoranu (odnosi se na pratnju). Cijena testa iznosit će 70,00 kuna. Parkiralište u dvorištu Studentskog centra bit će otvoreno. Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti. Napomena: Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 14. prosinca 2021. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Svečane promocije prvostupnika inženjera

Svečane promocije prvostupnika inženjera

Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u akademskoj godini 2020./2021. održat će se u subotu, 4. prosinca 2021. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u prostorijama Fakulteta u dvoranama D1 i D2 . Generalna proba bit će sat vremena prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da  dođu na vrijeme! Svi promoventi trebaju ovdje prijaviti svoj dolazak kao i dolazak osoba u pratnji najkasnije do 2. prosinca 2021. godine do 12.00 sati . S obzirom na pandemiju i ograničene kapacitete prostora molimo vas da predvidite dolazak do najviše 7 osoba u pratnji. Također, svi kandidati i njihova pratnja morat će prilikom dolaska na promociju predočiti COVID potvrdu. Za one koji nemaju COVID potvrdu bit će organizirano testiranje u prostorima Fakulteta. U tom slučaju je potrebno doći dovoljno ranije da možete na vrijeme prisustvovati generalnoj probi (vrijedi za kandidate), odnosno ući u dvoranu (odnosi se na pratnju). Cijena testa iznosit će 70,00 kuna. Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti. Napomena: Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi od utorka, 7. prosinca 2021. godine radnim danom od 12.00 do 14.00 sati  uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Objavljen Glasnik FER-a za studeni

Objavljen Glasnik FER-a za studeni

Marko Tucaković

Krajem mjeseca studenoga tradicionalno obilježavamo Dan Fakulteta, a ovogodišnju proslavu pamtit ćemo po zapaženom istupu dekana FER-a, prof. dr. sc. Gordana Gledeca, koji je tom prilikom poslao snažne poruke vezane za obrazovanje budućih stručnjaka te istaknuo svoje viđenje smjera razvoja Sveučilišta u Zagrebu. Novi broj Glasnika FER-a možete pročitati ovdje , a na primanje Glasnika putem elektroničke pošte prijavite se ovdje .

Student Dominik Likakur dobitnik...

Student Dominik Likakur dobitnik nagrade Werner von Siemens

Petra Škaberna

Siemens Hrvatska je i ove godine, u sklopu Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nagradio najbolji rad studenata FER-a s primjenom u područjima digitalizacije, elektrifikacije i automatizacije. Nagrada Werner von Siemens pripala je studentu Dominiku Likakuru , koji je primijenio tehnologiju digitalnog blizanca , koja omogućuje simuliranje i testiranje procesa u potpuno virtualnom okruženju te izradio model postrojenja za proizvodnju betonskih blokova. Dominik, student diplomskog studija Elektrotehnike i informacijske tehnologije FER-a, nagrađen je za projekt "Automatizacija digitalnog blizanca postrojenja za proizvodnju betonskih blokova u programskom paketu Tecnomatix ". Čestitamo Dominiku Likakuru na sjajnom projektu, a više informacija dostupno je u nastavku obavijesti.

Suradnja Aircasha i FER-a: Razvoj...

Suradnja Aircasha i FER-a: Razvoj sustava za otkrivanje zlonamjernih transakcija

Petra Škaberna

Aircash d.o.o. je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva ( FER ) nositelj projekta "Sustav za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovan na strojnom učenju - SUZE " koji ima za cilj razvoj metoda automatske i poluautomatske detekcije zlonamjernih transakcija zasnovan na tehnikama strojnog učenja jer su moderne financijske usluge koje se konzumiraju digitalnim kanalima bez fizičke prisutnosti korisnika podložne sve većem skupu mogućih zloupotreba. Glavni istraživački izazov projekta je izgraditi sustav koji će pružati sigurnosne mehanizme bez narušavanja iskustva korisnika. Osim toga, važna je i uspostava balansa između interpretabilnosti, kao važnog regulatornog kriterija, i učinkovitosti modela strojnog učenja. Cilj modernih financijskih usluga je zadovoljiti sve postojeće i anticipirati buduće regulatorne standarde kako bi osigurali sigurnost i zadržali povjerenje korisnika. Osim već spomenutog povećanja sigurnosti korisnika, projekt će omogućiti komercijalni razvoj kao i plasiranje novih usluga. Primjerice, analizom transakcijskih podataka izgradit će se korisnički profili koji će omogućiti procjenu rizika izdavanja kratkoročnih malih zajmova korisnicima platforme. Voditelji projekta su izv. prof. dr. sc. Goran Delač sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave pri FER-u i Hrvoje Ćosić , direktor i osnivač Aircasha. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Poziv na radionicu: The 6th...

Poziv na radionicu: The 6th International Workshop on Advanced Cooperative Systems

Ivan Petrović

Projekt  DATACROSS  –  Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima  i  Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave , istraživačka jedinica  ACROSS , organiziraju znanstvenu radionicu International Workshop on Advanced Cooperative Systems Radionica će se održati u petak, 3. prosinca 2021. godine , putem platforme MS Teams. Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače iz akademske zajednice i industrije. Sudjelovanje na radionici moguće je putem poveznice . Program radionice nalazi se u nastavku obavijesti.

Svečano uručene Zlatne diplome...

Svečano uručene Zlatne diplome generaciji inženjera 1970./1971.

Petra Škaberna

U povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na FER-u su 17. studenoga 2021. godine inženjerima generacije 1970./1971. uručene Zlatne diplome. Odluka o dodjeli Spomendiplome diplomiranim inženjerima nakon pedeset godina od njihovog završetka studija donesena je još 1991. godine, a 10 godina kasnije preimenovana je u Zlatnu diplomu. Na taj način Fakultet već 30 godina izražava zahvalnost svojim diplomiranim inženjerima na svemu što su učinili za razvoj struke te za promociju Fakulteta u cjelini. Pored Zlatnih diploma, ovom su prilikom najuspješnijim studentima uručena priznanja "Josip Lončar", za posebno istaknuti uspjeh u savladavanju gradiva na pojedinim godinama studija te posebna priznanja "Josip Lončar" za posebno uspješan završetak preddiplomskog studija u ak. god. 2020./2021. Uručena je i nagrada "Željka Matutinović - Sunčica", koja se dodjeljuje za najbolje studentske radove naših studenata u području elektronike, ostvarene u suradnji s industrijom, srednjim ili malim poduzećima te nagrada "Stanko Turk", koja se dodjeljuje za osobito vrijedan diplomski rad iz polja računarstva. Na Svečanoj sjednici Fakultet tradicionalno dodjeljuje i Zahvalnice srednjim školama za istaknuti doprinos u srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a, a Zahvalnice je dobilo 23 srednjih škola odnosno gimnazija iz cijele Hrvatske. Fotografije sa svečanosti dostupne su ovdje , a snimka svečanosti može se pogledati na našem YouTube kanalu . Imena dobitnika navedenih nagrada nalaze se u nastavku ove obavijesti. Čestitamo svim nagrađenim studentima i našim zlatnim diplomcima te im želimo svako dobro!

podkist #13: Branimir Lozo - Kako...

podkist #13: Branimir Lozo - Kako motivirati djecu za STEM?

Petra Škaberna

U maratonskom podkistu #13 gost je bio Branimir Lozo , bivši FER-ovac i osnivač udruge SURLA - Samoborske udruge roditelja za lokalne aktivnosti, koja je osnovana sa željom nekolicine roditelja da pozitivnom energijom, idejama i znanjem doprinesu obrazovnom sustavu (svoje) djece. Tema emisije je obrazovni sustav, kako on funkcionira danas te kakva je potencijalna budućnost obrazovanja u Hrvatskoj. Misao koja se proteže tijekom cijelog podkista je da sve ovisi koliko smo se brzo spremni pokrenuti. "Za to moraš imati viziju, ideju za rješenje i hrabrost da provedeš promjenu. Mi u samo jednoj noći možemo postati novo društvo", smatra naš gost. U radu s djecom, ističe Branimir, potrebno ih je poticati na fail . "Mi kao djeca, mi smo istraživači. Ali, bitno je biti u okruženju koje je sigurno za slobodno učenje i koje ne sankcionira neuspjeh. U našem obrazovnom sustavu manjka poticaja u kojem djeca istraživanjem, samostalno dolaze do heureka efekta", tvrdi Lozo. U emisiji također doznajte, na vrlo slikovit način, kako je Branimir prije više od 20 godina, usred noći jedne subote dovršio upis na FER te kako je nekoliko godina kasnije napravio "revoluciju" u načinu organizacije rada FER-ove kantine , a koji se i danas koristi. Svakako pogledajte "najbrbljaviji" podkist i nadamo se da ćete nakon 2 sata i 20 minuta ove zarazne energije zaista i sami povjerovati da svatko od nas ima dovoljno ludosti i kreativnosti da učini razliku.