Novosti

FER gradi kulturu mentorstva: bivši...

FER gradi kulturu mentorstva: bivši studenti pozvani da se prijave za mentore

Petra Škaberna

Pozivamo svoje bivše studente, danas poslovno etablirane alumne, da se do 22. svibnja 2024. prijave za FER Alumni program mentorstva i osiguraju priliku za sudjelovanje na prvoj coaching radionici za mentore koja će se održati krajem mjeseca na FER-u. Program mentorstva nastao je inicijativom Alumni odbora FER-a te predstavlja organiziran i odgovoran program s ciljem jačanja prilika za razvoj karijera mladih inženjera unutar okvira FER alumni zajednice, koja zajedničkim i aktivnim djelovanjem doprinosi Fakultetu i tehnološkom razvoju Hrvatske. Mentorstvo je besplatno za sve registrirane alumne, a povezivanje iskusnih alumna s mlađim kolegama koji trebaju podršku i vodstvo u osobnom i profesionalnom razvoju omogućeno je novom aplikacijom predstavljenom u travnju na FERConnectu. Predviđena su dva oblika mentorstva u trajanju jednog semestra: kratko situacijsko savjetovanje te kontinuirano razvojno mentorstvo. Neke od kategorija koje mentori i mentiji mogu odabrati unutar aplikacije su: softverski razvoj, elektrotehnika, umjetna inteligencija i strojno učenje, startupovi i poduzetništvo, ali i karijerno savjetovanje te osobni razvoj.

Započeli radovi na cjelovitoj obnovi...

Započeli radovi na cjelovitoj obnovi Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Ana Fadljević

U ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine otvaranjem gradilišta preuređenja i prilagodbe sportske dvorane Martinovka započeli su radovi na cjelovitoj obnovi FER-a. Predviđeno trajanje radova na sportskoj dvorani je 6 mjeseci. Projekt obnove financira se sredstvima Europske unije. Prostor sportske dvorane planira se koristiti za privremeno izvođenje nastave i smještaj dijela zaposlenika tijekom radova na obnovi zgrada B i C . Nakon završetka obnove tih dviju zgrada, obnovljena i suvremeno opremljena sportska dvorana bit će opet u funkciji nastave tjelesne i zdravstvene kulture i studentskog sporta.

Prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš izabran...

Prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš izabran za redovitog člana HAZU

Ana Fadljević

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti , koja je održana 16. svibnja 2024. godine, prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš  izabran je za redovitog člana HAZU u Razredu za tehničke znanosti. Čestitamo profesoru Šipušu!

NATJEČAJ za upis na doktorski studij...

NATJEČAJ za upis na doktorski studij u akademskoj 2024./2025.

Đurđica Tomić Peruško

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva , Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje N A T J E Č A J za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2024./2025. iz znanstvenih polja ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka. Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina). Broj mjesta: 60 Školarina iznosi 9000 eura i plaća se u šest (6) rata od 1500 eura po semestru. Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Predstavljanje profila studija na...

Predstavljanje profila studija na FER-u: posjeti infopultove u auli i poslušaj kratke priče kolega s različitih profila diplomskog studija

Nikolina Relić Sić

Bliži se kraj akademske godine, a tako i izbor diplomskog studijskog programa i profila studija za studentice i studente treće godine prijediplomskog studija. Kako bismo ti olakšali donošenje ove važne odluke, organiziramo predstavljanje profila diplomskih studija . U utorak, 28. svibnja od 12 do 15 sati u prizemlju Fakulteta, profesori, asistenti, studenti i alumni FER-a predstavit će profile diplomskih studija na infopultovima . Na infopultovima ćeš moći vidjeti i eksperimentalne postave, isprobati kako rade i dobiti odgovore na sva pitanja koja imaš. Događaj bi ti mogao biti zanimljiv i ako si trenutno na prvoj godini prijediplomskog studija i trebaš odlučiti hoćeš li odabrati studij elektrotehnike ili računarstva . Isti dan, u terminu od 13 sati, u dvorani D2 , trenutni studenti diplomskog studija kratko će ti ispričati svoju priču o tome kako su oni odabrali profil i o njihovim iskustvima studiranja na pojedinim profilima . Pozivamo te da se pridružiš i poslušaš što kolege kažu kako bi ti odluka o odabiru profila diplomskog studija bila lakša.

Dan doktorata 2024.

Dan doktorata 2024.

Maja Matijašević

Deveti u nizu "Dana doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se 12. lipnja 2024. godine . U okviru programa, otvorenoga za sve zainteresirane, bit će izloženi i uživo predstavljeni istraživački posteri naših doktoranada, a u središnjem događaju održat će se pozvano predavanje, panel-diskusija i proglašenje pobjednika natjecanja za najbolji poster. Nakon završetka programa, neformalno druženje nastavit će se kroz after-work party u Klubu studenata elektrotehnike (KSET). Više informacije o programu i popratnim događajima pročitajte u nastavku obavijesti.  

Predstavljen projekt CroQCI,...

Predstavljen projekt CroQCI, hrvatski kvantni internet

Ira Vince

Predstavljanje Hrvatske kvantno komunikacijske infrastrukture (CroQCI) odvilo se 7. svibnja 2024. godine u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice. FER , kao nositelj četvrtog radnog paketa CroQCI projekta , zadužen je za svemirski segment kvantnih komunikacija . Na projektu sudjeluje tim znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST): prof. dr. sc. Dubravko Babić kao voditelj, doc. dr. sc. Josip Vuković kao član projektnog tima te doc. dr. sc. Josip Lončar , Bruno Skendrović , Jasna Janković i Mate Jagnjić kao tehnički voditelj te doc. dr. sc. Marko Horvat sa Zavoda za primijenjeno računarstvo. Za edukacijski paket unutar šestog radnog paketa CroQCI projekta, sa FER-ove strane zadužen je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

FER-ovi istraživači uključeni u jedno...

FER-ovi istraživači uključeni u jedno od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala

Petra Škaberna

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi ( eng. European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU ) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a ( eng. Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research ), prvog EuroHPC egzaskalarnog računala. JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. "Mozak" cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, p ri čemu je FER jedan od ključnih partnera SiPearla u postupku dizajna i verifikacije tih procesora . "Na FER-u smo ponosni sudjelovati na jednom od najnaprednijih svjetskih istraživanja tehnologije procesora superračunala, kao partneri s vodećim europskim industrijskim i istraživačkim organizacijama poput SiPearla, Evidena, Barcelona Supercomputing Centera i drugih kako bismo stvorili prvi europski procesor opće namjene za superračunala. Partnerstvo sa SiPearlom omogućilo nam je da radimo s vrhunskim stručnjacima industrije na dizajnu i verifikaciji proizvoda koji će postati globalno jedna od najjačih i najnaprednijih porodica procesora. Biti članom projekta Europske inicijative za procesor kojega financira EuroHPC JU omogućuje nam da surađujemo s najboljim stručnjacima, dijelimo ideje i rješenja, a i da FER ostane prepoznat na globalnoj istraživačkoj sceni", rekao je Mario Kovač, profesor i voditelj FER-ovog Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci . 

Interaktivna izložba "Putovanje...

Interaktivna izložba "Putovanje u dubine podvodnih sustava i tehnologija"

Ira Vince

Posjetite tehnički muzej Nikola Tesla , duboko udahnite i zaronite u svijet podvodne robotike, autonomnih sustava i tehnologija. Pridružite se putovanju kroz dubine mora i oceana, na kojemu su predstavljene inovacije omogućuvaju ljudima istraživanje i interakciju s tajnovitim podvodnim svijetom i njegovim stanovnicima.   

FER na 9. Izložbi inovacija I3G u...

FER na 9. Izložbi inovacija I3G u Ivanić-Gradu

Ira Vince

U Ivanić-Gradu je 16. i 17. svibnja 2024. godine održana 9. Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić-Grada . Na svečanom otvorenju izložbe, skupu se u ime FER-a, kao jednog od pokrovitelja izložbe, obratio prof. dr. sc. Mario Cifrek . Na izložbi je sudjelovalo stotinjak izlagača iz cijele Hrvatske, a FER je predstavljen radom „ Bežični senzorski čvor u sustavu za fizikalnu rehabilitaciju kod kuć e“. Autor rada je  Antonio Stanešić, univ. mag. ing. el. techn. inf. a mentor: prof. dr. sc. Mario Cifrek . Rad našeg tima osvojio je dvije nagrade: Zlatnu medalju i Nagradu ARCA za sudjelovanje na 22. međunarodnoj izložbi inovacija. Hvala domaćinima na odličnoj organizaciji i gostoprimstvu a posjetiteljima na interesu i elanu! U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s izložbe.      

Obilježeno 60. godina Tjelesne i...

Obilježeno 60. godina Tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu u Zagrebu

Ana Fadljević

Povodom obilježavanja  60 godina nastave Tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu u Zagrebu , Udruga nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s predsjednicom i profesoricom FER-a, Nerom Žigić , 9. svibnja 2024. godine organizirala je Okrugli stol te 10. svibnja 2024. godine Dan Nastave TZK.  Na okruglom stolu naziva “ Nastava Tjelesne i zdravstvene kulture na visokim učilištima - izazovi i percepcije ” aktivni sudionici su bili prof. dr. sc. Stjepan Lakušić , rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. , nacionalna kontakt osoba pri Svjetskoj zdravstvenoj asocijaciji i Europskoj komisiji za promicanje tjelesne aktivnosti, prof. dr. sc. Mario Baić , dekan Kineziološkog fakulteta, dr. sc. Martina Jeričević , načelnica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje u Ministarstvu turizma i sporta, doc. dr. sc. Marinko Artuković, prim. dr. med. spec. , voditelj Službe za strateško planiranje, inovacije i koordinaciju projekata pri HZJZ, prof. dr. sc. Josip Burušić , posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu te Kristina Singer , zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje. Raspravljalo se o važnosti tjelesne aktivnosti i utjecaju na fizičko i mentalno zdravlje studenata, o važnosti i načinu edukacije studenata za cjeloživotnom tjelesnom aktivnošću, položaju i vrednovanju predmeta TZK u sustavu visokog  obrazovanja, o razvoju sportske infrastrukture, o ulozi nastavnika TZK u sveučilišnom sportu i poticanje dualne karijere studenata sportaša. Svojom prisutnošću podršku je pružio i prof. dr. sc. Vedran Bilas , dekan FER-a. Idućeg dana na Jarunu okupili su se studenti i profesori TZK sa svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te su studenti imali mogućnost sudjelovati u raznim  programima sportskih aktivnosti. Uz prigodno obilježen Dan nastave TZK, obilježio se i Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Tečaj za upravljanje podvodnim...

Tečaj za upravljanje podvodnim ronilicama (ROV)

Đula Nađ

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Pomorski fakultet u Rijeci vlastitom opremom provode stručno osposobljavanje za rad s daljinski upravljivim ronilicama inspekcijske klase, gdje se kroz teoretski i praktični dio tečaja u tri dana polaznici upoznaju s vrstama i dijelovima podvodnih ronilica, važnosti planiranja zarona, načinom rukovanja i pilotiranja ronilicom te upotrebom ronilica u različite svrhe. Sljedeći termin tečaja je 27. – 29. svibnja 2024. u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci – edukativna radionica Torpedo. Prethodno znanje i iskustvo polaznika s podvodnim ronilicama nije neophodno. Primjena stečenoga znanja: podvodni pregled stanja i/ili šteta na brodskom trupu, pregled obalnoga ruba (pristaništa, lukobrana, terminala i sl.), pregled morskog dna lučkih područja, utvrđivanje ispravnosti privezne opreme u marinama, stanja podrtina, umjetnih i prirodnih grebena, podmorskih cjevovoda, kabela, odvoda i drugih objekata ili struktura u moru, promatranje podmorja… Informacije i prijave na tečaj moguće je izvršiti na tel. 051 214 587, na e-mail  cip@pfri.uniri.hr  ili osobno u Centru za izobrazbu pomoraca na Pomorskom fakultetu u Rijeci (Studentska 2), ured 205. Više podataka možete pročitati  ovdje.

Više

Događaji