Događaji

Novosti i objave

Rezultati srpanjskog upisnog roka za...

Rezultati srpanjskog upisnog roka za upis na diplomski studij u ak. god. 2021./2022.

Petra Lukina

Završen je srpanjski razredbeni postupak za upis na diplomske studijske programe u akademskoj godini 2021./2022.  Od ukupno 372 prijavljenih pristupnika, 346 pristupnika je zadovoljilo sve propisane uvjete za upis na diplomski studij te je formirana lista kvalificiranih pristupnika. Listu možete preuzeti u nastavku obavijesti. Svi pristupnici koji su predali prijavu za upis na diplomski studij u srpanjskom roku mogu vidjeti svoj status nakon završenog razredbenog postupka na stranici: http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava . Za prijavu na stranicu potrebno je upisati korisničko ime i lozinku koja je navedena prilikom ispunjavanja web prijave. Upisna rang-lista će biti objavljena u rujnu po okončanju rujanskog razredbenog postupka. Nakon objave upisne rang-liste kandidati koji su ostvarili pravo upisa će upis potvrđivati uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 100,00 kuna i upisnine za upis u akademsku godinu u iznosu od 200,00 kuna, a na temelju izdanog računa. Pristupnici koji nisu ostvarili pravo upisa na ovom upisnom roku, automatski su prijavljeni za rujanski upisni rok.  Prijave za rujanski razredbeni postupak otvorene su do 3. rujna 2021. godine. Prijaviti se možete na poveznici  http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava . Sve informacije o upisu na diplomske studijske programe dostupne su ovdje .

FER upisuju najbolji maturanti!

FER upisuju najbolji maturanti!

Petra Škaberna

Drage naše brucošice i brucoši, želimo vam sretan početak studiranja na FER-u , uz nadu da ćemo u idućih nekoliko godina ispuniti sva vaša očekivanja te vam biti najbolji mogući poticaj za daljnje usavršavanje te stručni i znanstveni rast! Prema upisnoj rang listi od 21. srpnja 2021. godine, FER je i ove godine popunio upisnu kvotu već u ljetnom upisnom roku, pa će tako u akademskoj godini 2021./2022. hodnicima Fakulteta šetati 653 brucoša ! Od ukupno 653 maturanta, njih osam ostvarilo je pravo na izravan upis na FER, od kojih je jedan kandidat ujedno imao i maksimalnih 1000 bodova. Od tisuću srednjoškolaca koji su na državnoj maturi iz Fizike postigli najviše bodova, njih čak 483 odabralo je FER kao prvi izbor za upis na fakultet i uspjelo ostvariti pravo na upis, a jednako impresivni rezultati odnose se i za Matematiku. Naime, 403 maturanata s najboljim rezultatima iz ovog predmeta pristupit će online upisima na FER-u. Inače, kao prvi izbor FER je prethodno označilo više od 1100 maturanata čime se nastavlja višegodišnji trend iznadprosječnog interesa srednjoškolaca za preddiplomske studijske programe "Elektrotehnika i informacijska tehnologija" i "Računarstvo". Brucoši i brucošice stižu na FER iz svih krajeva Hrvatske, no ipak najveći broj dolazi iz zagrebačkih srednjih škola (47 posto), a najviše iz XV. gimnazije, V. gimnazije, Gimnazije Lucijana Vranjanina i Tehničke škole Ruđera Boškovića. Također, posebno nas veseli podatak što djevojke čine 25 posto udjela u ukupnom broju studenata nove generacije! Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa na FER na preddiplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom i engleskom jeziku dobit će upute za pristup online upisnoj aplikaciji putem elektroničke pošte , na adresu evidentiranu u sustavu Postani student. U danima 26. i 27. srpnja 2021. godine trebaju dovršiti/potvrditi upis . Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban. Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Upis u prvu godinu preddiplomskog...

Upis u prvu godinu preddiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Petra Lukina

Konačna rang-lista za upis na preddiplomske studijske programe objavljena je 21. srpnja 2021. godine na poveznici  www.postani-student.hr . Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa na FER na preddiplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom i engleskom jeziku trebaju  u danima 26.  i  27. srpnja 2021. godine  dovršiti/potvrditi upis putem  FER-ove aplikacije za online upis na 1. godinu preddiplomskog studija .  Upute za pristup aplikaciji pristupnici su već dobili putem elektroničke pošte na adresu evidentiranu u sustavu Postani student .  Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban. Nakon obavljanja svih koraka navedenih u aplikaciji, pristupnici nam trebaju poštom poslati dva potpisana primjerka ugovora te eventualno dodatne dokumente. To trebaju učiniti najkasnije 27. srpnja 2021. godine.  Upis izvan navedenih termina neće biti moguć! Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj...

Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj upisnoj rang-listi

Petra Škaberna

Eugen Bošnjak jedan je od najboljih maturanata svoje generacije, a na ljetnom upisnom roku zauzeo je prvo mjesto na rang-listi FER-a! Portal Srednja.hr s njime je objavio kratki intervju u kojem Eugen otkriva kako je oduvijek znao da želi upisati FER te govori o tome što očekuje od FER-a, ali i samoga sebe. Ipak, vjerujemo da rečenica koja slijedi najbolje opisuje njegovu osobnost: "Nisam računao da ću biti prvi na listi niti sam o tome razmišljao jer sam već imao izravan upis, pa mi visoko mjesto na listi (prema bodovima) nije ni trebalo. Naravno da je dobar osjećaj, ali ipak valja imati na umu da sam na koncu jednak kao i onaj zadnji koji je prošao, jer se ne radi o natjecanju – svatko ili se može upisati ili ne može", smatra Eugen Bošnjak.

Career Spotlight: Vlatka Pavišić,...

Career Spotlight: Vlatka Pavišić, Ruby Backend Developer

Tea Jermaniš

Centar karijera FER-a je ponovno započeo sa serijalom blogova Career Spotlight u kojem bivši studenti FER-a s trenutnim studentima FER-a dijele svoje karijerne priče. Studentima time omogućavaju uvid u to gdje sve mogu raditi po završetku studija, što podrazumijevaju različiti nazivi pozicija, kako je raditi na nekom radnom mjestu, koja znanja se koriste, kako se pripremiti za neku branšu i slično. U novom Career Spotlightu , svoju priču donosi Vlatka Pavišić koja trenutno radi kao Ruby Backend Developer u Parizu. Vlatka je diplomirala 2014. godine na FER-u u području računarske znanosti. "Problem solving je vještina koju vas FER uči kroz skoro sve predmete, a koja je neophodna u profesiji programera" - Vlatka Pavišić Više o Vlatkinoj karijeri, kako je došla do svoje pozicije i kako joj je FER u tome pomogao pročitajte u novom Career Spotlightu .

Objavljen Glasnik FER-a za srpanj

Objavljen Glasnik FER-a za srpanj

Marko Tucaković

Srpanj je uvijek poseban dio godine, mjesec u kojem se odvijaju upisi brucoša i mjesec u kojem se FER iz godine u godinu može s ponosom pohvaliti da je privukao najbolje od najboljih – najbolje maturante i iznimne mlade ljude! Veselimo se novoj akademskoj godini i svježem entuzijazmu naših brucoša. Vijesti na tu temu, ali i ostale izdvojene novosti s FER-a, pronađite u ljetnom izdanju Glasnika FER-a. Na Glasnik FER-a se možete prijaviti  ovdje  ili ga možete preuzeti u formatu PDF  ovdje .

Universitas: Genijalci s FER-a i sva...

Universitas: Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa

Petra Škaberna

U posljednjem izdanju sveučilišnih novina Universitas objavljen je članak o nekolicini izdvojenih projekata koje FER trenutačno provodi, pod naslovom Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa . Predstavljeni su projekti financirani iz programa Obzor 2020 : WatchPlant - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša, voditelja prof. dr. sc. Stjepana Bogdana i MEET - Multidisciplinarna i višekontekstna demonstracija tehnika istraživanja i iskorištavanja naprednih geotermalnih sustava i potencijala, voditelja doc. dr. sc. Ivana Rajšla te projekti financirani iz programa Hrvatske zaklade za znanost : ADEPT - Napredna gusta predikcija za računalni vid, voditelja prof. dr. sc. Siniše Šegvića, PVDC - Prediktivno upravljanje dinamikom vozila, voditelja doc. dr. sc. Šandora Ileša, CONAN2D - Računalno projektiranje nanotranzistora temeljenih na novim 2D materijalima, voditelja izv. prof. dr. sc. Mirka Poljaka te IoT4us - Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari, voditeljice prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko.

HRT: Razvoj podvodnih autonomnih...

HRT: Razvoj podvodnih autonomnih vozila na FER-u

Petra Škaberna

Prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković sudjelovao je u emisiji Hrvatske radiotelevizije "Dobro jutro Hrvatska" u kojoj je govorio o upotrebi robotike u podvodnoj arheologiji i razvoju podvodnih autonomnih vozila koja se temelje na umjetnoj inteligenciji. Grupa istraživača na FER-u vodeća je europska sila u području podvodne robotike i autonomnih bespilotnih sustava, istaknuo je tom prilikom. Prilog je dostupan na YouTube kanalu FER-a .

Započele stručne prakse 2020./2021.

Započele stručne prakse 2020./2021.

Tea Jermaniš

U ovogodišnjem programu  Stručnih praksi FER-a , 118 poduzeća raspisala su više od 350 pozicija  za studente. Sudeći prema broju prijava, studenti su posebno bili zainteresirani za stručne prakse u RealNetworksu, Amphinicyu, CROZ-u, Gideon Brothersu, GlobalLogicu, Byte Labu, Končaru – Institut za elektrotehniku i Shape 404-u. Više od 230 studenata iskoristilo je priliku da dio ljeta provede na novom radnom mjestu i da dodatno razvije svoje vještine. Poduzeća su pripremila zanimljive zadatke koje će studenti rješavati uz pomoć mentora. Studenti su s praksama započeli 1. srpnja i obavljat će ih do 30. rujna, u trajanju od tri do šest tjedana. Stručne prakse odlična su prilika za razvijanje novih vještina koje će studenti moći koristiti u kasnijoj potrazi za poslom, a dosadašnja iskustva pokazala su da praktikanti najviše cijene mogućnost da znanja i vještine koje su stekli tijekom studija primijene u praksi.

podkist: Mini serijal "Tri faze...

podkist: Mini serijal "Tri faze ludila"

Petra Škaberna

Za kraj akademske godine ekipa najpoznatijeg fakultetskog podcasta podkist snimila je tematski mini serijal o doktorskom studiju pod nazivom "Tri faze ludila". Voditelj podkista, Dario Bojanjac, ugostio je tri asistenta sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, Dominika Žanića, Antu Brizića i Lea Vincelja, koji su podijelili svoja iskustva i promišljanja o različitim fazama doktorskog studija. U prvoj epizodi gostovao je Dominik Žanić , tek odnedavno student doktorskog studija i asistent ZKIST-a, koji je ispričao kako je to predavati studentima, kako je postao zavodski influencer te što je sve radio kao član KSET-a. U drugoj epizodi gostovao je Ante Brizić , koji se trenutačno nalazi na sredini doktorskoga studija, a u razgovoru je otkrio zašto je upisao doktorat, što ga je navelo da krene prema visokofrekvencijskoj elektronici te se osvrnuo na iskustvo rada na znanstvenom projektu. U trećoj epizodi, ujedno i jubilarnom 10. podkistu, gost je bio "novopečeni" doktor znanosti Leo Vincelj s kojim se razvila široka rasprava o životu nakon doktorata. Leo nam je ispričao svoje iskustvo doktorskog studija, kako se nositi s gubitkom motivacije te što ga je navelo da se nakon diplome iz gospodarstva vrati na FER i nastavi školovanje.

ŽensCast #3: Una Pale, Znanstvena...

ŽensCast #3: Una Pale, Znanstvena spajalica

Petra Škaberna

U novom izdanju ŽensCasta , podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia , nastavljamo s predstavljanjem uspješnih FER-ovki. Naša gošća je inženjerka Una Pale, doktorandica na EPFL-u ( Ecole polytechnique fédérale de Lausanne ). Una se bavi obradom signala i strojnim učenjem s primjenama u biomedicinskim istraživanjima. Nakon diplome 2016. godine, na FER-u je provela dvije godine radeći na zanimljivim problemima poput razvoja elektromiografskog biofeedback sustava MyMyo, podrške neurofeedback terapiji, implementacije tehnika disanja " Nadi shodhana " te proučavanja njihovog utjecaja na autonomni živčani sustav. Od 2018. godine zaposlena je na EPFL-u, u Laboratoriju ugrađenih sustava ( Laboratoire des Systèmes Embarqués ). U okviru svoje doktorske disertacije nastavlja se baviti primjenama strojnog učenja u biomedicinskom području te razvija nove algoritme za primjenu u aplikacijama namijenjenima nosivim uređajima. Una je svestrana. Usporedo sa studiranjem na FER-u, paralelno je upisala nekoliko kolegija na Fizičkom odsjeku PMF-a te počela učiti svirati klarinet i harfu (nakon što je prethodno u srednjoj muzičkoj školi učila klavir). Vrlo je aktivna i u udruzi Penkala koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače iz industrije i akademije te potiče prenošenje znanja i iskustva među mladim generacijama. S Unom smo razgovarali o svemu pomalo: o tome kako je u djetinjstvu razvila interes za prirodne znanosti, zašto se odlučila studirati baš na FER-u, kakva znanja i koje vještine je stekla na FER-u, kako se snašla u novoj sredini na EPFL-u te čime se bavi u okviru izrade doktorata. Pogledate li novu epizodu ŽensCasta do kraja, doznat ćete što je to Znanstvena spajalica i kakve ona ima veze s našom Unom. Više o Uni možete doznati na http://www.una-pale.from.hr .

Nagrađeni radovi na 12. Diplomskoj...

Nagrađeni radovi na 12. Diplomskoj radionici, ZESOI - DIRA 2021

Željka Lučev Vasić

Završna svečanost ovogodišnje Diplomske radionice  Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija  ( DIRA ZESOI ) održana je  14. srpnja 2019.  godine na FER-u. Snimka završne svečanosti s dodjelom nagrada dostupna je na poveznici . Najbolje predstavljeni diplomski radovi na ZESOI-ju u ak. god. 2020./2021. prema izboru Gospodarskog savjeta su: 1. nagrada: Goran Petrak , "Programska potpora ugradbenog računalnog sustava za udaljeno prikupljanje fotografija putem satelita", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo ( video , poster ) 2. nagrada: Matej Brečić , "Ispitno okruženje za bežične čvorove namijenjene mjerenju bioelektričnih signala", mentor izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo ( video , poster ) 3. nagrada: Karlo Rataić , "Elektrodinamički dinamometar za procjenu učinkovitosti plivanja", mentor prof. dr. sc. Ratko Magjarević ( video , poster ) Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici te sponzorima nagrada i radionice:  ByteLabu, Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Xylonu, i Udruzi inovatora Hrvatske . Svi studentski posteri su dostupni u repozitoriju na internetskoj stranici radionice  DIRA 2021 , a video prezentacije su dostupne na  YouTube kanalu radionice . Nekoliko fotografija s dodjele nagrada možete vidjeti u nastavku obavijesti.