Novosti

Dekan Vedran Bilas dao je intervju...

Dekan Vedran Bilas dao je intervju Zoranu Vitasu za Večernji list u kojem govori o tehnološkom razvoju Hrvatske i budućnosti FER-a.

Ira Vince

Na pitanja o suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih i očekivanjima u novom mandatu, dekan Bilas je istaknuo da u sljedećim godinama očekuje nastavak korištenja potencijala članstva u Europskoj uniji , snažniju integraciju u europski visokoškolski i istraživački prostor i u europske lance vrijednosti kao i zalaganje za uspostavu nacionalnog koordinacijskog tijela za internacionalizaciju visokog obrazovanja i znanosti. Potvrdio je jaki interes FER- a za te procese kao institucije koja translatira i transformira . Također je istaknuo očekivanja da će sustav programskog financiranja u visokom obrazovanju i znanosti ubrzati promjene .  Razgovarali su i o obnovi i proširenju FER -a, dekan se posebice osvrnuo na potrebu za značajnim javnim ulaganjima u ovom dijelu grada, istaknuo razumijevanje i dobru volju gradske uprave i nadu u skoro pokretanje projekata . Potvrdio je važnost zemljišta sa sjeverne strane našeg nebodera i uvjerenje da postoji razumijevanje značaja i vrijednosti te lokacije za javni interes . Komentirao je i trenutak u kojem Hrvatska može i treba ubrzati tehnološki razvoj i uklanjati mentalne prepreke te kako je FER pokazao da se može biti među najboljima u svijetu u robotici , energetici, ili u čipovima . Poziva na iskorištenje potencijala , snažnije vizije onih koji promišljaju i usmjeravaju razvoj Hrvatske i promjene pristupa .  Potvrdio je rast interesa istraživača i studenata za poduzetničke projekte i značaj program a Nuqleus koji se provodi u FER-ovom Inovacijskom centru Nikola Tesla za razvoj t ehnološkog poduzetništva . Podsjetio je na ulogu alumna FER -a u vodećim hrvatskim tehnološkim poduzećima i na značajne iskorake u suradnji s alumni zajednicom. Novinara je zanimalo i što FER radi na društvenom obrazovanju studenata i pripremanju za intenzivne multidisciplinarne interakcije . Tu je dekan istaknuo povezanost i otvorenost kao jedne od FER-ovih temeljnih vrijednosti i stratešku usmjerenost na suradnju i multidisciplinarnost . Naveo je brojne sportske, kulturne, popularizacijske i društveno korisne aktivnosti i projekte naših svestranih studenata i zaposlenika. Na pitanje kako se FER nosi s izazovima brze promjene tehnologija koje traže često i sasvim nova znanja, dekan je ponovio da sveučilišni studij ne priprema „zaposlenika“ za konkretne alate za cijeli radni vijek, nego tehnološkog i poslovnog lidera koji će biti uspješan sljedećih 30 godina. Takav studij metodološki priprema mladu osobu, navikava ju na brzo učenje, snalaženje, donošenje odluka, na suradnju s različitima i komunikaciju s drugim strukama. Ohrabruje ju na poduzetničko ponašanje u jasnom etičkom okviru. Cijeli članak dostupan za Premium korisnike Večernjeg lista pročitajte ovdje . 

NATJEČAJ za upis na doktorski studij...

NATJEČAJ za upis na doktorski studij u akademskoj 2024./2025.

Đurđica Tomić Peruško

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva , Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje N A T J E Č A J za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2024./2025. iz znanstvenih polja ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka. Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina). Broj mjesta: 60 Školarina iznosi 9000 eura i plaća se u šest (6) rata od 1500 eura po semestru. Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Posjet veleposlanice Nathalie Rayes

Posjet veleposlanice Nathalie Rayes

Ana Fadljević

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj  Nathalie Rayes 14. lipnja 2024. godine posjetila je FER i održala inspirativno predavanje o svom životnom putu i razvoju karijere.  Poslije predavanja u Sivoj vijećnici, održao se sastanak u uredu dekana na kojem se razgovaralo o prilikama i programima za mobilnost te o financijskoj potpori koja je na raspolaganju programima Veleposlanstva. Posebice se spomenula suradnja kojom bismo potaknuli tehnološki razvoj Hrvatske i međunarodnu vidljivost FER-a.

Predstavljen novi sveučilišni studij...

Predstavljen novi sveučilišni studij "Biomedicinsko inženjerstvo", prvi takav studij u Hrvatskoj!

Ira Vince

11. lipnja 2024. FER i FSB predstavili su prvi studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, združeni studij koji predstavlja važan korak prema rješenju suvremenih izazova u zdravstvu.  Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ( MEF ). Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj valja posebno sagledavati u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i u svijetu. Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 mlrd. eura s gotovo 650.000 zaposlenih u oko 26.000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva. Po završetku studija, studenti će po prvi put moći steći kvalifikaciju “magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva” s pripadajućim stručnim nazivom “mag. ing. biomeding.” . Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. FER ovim studijem dodatno podupire izvrsnost i konkurentnost domaćeg kadra.

Održana svečana promocija doktora...

Održana svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Ana Fadljević

U velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL u subotu, 8. lipnja 2024. godine održana je  svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu , od čega je  27 doktora znanosti s FER-a .  „ Vrhunska istraživanja moraju biti temelj doktorskoga studija jer ona otvaraju nove izazove ali i omogućuju napredak gospodarstva i održivi razvoj društva, što je danas glavni prioritet. Budućnost pripada ljudima koji se za nju pripremaju danas, a vi to upravo činite stjecanjem diploma doktora znanosti i doktora umjetnosti. Veliki ljudi ne rađaju se veliki, oni se svojim radom izgrade u velike .“,  rekao je rektor. Čestitamo novim doktorima znanosti!

Održan FER Dan doktorata '24:...

Održan FER Dan doktorata '24: Inspiracija, inovacija i povezivanje!

Ira Vince

FER Dan doktorata '24 , deveti u nizu, održao se 12. lipnja 2024. Tijekom cijelog dana, doktorandice i doktorandi su predstavljali svoje radove, raspravljali o različitim temama, slušali predavanja, razmjenjivali iskustva, povezivali se i dobro se zabavljali.   Radionicu "Kako prevladati negativne misli" vodila je Jelena Ćubelić, mag. psych ., a veliki interes privukla je i poster sekcija .  U svečanom dijelu programa, pozvano predavanje održala je dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira pod nazivom "Put do pobjede na međunarodnom natjecanju u robotici MBZIRC" , a svoja iskustva pri izradi doktorskog rada podijelili su u okviru panel-diskusije dobitnici srebrne plakete „Josip Lončar“: dr. sc. Tomislav Baškarad , dr. sc. Nadir Kapetanović i dr. sc. Karlo Šepetanc .  Vrhunac dana bilo je proglašenje i prezentacija najboljeg postera Dana doktorata 2024. Predsjednik Povjerenstva za izbor najboljeg postera, izv. prof. dr. sc. Zoran Kalafatić , proglasio je finaliste: Ivana Grubišića , Marka Križmančića , Lovru Markovića i Karla Petrovića . Dobitnik nagrade za najbolji poster bio je doktorand Lovro Marković , pod mentorstvom prof, dr. sc. Tomislava Suligoja, a najboljim posterom prema glasovima publike proglašen je poster doktorandice Nikoline Čović , pod mentorstvom prof. dr. sc. Hrvoja Pandžića . Čestitamo!

Poziv na Prvu radionicu projekta...

Poziv na Prvu radionicu projekta AIFORS o suradnji industrije i akademske zajednice

Dijana Juroš

Projekt  AIFORS - ERA Chair in Artificial Intelligence for Robotics  i  LAMOR - Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku ,  u suradnji s EDIH Crobohub++ organiziraju radionicu Prva AIFORS radionica o suradnji industrije i akademske zajednice  Radionica će se održati u  utorak 9. srpnja 2024. u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva  (UNIZG-FER). Dnevni red radionice dostupan je na sljedećoj  poveznici . Sudjelovanje na radionici otvoreno je za sve  zainteresirane polaznike  koji se prijave do petka 5. srpnja 2024. do 12 sati  putem sljedeće  poveznice . Radionica će se održati na engleskom jeziku.

Poziv na predavanje: Korištenje...

Poziv na predavanje: Korištenje umjetne inteligencije u genomici

Mile Šikić

U ponedeljak 1.7.2024. u 16 sati u Sivoj vijećnici FER -a prof. Mile Šikić održat će predavanje   Korištenje umjetne inteligencije u genomici Tijekom predavanja bit će predstavljen rad laboratorija koji djeluje na FER -u i Genome Institute of Singapore . Između ostalog predavanje obuhvaća razvoj trenutno najvećeg jezičnoga modela za RNA sekvence (650 milijuna parametara) i nove AI metode koja omogućava povećanje točnosti sekvenciranja genoma za do 100 puta.  Više o samom laboratoriju možete pronaći ovdje  https://sikic-lab.github.io/ 

Posjet studenata FER-a kompaniji...

Posjet studenata FER-a kompaniji Ericsson Nikola Tesla d.d.

Martina Antonić

U sklopu predmeta Advanced Architectures of Telecommunication Networks studenti FER-a posjetili su 12. lipnja 2024. kompaniju Ericsson Nikola Tesla d.d. u pratnji prof. dr. sc. Lee Skorin-Kapov, doc. dr. sc. Martine Antonić i dr. sc. Krunoslava Tržeca. Studente su dočekali i pozdravili članovi marketinškog odjela i stručnjak za telekomunikacijske mreže dr. sc. Tomislav Grgić koji je održao predavanje o implementaciji 5G mreža s fokusom na ključne arhitektonske koncepte i praktične izazove s kojima se kompanija susreće u svakodnevnom radu. Nakon predavanja studenti su obišli znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium i podatkovni centar tvrtke Ericsson Nikola Tesla te su imali priliku vidjeti testnu i privatnu 5G mrežu. U opširnijem sadržaju obavijesti prikazane su fotografije s posjeta.

Poziv na radionicu projekta AIFORS o...

Poziv na radionicu projekta AIFORS o Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu ponašanja za zapošljavanje istraživača te rodnoj ravnopravnosti u istraživanju

Ivan Petrović

Projekt AIFORS - ERA Chair in Artificial Intelligence for Robotics i LAMOR - Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku organiziraju radionicu AIFORS radionica o Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu ponašanja za zapošljavanje istraživača te rodnoj ravnopravnosti u istraživanju Radionica će se održati u četvrtak 4. srpnja 2024. u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (UNIZG-FER). Dnevni red radionice dostupan je na sljedećoj poveznici . Sudjelovanje na radionici otvoreno je za sve zainteresirane polaznike koji se prijave do ponedjeljka 1. srpnja 2024. do 12 sati putem sljedeće poveznice .

Otvorene su prijave na diplomski...

Otvorene su prijave na diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost

Dario Bojanjac

U srijedu 5. lipnja 2024. godine  krenule su prijave na združeni diplomski studij  Primijenjena kognitivna znanost i traju do 3. srpnja . Studij zajedničkim snagama izvode dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet. Što je to kognitivna znanost i čime se bavi možete saznati u predavanju The Integrated Study of the Mind koje je održao profesor Mark Turner  na ovogodišnjem predstavljanju studija te u predavanju Introduction to Cognitive Science koje je održao profesor Todd Oakley na prošlogodišnjem predstavljanju studija. Profesorica  Renata Geld , voditeljica studija, održala je predavanje  o iskustvima prve generacije studenata te o samom studijskim programu. Više o studijskom programu možete čuti i u emisiji Znanstveni koncentrat . Dodatne informacije o nastanku i ciljevima studija možete saznati i u 35. epizodi podkista Što je kognitivna znanost ,  u kolumni  i članku na tportalu, intervjuu na Netokraciji, intervjuu na Poslovnom Dnevniku te u najnovijem intervjuu na temu odnosa čovjeka i tehnologije . Sve informacije o prijavama i studijskom programu možete pronaći na  stranicama studija .  

Nagradu Zlatko Smrkić i Nagradu Baby...

Nagradu Zlatko Smrkić i Nagradu Baby Smrkić osvojio je Andrija Banić

Dario Bojanjac

U ponedjeljak 10. lipnja u prepunoj dvorani D2 održano je Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić  koja se dodjeljuje za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. U formi trominutnih pitcheva studenti su prezentirali svoje diplomske radove pred komisijom u sastavu Marko Mikšić iz tvrtke Markoja, Marko Marušić iz tvrtke Tehnozavod, mr. sc. Tonko Barač iz tvrtke Croatel, dr. sc. Alberto Teković iz A1 Hrvatska i Robert Tomljanović iz tvrtke Impel Group. Na početku natjecanja profesor Davor Horvatić sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a održao je predavanje Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža . Nagradu Zlatko Smrkić , koju dodjeljuje komisija, osvojio je  Andrija Banić za diplomski rad  Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju . S osvojenih 96 glasova što predstavlja 30 % svih glasova publike Andrija je osvojio i  Nagradu Baby Smrkić , nagradu publike. Drugo mjesto osvojila je  Karla Sever za diplomski rad  Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita , a treće  David Ivušić za rad  Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža . Cijelo Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić možete pogledati na videu , a fotografije s događaja možete pronaći u multimedijskoj galeriji FER-a . Svoje diplomske radove pitchali su: Luka Medvidović,  Identifikacija tipa izvora svjetla korištenjem RGB kamere, mentor Dubravko Babić, Luka Opalički,  Antena s curećim valom zasnovana na moduliranoj impedancijskoj površini, mentor Zvonimir Šipuš, Martina Kruljac , Sustav za bežično mjerenje disanja malih laboratorijskih životinja, mentor Marko Bosiljevac, Andrija Banić , Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju, mentorica Jelena Božek, Dora Omanović , Modeliranje fizikalnih zakona temeljenih na podacima korištenjem fizikom informiranih neuronskih mreža, mentor Dario Bojanjac, David Ivušić , Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža, mentorica Sonja Grgić, Lara Šarolić , Elektromagnetska svojstva materijala u području milimetarskih valova, mentor Davor Bonefačić, Grigor Škarić , Generiranje GBSAR radarskih podataka primjenom uvjetnih generativnih suparničkih mreža, mentor Marko Bosiljevac, Karla Sever , Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, mentor Josip Lončar. Čestitamo svim studentima koji su izašli ispred više od 200 ljudi i u tri minute predstavili rezultate svojih istraživanja. Hvala svima koji su došli na natjecanje i stvorili nevjerojatnu atmosferu.

Više

Događaji