Događaji

4.
listopada
4. 10. 10:00
-
5. 10. 20:00
13.
studenog
13. 11. 20:00
-
14. 11. 5:00
FER

Novosti i objave

Dobitnici Rektorove nagrade za...

Dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2020./2021.

Petra Škaberna

Sveučilište u Zagrebu objavilo je popis dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2020./2021., a među nagrađenima je 21 student odnosno studentica FER-a. Nagrađeno je ukupno 13 radova u kojima su sudjelovali naši studenti. O dodjeli priznanja Rektorove nagrade obavijestit ćemo naknadno, a u nastavku obavijesti nalazi se popis nagrađenih studenata. Svim dobitnicima i njihovim mentorima od srca čestitamo!

Konačni rezultati upisa na diplomske...

Konačni rezultati upisa na diplomske studijske programe u ak. god. 2021./2022.

Petra Lukina

Završen je rujanski razredbeni postupak za upis na diplomske studijske programe u akademskoj godini 2021./2022.  Povjerenstvo za upis studenata zaprimilo je tri žalbe na rujanski razredbeni postupak i pozitivno ih riješilo nakon čega je utvrđeno da je o d ukupno 270 prijavljenih pristupnika, 231 pristupnik zadovoljio sve propisane uvjete za upis na diplomski studij te je formirana lista kvalificiranih pristupnika.  Po okončanju srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka za upis na diplomske studijske programe FER-a u ak. god. 2021./2022. u nastavku ove obavijesti objavljujemo konačnu upisnu rang listu . Kandidati, koji su ostvarili pravo upisa, upis trebaju potvrditi uplatom naknade za upisni paket za prvi upis u 1. godinu diplomskog studija u iznosu od 100,00 kuna, a na temelju izdanog računa koji je dostupan na poveznici  https://www.fer.unizg.hr/skolarina . Uplatu je potrebno izvršiti najkasnije do 30. rujna 2021. godine.

Dan CIP-a: 35 nam je godina tek!

Dan CIP-a: 35 nam je godina tek!

Petra Škaberna

Na današnji dan, 22. rujna 1986. godine , tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske, a kasnije Saveznog izvršnog vijeća SFRJ te nekadašnji student ovoga Fakulteta, dipl. ing. elektrotehnike Ante Marković otvorio je obnovljeni računalski sustav. Taj dan slavi se kao Dan CIP-a ! Centar informacijske potpore (CIP) danas broji 11 djelatnika koji se brinu da 3500 studenata te više od 730 zaposlenika FER-a svakodnevno ima kvalitetnu i organiziranu tehnološku i informacijsku potporu. CIP je važa ustrojbena jedinica Fakulteta koja obavlja poslove razvoja informacijskih sustava, upravljanja računalnom mrežom, nadzora nad informacijskom sigurnošću, tehnološke potpore nastavi i e-obrazovanju, organizaciji nastave te organizacijom zajedničkih računalnih resursa. U nastavku obavijesti pogledajte arhivske fotografije CIP-a, ali i one malo novijeg datuma. Sretan vam Dan CIP-a!

Preminuo prof. dr. sc. Zvonko Benčić

Preminuo prof. dr. sc. Zvonko Benčić

Petra Škaberna

S tugom u srcu javljamo da je u utorak, 21. rujna 2021. godine, u 82. godini života preminuo uvaženi prof. dr. sc. Zvonko Benčić (rođ. 1940.). Prof. Benčić dao je izniman doprinos u razvoju područja učinske elektronike. Trajno sjećanje na njega bit će samo dio zahvalnosti za sve što je učinio za Fakultet. U ime Uprave FER-a, Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju te svih zaposlenika FER-a izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Posljednji ispraćaj profesora Benčića bit će u petak, 24. rujna 2021. godine, u 10.50 sati na groblju Mirogoj . U nastavku obavijesti objavljujemo životopis prof. dr. sc. Zvonka Benčića.

Upis u prvu godinu preddiplomskog...

Upis u prvu godinu preddiplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva - jesenski upisni rok

Petra Lukina

Konačna rang-lista za upis na preddiplomske studijske programe bit će objavljena 16. rujna 2021. godine nakon 16 sati na poveznici  www.postani-student.hr . Jesenski upisni rok za preddiplomske studijske programe koji se izvode na hrvatskom jeziku predviđen je za one kandidate koji iz opravdanih razloga nisu mogli pristupiti ljetnom upisnom roku. Pravo upisa na FER ostvarit će pod uvjetom da ostvare barem onoliko bodova koliko je ostvario kandidat s najmanjim brojem bodova bez prava prednosti, a koji je ostvario pravo upisa na FER u ljetnom upisnom roku. Pristupnici koji su u jesenskom upisnom roku ostvarili pravo upisa na FER na preddiplomske studijske programe trebaju  20.   rujna 2021. godine  dovršiti/potvrditi upis putem  FER-ove aplikacije za online upis na 1. godinu preddiplomskog studija .  Upute za pristup aplikaciji pristupnici će dobiti putem elektroničke pošte  na adresu evidentiranu u sustavu  Postani student .  Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban. Nakon obavljanja svih koraka navedenih u aplikaciji, pristupnici nam trebaju poštom poslati dva potpisana primjerka ugovora te eventualno dodatne dokumente. To trebaju učiniti najkasnije do uključivo 20. rujna 2021. godine.  Upis izvan navedenog termina neće biti moguć! Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Poziv na susret dionika projekta...

Poziv na susret dionika projekta DanuP-2-Gas

Petra Škaberna

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u ime međunarodnog projekta DanuP-2-Gas poziva vas na susret dionika projekta DanuP-2-Gas, koji će se održati u Sivoj vijećnici 28. rujna 2021. , s početkom u 9:30 sati . Za sudjelovanje na događaju, moguće je registrirati se ovdje , a više informacija dostupno je u biltenu projekta . Na susretu će se predstaviti projekt i pružiti uvid u stanje sektora biomase, obnovljivih izvora energije i plina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Situacija u Hrvatskoj bit će detaljnije analizirana, a za ostale dvije zemlje će se obaviti kraća razmatranja. Govornici na događaju bit će partneri na projektu, kao i vanjski suradnici projekta i predstavnici ključnih ciljnih skupina. Događaj je dostupan za javnost i promovira se na relevantnim društvenim mrežama DanuP-2-Gas projekta, pri čemu su sve zainteresirane strane dobro došle.

Virtualni muzej "BLUEMED Centar...

Virtualni muzej "BLUEMED Centar za promicanje znanja"

Petra Škaberna

Zahvaljujući projektu BLUEMED , u kojem je FER sudjelovao kao partner, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej "BLUEMED Centar za promicanje znanja" . Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća. BLUEMED je projekt financiran iz programa Interreg Mediterranean , a temeljem prijedloga jednog od partnera na projektu, Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, ušao je u finale izbora za najbolji EU projekt unutar kategorije "Doprinos znanosti i inovacijama". Članak Jutarnjeg lista dostupan je ovdje .

Panel-rasprava: Brendiranje u...

Panel-rasprava: Brendiranje u hrvatskome visokoobrazovnom sustavu

Petra Škaberna

Akademsko vijeće Hrvatske akademske zajednica (HAZ), uz potporu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, poziva vas na panel-raspravu: Brendiranje u hrvatskome visokoobrazovnom sustavu koja će se održati u četvrtak, 23. rujna 2021. godine, s početkom u 10.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Očekivano trajanje panela je do 120 minuta. Panel-raspravu možete pratiti i u živo putem FER-ovog YouTube kanala: https://youtu.be/h1LgjhUfyOU . Uvodno izlaganje: prof. dr. sc. Božo Skoko , redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i savjetnik za strateško komuniciranje Millenium promocije Panelisti: prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić , redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dekanica FPZG-a od 2014. do 2018. godine i bivša pomoćnica rektora za interno komuniciranje i sveučilišne medije; prof. dr. sc. Božo Skoko , redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i savjetnik za strateško komuniciranje Millenium promocije; izv. prof. dr. sc. Predrag Pale , izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; Damir Sabol, dipl. ing. , osnivač/CEO Photomatha, osnivač Iskona i Microblinka. Moderator: Karlo Kolesar, struč. spec. oec. , Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Posjet učenika Srednje škole Jelkovec...

Posjet učenika Srednje škole Jelkovec FER-u

Petra Škaberna

Grupa učenika i nastavnika iz Srednje škole Jelkovec posjetila je FER u okviru projekta " STEM tehnologijama za Budućnost Sesveta ", koji vodi udruga Zelene i plave Sesvete , a FER je jedan od partnera. U tri dana (8. – 10. rujna) učenici i njihovi nastavnici posjetili su dva fakultetska laboratorija, Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije ( LARES ) i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije ( LABUST ) te pohodili nekoliko radionica robotike i programiranja. FER su ovom prilikom predstavljali asistent Marko Kovačević, mag. ing., doc. dr. sc. Đula Nađ i doc. dr. sc. Tomislav Jagušt. Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.  

Otvorene registracije za DroneDays 2021

Otvorene registracije za DroneDays 2021

Petra Škaberna

Skup o bespilotnim letjelicama DroneDays održat će se 4. i 5. listopada 2021. godine u Biogradu na Moru (Ilirija Resort). Drugo izdanje ovoga skupa ponovno organizira Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ) u okviru OBZOR 2020 projekta AeRoTwin. DroneDays je najveći i najvažniji skup o bespilotnim letjelicama u regiji i šire koji okuplja predstavnike industrije, akademije i krajnje korisnike s ciljem razmjene znanja i iskustava. Program se sastoji od pozvanih predavanja, sajma poduzeća i letačke zone, a fokusira se na primjene bespilotnih letjelica i industriju krajnjih korisnika. Registracije su u tijeku na internetskoj stranici skupa DroneDays2021 . Ne propustite osigurati svoje mjesto na skupu i budite dio dvodnevnih događanja s bogatim programom u okviru kojeg ćete saznati novosti iz svijeta bespilotnih letjelica, imati priliku vidjeti uživo najnovije bespilotne sustave te upoznati vrhunske domaće i međunarodne stručnjake. U nastavku obavijesti nalazi se popis predavača koji su dosad potvrdili svoje gostovanje na DroneDays2021.  

Veleposlanica RH u Argentini Duška...

Veleposlanica RH u Argentini Duška Paravić posjetila FER

Petra Škaberna

Veleposlanica Republike Hrvatske u Argentinskoj Republici, Nj. E. Duška Paravić danas je posjetila Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje ju je ugostila Uprava FER-a, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Gordanom Gledecom . U pratnji prodekana za poslovanje, prof. dr. sc. Marija Vražića i prodekana za znanost, prof. dr. sc. Nikole Miškovića , veleposlanica Paravić posjetila je FER-ov Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije ( LARES ) i Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku ( LAMOR ). Nakon kratkog upoznavanja s istaknutim znanstvenoistraživačkim područjima Fakulteta, veleposlanica Paravić svoj je posjet zaključila na radnom sastanku s Upravom FER-a na kojem je bilo riječi o jačanju bilateralnih odnosa na razini visokoga obrazovanja. Poseban naglasak stavljen je na jačanje odnosa s argentinskim sveučilištima te hrvatskom dijasporom u Argentini, posebice sa studentskom populacijom koja bi bila zainteresirana produbiti osobnu povezanost s izvornom domovinom u okviru nastavka studiranja na FER-u. U tom je kontekstu prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić uvaženoj gošći, Nj. E. Duški Paravić, predstavila FER-ove preddiplomske i diplomske studijske programe na engleskom jeziku.

Dolazi 39. Brucošijada FER-a!

Dolazi 39. Brucošijada FER-a!

Marin Capan

U subotu, 13. 11. 2021. hodnici FER-a pretvorit će se u koncertni prostor u kojem ćeš imati priliku čuti i gledati 16 različitih izvođača na tri pozornice! Tradicionalno te očekuju projekcije filmova u kinu te nezaboravni strani i domaći hitovi u KSET-u! Za sve dodatne informacije prati događaj na Facebooku , stranicu Brucošijade FER-a i KSET-a na Facebooku te @brucifer_fer i @klubkset na Instagramu. Više informacija o kartama i izvođačima donosimo uskoro!