Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

Dobrodošli na stranice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.


Obavijesti

Autor: Marijan Kuri
Održan Simpozij Industrijske...

Simpozij Industrijske elektronike (SINE), tradicionalno druženje alumnija i studenata u organizaciji Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI), održan je u petak, 7. travnja 2017. godine u hotelu Panorama Zagreb.

Kao i svake godine, Simpozij je okupio sadašnje i bivše studente, profesore, članove Gospodarskog savjeta Zavoda, te predstavnike tvrtki s kojima Zavod surađuje. Simpozij je otvorio predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Mladen Vučić. U službenom dijelu programa predstojnik Zavoda je podijelio zahvale ovogodišnjim partnerima te dodijelio jubilarne povelje bivšim studentima koji su diplomirali prije 10, 25 i 30 godina.

U zabavnom dijelu programa nastupio je ženski vokalni sastav „Rezonanca“. Prof. dr. sc. Davor Petrinović sa suprugom Davorkom je i ove godine izveo plesnu točku. Nakon toga, prof. dr. sc. Dražen Jurišić izveo je solo nastup na harmonici, a potom je uslijedio vokalni nastup dijela Akademskog muškog zbora (AKMUZ) FER-a. Na kraju je održana nagradna igra koja je imala za cilj povezati sadašnje i bivše studente Zavoda.

Autor: Mladen Vučić
Simpozij Industrijske elektronike,...

Ovogodišnji Simpozij Industrijske elektronike (SINE) održat će se u

petak, 7. travnja 2017. godine,

s početkom u 19 sati u hotelu Panorama Zagreb.

Pozivamo Vas da i ove godine uveličate ovaj događaj gdje vas očekuje hrana, piće, bend i odlična zabava.

 

Vidimo se!

Organizacijski odbor SINE 2017.

Autor: Mladen Vučić
Poziv na predavanje: Dr. Tomislav...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Neuroprosthetic technologies to restore movement and communication
of people with paralysis"

koje će održati Dr. Tomislav Mileković, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska u ponedjeljak, 20. ožujka 2017. godine, u 10.15 sati, u dvorani D-1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Autor: Mario Cifrek

Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku organizira radionicu

Medicinska fizika i kliničko inženjerstvo u Hrvatskoj

koja će se održati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb u četvrtak, 8. prosinca 2016.  godine s početkom u 14:30 sati.  

Radionicom obilježavamo Međunarodni dan medicinske fizike (7.11.) i Međunarodni dan kliničkog inženjerstva (23.10.). Suorganizator radionice je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Program radionice pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Igor Lacković
Nastup FER-a na 9. međunarodnoj...

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirale su nastup hrvatskih inovatora na 9. međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016 održanoj od 17. do 20. studenoga 2016. godine u Kunshanu, NR Kina. Predstavljeno je šest inovativnih projekata sa četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, a među nagrađenima je i inovacija s FER-a Osobni elektromiograf "MyMyo" (autori: Una Pale, Mario Cifrek, Igor Krois, Stanislav Peharec) koja je osvojila zlatnu medalju.

Međunarodna izložba inovacija IEIK održava se svake dvije godine u organizaciji Kineske asocijacije inovatora CAI, a ove godine je predstavljeno više od 2500 inovacija.

Nekoliko fotografija s izložbe možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
Poziv na predavanje: "Mjerenje...

Odjel za instrumentaciju i mjerenja (IM09) Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom

 

"Mjerenje malih pomaka vrtložnim strujama"

 

koje će održati dr. sc. Darko Vyroubal, Veleučilište u Karlovcu, u četvrtak, 17. studenoga 2016. godine, u 15.00 sati, u dvorani D-160 FER-a.

 

Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta. Više detalja o predavanju i životopis predavača nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
Prof. dr. sc. Sven Lončarić dobitnik...

Povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu, u auli Rektorata 2. studenog 2016. godine u 11 sati održana je svečana sjednica Senata gdje je dr. sc. Svenu Lončariću, redovitom profesoru Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dodijeljena Nagrada "Fran Bošnjaković" za 2016. godinu.

Nagrada je dodijeljena za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobit doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

Čestitamo profesoru Lončariću i želimo mu još puno uspjeha u radu!

Autor: Mladen Vučić
Studenti i zaposlenici ZESOI na 14....

U Zagrebu je od 20. do 22. listopada održana

14. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016

u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poduzetništva i obrta te Hrvatske gospodarske komore.

 

Predstavljeno je 180 inovacija od kojih su četiri bile sa ZESOI:

 • Biomehanička vaga za dinamičku analizu posture (Mario Cifrek, Stanislav Peharec, Hrvoje Džapo, Hrvoje Hegeduš, Zrinka Kovačić) – nagrađena zlatnom medaljom
 • Osobni elektromiograf "MyMyo" (Una Pale, Mario Cifrek, Igor Krois, Stanislav Peharec) – nagrađena srebrnom medaljom
 • SPIKA – Softverska sinkronizacija projektora i kamere (SHARK lab - Tomislav Pribanić, Tomislav Petković, Matea Đonlić) – nagrađena brončanom medaljom
 • Sustav i protokol za raspodijeljenu autentikaciju korisnika (Predrag Pale, Kristian Skračić)
Autor: Mario Cifrek
Predavanje "Electrical Tissue...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"Electrical Tissue Property Imaging"

koje će održati profesor Eung Je Woo, voditelj Impedance Imaging Reserch Centre (IIRC) na Sveučilištu Kyung Hee, Seoul, Koreja.

Predavanje će se održati u srijedu, 16. studenog 2016. godine u 11:00 sati Knjižnici Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.

Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak sažetak predavanja i životopis predavača.

Autor: Igor Lacković
Obavijest o predavanju - dr.sc. Vana...

Dr.sc. Vana Jeličić održat će predavanje na temu

Smart sensing in the Internet of Lighting

u srijedu 26. listopada, od 13 do 14 sati, u dvorani D-160.

Kratki životopis predavačice i sažetak predavanja dani su u nastavku obavijesti.

 

Autor: Vedran Bilas
Novi patent na ZESOI

Državni zavod za intelektualno vlasništvo je priznao patent

„Sustav i protokol za raspodijeljenu autentikaciju korisnika“ (P20140056A)

autora Predraga Pale i Kristiana Skračića.

Patent onemogućava krađu digitalnog identiteta provalom na autentikacijski poslužitelj, omogućava da poslužitelj dinamički mijenja razinu sigurnosti i složenost prijave te da se za autentikaciju koristi bilo koji autentikacijski faktor i bila koja kombinacija različitih autentikacijskih faktora.

Autor: Mario Cifrek
Objava rezultata istraživanja u IEEE...

U tijeku rada na HRZZ-ovom projektu „A low-cost automated system to measure the three-dimensional shape of trunk surface“, grupa znanstvenika iz FER-ovog Laboratorija za naprednu 3D rekonstrukciju i registraciju površina, razvila je pomoću De Bruijnovog niza jedinstvenu metodu guste 3D rekonstrukcije, a koja koristi svaki piksel slike kamere.

Prvi rezultati na dotičnu temu nagrađeni su (Best paper) na konferenciji CGVCVIP2015, odnosno prezentirani kroz radove na vrhunskim konferencijama za obradu slike i računani vid: ICCV2015 i BMVC2015. Najnoviji rezultati objavljeni su nedavno u prestižnom časopisu IEEE Transactions on Image Processing (TIP), u članku pod naslovom Single-Shot Dense 3D Reconstruction using Self-Equalizing De Bruijn Sequence, a koji potpisuju autori dr. sc. Tomislav Petković, izv. prof. dr. sc. Tomislav Pribanić te Matea Đonlić, mag. ing. inf. et comm. techn.

IEEE TIP časopis pripada u 5% najboljih časopisa u kategoriji Engineering, Electrical & Electronic. U području obrade slike i računalnog vida TIP je treće rangirani od svih IEEE Transactions časopisa, a također i najbolje rangirani časopis društva IEEE Signal Processing Society.

Autor: Mario Cifrek
Nagrađeni radovi na 7. diplomskoj...

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 7. srpnja 2016. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Una Pale, "Sustav za elektromiografsku biološku povratnu vezu", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek
 • 2. nagrada: Ivan Kunović, "Dogradnja uređaja za umjeravanje inercijskih i magnetskih senzora", mentor prof. dr. sc. Ratko Magjarević
 • 3. nagrada: Ana Smolić, "Interaktivno grafičko sučelje za električno vozilo", mentor prof. dr. sc. Damir Seršić

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Udruzi inovatora Hrvatske, Xylon.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar
Predavanje „Motion analysis in motor...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"Motion analysis in motor field"

koje će održati dr. sc. Rodolfo Vastola sa Sveučilišta Salerno, Italija.

Predavanje će se održati u utorak, 12. srpnja 2016. godine u 12 sati u dvorani D-160. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak sažetak predavanja i životopis predavača.

Autor: Mario Cifrek
RPPEU - posjet studenata tvrtkama...

Studenti predmeta Računalom podržano projektiranje elektroničkih uređaja su u četvrtak 9. lipnja 2016. posjetili tvrtke TELEGRA i Rimac Automobili u Svetoj Nedelji.

Studenti su u Telegri prisustvovali predavanju o djelatnostima tvrtke te su primili vrijedne savjete o inženjerskim problemima prilikom pokretanja novog projekta nakon čega su na primjerima imali priliku vidjeti kako izgleda projektiranje i proizvodnja industrijskih elektroničkih uređaja.

Rimac Automobilima studentima su uživo prezentirani električni automobil Concept_One i električni bicikl Greyp, nakon čega su studenti obišli cijeli proizvodni proces te su naposlijetku vidjeli radno okruženje bivših kolega sa fakulteta kao i njihove trenutne projekte.

Zahvaljujemo svim djelatnicima Telegre i Rimac Automobila na lijepom dočeku te zanimljivim i dobro organiziranim posjetima!

U nastavku obavijesti možete pročitati par informaciji o tvrtki Telegra.

Autor: Mario Cifrek
DIRA 2016 - 7. diplomska radionica...

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju rezultata svojih diplomskih radova, te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima. Ovogodišnja radionica, DIRA 2016, održat će se 7. srpnja 2016. godine na FER-u.

Svi zainteresirani studenti koji neće prezentirati radove su dobrodošli na radionicu, ali se ne trebaju prijavljivati. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Za vrijeme radionice članovi Gospodarskog savjeta ZESOI-ja će dodijeliti Nagradu za najbolji diplomski rad ZESOI-ja u ak. god. 2015./2016. koja se sastoji od pisanog priznanja i od vrijedne nagrade sponzora radionice.
Svi ostali autori prihvaćenih radova koji su sudjelovali u prezentaciji postera dobit će pisano Priznanje za istaknuti diplomski rad na ZESOI-ju u ak. god. 2015./2016. Na kraju radionice bit će održana svečana dodjela priznanja i domjenak uz druženje sudionika.

Više o radionici pročitajte na DIRA 2016. Ugođaj s prošlogodišnje radionice možete pogledati u ovoj galeriji.

Autor: Darko Vasić
Predstavljanje modula i profila...

Predstavljanje modula i profila „Elektroničko i računalno inženjerstvo“ i obilazak Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI) održat će se u srijedu (15.06.) i četvrtak (16.06.) u 12:30 sati. Okupljanje studenata bit će na glavnom ulazu ZESOI (zgrada D, 1. kat, ulaz pored dizala u stubištu pokraj Cassandre).

U okviru obilaska studenti će se upoznati s laboratorijima, opremom i projektima koji se rade na Zavodu i u koje se studenti mogu uključiti tijekom studiranja na modulu i profilu ERI. U razgovoru s nastavnicima i starijim kolegama studenti će iz prve ruke saznati više o tome kako je studirati na ERI, koja se znanja stječu te kakve su mogućnosti zaposlenja nakon završetka studija. Predvidivo trajanje posjeta je 1 sat.

Prezentacija s predstavljanja modula dostupna je ovdje.

Autor: Mario Cifrek
Rektorove nagrade sa ZESOI

Dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2015./2016. u kategoriji Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad, koji su svoj rad napravili pod mentorstvom nastavnika s našeg Zavoda su studenti Filip Šklebar i Matej Ferenčević, za rad „Pametni senzorski čvor za praćenje elektrokardiograma i tjelesne aktivnosti“ i Ivan Vujević za rad „Alat za brzo pretraživanje baza proteinskih sljedova“.  Čestitamo dobitnicima!

Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se u petak 17. lipnja 2016. u 11 sati u Kongresnoj dvorani na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prigodom svečane podjele nagrada bit će organizirana i izložba postera nagrađenih radova dobitnika Rektorove nagrade i bit će otvorena od 17. do 27. lipnja 2016.

Autor: Mario Cifrek
FER na 3. međužupanijskoj izložbi...

U Ivanić-Gradu je 20. i 21. 5. 2016. održana 3. međužupanijska izložba inovacija. Ovom izložbom obilježena je i 70. obljetnica Hrvatske zajednice tehničke kulture i 20. godišnjica Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Na izložbi se predstavilo preko 60 izlagača iz cijele Hrvatske, prvenstveno srednjoškolaca, ali i uglednih institucija i tvrtki, među kojima DOK-ING, Rimac automobili, Tehnički muzej Nikola Tesla, Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku.

FER su uspješno predstavila dva rada sa ZESOI:

1. Sučelje između mozga i računala temeljeno na evociranim potencijalima stabilnog stanja (autori: Marko Medved, Krešimir Friganović, mentor: prof. dr. sc. Mario Cifrek) i

2. Sustav za detekciju alfa valova u elektroencefalogramu (autori: Tea Zavacki, Dragutin Oreški, mentor: prof. dr. sc. Mario Cifrek).

Autor: Mario Cifrek
Predavanje „Obrada videa i računalni...

U organizaciji studentskog natjecanja Elektroboj i poduzeća "Xylon  d.o.o." održat će se predavanje na temu "Obrada videa i računalni vid: primjeri praktičnih implementacija".

Predavanje će biti održano 20. svibnja 2016. godine, u 17.00 sati, u dvorani D160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a namijenjeno je studentima i svim zainteresiranima.

Autor: Mario Cifrek
Robotičke radionice u Muzeju...

U subotu, 30. travnja 2016., u Muzeju suvremene umjetnosti, a u sklopu manifestacije "Klik na kulturni krajolik", održana je robotička radionica za djecu. Djeca su slagala svog robota od Lega kojeg su kasnije programirali da crta. Na dvosatnoj radionici je sudjelovalo 15-tak djece između 5 i 11 godina, a radionicu su vodili studenti diplomskog studija FER-a, Una Pale i Ivan Kunović. U sklopu istog projekta, ŠUZA će održati još dvije radionice, 7. i 14. svibnja. Partner na projektu uz ŠUZU i MSU je i Hrvatski robotički savez.

Autor: Mario Cifrek
Projekt "SAN – Soil Analyzer...

U sklopu natjecanja Samsung MAD challenge (Samsung Makers Against Drought) projekt tima studenata FER-a "SANSoil Analyzer Network" ušao je među deset finalista u jakoj konkurenciji od 47 projekata iz cijelog svijeta.

Projekt "SAN – Soil Analyzer Network" ostvaren je predanim radom studenata FER-a Ivana Pavića, Ivana Spasića, Davida Romića, Josipa Puškara i Maje Vidošević, pod vodstvom Hrvoja Mihaldinca i Saše Tepića, uz mentorstvo i potporu docenta Hrvoja Džape. Plasman među 10 najboljih timova osigurava novčanu nagradu u iznosu od 10 000 USD te ulazak u borbu za glavnu nagradu u iznosu od 90 000 USD.

Cilj natjecanja bio je pružiti inovativna rješenja za borbu protiv suše u Kaliforniji. Današnje moderne farme imaju velike sustave za navodnjavanje kod kojih je pametno upravljanjem vodom kao sve dragocjenijim resursom postala nužnost. Tim je predložio rješenje i implementaciju distribuiranog sustava udaljenog nadziranja vlažnosti tla i upravljanja irigacijskim sustavom korištenjem modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i sklopovskih rješenja, s ciljem minimizacije troškova i učinkovite interakcije s korisnikom.

Više detalja o sustavu možete vidjeti na poveznici, kao i u prezentacijskom filmu.

Autor: Mario Cifrek
Potpisan Sporazum o...

Dana 11. travnja 2016. godine potpisan je Sporazum o znanstveno-razvojnoj suradnji između FER-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Sporazum je potpisao prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan FER-a i prof. dr. sc. Ranko Stevanović, v. d. ravnatelja HZJZ-a.

Sastanku su prisustvovali i prof. dr. sc. Ratko Magjarević s FER-a, dr. sc. Ivan Pristaš, voditelj službe za medicinsku informatiku i biostatistiku HZJZ-a i dr. sc. Tamara Poljičanin iz HZJZ-a.

Više u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
Seminar „European Connected Health...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na seminar

"European Connected Health services and solutions"

koji će se održati u sklopu projekta „Wrist and Arm Sensing Technologies for Cardiac Arrhythmias Detection in Long Term Monitoring - WASTCArD“ unutar programa Marie Skłodowska-Curie Actions.

Seminar će se održati u srijedu, 20. travnja 2016. godine od 10 do 13 sati u dvorani D-160. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. Poziv na radionicu dostupan je ovdje, a u nastavku slijedi program seminara.

Autor: Mario Cifrek
Predavanje „New approaches to...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"New approaches to maintenance procedures of medical devices with measuring functions"

koje će održati Almir Badnjević direktor Verifikacionog Laboratorija „Verlab“ d.o.o. iz Sarajeva.

Predavanje će se održati u petak, 15. travnja 2016. godine u 12 sati u dvorani D-160. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak sažetak predavanja i životopis predavača.

Autor: Mario Cifrek
Arduino dan na ZESOI

U okviru Ardiuino dana na FER-u, na ZESOI su 2. travnja 2016. godine održane radionice Processinga i Arduina za nastavnike.

Dr. sc. Predrag Pale i Ivan Kunović, univ. bacc. ing.,  održali su radionice za devet nastavnika zagrebačkih škola. Polaznici su se upoznali s mogućnostima Processinga te stvaranju interaktivnih djela povezivanjem Arduina i programa koje su napravili u Processingu.

Naglasak je bio na metodici kojom ta znanja mogu prenositi svojim učenicima.

Autor: Mario Cifrek
Održan Simpozij Industrijske...

Simpozij Industrijske elektronike (SINE), tradicionalni događaj u organizaciji Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI), održan je u petak, 18. ožujka 2016. godine u hotelu Panorama Zagreb. Simpozij se, s kraćim prekidima, održava od 1982. godine, kada je diplomirala druga generacija studenata smjera Industrijska elektronika, kojem je matični zavod tada bio Zavod za elektronička mjerenja i sisteme.

Kao i svake godine, Simpozij je okupio sadašnje i bivše studente, profesore, te članova Gospodarskog savjeta Zavoda. Simpozij je otvorio predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Mario Cifrek, a okupljenima se obratio i član Uprave FER-a, prodekan za organizaciju i poslovanje izv. prof. dr. sc. Mario Vražić.

U službenom dijelu programa predstojnik Zavoda je podijelio zahvale ovogodišnjim partnerima te dodijelio jubilarne povelje bivšim studentima koji su diplomirali 2006., 1991. i 1986. godine.

U zabavnom dijelu programa već tradicionalno je nastupio ženski vokalni sastav „Rezonanca“ kojeg čine sadašnje i bivše studentice FER-a. Prof. dr. sc. Davor Petrinović sa suprugom Davorkom je i ove godine izveo plesnu točku. Po prvi put gost simpozija bio je alumni FER-a Zlatan Zuhrić Zuhra koji je prisutne zabavio prigodnim skečom. Na samom kraju održala se nagradna igra koja je imala za cilj povezati sadašnje i bivše studente Zavoda.

Više informacija o ovogodišnjem Simpoziju možete naći na službenim stranicama SINE 2016, a u nastavku možete vidjeti nekoliko fotografija.

Autor: Mario Cifrek

Prof. dr. sc. Damir Seršić i Igor Brkić, mag. ing. su predstavili svoj novi izum samostabilizirajuću električnu invalidsku stolicu u programu Hrvatske radiotelevizije, 1. program u emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

"Naša su kolica posebna po tome što mogu prijeći u samostabilizirajući mod. To znači da se ne moraju voziti na četiri kotača nego samo na dva. Tako kada se podignete na samo dva kotača možete svladati prepreke koje ne bi mogli svladati sa četiri. Možete prijeći s ceste na pločnik, svladati neki rubnik, u vrtu vaše kuće prijeći neku prepreku", objašnjava prednosti njihovog izuma prof. dr. sc. Damir Seršić.

Emisija se može pogledati na zahtjev na stranicama HRT1.

Autor: Ana Sović
Nastup ZESOI-a na 15. tjednu mozga

U sklopu 15. tjedna mozga, u organizaciji nastavnika i studenata ZESOI-a održana su tri događanja:

U ponedjeljak, 14. ožujka 2016. godine dr. sc. Predrag Pale održao je u rektoratu Sveučilišta u Osijeku predavanje pod nazivom: "Treba li inženjeru desni mozak?". Predavanje je održano u organizaciji Sekcije za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku.

U utorak, 15. ožujka 2016. godine na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, Šalata 12, održano  je predavanje i radionica "Kako mislima pomicati stvari – sučelje mozga i računala", a u četvrtak, 17. ožujka 2016. godine na FER-u "Sučelje mozga i računala – detekcija alfa valova i evociranih potencijala stabilnog stanja". Predavanja su održali Tea Zavacki, mag. ing. i Krešimir Friganović, mag. ing. pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Marija Cifreka, a pod pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatskog društva za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjela za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE.

Autor: Mario Cifrek
Simpozij Industrijske elektronike,...

Ovogodišnji Simpozij industrijske elektronike (SINE) održat će se u

petak, 18. ožujka 2016. godine,

s početkom u 19 sati u hotelu Panorama Zagreb.

Pozivamo Vas da i ove godine uveličate ovaj događaj gdje vas očekuje hrana, piće, bend i odlična zabava :-)

Rok za prijavu je 10. ožujak 2016. godine.

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
Završna radionica s prezentacijom...

Završna radionica s prezentacijom rezultata projekta " Tehnološka platforma za nove ICT strategije u terapiji i kontroli dijabetesa (diabICT)", koji se provodi u partnerstvu Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i poduzeće SD Informatika, održat će se u ponedjeljak, 22. veljače 2016. od 11.00 do 13.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb (zgrada D, prizemlje desno).

 

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, uz obaveznu prijavu. Prijaviti se možete putem elektroničke pošte (diabict@fer.hr), najkasnije do petka, 19. veljače 2016. do 12 sati.

 

U okviru završne radionice, projekt diabICT "otvara vrata" novo-opremljenih laboratorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva, svima zainteresiranima za buduću suradnju u istraživanju, razvoju i inovacijama.

Razgledavanje laboratorija s novom opremom uključivati će: 1) Prototipni laboratorij, C zgrade, podrum  2) 3D printer, ZESOI, D123, 3) Mjernu opremu, ZESOI, D139, 4) e-platforma diabICT, ZESOI, D139. 

 

Posebno pozivamo kolege nastavnike, poslijedoktorande i doktorande te studente da iskoriste ovu priliku za druženje i veselimo se Vašoj posjeti!

 

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Ratko Magjarević
Predavanje „CVD status and risk...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"CVD status and risk assessment for pHealth applications"

koje će održati Paulo de Carvalho sa Sveučilišta Coimbra, Portugal.

Predavanje će se održati u petak, 5. veljače 2016. godine u 11 sati u knjižnici ZESOI. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak sažetak predavanja i životopis predavača.

Autor: Mario Cifrek
Predavanje "Entropies: It's...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"Entropies: It's Time to Get Rid of Unnecessary Parameters and Computational Intensive Algorithms"

koje će održati George Manis sa Sveučilišta Ioannina, Grčka.

Predavanje će se održati u petak, 8. siječnja 2016. godine u 11 sati u knjižnici ZESOI. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak sažetak predavanja i životopis predavača.

Autor: Mario Cifrek
Predavanje "Brain-computer...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"Brain-computer interfaces:
Can we teach computers to read our minds?"

koje će održati doktorski kandidat Filip Melinščak sa Sveučilišta u Zaragozi, Španjolska.

Predavanje će se održati u četvrtak, 7. siječnja 2016. godine u 11 sati u knjižnici ZESOI. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak sažetak predavanja i životopis predavača.

Autor: Mario Cifrek
Posjet učenika OŠ „Fran Galović“ ZESOI-u

U ponedjeljak 14. prosinca 2015. godine ZESOI su posjetili učenici Osnovne škole „Fran Galović“ koji sudjeluju u obogaćenom programu za darovite učenike „Galović-Sveznadar“ u sklopu projekta „Mozak i njegove vrline“ i sudjelovali u programu ŠUZA (iz škole u znanosti i akademsku zajednicu). Tijekom boravka na Zavodu učenici su sudjelovali u prezentaciji monocikla, bicikla i invalidskih kolica na električni pogon te sučelja mozga i računala. U nastavku možete vidjeti nekoliko fotografija snimljenih tijekom njihovog boravka na Zavodu.

Autor: Mario Cifrek
Prilog o istraživanju naprednih...

U utorak 17. studenoga 2015. godine na Zavodu je snimljen prilog o istraživanju naprednih detektora metala u kojem su svoja istraživanja prikazali prof. dr. sc. Vedran Bilas, doc. dr. sc. Darko Vasić i mr. sc. Davorin Ambruš. Prilog je u sklopu HRT-ove emisije „Znanstveni krugovi“ prikazan 11. prosinca  2015. godine na HRT1, a dostupan je i putem platforme HRT na zahtjev (od 6:17).

Autor: Mario Cifrek
Posjet ZESOI-u sklopu RADDAR-a

U petak, 11. prosinca. 2015. godine ZESOI su posjetili učenici iz programa RADDAR. Tijekom boravka na Zavodu studenti Krešimir Friganović, Dajana Bralić i Dragutin Oreški učenicima su prezentirali rad sučelja mozga i računala koje su nakon prezentacije i sami imali mogućnost isprobati. Također, tijekom prezentacije snimljen je prilog za televizijsku emisiju "Vita jela zelen bor" Emisija se može pogledati na webu putem platforme HRT na zahtjev: http://www.hrt.hr/enz/vita-jela-zelen-bor/313122 (od 13:53).

Autor: Mario Cifrek
Predavanja u sklopu projekta...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanja

“Discrete Wavelet Transform denoising techniques for AF parametrics available”

koje će održati doktorski kandidat Jonathan Goodfellow i

 

“Fast algorithms for µ-ECG signals recovery available”

koje će održati profesor Omar Escalona,

obojica sa Sveučilišta u Ulsteru, Sjeverna Irska, Ujedinjeno Kreljevstvo.

Predavanje se održavaju u sklopu projekta „Wrist and arm sensing technologies for cardiac arrhythmias detection“.

Predavanja će se održati u utorak, 15. prosinca 2015. godine s početkom u 11:15 sati u Knjižnici ZESOI. Predvidivo ukupno trajanje predavanja je dva školska sata. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijede kratki sažetci predavanja i životopisi predavača.

Autor: Mario Cifrek
Prof. dr. sc. Branko Jeren dobitnik...

Na 10. svečanoj večeri Hrvatske sekcije IEEE održanoj u hotelu International u srijedu, 25. studenoga 2015. godine, podijeljene su Godišnje nagrade za 2015. godinu.

Našem prof. dr. sc. Branku Jerenu podijeljenja je Nagrada "Nikola Tesla" za izniman doprinos znanosti, obrazovanju i struci u području elektrotehnike i računarstva.

Čestitamo prof. Jerenu!

Autor: Mario Cifrek
Izv.prof.dr.sc. Mile Šikić - dobitnik...

Izv. prof. dr. sc. Mile Šikić dobio je Nagradu za znanost FER-a za postignuti svjetski priznati istraživački rezultat ili inovaciju u prethodnih godinu dana za rad pod naslovom "Identification of Patient Zero in Static and Temporal Networks: Robustness and Limitations" objavljen u časopisu Physical Review Letters.

Čestitamo mu i želimo mu još puno uspjeha u radu!

 

Autor: Mario Cifrek
dr. sc. Ana Sović Kržić - nova...

U subotu, 14. studenoga 2015. godine održana je izborna skupština Hrvatskog robotičkog saveza. Za novu predsjednicu Saveza izabrana je dr. sc. Ana Sović Kržić na mandat od četiri godine. Čestitamo dr. sc. Ani Sović Kržić na izboru i želimo joj puno uspjeha u radu! 

Autor: Mario Cifrek
ZESOI na Smotri Sveučilišta i Danu...

U predstavljanju FER-a na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu i na Danu otvorenih vrata FER-a sudjelovali su i sljedeći studenti i zaposlenici ZESOI sa svojim radovima:

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Pribanić, dr. sc. Tomislav Petković, Matea Đonlić, mag. ing.: Robusno 3D skeniranje pomoću mobitela

Krešimir Friganović, prof. dr. sc. Mario Cifrek: Sučelje između mozga i računala temeljeno na evociranim potencijalima stabilnog stanja

Saša Tepić, mag. ing., doc. dr. sc. Hrvoje Džapo: Modularni sustav za udaljeni nadzor, upravljanje i automatizaciju građevina

Ivan Soldo, Josip Puškar, Ivan Spasić, Ivan Pavić, doc. dr. sc. Hrvoje Džapo: Izrada pametnih i umreženih senzora i aktuatora

Autor: Mario Cifrek
Monografija "Health Through...

U izdanju Tehničkog muzeja Slovenije, Sveučilišta u Ljubljani Fakulteta za elektrotehniku i Društva za medicinsku i biološku tehniku Slovenije izašla je dvojezična monografija "Biomedical Engineering in Slovenia" s podnaslovom "Health Through Technology" urednika Romane Erhatič Širnik, Oresta Jarha i Damijana Miklavčiča. U bogato opremljenoj monografiji objavljena su tri poglavlja čiji je autor prof. dr. sc Ratko Magjarević.

Nekoliko stranice iz monografije možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
ARCA 2015 – nagrađena inovacija

U Zagrebu je od 15. do 18. listopada održana

13. Međunarodna izložba inovacija ARCA

u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta.

Predstavljeno je preko 170 inovacija. Boje FER-a su uspješno predstavljale dvije inovacije, a od toga jedna sa ZESOI:

3D skeniranje strukturiranim svjetlom na pametnom telefonu
Autori: Tomislav Pribanić i Tomislav Petković

Odlukom Ocjenjivačkog suda inovacija je nagrađena srebrnim odličjem.

Autor: Mario Cifrek
Projekt ''Blind...

U sklopu natjecanja Analog Design Contest 2015 koje svake godine organizira Texas Instruments među 20 najboljih izabran je i projekt s FER-a. U jakoj konkurenciji koju čine sveučilišta svih država Europe, projekt "Blind CuBEST" izvedbom i kvalitetom zadovoljio je stroge kriterije ocjenjivačkog odbora.

Projekt "Blind CuBEST" pod vodstvom doc. dr. sc. Igora Kroisa, uz potporu prof. dr. sc. Maria Cifreka i dr. sc. Tihomira Marjanovića, u potpunosti je ostvaren predanim radom bivših studenata Mirele Smlatić, Maje Filaković, Matije Mikolčića i Stjepana Gornika.

Autor: Mario Cifrek
Nagrađeni radovi na 6. diplomskoj...

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 9. srpnja 2015. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Saša Tepić, "Modularni sustav za udaljeni nadzor, upravljanje i automatizaciju građevina", mentor doc. dr. sc. Hrvoje Džapo
 • 2. nagrada: Ankica Gogić, "Napredna rekonstrukcija slike u pozitronskoj emisijskoj tomografiji", mentor prof. dr. sc. Damir Seršić
 • 3. nagrada: Toni Martinović, "Sustav za kontinuirano praćenje disanja kapacitivnom metodom", mentor doc. dr. sc. Hrvoje Džapo

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, REC globalu, Siemensu, Udruzi inovatora Hrvatske.

Nekoliko slika s radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti i u ovoj galeriji.

Autor: Darko Vasić
Hrvatski znanstvenici razvili su novu...

Nino Antulov-Fantulin s IRB-a zajedno s kolegama Alenom Lančićem (PMF), Tomislavom Šmucom (IRB), Hrvojem Štefančićem (HKS) te Milom Šikićem (FER) razvio je novu metodu pronalaska 'nultog pacijenta', što može pomoći u određivanju kako, kada i zašto je izbila epidemija neke bolesti.

Metoda radi tako da se uspoređuje trenutna slika zaražene populacije sa simulacijama dinamike širenja zaraze, a modelom se izračunava vjerojatnost je li neka osoba unutar te populacije zapravo izvor zaraze ili nulti pacijent.

Modelom nije moguće uvijek pronaći nultog pacijenta, ali ne zbog ograničenosti modela, nego zbog granica odredivosti samog procesa. Međutim, ova metoda se može se pokazati vrlo korisnom u sužavanju potrage za izvorom epidemija, prenosi znanstveni časopis Physical Review Letters.

 

Ugledni svjetski časopisi za popularizaciju znanosti kao NewScientist su objavili osvrt na ovaj rad.

Autor: Andrej Novak
DIRA 2015 - 6. diplomska radionica...

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju rezultata svojih diplomskih radova, te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima. Ovogodišnja radionica, DIRA 2015, održat će se 9. srpnja 2015. godine na FER-u.

Svi zainteresirani studenti koji neće prezentirati radove su dobrodošli na radionicu, ali se ne trebaju prijavljivati. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Za vrijeme radionice članovi Gospodarskog savjeta ZESOI-ja će dodijeliti Nagradu za najbolji diplomski rad ZESOI-ja u ak. god. 2014./2015. koja se sastoji od pisanog priznanja i od vrijedne nagrade sponzora radionice.
Svi ostali autori prihvaćenih radova koji su sudjelovali u prezentaciji postera dobit će pisano Priznanje za istaknuti diplomski rad na ZESOI-ju u ak. god. 2014./2015. Na kraju radionice bit će održana svečana dodjela priznanja i domjenak uz druženje sudionika.

Više o radionici pročitajte na DIRA 2015. Ugođaj s prošlogodišnje radionice možete pogledati u ovoj galeriji.

Autor: Darko Vasić
Posjet ZESOI u sklopu RADDAR-a

U organizaciji XV. gimnazije, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM) od 14. listopada 2013. održavaju se matematičke radionice za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole - RADDAR.
U sklopu programa RADDAR učenici su u subotu, 25. travnja.2015. godine posjetili ZESOI. U interaktivnom okruženju zavodski suradnici Dominik Džaja, mag. ing. i Goran Šeketa mag. ing. upoznali su učenike s medicinskom instrumentacijom, a studenti završne godine diplomskog studija Marko Medved i Krešimir Friganović su im predstavili sučelje mozga i računala koje su sami razvili.

Autor: Mario Cifrek
Posjet pogonu za montažu tiskanih...

U sklopu predmeta Računalom podržano projektiranje elektroničkih uređaja studenti FER-a su u ponedjeljak 1. lipnja 2015. posjetili tvrtku FTA d.o.o. u Celju (Slovenija). Studente su dočekali inženjeri firme Amtest d.o.o. te su ih proveli kroz moderni pogon za izradu tiskanih pločica, uz detaljne opise svih uređaja u pogonu (strojno lemljenje, lemljenje na valu, montaža, sastavljanje i automatsko vizualno ispitivanje tiskanih pločica).

Zahvaljujemo Vanji Mutvaru, direktoru Amtesta, na zanimljivom i dobro organiziranom posjetu te svim djelatnicima FTA i Amtesta na lijepom dočeku i stručnom vođenju.

Više fotografija pogledajte u repozitoriju datoteka na glavnoj stranici predmeta.

Autor: Mario Cifrek
Prof. dr. sc. Sven Lončarić dobitnik...

Na temelju odluke s 10. sjednice Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) od 20. travnja 2015. godine, koja je donesena na prijedlog Odbora za nagrade HATZ, prof. dr. sc. Sven Lončarić dobio je godišnju nagradu "Rikard Podhorsky" za 2014. godinu.

Dodjela diploma dobitnicima nagrada HATZ održana je u okviru 30. godišnje (izborne) skupštine Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, koja je održana 13. svibnja 2015. godine.

Autor: Mario Cifrek
Airscapes Singapore – MIT, SMART i...

Massachusetts Institute of Technology, Singapore-MIT Alliance for Research and Technology i Fakultet elektrotehnike i računarstva zajednički su izveli akciju Airscapes Singapore s ciljem praćenja kvalitete zraka na ulicama Singapura. Projekt je dio inicijative Smart Nation Vision.

U akciji praćenja kvalitete zraka korišten je FER-ov senzorski i informacijski sustav kojim pokretni građani-motritelji u stvarnom vremenu putem pametnih telefona prikupljaju informacije o okolišu.

Sustav je razvijen u okviru europskog FP7 projekta OpenIoT kroz suradnju timova Zavoda za telekomunikacije FER-a i Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a.

Autor: Mario Cifrek
Pokrenuta suradnja FER-a i zaklade...

Predstavnici zaklade Find a Better Way, koju je 2011. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu osnovao Sir Robert "Bobby" Charlton, a koja financira istraživanja s ciljem unapređenja tehnologija u humanitarnom razminiranju, posjetili su FER 30. travnja 2015. godine.

Tom prilikom su dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i direktor zaklade FABW gospodin Rob White potpisali Ugovor o suradnji na trogodišnjem istraživačkom projektu vrijednom oko 1 milijun kuna. Ovo je prvi projekt zaklade FABW dodijeljen instituciji izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Tim Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a istraživat će kompenziranje utjecaja tla na karakterizaciju metala elektromagnetskom indukcijom. Projekt će se izvoditi u suradnji sa Sveučilištem u Manchesteru i Hrvatskim centrom za razminiranje - Centrom za testiranje, razvoj i obuku.

Autor: Mario Cifrek
Nastup ZESOI-a na 14. tjednu mozga

U sklopu Tjedna mozga u organizaciji nastavnika i studenata ZESOI-a održana su tri događanja:

U srijedu, 18. ožujka 2015. godine na FER-u je održana radionica pod naslovom "Current and future applications of non-invasive and invasive BCIs" (Trenutačne i buduće primjene neinvazivnih i invazivnih sučelja mozga i računala (BCI, Brain-Computer Interface)). Radionicu je organizirala tvrtka g.tec medical engineering Austria u suradnji s FER-om i pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjela za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE.

U petak, 20. ožujka 2015. godine dr. sc. Predrag Pale održao je u rektoratu Sveučilišta u Osijeku predavanje: "Natrag u klupe – razumiju li vas učenici?". Predavanje je održano u organizaciji Studentske sekcije za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku (SenzOs).

U petak, 20. ožujka 2015. godine studenti druge godine diplomskog studija FER-a Marko Medved i Krešimir Friganović održali su na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga radionicu pod naslovom "Sučelje između mozga i računala".

Autor: Mario Cifrek
Simpozij Industrijske elektronike 2015

20. ožujka 2015. godine s početkom u 20 sati u hotelu Panorama Zagreb održat će se Simpozij Industrijske elektronike, popularno zvan SINE. Simpozij je svečana večera zabavnog karaktera, namijenjena druženju i dobroj zabavi, ali i razmjeni iskustava i znanja. Pozivamo sve sadašnje i bivše studente Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacije kao i one s mentorom na Zavodu da se pridruže druženju.

Službena stranica Simpozija: http://sine.zesoi.fer.hr

Facebook event: https://www.facebook.com/events/891554707533115/

Autor: Mario Cifrek
Radionica Current and future...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na radionicu:

"Current and future applications of non-invasive and invasive BCIs"

(Trenutne i buduće primjene neinvazivnih i invazivnih sučelja mozga i računala (engl. brain-computer interface, BCI))

koju će održati tvrtka g.tec medical engineering Austria u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Radionica će se održati u srijedu 18. ožujka 2015. s početkom u 10 sati u dvorani D-160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3. Predviđeno trajanje radionice je do 16 h.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, ali zbog ograničenog broja sudionika zahtijeva prethodnu prijavu. Posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija. Jezik radionice je engleski.

Radionica će biti prenošena uživo putem Interneta, a bit će je moguće pratiti na poveznici rtsp://mediaserver.lss.hr/BCI-Workshop-ZG

Više o radionici u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
Predavanje „The effects of clinical...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"The effects of clinical electrochemotherapy on functioning of the heart"

koje će održati prof. dr. sc. Tomaž Jarm, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko.

Predavanje će se održati u petak 30. siječnja 2015. u 12:00 sati u Sivoj vijećnici. Predviđeno trajanje predavanja je 30 minuta. Životopis predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek
Dr. sc. Ana Sović – nagrada za...

Na svečanosti povodom dana FER-a održanoj 21.11.2014. godine, dr. sc. Ana Sović je dobila nagradu za znanost Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva za iznimno postignuće u istraživačkom radu i inovacijama u prethodne dvije godine, zbog izuzetnih rezultata svog znanstvenog rada u području adaptivne valićne transformacije s primjenom u obradi slike. 

Čestitamo našoj Ani !

Autor: Jasmina Zorko
Prof. dr. sc. Sven Lončarić -...

Na svečanosti povodom dana FER-a održanoj 21.11.2014. godine, prof. dr. sc. Svenu Lončariću dodijeljena je Nagrada za znanost Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Nagrada je dodijeljena za iznimno postignuće u istraživačkom radu i inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za doprinos u području digitalne obradbe i analize slike i razvoja njezinih inženjerskih primjena.

Čestitamo prof. Lončariću!

Autor: Jasmina Zorko
Prof. dr. sc. Ratko Magjarević -...

Fakultetsko vijeće FER-a donijelo je odluku da se Zlatna plaketa "Josip Lončar" za akademsku godinu 2013./2014. dodjeljuje prof. dr. sc. Ratku Magjareviću za značajno unapređenje nastave, za znanstveno - istraživački rad u području elektroničkih mjerenja i instrumentacije, te posebno doprinosu u podizanju međunarodne prepoznatljivosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u području biomedicinskog inženjerstva.

Čestitamo prof. Magjareviću na još jednom priznanju!

Autor: Jasmina Zorko
Predavanje „Biomedical Big Data...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"Biomedical Big Data Analytics for Patient-Centric and Outcome-Driven Health Care"

koje će održati prof. May D. Wang, Ph.D., IEEE-EMBS Distinguished Lecturer, Georgia Institute of Technology, USA.

Predavanje će se održati u četvrtak, 6. studenoga 2014. u 15:00 sati u Sivoj vijećnici. Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta. Životopis predavačice i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Cifrek

U petak 26.9. i u ponedjeljak 29.9.2014. održane su tri Arduino radionice pod nazivom Moj prvi animirani film. Na radionicama je sudjelovalo 27 učenika srednjih škola. Radionice su započele programiranjem Arduina tako da svira pjesmu Sretan rođendan. Nakon dodavanja fotootpornika, učenici su mogli svirati radeći sjene senzoru. Za kraj, na Arduino je spojen motor, te je napravljen zoetrop - uređaj koji se vrti i animira film iz slika.

Autor: Ana Sović
Predavanje „Clinical applications of...

Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku (HDMBT) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Clinical applications of mathematical models"

koje će održati prof. Ofer Barnea, Tel Aviv University, Izrael.

Predavanje će se održati u petak 19. rujna 2014. u 13:00 sati u dvorani D-160. Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta. Kratki životopis predavača nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Ratko Magjarević
Uspješno održana europska...

Uspješno održana europska konferencija pod nazivom:

6th European Conference of the International Federation for Medical and Biological Engineering - MBEC2014

Koferencija se održala od 7. do 11. rujna 2014. u Dubrovniku. Organizator konferencije je Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku, a konferencija je organizirana pod sponzorstvom IFMBE uz pokroviteljstvo European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science (EAMBES) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. 

Ova konferencija nastavlja niz dobro poznatih europskih konferencija IFMBE-a koje su održane u Budimpešti 2011., Antwerpenu 2008., Pragu 2005., te dva puta u Beču 2002. i 1999. godine. Prihvaćeni radovi su objavljeni u zborniku u seriji IFMBE Proceedings Series u izdanju Springera.

Opća tema konferencije je “Towards new horizons in biomedical engineering”. Program je podijeljen u 13 tema i pokriva sva područja biomedicinskog inženjerstva.

Za sve detalje posjetite http://www.mbec2014-ifmbe.org

Autor: Ratko Magjarević
3. Lego radionica

U četvrtak, 10.7.2014. su održane dvije Lego radionice u knjižnici Jelkovec, Sesvete. Na prvoj radionici sudjelovalo je devetoro djece, dok ih je na drugoj bilo četiri uz nekolicinu odraslih zainteresiranih promatrača.
Na obje radionice krenuli smo s upoznavanjem dijelova robota, sastavili smo svoje pametno robotsko vozilo, upoznali smo se s programom u kojem učimo „robota pameti“ i napravili svoje prve programe. Tako smo dobili robota koji radi osmice oko čaša na podu, otvara i zatvara usta, vozi slalom po podu ili crta peterokute.
Zanimljivo je da je jedan od polaznika radionica prvi put vidio ovakvog Lego robota na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju, upravo na našem štandu i jedva je dočekao da dođemo u njegov kvart!

 

Autor: Ana Sović
Nagrađeni radovi na 5. diplomskoj...

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 10. srpnja 2014. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Marko Košak, "Mjerni čvor meteorološke stanice", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek
 • 2. nagrada: Toni Šarić, "Komunikacija putem ljudskog tijela postupcima impulsne modulacije", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek
 • 3. nagrada: Igor Mijić, "Analiza akustičkih parametara glasa kao odziva na intenzivne zvučne pobude impulsnog oblika", mentor prof. dr. sc. Davor Petrinović

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Končaru, Siemensu, Udrugi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko slika sa radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Darko Vasić
2. Lego radionica

Na drugoj radionici održanoj 3.7.2014. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija sudjelovalo je 7 učenika viših razreda osnovnih škola.
U početnom dijelu radionice, učenici su izgradili Lego robote koji se samostalno mogu voziti. U nastavku ih je trebalo programirati kako bi roboti prošli unaprijed zadanu udaljenost, vrtjeli se u krug, mijenjali smjer, crtali kvadrat po podu. Čitajući podatke sa ultrazvučnog  senzora kojeg su učenici ugradili u svoje robote, roboti su naučili kako se ne sudariti sa zidom ili drugom preprekom.
Koristeći grafičko sučelje namijenjeno početnicima u programiranju djeca su upoznata s načinom kako računalo i roboti razmišljaju na njima primjeren način.

 

Autor: Ana Sović
DIRA 2014 - 5. diplomska radionica...

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju rezultata svojih diplomskih radova, te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima. Ovogodišnja radionica, DIRA 2014, održat će se 10. srpnja 2014. godine na FER-u.

Svi zainteresirani studenti koji neće prezentirati radove su dobrodošli na radionicu, ali se ne trebaju prijavljivati. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Za vrijeme radionice članovi Gospodarskog savjeta ZESOI-ja će dodijeliti Nagradu za najbolji diplomski rad ZESOI-ja u ak. god. 2013./2014. koja se sastoji od pisanog priznanja i od vrijedne nagrade sponzora radionice.
Svi ostali autori prihvaćenih radova koji su sudjelovali u prezentaciji postera dobit će pisano Priznanje za istaknuti diplomski rad na ZESOI-ju u ak. god. 2013./2014. Na kraju radionice bit će održana svečana dodjela priznanja i domjenak uz druženje sudionika.

Više o radionici pročitajte na DIRA 2014. Ugođaj s prošlogodišnje radionice možete pogledati u ovoj galeriji.

Autor: Darko Vasić
Donacija tvrtke Malkem d.o.o.

Uspješno je završio još jedan ciklus Laboratorija Elektroničke instrumentacije na kojem su korišteni rashladni sprejevi za ispitivanje elektroničkih komponenata pri niskim temperaturama. Ovim putem zahvaljujemo tvrtki Malkem d.o.o. na donaciji!

Autor: Tihomir Marjanović
Radionica robotike za učenike

Na prvoj u nizu radionica robotike pomoću Lego Mindstorms edukacijskih paketa sudjelovala su dva nadarena učenika prvog odnosno drugog razreda osnovnih škola iz Zagreba.

Radionica se sastojala od dva dijela: izrada robotskog vozila, te programiranja i testiranja vozila. Zadaci koje su polaznici rješavali su bili, npr. vožnja na zadanu udaljenost, mijenjanje smjera vožnje, ponavljanje obrasca vožnje, iscrtavanje na zaslon robota. Pri tome su se učenici upoznali sa mjerenjem udaljenosti koje je robot prošao i kakve veze udaljenost ima sa brzinom kojom robot vozi, množenjem i dijeljenjem kako bi robot došao na točno željenu udaljenost, redoslijedom razmišljanja pri programiranju, te značenju petlji u programiranju.

Nakon dva sata gradnje robota i programiranja, polaznici su izrazili želju za nastavkom rada – već sutra!

Autor: Ana Sović
Uspješan SINE 2014!

Simpozij Industrijske elektronike (SINE), koji već tradicionalno organizira Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI), održan je u petak, 4. travnja u zagrebačkom hotelu Panorama Zagreb. Okupili su se sadašnji i bivši studenti, profesori te članovi Gospodarskog savjeta Zavoda.

Simpozij Industrijske elektronike održava se od 1982. godine, a dosad je okupio i povezao mnoge studente i alumnije Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.

Kao dokaz da se ZESOI ne zabavlja samo na Simpoziju možete pogledati ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=ZWpeAf8mYgo

Autor: Damir Seršić
Monografija „Launching IFMBE into the...

Iz tiska izašla monografija „Launching IFMBE into the 21st Century: 50 Years and Counting“, urednika Herberta Voigta i Ratka Magjarevića, u izdanju Springera.

Monografija prikazuje deset godina djelovanja Međunarodne federacije za medicinsko i biološko inženjerstvo (engl. International Federation for Medical and Biological Engineering – IFMBE), neposredno prije njene 50-te godišnjice, kao i postignuća znanstvenih i stručnih društava koja su pridružena Federaciji. Više informacija o knjizi možete dohvatiti ovdje.

Autor: Ratko Magjarević
FP7 projekt "HeartWays"...

Na našem zavodu je u razdoblju od 28.-29. siječnja 2014. održan Technical Meeting u sklopu FP7 projekta:

HeartWays - Advanced Solutions for Supporting Cardiac Patients in Rehabilitation“.

Sudjelovali su gosti iz Španjolske, Portugala i Italije, zemalja partnera na projektu. Management Meeting partera na projektu će se održati 16.-19. veljače 2014.

Autor: Ratko Magjarević

Centar istraživačke izvrsnosti ACROSS organizira međunarodnu radionicu

"1st ACROSS Workshop on Cooperative Networked Embedded Systems".

Radionica će se održati u srijedu, 20. studenoga 2013. s početkom u 9:00 sati u dvorani D-152
Fakulteta Elektrotehnike i računarstva (FER).

Tehnički program radionice sadrži osam pozvanih predavanja koja će održati renomirani
međunarodni i domaći znanstvenici iz područja kooperativnih umreženih ugrađenih sustava i njihove primjene. Istraživačka aktivnost ACROSS članova u tom području bit će prezentirana kroz poster sekcije.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače i doktorske studente, uz obaveznu prethodnu najavu e-mailom na vana.jelicic@fer.hr, najkasnije do 15. studenoga (petak) 2013. u 16:00 sati.

Raspored izlaganja na radionici objavljen je u nastavku vijesti.

Autor: Vana Jeličić

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 2nd Croatian Computer Vision Workshop koji će se održati u četvrtak 19. rujna 2013. godine s početkom u 8:45 sati u Sivoj viječnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Organizator radionice je Centar izvrsnosti za računalni vid Sveučilišta u Zagrebu. Program radionice se sastoji od pozvanih predavanja te prezentacija znanstvenih i stručnih radova u području računalnog vida. Posebni dio programa posvećen je prezentacijama gospodarstvenika.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti na ovom okupljanju svih koji se bave istraživanjima i razvojem u području računalnog vida u Hrvatskoj.

U ime organizacijskog odbora,
srdačan pozdrav,
prof. dr. sc. Sven Lončarić
Voditelj Centra izvrsnosti za računalni vid
http://www.fer.unizg.hr/crv

Autor: Marko Subašić
Predavanje "Prevention of...

Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku pozivaju vas na predavanje

"Prevention of biomechanical alterations of the foot by using new technologies"

koje će održati prof. Martha Zequera Diaz, Pontificia Universidad Javeriana, Bogota, Kolumbija.

Predavanje će se održati u četvrtak 19. rujna 2013. u 12:00 sati u dvorani D-160. Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta. Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Ratko Magjarević
Poziv na predavanje

Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatsko društvo za medicinsku i biološku tehniku pozivaju vas na predavanje

 

"Linear Variation Analysis of Intracardiac Atrial Impedance During Internal

Cardioversion using Rectilinear Waveforms and Energy Step-Up Protocol"

 

koje će održati profesor Omar Escalona, University of Ulster, Sjeverna Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Predavanje će se održati u petak 20. rujna 2013. u 12:00 sati u dvorani D-160. Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta.

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Ratko Magjarević
IOP Sensors and Their Applications...

Institute of Physics (IOP) - Instrument Science and Technology Group i Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva organiziraju konferenciju

Sensors and Their Applications (S&A) XVII

u Dubrovniku od 16. do 18. rujna 2013.

Serija konferencija S&A okuplja znanstvenike i istraživače iz akademije, istraživačkih instituta i industrije s ciljem predstavljanja i rasprave o najnovijim rezultatima iz područja senzorskih tehnologija, instrumentacije i mjerenja.

Radovi prihvaćeni za prezentaciju na konferenciji S&A XVII će biti objavljeni u IOP-ovom časopisu otvorenog pristupa Journal of Physics: Conference Series (JPCS), a najbolji radovi će imati mogućnost objavljivanja u posebnom izdarnju utjecajnog časopisa Measurement Science and Technology (SCI, CC).

Prof. dr. sc. Vedran Bilas

S&A 2013 Conference Chair

Autor: Darko Vasić
DIRA 2013 - nagrađeni radovi

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 11. srpnja 2013. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

 • 1. nagrada: Matija Varga, "Stvarnovremenska procjena parametara tjelovježbe", mentor prof.dr.sc. Ratko Magjarević
 • 2. nagrada: Filip Melinščak, "Sučelje mozak-računalo temeljeno na detekciji P300 vala", mentor prof.dr.sc. Mario Cifrek
 • 3. nagrada: Nikola Banić, "Metode za automatsko podešavanje boje i svjetline slike", mentor prof.dr.sc. Sven Lončarić

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Končaru, Siemensu, Xylonu, Philipsu, Udrugi inovatora Hrvatske i Algebri.

Nekoliko slika sa radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

 

Autor: Darko Vasić
Prof. dr. sc. Stanko Tonković izabran...

Temeljem prijedloga Fakultetskog vijeća Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na svojoj redovitoj sjednici održanoj 11. srpnja 2013. izabrao prof.dr.sc. Stanka Tonkovića u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Stanko Tonković posebno je zaslužan za razvitak i napredak Sveučilišta u Zagrebu, posebno svojim doprinosom u modernizaciji i transformaciji Elektrotehničkog fakulteta u Fakultet elektrotehnike i računarstva. Vođenjem velikog broja znanstvenih projekata kao i vođenjem znanstvenih novaka, magistranada i doktoranada pridonio je stvaranju znanstvenog pomlatka Sveučilišta. Svjetski je priznati znanstvenik u području biomedicinskog inženjerstva i mjerne tehnike, te je jedan od utemeljitelja područja biomedicinske informatike u Hrvatskoj. Ostvario je bogatu publicističku djelatnost objavljivanjem velikog broja znanstvenih radova u časopisima i zbornicima konferencija, te u obliku sveučilišnog priručnika. Ima bogato iskustvo u organizaciji znanstvenih i strukovnih skupova, a bio je i predsjednik organizacijskog i znanstvenog odbora međunarodnih konferencija. Dobitnik je značajnih odlikovanja i nagrada u RH, a obnašao je i funkciju dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva u dva mandata.

Više o prof. emer. Stanku Tonkoviću možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Ratko Magjarević
Održana IEEE ljetna škola iz obrade i...

U organizaciji Centra izvrsnosti za računalni vid i uz sponzorstvo IEEE Signal Processing Society u Dubrovniku je od 8.-14. lipnja 2013. održana međunarodna ljetna škola 2013 IEEE SPS Summer School on Biomedical Image Processing and Analysis uz sudjelovanje istaknutnih međunarodnih eksperata.

Popis predavača i program ljetne škole dostupni su na web stranicama škole.

Autor: Sven Lončarić
Ivan Dokmanić objavio članak u PNAS-u

Ivan Dokmanić, bivši student i djelatnik ZESOI-a, a sada doktorski student na Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska, objavio je članak u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) sa faktorom odjeka 9.737.

Članak pod naslovom Acoustic echoes reveal room shape govori o otkrivanju oblika konveksne prostorije iz njenih odziva na poznati zvuk, a snimljenog koristeći svega nekoliko mikrofona.

Preko 60 svjetskih časopisa, novina, radijskih i televizijskih emisija izvjestilo je o ovome izuzetnom otkriću.

Čestitamo našem Ivanu na izvanrednom uspjehu!

Popis nekih od članaka možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Ana Sović
Otvorena izložba prof. dr. sc. Ratka...

U srijedu 3. srpnja 2013. godine otvorena je u Tehničkom muzeju Slovenije u Bistri, izložba o elektrostimulatorima srca koju je priredio prof. dr. sc. Ratko Magjarević. Izložbu je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Sloveniji nj. eksc. dr. Svjetlan Berković.

Izložba o elektrostimulatorima srca donosi dio postava kojeg smo imali prilike vidjeti na izložbi Što to tamo kuca koju je 2009. godine prigodom 50. obljetnice ugradnje prvog elektrostimulatora srca prof. Magjarević priredio u suradnji s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

Upravo otvorena izložba prof. Magjarevića o elektrostimulatorima srca nadopunjuje izložbu S tehnikom do zdravlja, doprinos slovenskih znanstvenika razvoju medicine koja se u Tehničkom muzeju Slovenije može razgledati od 7. svibnja do 3. prosinca 2013. godine.

Autor: Ratko Magjarević
Student FER-a osvojio zlato na...

Zvonimir Hölbling, student 3. godine ERI-ja, osvojio je u paru sa Zvonimirom Đurkinjakom zlatno odličje na Mediteranskim igrama u Mersinu u badmintonu u konkurenciji muških parova.

Hrvatski predstavnici u badmintonu Zvonimir Holbling i Zvonimir Đurkinjak osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji parova na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog badmintona. Badminton je po prvi put na programu Mediteranskih igara.

Zvonimir Hölbling i Zvonimir Đurkinjak, članovi BK Medvedgrad 1998, u finalu 29. lipnja 2013. su pobijedili turski par Emrea Arslana i Huseyina Oruca 2:0 (21:15, 21:9). Igraju zajedno oko četiri godine i najbolji su badmintonski hrvatski par.

Više o ovom uspjehu možete pročitati na HRT-u i stranicama Kluba.

Čestitamo!

Autor: Darko Vasić
DIRA 2013 - 4. diplomska radionica...

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju rezultata svojih diplomskih radova, te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima. Ovogodišnja radionica, DIRA 2013, održat će se 11. srpnja 2013. godine na FER-u.
Za sudjelovanje na radionici s prezentacijom diplomskog rada mogu se do 28. lipnja 2013. prijaviti studenti koji završavaju diplomski rad u ljetnom semestru ak. god. 2012./2013. i mentor im je nastavnik sa ZESOI-ja. Svi ostali zainteresirani studenti koji neće prezentirati radove su dobrodošli na radionicu, ali se ne trebaju prijavljivati. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Za vrijeme radionice članovi Gospodarskog savjeta ZESOI-ja će dodijeliti Nagradu za najbolji diplomski rad ZESOI-ja u ak. god. 2012./2013. koja se sastoji od pisanog priznanja i od vrijedne nagrade sponzora radionice.
Svi ostali autori prihvaćenih radova koji su sudjelovali u prezentaciji postera dobit će pisano Priznanje za istaknuti diplomski rad na ZESOI-ju u ak. god. 2012./2013. Na kraju radionice bit će održana svečana dodjela priznanja i domjenak uz druženje sudionika.

Više o radionici pročitajte na DIRA 2013. Ugođaj s prošlogodišnje radionice možete pogledati u ovoj galeriji.

Autor: Darko Vasić

Studenti ZESOI-a zajedno sa svojim voditeljima već treću godinu zaredom predstavljaju Fakultet elektrotehnike i računarstva na Smotri Sveučilišta.

R.br.

Naziv rada Autori, godina sudjelovanja
1.

Interaktivne aplikacije i sklopovlje za praćenje zdravlja i uvježbanosti

(Brošura)

Luka Celić, 2010.
2.

Panoramska vizualizacija i sustav proširene stvarnosti

(Brošura)

D. Hrenek, N. Mikša, P. Prentasić, B. Trubić, A. Heđi, dr. M. Subašić, prof. S. Lončarić, 2010.
3.

Samostabilizirajuće vozilo na jednom kotaču

(Brošura)

Vedrana Baličević, Mirna Bokšić, Damir Seršić, Igor Brkić, 2011.
4.

Bežična osjetilna mreža za praćenje tjelovježbe i dnevne aktivnosti

(Brošura)

Tomislav Pozaić, Matija Varga, Dominik Džaja, Luka Celić, 2011.
5.

Interaktivna Android aplikacija za praćenje vitalnih funkcija inteligentnom majicom

(Brošura)

Juraj Begovac, Jelena Cvitanović, Matija Varga, 2012.

Čestitke studentima i njihovim voditeljima na radovima i prezentacijama kojima su privukli brojne zainteresirane sadašnje i buduće studente.

Autor: Ratko Magjarević
Započeo projekt "Centar...

Sveučilište u Zagrebu odobrilo je projekt pod nazivom "Centar izvrsnosti za računalni vid" koji je financiran iz Fonda za razvoj Sveučilišta.

Članovi Centra su profesori, docenti i doktorski studenti sa četiri zavoda FER-a (ZESOI, ZEMRIS, ZARI, ZRK), te sa drugih šest sastavnica Sveučilišta (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet prometnih znanosti, Grafički fakultet, Kineziološki fakultet, Šumarski fakultet, Geodetski fakultet).

Glavni cilj projekta je osnivanje međunarodno prepoznatljivog Centra izvrsnosti za računalni vid koji će povezati sve istraživače u ovom području na sastavnicama Sveučilišta. Najvažniji specifični ciljevi projekta su usmjereni ka organizaciji i ustroju Centra, promociji Centra u zemlji i inozemstvu, davanju potpore članovima Centra za putovanja u svrhu povezivanja s drugim srodnim centrima u svijetu, uspostavljanju jače suradnje i transfera tehnologija ka gospodarstvu, te uvođenju istraživačkog seminara i godišnje radionice Centra.

Autor: Sven Lončarić

Pogledajte reportažu Nove TV o našim mladim snagama na inovativnom projektu:

http://www.zesoi.fer.hr/_download/repository/skocko_dnevnik_hr.mp4

Autor: Damir Seršić
ZESOI na televiziji

Studenti i zaposlenici Zavoda sudjelovali su u dvije televizijske emisije:

Autor: Željka Lučev Vasić
Studenti ZESOI na središnjem dnevniku...

Dana 25. travnja RTL je u središnjem dnevniku objavio prilog o istraživačkom radu studenata u području biomedicinskog inženjerstva na Zavodu. Prilog možete pogledati na stranici: http://www.rtl.hr/rtl-danas-2542011-video-13928

Autor: Hrvoje Kalinić