korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje English AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
TEORIJA INFORMACIJE
Šifra: 34315
ECTS: 4
Nositelji: prof. dr. sc. Alen Bažant
prof. dr. sc. Igor Sunday Pandžić
doc. dr. sc. Željko Ilić
Izvođači: dr. sc. Aleksandra Čereković - Predavanja

Nenad Markuš, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Matija Šulc, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
OBAVIJESTI
Objavljeno: 26.01.2015. u 11:42
Uređeno: 26.01.2015. u 11:43

Svi su studenti zadovoljili uvjete vezane za laboratorijske vježbe iz predmeta.

Nenad Markuš
Objavljeno: 26.01.2015. u 13:47

Sljedeći studenti nisu zadovoljili uvjete vezane za predaju domaćih zadaća: 0036469318, 0036450585, 0036431981, 0036462712, 0036475920, 0036474073, 0036474624.

Za nadoknadu propuštenih obaveza javiti se na alen.bazant@fer.hr

Nenad Markuš
Objavljeno: 10.10.2014. u 12:13
Uređeno: 16.10.2014. u 11:01

Osvježen je raspored studenata po podgrupama za laboratorijske vježbe (Materijali/Laboratorij/).

Sve uočene probleme javite meni: nenad.markus@fer.hr

Nenad Markuš
Objavljeno: danas u 13:46

Završni ispit iz predmeta "Teorija informacije" bit će održan u utorak 3. veljače 2015. godine s početkom u 17:45 sati. Raspored studenata po dvorana je objavljen na internim web-stranicama FER-a. Trajanje ispita iznosit će 150 minuta.

Studenti na ispitu smiju koristiti sljedeće:

1) prazne listove papira formata A4 za rješavanje zadataka (ponesite barem 10 listova);

2) pribor za pisanje (obrazac zacrnjujte kemijskom olovkom radi lakšeg očitavanja);

3) kalkulator (nije dozvoljeno korištenje mobilnih telefona, tableta, laptopa i sličnih uređaja);

4) jedan arak papira formata A4 (ili dva lista papira formata A4) s matematičkim izrazima, može biti kreiran ručno ili na računalu.

Ako netko od studenata/studentica bude primijećen kako za vrijeme trajanja ispita koristi nedozvoljena sredstva, bit će isključen iz procesa bodovanja i ocjenjivanja ispita. Za vrijeme trajanja ispita nije dozvoljeno uzajamno posuđivanje listova papira, pribora za pisanje, kalkulatora ili papira s matematičkim izrazima.

Na međuispitu će biti zadano 10 zadataka, pri čemu će svaki zadatak imati ponuđena četiri odgovora. Svaki točan odgovor donosi 5 bodova, netočno odgovoren zadatak 2 negativna boda, a zadatak bez odgovora 0 bodova.

Radi lakšeg i točnijeg ispravljanja ispita studenti trebaju obratiti pozornost na sljedeće:

a) prilikom bodovanja ispita u razmatranje ćemo uzeti isključivo zadatke koji imaju točan postupak rješavanja;

b) na kraju svakog zadatka potrebno je istaknuti konačno rješenje;

c) svaki zadatak je potrebno rješavati na zasebnom listu papira;

d) zadatke je potrebno rješavati pregledno i čitko jer o tome ovisi i preciznost ispravljanja (neuredne i nepregledne postupke rješavanja izuzet ćemo iz postupka bodovanja);

e) prilikom predavanja ispite dokumentacije na kraju provjere znanja potrebno je posložiti riješene zadatke po broju od najmanjeg prema najvećem te obavezno predati i papir sa zadacima koji će svakom studentu/studentici biti dodijeljen na početku ispita.

Alen Bažant
Objavljeno: 27.01.2015. u 11:38

Poštovani kolege studenti!

Nakon nekolicine neprimjerenih poruka osjećam se pozvanim uputiti jednoznačnu poruku svima. Ne taktizirajte s bodovima na završnom ispitu nego učite gradivo iz predmeta "Teorija informacije", rješavajte zadatke i onda vam neće trebati pitanja o negativnim bodovima. Način bodovanja bit će objašnjen u ispitnim primjercima, poznato je već otprije da je ispit u utorak 3. veljače 2015. godine s početkom u 17:45, točan raspored studenata po dvoranama bit će objavljen uoči ispita i to je sve što trebate znati o završnom ispitu, a tiče se administrativno-organizacijske sfere. Prestanite slati suvišne poruke jer ja nemam, kao ni moji kolege, vremena po cijeli dan odgovarati na vaše upite o negativnim bodovima, programabilnim kalkulatorima i drugim stvarima o kojima smo već sve rekli na predavanjima i na prethodnim provjerama znanja. Nije ovo prva akademska godina u kojoj se predaje predmet "Teorija informacije", gradivo je prilično stabilno, već dulje vrijeme koristimo isti udžbenik i sličan skup zadataka. Jedino što se od vas očekuje je da to naučite. Stoga vas upućujem da svoju pažnju odvojite od e-maila i preusmjerite ju na učenje predmeta te vam svima želim puno uspjeha u polaganju završnog ispita. Izgradimo svi zajedno bolju okolinu na ovom fakultetu bez suvišnog straha od bodova!

Alen Bažant
Objavljeno: 02.12.2014. u 17:34

Objavljeni su konačni bodovi ostvareni na međuispitu. Svaki student može vidjeti kako su mu bodovani pojedini zadaci i koliko je ukupno bodova ostvario.  Svi studenti koji su poslali poruke vezano uz bodovanje dobili su odgovore, na sve opravdane zahtjeve pozitivno je odgovoreno. Time su zaključenje i objava bodova privedeni kraju. Sve daljnje poruke vezane uz međuispit bit će tretirane kao neželjena pošta (spam, junk). Puno hvala na suradnji i razumijevanju.

Alen Bažant
Objavljeno: 02.12.2014. u 11:59

Objavili smo detaljnu raspodjelu bodova po pojedinim zadacima. Zbog pogrešaka u zadavanju pojedinih zadataka ili u ponuđenim rješenjima u 5., 6., 7. i 8. zadatku nema negativnih bodova. Također, studentima koji su ostvarili negativne bodove (ima i toga) bodovi su svedeni na nulu da ne umaramo aplikaciju s takvim čudnim podacima. Podsjećam da je krajnji rok za slanje upita do 12:00 sati. Sve rješavamo na daljinu, tj. e-mailom, jer je to danas u modi, samo u iznimnim slučajevima pozvat ćemo studente na osobni uvid u zadaće. Nakon 12:00 sati sve e-mailove vezane uz međuispit brišem. Temeljiem ostvarenih rezultata možemo zaključiti da je međuispit polučio očekivani rezultat, prosječan broj bodova čak je i malo veći od 50% mogućeg broja bodova.

Alen Bažant
Objavljeno: 01.12.2014. u 17:32

Rezultati međuispita su objavljeni. Sukladno prethodnoj obavijesti, studenti koji smatraju da su bodovno zakinuti mogu se javiti e-mailom najkasnije do utorka 2. prosinca 2014. do 12:00 sati na adresu alen.bazant@fer.hr U poruci moraju navesti broj zadatka u kojem su zakinuti i opisati problem (rješavali su, ali nisu zaokružili, i tome slično). Većina reklamacija će biti riješena elektroničkim putem. Samo oni studenti koji dobiju odobrenje e-mailom mogu osobno doći na konzultacije i uvid u zadaću.  Nakon sutrašnjeg dana nikakva naknadna mijenjanja bodova ostvarenih na međusipitu neće biti moguća.

Alen Bažant
Objavljeno: 27.11.2014. u 13:25
Uređeno: 28.11.2014. u 13:49

Nakon završetka međuispita objavljeni su zadaci s pripadajućim postupcima rješavanja i rješenjima. Odgovarajuća datoteka u pdf formatu stavljena je na stranicu predmeta u rubriku Materijali\Provjere znanja\Međuispit. Temeljem reakcija studenata pristiglim do petka 28. studenog 2014. godine do 12:00 sati kreirana je konačna inačica dokumenta s pojašnjenjem bodovanja koja se odnosi na zadatke 5, 6, 7 i 8, te je stavljena u ranije navedenu rubriku. Nakon objave bodova ostvarenih na međuispitu studenti će moći slati poruke na adresu alen.bazant@fer.hr s komentarima na dobivene bodove. Poruke koje su do ovog trenutka poslane bit će obrađene. Svaki student koji misli da je bodovno zakinut može poslati poruku s preciznim pojašnjenjem u kojem točno navodi zbog čega smatra da objavljeni bodovi ne odgovaraju očekivanom (o kojem se zadatku ili zadacima radi i dr.). Uvidom u zadaće ustanovit ćemo ima li prostora za popravljanje bodovnog salda ili ne. Samo studenti koji dobiju odobrenje putem elektroničke pošte moći će doći na usmene konzultacije vezane uz bodove na međuispitu. Sljedeći tjedan bit će stavljena obavijest o detaljima vezanim uz objavu bodova i naknadne reklamacije studenata. Na kraju, ispričavam se svim studentima, posebno onima kojima sam svojim pogreškama počinjenim u brzopletom sastavljanju i površnom provjeravanju tekstova zadataka i pripadajućih rješenja nanio štetu u smislu utroška vremena na ispitu ili nezaokruživanja odgovora i tome slično. Radi se isključivo o mojim pogreškama koje nemaju veze s ostalim kolegama na predmetu niti s predmetom u cjelini. Trudit ću se zajedno sa svojim suradnicima da počinjene pogreške maksimalno ublažimo. Također, međuispit nije kraj priče, stoga upućujem studente da se okrenu prema završnom ispitu. Oni koji trenutno nisu ostvarili planirani broj bodova imat će priliku učiniti to na završnom ispitu. Stoga katastrofičarskom i paničarskom pristupu međuispitu nema nikakvog mjesta. Također, kad jednom utvrdimo konačne bodove ostvarene na međuispitu, neće biti nikakvog naknadnog popravljanja tih bodova, bez obzira na pogreške u zadacima. Unaprijed hvala na razumijevanju.

Alen Bažant
Objavljeno: 20.11.2014. u 14:37

Međuispit iz predmeta "Teorija informacije" bit će održan u srijedu 26. studenog 2014. godine s početkom u 17:45 sati. Raspored studenata po dvorana objavljen je na internim web-stranicama FER-a. Trajanje ispita iznosit će 150 minuta.

Studenti na ispitu smiju koristiti sljedeće:

1) prazne listove papira formata A4 za rješavanje zadataka (ponesite barem 10 listova);

2) pribor za pisanje (obrazac zacrnjujte kemijskom olovkom radi lakšeg očitavanja);

3) kalkulator (nije dozvoljeno korištenje mobilnih telefona, tableta, laptopa i sličnih uređaja);

4) jedan arak papira formata A4 (ili dva lista papira formata A4) s matematičkim izrazima, može biti kreiran ručno ili na računalu.

Za vrijeme trajanja ispita nije dozvoljeno uzajamno posuđivanje listova papira, pribora za pisanje, kalkulatora ili papira s matematičkim izrazima.

Na međuispitu će biti zadano 10 zadataka, pri čemu će svaki zadatak imati ponuđena četiri odgovora. Svaki točan odgovor nosi 5 bodova, netočno riješen zadatak 2 negativna boda, a zadatak koji nije rješavan 0 bodova.

Radi lakšeg i točnijeg ispravljanja ispita studenti trebaju obratiti pozornost na sljedeće:

a) prilikom bodovanja ispita u razmatranje ćemo uzeti isključivo zadatke koji imaju točan postupak rješavanja;

b) na kraju svakog zadatka potrebno je istaknuti konačno rješenje;

c) svaki zadatak je potrebno rješavati na zasebnom listu papira;

d) zadatke je potrebno rješavati pregledno i čitko jer o tome ovisi i preciznost ispravljanja (neuredne i nepregledne postupke rješavanja izuzet ćemo iz postupka bodovanja);

e) prilikom predavanja ispite dokumentacije na kraju provjere znanja posložite riješene zadatke po broju od najmanjeg prema najvećem te obavezno predajte i papir sa zadacima koji će Vam biti dodijeljen na početku ispita.

Alen Bažant
Objavljeno: 07.11.2014. u 11:19

Prilikom slanja domaće zadaće svaki student mora poslati svoju vlastitu datoteku s rješenjem domaće zadaće. Takvo je pravilo vrijedilo za prvu domaću zadaću, i vrijedit će za sve domaće zadaće do kraja semestra.

Alen Bažant
Objavljeno: 14.10.2014. u 16:49
Uređeno: 14.10.2014. u 17:20

Konzultacije za grupu P2 (predavač A. Čereković) održavat će se utorkom 10 – 12h do kraja semestra, odnosno do (uključivo) 27.1.2015. Dolazak na konzultacije potrebno je najaviti ranije mailom, najkasnije dan ranije, ponedjeljkom do 16h. Studentima će po primitku maila biti poslan odgovor o terminu dolaska na konzultacije.

Raspored dodjele i predaje domaćih zadaća za grupu P2 je sljedeći:

 

Aleksandra Čereković
Objavljeno: 02.10.2014. u 14:02

U terminu konzultacija za studente iz grupe P4 (vidi obavijest) prof. dr. sc. Alen Bažant davat će i opće savjete vezane uz predmet "Teorija informacije" svim studentima koji su taj predmet upisali u ak.g. 2014./2015. Za dolazak na savjetovanje potrebno je barem dan ranije do 12:00 sati poslati poruku na alen.bazant@fer.hr

Alen Bažant
Objavljeno: 02.10.2014. u 13:57

Konzultacije iz predmeta "Teorija informacije" za studente iz grupe P4 bit će održavane srijedom u terminu od 10:00 do 12:00 sati. Student koji želi doći na konzultacije mora se barem dan ranije do 12:00 sati najaviti e-mailom na alen.bazant@fer.hr Studenti koji su opravdano spriječeni doći na konzultacije u navedenom terminu mogu e-mailom zatražiti konzultacije u nekom drugom terminu. U poruci trebaju predložiti termine koji im odgovaraju, a konačan termin će odrediti prof. Bažant sukladno svojoj satnici. Konzultacije za grupu P4 održavaju se najkasnije do srijede 4. veljače 2015. godine.

Alen Bažant
REPOZITORIJ
Repozitorij je prazan
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
ČESTA PITANJA
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!