korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
TEORIJA INFORMACIJE
Šifra: 34315
ECTS: 4
Nositelji: prof. dr. sc. Alen Bažant
prof. dr. sc. Igor Sunday Pandžić
doc. dr. sc. Željko Ilić
doc. dr. sc. Marin Vuković
Izvođači: Nenad Markuš, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Matija Šulc, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
OBAVIJESTI
Objavljeno: 24.11.2015. u 20:21

Poštovani kolege studenti. Ja se nadam da smo nas četvorica koji predajemo predmet "Teorija informacije" u ovoj akademskoj godini ostavili dojam normalnih ljudi koji ne kompliciraju ni svoj život a ni život studenata stvarima kao što su tipovi kalkulatora koji se smiju koristiti, broj decimala na koje se zaokružuje, popis odjeće i obuće koja je dozvoljena na međuispitu i slične trivije. Mi smo se ipak potrudili izdići iznad toga i pristupili smo ovom predmetu na sasvim uravnotežen način jer teorija informacije nije nikakva nova teologija oslobođenja niti mudrost cijelog svijeta pa joj i treba pristupati i konzumirati ju sasvim ležerno. Dakle, ja vas ovim putem uvjeravam da, vezano uz nadolazeći međuispit, nema nikakvog mjesta strahu niti je naša namjera taj strah proizvesti. Stoga prestanite kalkulirati o kalkulatorima i decimalama, nego koristite te svoje kalkulatore kako bi riješili što više zadataka. To će zasigurno poboljšati vaše šanse da ostvarite pristojan broj bodova. I taj rad, studiranje i vježbanje zadataka je najbolji Xanax koji možete konzumirati u ovo predispitno vrijeme. Svima vam želim puno uspjeha na međuispitu i nadam se da više ni ja, a niti moje kolege nećemo morati odgovarati na sasvim nepotrebne poruke. Pozdrav!

Alen Bažant
Objavljeno: 20.11.2015. u 10:50

Međuispit iz predmeta "Teorija informacije" bit će održan u ponedjeljak 30. studenog 2015. godine s početkom u 14:30 sati. Raspored studenata po dvorana objavljen je na internim web-stranicama FER-a. Trajanje ispita iznosit će 150 minuta.

Studenti na ispitu smiju koristiti sljedeće:

1) prazne listove papira formata A4 za rješavanje zadataka (ponesite barem 10 listova);

2) pribor za pisanje (obrazac zacrnjujte kemijskom olovkom radi lakšeg očitavanja);

3) kalkulator (nije dozvoljeno korištenje mobilnih telefona, tableta, laptopa i sličnih uređaja);

4) jedan arak papira formata A4 (ili dva lista papira formata A4) s matematičkim izrazima, može biti kreiran ručno ili na računalu.

Za vrijeme trajanja ispita nije dozvoljeno uzajamno posuđivanje listova papira, pribora za pisanje, kalkulatora ili papira s matematičkim izrazima.

Na međuispitu će biti zadano 10 zadataka, pri čemu će svaki zadatak imati ponuđena četiri odgovora. Svaki točan odgovor nosi 5 bodova, netočno riješen zadatak 2 negativna boda, a zadatak koji nije rješavan 0 bodova.

Radi lakšeg i točnijeg ispravljanja ispita studenti trebaju obratiti pozornost na sljedeće:

a) prilikom bodovanja ispita u razmatranje ćemo uzeti isključivo zadatke koji imaju točan postupak rješavanja;

b) na kraju svakog zadatka potrebno je istaknuti konačno rješenje;

c) svaki zadatak je potrebno rješavati na zasebnom listu papira;

d) zadatke je potrebno rješavati pregledno i čitko jer o tome ovisi i preciznost ispravljanja (neuredne i nepregledne postupke rješavanja izuzet ćemo iz postupka bodovanja);

e) prilikom predavanja ispite dokumentacije na kraju provjere znanja posložite riješene zadatke po broju od najmanjeg prema najvećem te obavezno predajte i papir sa zadacima koji će Vam biti dodijeljen na početku ispita.

Matija Šulc
Objavljeno: 30.10.2015. u 14:10

U podmapi "Materijali/Laboratorij/" objavljeni su zadaci za laboratorijske vježbe.

Svaka grupa mora predati sljedeće stvari (rok će biti objavljen kasnije tijekom semestra):

* izvještaj u obliku PDF-datoteke (sadržava potrebne grafove, tablice, proračune i odgovore na pitanja te eventualne komentare);

* programske kodove (dakle, izvršne datoteke ne predajete).

Programi koji generiraju grafove i tablice mogu biti pisani u proizvoljnom programskom jeziku. Programi koji implmentiraju metode vezane za teoriju informacije (npr. LZW i Huffmanovu metodu) moraju biti pisani u programskom jeziku C (jedan jezik radi jednostavnosti ispravljanja/ocjenjivanja od strane asistenata, a C svi znate budući da ste položili PIPI). Dalje, svi upotrebljavani algoritmi i strukture podataka moraju biti implementirani od strane članova podgrupe. Dakle, nema korištenja gotovih rješenja iz standardnih biblioteka.

Nenad Markuš
Objavljeno: 29.10.2015. u 09:45

Objavljena je prva domaća zadaća za grupu P01.

Svaki student treba predati rješenja u pisanom obliku na zadnjem predavanju prije ispita. Zadaće moraju

sadržavati postupak rješavanja i istaknuto konačno rješenje.

Nenad Markuš
Objavljeno: 19.10.2015. u 14:28
Uređeno: 19.10.2015. u 14:30

Konzultacije iz predmeta Teorija informacije za studente grupe P3 održavaju se petkom u 13:00 sati na Zavodu za telekomunikacije (C-zgrada, 7. kat, soba C7-06). Studenti su obvezni dolazak na konzultacije najaviti putem e-maila na marin.vukovic@fer.hr barem dva dana ranije. Također, na konzultacije je moguće doći i u nekom drugom terminu uz prethodni dogovor s predavačem.

Marin Vuković
Objavljeno: 06.10.2015. u 10:31
Uređeno: 29.10.2015. u 09:48

Termin konzultacija iz predmeta "Teorija informacije" za studente grupe P4 je srijeda od 11:15 do 12:00 sati. Student koji želi doći na konzultacije mora se barem dan ranije do 12:00 sati najaviti e-mailom na alen.bazant@fer.hr. Studenti koji su opravdano spriječeni doći na konzultacije u navedeno vrijeme mogu e-mailom zatražiti konzultacije u nekom drugom terminu. U poruci trebaju predložiti termine koji im odgovaraju, a konačan termin će odrediti profesor Bažant sukladno svojoj satnici. Konzultacije za grupu P4 održavaju se najkasnije do završnog ispita u ak. g. 2015./2016.

Alen Bažant
Objavljeno: 12.10.2015. u 08:04

Konzultacije iz predmeta Teorija informacije održavaju se srijedom u 11:15 sati na Zavodu za telekomunikacije (c-zgrada FER-a, 8. kat, soba c8-08). Studenti su obvezni dolazak na konzultacije najaviti putem e-maila: zeljko.ilic@fer.hr barem dva dana ranije. Također, na konzultacije je moguće doći i u nekom drugom terminu uz prethodni dogovor s predavačem.

Željko Ilić
REPOZITORIJ
Repozitorij je prazan
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
ČESTA PITANJA
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!