Naslovnica Pretraživanje AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
STROJNO UČENJE
Šifra: 103973
ECTS: 5
Nositelji: prof. dr. sc. Bojana Dalbelo-Bašić
izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder
Izvođači: prof. dr. sc. Bojana Dalbelo-Bašić - Auditorne vježbe
izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder - Auditorne vježbe
Domagoj Alagić, mag. ing. - Auditorne vježbe
Mladen Karan, mag. ing. comp. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
OBAVIJESTI
Objavljeno: jučer u 12:49

Oba bloka današnjeg predavanja činit će auditorne vježbe, koje će pokriti prvu i drugu domaću zadaću. Ponesite vlastita rješenja zadaća te pripremite pitanja u vezi s zadatcima, ako ih imate.

Domagoj Alagić
Objavljeno: 18.10.2016. u 08:46

Slučajno smo izostavili jednu informaciju u vezi s predajom, odnosno s nadoknadom predaje laboratorijskih vježbi. Naime, svaka vježba se može nadoknaditi na pridijeljenom terminu sljedeće laboratorijske vježbe uz umanjenje ostvarenih bodova za 50%; ostalih nadoknada nema. Nadoknada zadnje laboratorijske vježbe organizirat će se naknadno.

Domagoj Alagić
Objavljeno: 17.10.2016. u 14:44

Termin prve laboratorijske vježbe u utorak, 18. listopada 2016. u 19.00h neće se održati u sobi A-209, nego u sobi PCLAB-2.

Domagoj Alagić
Objavljeno: 16.10.2016. u 23:17

Druga domaća zadaća dostupna je ovdje. Rok za izradu zadaće je petak, 21. 10. 2016. Rješenja zadaće ponesite na auditorne vježbe, koje ćemo imati tog petka.

Ova zadaća obuhvaća sljedeće teme:

  • 3. Regresija - predavanje od 12. 10. 2016.
  • 4. Regresija II - predavanje od 14. 10. 2016.

Teme su pokrivene prošlogodišnjom petom IPython-bilježnicom (u skripti tema još nije pokrivena).

Na predavanjima smo obradili ključne koncepte; produbljivanje i proširivanje materije trebate napraviti samostalno.

Jan Šnajder
Objavljeno: 12.10.2016. u 19:55

Uslijed velikog broja studenata, nažalost nismo u mogućnosti odgovarati na e-mailove studenata u vezi s gradivom. Naime, objašnjavanje gradiva putem e-mailova suštinski je, ali i vremenski, vrlo neučinkovito. Stoga, kako bismo i Vi i mi pametno trošili svoje vrijeme, molimo Vas da u slučaju bilo kakvih nejasnoća s gradivom ili s laboratorijskim vježbama dođete na konzultacije. Redovni termin konzultacija jest svaki petak u 15.00--16.00h (osim kada najavimo drugačije).  Naravno, na e-mailove u vezi tehničkih detalja i ostalih sitnica odgovaramo, doduše u malo sporijem tonu. 

 

Ono što je možda drugačije od onog na čega ste navikli jest to da se za svaki dolazak na konzultacije morate najaviti putem obrasca. U obrascu morate navesti koji dio gradiva Vam nije jasan (neki pojam, formula, paragraf, generalno neka ideja, itd.). Time osiguravamo da ćemo Vam u većini slučajeva brzo i učinkovito razjasniti sve nedoumice. Molimo vas da se za konzultacije javite najkasnije jedan dan prije termina konzultacija. Mjesto održavanja konzultacija ćemo Vam javiti u e-mailu kada zaprimimo Vašu prijavu (jer često ne znamo koja će prostorija biti slobodna u to vrijeme). U obrascu također možete predložiti drugi termin konzultacija (ako Vam iz opravdanih razloga standardni ne odgovara), ali tada Vam ne garantiramo da ćemo mi tada biti dostupni.

 

Povezano s ovime, pozivamo studente koji su se prijavili za dodatno predavanje o Pythonu da se jave za konzultacije. Naime, za predavanje se javilo svega 8 studenata, tako da održavanje predavanja ne bi imalo previše smisla.

Domagoj Alagić
Objavljeno: 12.10.2016. u 19:10

Objavili smo prvu laboratorijsku vježbu na temu regresije. Rok za predaju Vašeg rješenja u obliku ispunjene Jupyter-bilježnice jest ponedjeljak, 17.10. u 06:00h. Vašu Jupyter-bilježnicu predajete preko sustava Ferko (uskoro ćemo pripremiti sve potrebno za predaju).

 

Budući da smo vlastitom krivnjom objavili nultu laboratorijsku vježbu bez da smo Vam predstavili Jupyter-bilježnice i njihovo korištenje, molimo vas da se s njima upoznate prije rješavanja vježbe. Kako je njihovo korištenje ekstremno jednostavno, vjerujemo da nećete imati problema (i da ste bez problema koristili Jupyter-bilježnicu nulte laboratorijske vježbe). Ipak, slobodno pogledajte dokumentaciju o pokretanju Jupyter-aplikacije i o korištenju same Jupyter-bilježnice.

 

Domagoj Alagić
Objavljeno: 09.10.2016. u 07:30

Prva domaća zadaća dostupna je ovdje. Rok za izradu zadaće je petak, 14. 10. 2016., kada ćemo imati auditorne vježbe.

Ova zadaća obuhvaća sljedeće teme:

  • 1. Uvod u strojno učenje - predavanje od 5. 10. 2016., uvodni slajdovi
  • 2. Osnovni koncepti - predavanje od 7. 10. 2016., drugo poglavlje skripte

Na predavanjima smo obradili ključne koncepte; produbljivanje i proširivanje materije trebate napraviti samostalno.

Svrha domaće zadaće jest:

  • produbiti i proširiti znanje o gradivu koje je u osnovnim crtama objašnjeno na predavanjima,
  • identificirati nejasne dijelove gradiva,
  • pripremiti se za ispit.
Jan Šnajder
Objavljeno: 07.10.2016. u 17:12
Uređeno: 07.10.2016. u 17:12

Objavili smo nultu laboratorijsku vježbu kao uvod u programski jezik Python, kao i u neke od njegovih najpoznatijih biblioteka. Kako postoji ogromna količina sadržaja na internetu na ovu temu (StackOverflow, dokumentacija, demonstracije), ova vježba nije zamišljena kao potpuni pregled mogućnosti Pythona, već samo kao polazišna točka. 

Rješavanje ove laboratorijske vježbe posve je opcionalno i neće se vrednovati. U svjetlu toga, objavili smo i rješenja ove vježbe s kojima možete provjeriti vlastiti napredak. Ipak, ako niste sigurni u vlastito znanje Pythona, preporučili bismo vam da prvo prođete kroz prošlogodišnje predavanje iz Pythona, a zatim probate samostalno riješiti ovu vježbu.

Uz to, razmišljali smo i o održavanju dodatnog predavanja u okviru kojeg bismo s vama prošli kroz vježbu i tako vam pomogli savladati osnove Pythona. Ako ste zainteresirani za ovakvo predavanje, molimo vas da se prijavite putem obrasca do ponedjeljka, 10.10. u 12:00h. Plan nam je održati ovo predavanje ako veći broj studenata (barem 30) iskaže zanimanje.

 

Domagoj Alagić
Objavljeno: 07.10.2016. u 15:05
Uređeno: 07.10.2016. u 15:05
Instalacija sustava SciPy

Za laboratorijske vježbe i demonstracije na predavanjima koristit ćemo sustav SciPy. Preporučamo da SciPy već sada instalirate na svoje računalo. Upute za instalaciju možete pronaći na https://www.scipy.org/install.html. Za korisnike operacijskog sustava Windows preporučamo i programski paket Anaconda, koji je dostupan na https://www.continuum.io/downloads.

 

Što se tiče verzije Pythona (2 ili 3), sve laboratorijske vježbe će s naše strane biti izrađene u Pythonu 2. Međutim, vjerujemo kako nećete imati prevelikih poteškoća niti pri korištenju Pythona 3 (do na nekoliko detalja).

Domagoj Alagić
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!