korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje English AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
SIGNALI I SUSTAVI
Šifra: 31494
ECTS: 6
Nositelji: prof. dr. sc. Branko Jeren
prof. dr. sc. Damir Seršić
Izvođači: doc. dr. sc. Zvonko Kostanjčar - Predavanja
doc. dr. sc. Marko Subašić - Predavanja
dr. sc. Ana Sović - Predavanja

doc. dr. sc. Zvonko Kostanjčar - Laboratorijske vježbe
dr. sc. Ana Sović - Laboratorijske vježbe
Juraj Petrović, mag. ing. inf. et - Laboratorijske vježbe
Kristian Skračić, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
KRATKO O PREDMETU

Predmet Signali i sustavi predaje se u ljetnom semestru studentima 2. godine. Predmet je obavezan za sve studente.

Sve novosti i obavijesti vezane uz predmet će biti objavljivane isključivo na ovim stranicama.

 

Predmet Signali i sustavi se održavao i po FER-1 nastavnom planu (INE 02O5), no u nešto drugačijem obujmu. Svi nastavni materijali koji su nastali u okviru kolegija prema FER-1 nastavnom planu su dostupni na starim stranicama predmeta (http://sis.zesoi.fer.hr). Iako ti materijali ne prate gradivo predmeta onako kako je predviđeno prema nastavnom planu FER-2 , ipak se nadamo da će Vam poslužiti.

 

Obavijesti o ispitima po FER-1 programu možete pogledati na http://www.fer.hr/predmet/sis.


OBAVIJESTI
Objavljeno: jučer u 15:18
Uređeno: jučer u 15:19
1. međuispit iz SIS-a

Prvi međuispit iz SIS-a održat će se u četvrtak, 24.04.2014. u 09:00 sati. Raspored po učionicama objavljen je na Nastavnim aktivnostima.

U gradivo ispita ulaze sva predavanja cjeline 01-07.

Podsjećamo da na ispitu ima i zadataka i teoretskih pitanja!

Ana Sović
Objavljeno: 19.04.2014. u 00:05

Ishodi 1. labosa (prolaz ili pad) uneseni su pod Nastavne aktivnosti. Ishodi su ažurirani i za ponavljače. Termin i uvjeti nadoknade za one koji nisu uspješno pložili labos ili su uslijed opravdanog razloga izostali s njega bit će objavljen naknadno.

Juraj Petrović
Objavljeno: 13.04.2014. u 21:01

Do kraja semestra u središtu našeg zanimanja su sustavi. Usmjeravamo se prema linearnim, vremenski stalnim, sustavima koji nam omogućavaju „lagodno“ studiranje stvarnih fizikalnih, društvenih i svih drugih sustava.

Branko Jeren
Objavljeno: 07.04.2014. u 09:29

Cijenjene studentice i studenti,

rok za predaju domaće zadaće greškom je istekao jutros u 8 sati (umjesto u 12 sati kako je najavljeno). Ukoliko niste već predali domaću zadaću, omogućena vam je naknadna predaja danas do 14 sati.

Juraj Petrović
Objavljeno: 03.04.2014. u 15:06
Laboratorijske vježbe

Prva laboratorijska vježba se održava sljedeći tjedan 7.4.-11.4. Provjerite u kojem ste terminu i u kojoj učionici.

Zadaci za vježbu su objavljeni na podstranici Laboratorij.

Prije vježbe potrebno je riješiti zadatke koji su obilježeni sa oznakom (PRIPREMA).

Podsjećamo još jednom da je dolazak na vježbe obavezan, a predan i prihvaćen izvještaj, te položen testić uvjet za prolazak predmeta.

Ana Sović
Objavljeno: 01.04.2014. u 20:22

Uočena je i ispravljena tiskarska pogreška na 27. prikaznici Cjeline5. Ispravljena prikaznica, kao i cijela Cjelina5 objavljene su uz ostala predavanja.

Branko Jeren
Objavljeno: 01.04.2014. u 16:40

Drage kolegice i kolege,

Studentima/cama koji su prošle godine odradili laboratorijske vježbe iste se priznaju. Popis je dostupan ovdje.

Ukoliko ipak želite ove godine ponovo raditi laboratorijske vježbe možete se prijaviti za iste. U tom slučaju potrebno je poslati mail naslova [SIS] Labosi i u sadržaju poruke navesti Vaše podatke: ime, prezime i JMBAG, te ih poslati na mail: kristian.skracic@fer.hr.

Ukoliko ste prošle godine uspješno odradili laboratorijske vježbe a niste evidentirani u tablici, molim Vas da se javite na isti mail (kristian.skracic@fer.hr).

 

Kristian Skračić
Objavljeno: 30.03.2014. u 13:32

Od praljudi su neki zarađivali "lovu" na glazbi. A onda su došli oni koji se skužili da se sa znanjem, zamislite, Fourierove transformacije i spektara može zgrnuti još puno više love. Pa su krenuli u sveopću digitalizaciju i govora i glazbe i komunikacija i ….. Zašto je to bilo moguće otkrijte u objavljenim prikaznicama sis14_Cj07.pdf. Ohrabrite se i spoznajom da nam računalo može pomoći u jednostavnom izračunu spektara i najspektakularnijih signala. Otkrijmo  zajedno što je to DFT - diskretna Fourierova transformacija. Dođite na predavanja i zabavite se još jednom. SiS is real fun.

Branko Jeren
Objavljeno: 24.03.2014. u 12:01

Cijenjene studentice i studenti,

druga domaća zadaća i zadaci za vježbu dostupni su na Moodleu. Rokove i detaljnije informacije pronaći ćete u njihovim opisima.

Juraj Petrović
Objavljeno: 21.03.2014. u 18:12
Dođite ipak na predavanja

Drage kolegice i kolege
Veselim se s vama ovim prekrasnim prvim danima proljeća. Kao biciklist dnevno prolazim uz terase filozofskog i strojarskog fakulteta i svjedočim o permanentnom nedostatku slobodnih stolica. Na tom potezu srećem i moje studente. Bravo za one koji su uspješni u nalaženju mjesta.


Istovremeno srećem sve manje studenata na predavanjima, pa mi je ovo jedini način da im skrenem pozornost da ovih tjedana obrađujemo možda i najteži dio gradiva, i da bi im svojim poznavanjem područja svi nastavnici uvelike mogli pomoći u bržem i lakšem savladavanju Fourierovih transformacija. Dođite na predavanja.

Branko Jeren
Objavljeno: 21.03.2014. u 17:21

Još tri nove Fourieriove transformacije? Da, da, a ima ih još. Ottkrijte zašto.

Branko Jeren
Objavljeno: 13.03.2014. u 18:00

Objavljena je četvrta cjelina. Svakako je pogledajte jer počinjemo otkrivati jednu posebnu čaroliju.  Razmatramo signal u frekvencijskoj domeni. Otkrivamo zapis Fourierovog reda na način koji još niste koristili.
Dođite na predavanje. Uvjerite se SIS is fun.

Branko Jeren
Objavljeno: 13.03.2014. u 16:11

Cijenjene studentice i studenti,

na Moodle sustavu dostupni su vam probni zadaci za vježbu i probna domaća zadaća. Molimo vas da pročitate upute koje se nalaze u opisima tih aktivnosti i postupite u skladu s njima. U slučaju eventualnih poteškoća možete se javiti na kristian.skracic@fer.hr.

Juraj Petrović
Objavljeno: 12.03.2014. u 12:13

Uočene su tikarske greške na prikaznicama 110 i 111. One su ispravljene i objavljena je ispravljena verzija sis14_Cj02. Ispravke su ove:

u izrazu 13 na prikaznici 110 druge cjeline sis14_Cj02 u(n) zamijenjeno u(n) s \nabla u(n),  te u izrazu 14 na prikaznici 111 zamijenjeno u(n) s \Delta u(n).

Branko Jeren
Objavljeno: 08.03.2014. u 11:53

Dostupne su vam prikaznice za treću cjelinu.  U cjelini sis14_Cj03 nailaze prva uzbuđenja. Razmatramo osnovne signale. Studiramo razliku između vremenski kontinuirane i vremenski diskretne sinusoide. Razveselit će nas kompleksna eksponencijala. Razjasnit ćemo si zašto je glazba na našim CD snimkama očitana s 44,100 kHz. A saznajemo i zašto nam se čini da se u TV prijenosu Formule 1 kotači ponekad vrte u krivom smjeru.

Branko Jeren
Objavljeno: 28.02.2014. u 16:59

Predavanja počinju 3. ožujka prema objavljenom rasporedu. Veselimo se vašem dolasku i želimo vam puno uspjeha.

Krećemo vrlo žustro, pa vam želimo dobar rad u  srijedu i petak. Predaje se druga cjelina - sis14_Cj02 - u kojoj se razmatra klasifikacija signala i neke osnovne operacije nad signalima.
Očekujemo maksimalnu suradnju studenata jer je ova cjelina uglavnom proširenje dosadašnjih znanja o funkcijama.

Ova cjelina traži dosta vašeg angažmana. Na prvom predavanju ćemo vam preporučiti da unaprijed pročitate predavanje jer vam to olakšava praćenje izlaganja i postavljanje eventualnih pitanja.
Uz to, u ovoj cjelini je dosta materijala koji su vam na raspolaganju da ih sami obradite. Taj dio Cjeline 2 dan je u prikaznicama sis14_Cj02_dodatak. Sve dano je u izravnoj vezi s gradivom koje ste obradili u matematikama i vjerujemo da vam neće predstavljati posebnu poteškoću.

Branko Jeren
Objavljeno: 28.02.2014. u 16:33
Uređeno: 28.02.2014. u 16:33
Sis 2014 ponovo u Zagrebu

Poštovane kolegice i kolege.
Dobro došli na početak nastave predmeta Signali i sustavi.
 
Dođite na THE GREATEST SHOW ON EARTH. Bit će poželjno, izazovno, napeto, zabavno, poticajno, poučno, i sasvim sigurno korisno. Dođite, jer u Zagrebu smo opet tek u ožujku 2015.
Predavanja počinju prema objavljenom rasporedu.
Prikaznice za prvi tjedan su upravo objavljene. Dostupna su i sva predavanja od prošlih godina. Napominjemo da će se ovogodišnja predavanja razlikovati od prošlogodišnjih tek u ponekom detalju
Veselimo se suradnji s vama i očekujemo obostrani uspjeh u zajedničkom cilju.
Vaši Ana, Kristian, Juraj, Zvonko, Marko, Damir i Branko.

Branko Jeren
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
Aktivno sudjelovanje u nastavi
Rasprave vezane uz sve vidove aktivnog sudjelovanja u nastavi: sudjelovanje tijekom predavanja, rad na motivacijskim projektima, rješavanje zadanih zadataka za bodove iz aktivnosti itd.
38 25.04.2009. u 15:00
Nastava
Ako vam nešto nije jasno, pitajte!
57 19.05.2009. u 08:21
Vaše mišljenje o predmetu
Svi prijedlozi, primjedbe, pohvale i pokude su dobrodošli. Jer, ako ne znamo što mislite o predmetu, kako ga možemo poboljšati?
83 27.06.2008. u 11:52
Domaće zadaće i Moodle
Raspravljajte o zadanim zadacima! Ako imate problema sa sustavom Moodle navedite ih ovdje.
81 07.06.2010. u 18:16
ČESTA PITANJA
REPOZITORIJ
 
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!