Naslovnica Pretraživanje AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
SUSTAVI ENERGETSKE ELEKTRONIKE
Šifra: 11459
ECTS: 6
Nositelji: prof. dr. sc. Zvonko Benčić
prof. dr. sc. Željko Jakopović
prof. dr. sc. Viktor Šunde
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opis predmeta:
Pregled sustava energetske elektronike (npr. elektromotorni pogoni, neprekinuto napajanje, istosmjerni veleprijenosi). Sustavi s dopunskim (obnovljivim) izvorima energije. Kvaliteta električne energije. Međudjelovanje učinskih pretvarača s pojnom mrežom i trošilom. Harmonici napona i struje pojne mreže, faktor snage. Jalova snaga i kompenzacija jalove snage mreže, aktivni i pasivni filtri. Harmonici napona i struje trošila, filtri. Napredne topologije učinskih pretvarača, matrični pretvarači, z-pretvarači. Dinamičko ponašanje učinskih pretvarača na odabranim primjerima. Dinamički modeli (usrednjeni, u prostoru stanja, linearizacija modela) učinskih pretvarača. Kontinuirani i diskretni sustavi upravljanja učinskim pretvaračima. Metode modulacije širine impulsa za istosmjerne pretvarače i izmjenjivače.
Literatura:
  1. J. G. Kassakian, M. F. Schlecht i G. C. Verghese: Osnove učinske elektronike, Graphis, 2000./2008. (prijevod I i II dijela izvornika J. G. Kassakian, M. F. Schlecht i G. C. Verghese: Principles of Power Electronics, Addison-Wesley, 1991.)
  2. B. W. Willimas: Principles and Elements of Power Electronics, vlastito Web izdanje, 2006.
  3. S. Ang, A.Oliva: Power Switching Converters, Taylor&Francis, 2005.
  4. M. Kazmierkowski, R. Krishnan i F. Blaaberg: Control in Power Electronics, Academic Press, 2002.
Termini konzultacija:
OBAVIJESTI
Objavljeno: 29.05.2014. u 11:15
Uređeno: 29.05.2014. u 11:16

Predavanje i dogovor za ispitni zadatak iz predmeta Sustavi energetske elektronike održat će se u utorak, 10.6.2014. godine, od 12:15 do najdulje 15:00 sati u učionici C4-03 (4. kat nebodera, Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju).

Željko Jakopović
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
ČESTA PITANJA
REPOZITORIJ
 
Repozitorij je prazan
REPOZITORIJ
 
Repozitorij je prazan
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!