korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje English AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNA NAVIGACIJA
 
 
BIBLIJSKA TEOLOGIJA 1
Šifra: 91614
ECTS: 2
Nositelji: doc. dr. sc. Niko Bilić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
OBAVIJESTI
Objavljeno: 27.06.2014. u 13:30

Sinoć su učitani svi bodovi iz Moodle-a i ocjene su osvježene.

Ispitni rok se održava 03. srpnja, no vrijeme je pomaknuto na 17 sati. Ispit traje dva sata i piše se u dvorani D272

Zadnji termin prijave/odjave roka je 01. srpnja do 23:59 sati. Ostale informacije o roku ćete pronaći pod linkom Iinformacije o kolegiju.

Odbijanje ocjene kontinuirane nastave:
u slučaju da student želi odbiti ocjenu, treba ispuniti za to predviđeni obrazac i dostaviti ga gospođi Majstorović na ZPR-u, najkasnije do 01. srpnja, 14 sati.

Tanja Lakić
Objavljeno: 30.04.2014. u 12:17

Konzultacije u svibnju će se održati:

12.05. od 16 do 17:30 sati, dvorana D272
26.05. od 16 do 17:30 sati, dvorana D272


Dobro došli!

Tanja Lakić
Objavljeno: 30.01.2014. u 21:02

Od sutra su u Knjižnici dostupna nova dva primjerka Šarićevog prijevoda.

Tanja Lakić
Objavljeno: 12.01.2014. u 21:24

Hvala svima koji su se javljali sa pitanjima. U nastavku obavijesti ćete pronaći tablicu s uvjetima za izlazak na ZI i IR te osvrt na zbrajanje bodova iz 2. zadaće i Merlina. Nadam se da će pomoći.

 

Tanja Lakić
[ Više... ]
Objavljeno: 26.11.2013. u 22:33

Prvo odaberete dodavanje datoteke a onda na sljedećem prozorčiću kliknete "Potvrdi". Ne treba ništa mijenjati jer je datoteku moguće staviti u samo jedan direktorij koji je odmah odabran. Nakon toga više ne bi trebali imati problema. Ako eventualno imate poteškoća sa Chrome-om, probajte sa Firefoxom. Ako niti onda ne prođe, pošaljite mi rad na mail.

Isprintani primjerak rada treba sutra donijeti na međuispit a identičnu digitalnu kopiju ostaviti sutra do kraja dana u repozitoriju (lijevi izbornik - domaće zadaće - repozitorij). Naravno, ovo se odnosi na studente koji su odabrali pisati prvu zadaću :)

Tanja Lakić
Objavljeno: 19.11.2013. u 14:43

Nažalost, svake godine kod ispravljanja zadaća pronađemo ponešto prepisanoga teksta. Bilo sa Wikipedije, foruma, blogova, knjiga, članaka.. No prošle godine se javio zabrinjavajući rast. Razgovarali smo u više navrata što napraviti u takvim slučajevima i donijeli ovakvu odluku:

 • ako se radi o jednoj ili dvije rečenice, rad će biti ocijenjen sa nula bodova i mora biti ponovljen
 • sve iznad toga bit će ocijenjeno sa -10 bodova i rad mora biti ponovljen
 • u oba slučaja ponovljeni rad će moći biti ocijenjen sa maksimalno 5 bodova
 • zadržavamo pravo prijave službenim tijelima Fakulteta koja može biti po odluci profesora


Uloga ove stegovne mjere jest da unaprijed obeshrabri ikakve pokušaje podmetanja tuđeg teksta kao svojeg. Billo da je riječ o kopiranju, prepričavanju ili skraćivanju. Student je sam odgovoran za tekst koji predaje.

Smisao pisanja zadaća jest da student samostalno prouči tekst i uz naše upute donese svoj doprinos. Ne što su drugi o tome rekli (pa niti mi!). Ovo nije oblik rada gdje student radi kompilaciju mišljenja drugih autora. Kroz zadaće će se student naučiti služiti metodom koja će mu i kasnije pomoći u razumijevanju Pisma. Za cijelu zadaću nije potrebno više od nekoliko sati. Lagani bodovi! Vremena još ima dovoljno!

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezanih uz tekst koji obrađujete uvijek nas možete pitati! A i na raspolaganju vam je Rječnik biblijske teologije kao pomoć. Uvijek nas raduje čitati vaše tekstove i uvijek gledamo dati što veći broj bodova - nemojte si uskratiti tu mogućnost! Nema studenta koji uz nešto truda ne može napisati dobar rad, vjerujte u sebe!

No sada vedrije teme :)

Već je lijep broj kolega poslao zadaću na uvid. Osvrnula bih se na nekoliko stvari koje će pomoći drugima:

 • nemojte zaboraviti opisati metodu u uvodu
 • nastojte da forma bude odvojena od sadržaja. Gledajte na formu kao na "osobnu iskaznicu" teksta. Neka bude kratka i jednostavna. Kontekst ne opisati u više od dvije-tri rečenice
 • kako odrediti ključne riječi? Obično se radi o riječima koje se ističu u tekstu, npr. u prvom izvještaju o stvaranju se ističu sunce i mjesec. Drugi kriterij je da se često javljaju (riječ "Bog" i "Jahve" se obično ne ubrajaju jer su generičke). No vaša je odluka koje su ključne riječi - pazite samo da se izričito javljaju u tekstu. One vam često mogu pomoći kod definiranja strukture jer često definiraju misaone cjeline
 • ovo je važno: nemojte donositi povijesne činjenice o knjizi (tko ju je napisao, kada, zašto, na kojem je jeziku pisana). To ne tražimo. A i čim donesete takve informacije, postavlja se pitanje od kuda su preuzete i morate ih potkrijepiti naznakom izvora u fusnoti
 • ako je vaš rad takav da se morate pozvati na izvor (dopuštamo najviše tri rečenice jer je rad od samo jedne strane), imajte na umu da su akademski vrijedni izvori knjige, časopisi/članci, enciklopedije i rječnici. Naravno i Sveto pismo. Eventualno neke službene stranice relevantnih institucija. To znači bez korištenja Wikipedije, foruma i blogova
 • u sadržaju iznesite što se događa u biblijskom tekstu kojeg obrađujete (tumačenja u obliku "To za mene znači" čuvajte za zaključak). Ovdje trebate biti objektivni izvjestitelj. Nakon što napišete sadržaj, promotrite ga iz ugla čitača koji nikada nije čitao Sveto pismo. Hoće li iz vašeg teksta razumijeti o čemu se radilo?I još nekoliko ostalih napomena:

 • u biblijski tekst ne ulaze naslovi poglavlja. Npr. naslov "Rođenje i mladost Ezava i Jakova" u Post 25 se ne računa u sam biblijski tekst. Naslovi su tu da pomognu oko formiranja logičkih cjelina i obično ih određuju prevoditelji sa izvornih jezika kako bi pomogli čitačima. Tako ako npr. na ispitu imate pitanje kada se prvi put u biblijskom tekstu javlja određena riječ, ne ubrajajte naslove
 • na ispitu će vas čuvati službeni čuvari, no i mi ćemo se šetati po dvoranama kako bi pomogli oko eventualnih nejasnoćaVeliki pozdrav i nadam se da ispiti napreduju uspješno! :)

Tanja Lakić
Objavljeno: 07.11.2013. u 22:38
Uređeno: 07.11.2013. u 22:40
Rječnik biblijske teologije

Kroz dan-dva će u knjižnici FER-a biti dostupan Rječnik biblijske teologije, za rad u knjižnici. Rječnik vam može pomoći u razjašnjavaju nejasnoća koje se mogu javiti pri pisanju zadaća: npr. što znači herem ili kako je nastao Jeruzalemski hram i koji je njegov značaj. Svakako je dobro pogledati članke koji se odnose na savez, Boga i čovjeka.

Također, u lijevom izborniku je dostupna nova stranica sa popisom literature koja vam može pomoći u studiju. 

Nadam se da će vam biti na korist :)
 

Tanja Lakić
Objavljeno: 05.11.2013. u 16:17

Obzirom da se bliži rok za međuispit a time i za predaju prve zadaće, vrijedi podsjetiti na nekoliko podataka:

 • svi studenti na kolegiju moraju imati po jedan pisani rad
 • ako rješavate pitanja na Merlinu, to se ne računa kao gore navedeni pisani rad. Morate ili pisati prvu zadaću ili tražiti da vam prebacimo bodove iz Merlina pod zalaganje pa pisati drugu zadaću
 • kada odaberete temu o kojoj bi htjeli pisati, obavezno se prijavite u grupu za tu temu. Ako je grupa već popunjena, morat ćete odabrati nešto drugo
 • redovne prijave za prvu zadaću su do 17.11.
 • završnu verziju svoga rada morate predati isprintanu najkasnije na međuispitu i ostaviti primjerak u repozitoriju
 • svi linkovi vezani uz zadaće su u lijevom izborniku

Ukoliko imate pitanja, slobodno nam se obratite mailom.

Tanja Lakić
Objavljeno: 15.10.2013. u 22:50

U novom izborniku sa lijeve strane možete vidjeti upute za domaće zadaće, način prijavljivanja i ostalo. Molim proučite pažljivo prije početka pisanja.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, stojim na raspolaganju!

P. S. bravo za današnje čitače! 

Tanja Lakić
Objavljeno: 18.10.2012. u 13:17

Pod "Ostalo" možete pronaći link na mp3 datoteke s glazbenog CD-a p. Bilića koji je izašao 2005. godine. Upoznajte se s hebrejskim (i njemačkim) jezikom kroz glazbu :)

Tanja Lakić

REPOZITORIJ
 
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!