Naslovnica Pretraživanje AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
AUTOMATSKO UPRAVLJANJE
Šifra: 34313
ECTS: 5
Nositelji: prof. dr. sc. Nedjeljko Perić
prof. dr. sc. Zoran Vukić
prof. dr. sc. Mato Baotić
izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković
Izvođači: dr. sc. Tamara Hadjina - Laboratorijske vježbe
dr. sc. Vinko Lešić - Laboratorijske vježbe
Josip Ćesić, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Nikola Hure, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Kruno Lenac, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Filip Mandić, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Anita Martinčević, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Ivan Maurović, mag. ing. el. - Laboratorijske vježbe
Branimir Novoselnik, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Antonio Starčić, mag. ing. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:
Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 60
Laboratorijske vježbe 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Uvodna razmatranja i osnovni pojmovi, povijesni pregled. Klasifikacija SAU. Načelo povratne veze. Formalni prikaz SAU. Primjeri primjene. Matematičko modeliranje. Statički i dinamički režimi rada. Linearizacija. Odzivi LTI sustava. Uporaba Laplaceove transformacije. Elementarne dinamičke komponente SAU. Prijenosna funkcija i frekvencijska karakteristika. Analiza stabilnosti, u smislu Ljapunova, frekvencijski i algebarski postupak. Princip unutarnjeg modela. Osjetljivost. Digitalni sustavi automatskog upravljanja. Izbor perioda uzorkovanja. Matematički opis A/D i D/A pretvornika, kvantizacija. Postupci diskretizacije. Matematički modeli diskretnih sustava. Upravljivost i osmotrivost. Stabilnost u smislu Ljapunova, algebarski postupak. Pokazatelji kvalitete SAU. Uvod u sintezu. PID regulator i njegovo parametriranje. Unaprijedno i kaskadno upravljanje. Digitalni PID regulator. Ograničavanje internih varijabli regulatora. Sinteza digitalnog sustava emulacijom kontinuiranog sustava.
Literatura:
 1. Automatsko upravljanje; Zoran Vukić, Ljubomir Kuljača; 2005; ISBN: 953604529X
 2. Automatsko upravljanje - zbirka zadataka; N. Mišković, S. Jurić-Kavelj, M. Đakulović, V. Petrović i ostali; FER; 2012
 3. Automatsko upravljanje - zbirka zadataka.; J. Matuško, M. Vašak, M. Seder.; FER; 2006
 4. Automatsko upravljanje - auditorne vježbe; N. Perić; FER; 1998
 5. Automatsko upravljanje-predavanja; N. Perić; FER; 2005
 6. Feedback Control of Dynamical Systems. G.F. Franklin, J.D. Powell, A. Emami.Naeini. 4th edition, Prentice Hall, 2002.
 7. Digital Control of Dynamic Systems. G. F. Franklin, J.D. Powell, M.L. Workman. 3rd edition, Prentice Hall, 1997.
 8. Linear Control System Analysis and Design - Conventional and Modern. J.J. D´Azzo, C.H. Houpis. 4th edition, McGraw-Hill, 1995.
 9. Control System Design. G.C. Goodwin, S.F. Graebe, M.E. Salgado. Prentice Hall, 2001.
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Signali i sustavi
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni modul - Automatika
Obavezni predmet - Redovni modul - Elektroenergetika
Obavezni predmet - Redovni modul - Elektroničko i računalno inženjerstvo
Obavezni predmet - Redovni modul - Elektronika
Obavezni predmet - Redovni modul - Radiokomunikacijske tehnologije
Termini konzultacija:
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
Laboratorijske vježbe
Ovdje možete postavljati sva pitanja, upućivati na nejasnoće i pogreške vezane za laboratorijske vježbe.
3 10.11.2011. u 13:12
Zbirka zadataka
Ovdje možete uputiti na pogreške koje ste uočili u zbirci zadataka.
19 13.11.2012. u 16:17
OBAVIJESTI
Objavljeno: danas u 16:14
Uređeno: prije 54 minute

Završni ispit iz kolegija održat će se u ponedjeljak 23. siječnja u 15.30 sati. U svojim kalendarima provjerite u kojoj prostoriji pišete završni ispit.

U repozitoriju se nalazi Službeni šalabahter za završni ispit kojeg je dozvoljeno koristiti pri rješavanju ispita. U istom repozitoriju nalazi se i lin-log papir koji se može koristiti za crtanje Bodeovih dijagrama.

Pri rješavanju ispita nije dozvoljeno korištenje programabilnih kalkulatora, odnosno kalkulatori se mogu koristiti samo za računanje osnovnih aritmetičkih, trigonometrijskih i logaritamskih operacija.

Nikola Hure
Objavljeno: 10.01.2017. u 12:37

Zadaci za šestu domaću zadaću objavljeni su u repozitoriju. Riješenu domaću zadaću donesite na svoj termin laboratorijske vježbe.

Raspored za šestu vježbu možete vidjeti u svojim kalendarima. Za promjenu termina vježbe može se koristiti isključivo zamjena grupa. Dolasci u termine van rasporeda nisu dozvoljeni. Zamjena grupa omogućena je do 16. siječnja u 23:59.

 

Napomena: Studenti, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne pristupe vježbi, dokumentaciju i zamolbu za nadoknadu moraju predati administrativnoj tajnici najkasnije do 25.01. u 12 sati. Obavijest o predaji zamolbe potrebno je poslati mailom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Nadoknada šeste vježbe"). Studentima koji ne postupe kako je navedeno neće biti odobrena nadoknada laboratorijske vježbe.

Filip Mandić
Objavljeno: 04.01.2017. u 14:40
Uređeno: 04.01.2017. u 14:41

Zadaci za petu domaću zadaću objavljeni su u repozitoriju. Riješenu domaću zadaću donesite na svoj termin laboratorijske vježbe.

Raspored za petu vježbu možete vidjeti u svojim kalendarima. Za promjenu termina vježbe može se koristiti isključivo zamjena grupa. Dolasci u termine van rasporeda nisu dozvoljeni. Zamjena grupa omogućena je do utorka 10. siječnja u 23:59.

 

Napomena: Studenti, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne pristupe vježbi, dokumentaciju i zamolbu za nadoknadu moraju predati administrativnoj tajnici najkasnije do 20.01. u 12 sati. Obavijest o predaji zamolbe potrebno je poslati mailom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Nadoknada pete vježbe"). Studentima koji ne postupe kako je navedeno neće biti odobrena nadoknada laboratorijske vježbe.

Filip Mandić
Objavljeno: 19.12.2016. u 17:54

Poštovani studenti, sva predavanja do kraja semestra (počevši od četvrtka, 22. 12. 2016.) održavat će se u istom terminu i u istoj prostoriji za obje grupe, i to:

 • ponedjeljkom od 10:00 - 12:00 u prostoriji B3
 • četvrtkom od 08:00 - 10:00 u prostoriji D2
Mato Baotić
Objavljeno: 13.12.2016. u 08:26
Uređeno: 13.12.2016. u 08:32

Sljedeća dva predavanja će se održati u istom terminu i u istoj prostoriji za obje grupe prema rasporedu kako slijedi:

 • četvrtak 15.12. od 08:00 - 10:00 u D2
 • ponedjeljak 19.12. od 10:00 - 12:00 u B3
Nikola Mišković
Objavljeno: 06.12.2016. u 15:48

Zadaci za četvrtu domaću zadaću objavljeni su u repozitoriju. Riješenu domaću zadaću donesite na svoj termin laboratorijske vježbe.

Raspored za četvrtu vježbu možete vidjeti u svojim kalendarima. Za promjenu termina vježbe može se koristiti isključivo zamjena grupa. Dolasci u termine van rasporeda nisu dozvoljeni. Zamjena grupa omogućena je do ponedjeljka 13. studenog u 23:59.

 

Napomena: Studenti, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne pristupe vježbi, dokumentaciju i zamolbu za nadoknadu moraju predati administrativnoj tajnici najkasnije do 29.12. u 12 sati. Obavijest o predaji zamolbe potrebno je poslati mailom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Nadoknada četvrte vježbe"). Studentima koji ne postupe kako je navedeno neće biti odobrena nadoknada laboratorijske vježbe.

Branimir Novoselnik
Objavljeno: 01.12.2016. u 14:45
Uređeno: 02.12.2016. u 16:21

Objavljeni su rezultati međuispita.

 

Uvid u međuispit održat će se u utorak 6.12. u 14 sati u C9-02.

Rješenja su dostupna u repozitoriju: Provjere znanja/MI.

Tamara Hadjina
Objavljeno: 18.11.2016. u 15:03

Međuispit će se održati u ponedjeljak 21.11. u 15.30 sati. U svojim kalendarima provjerite u kojoj prostoriji pišete međuispit.

U repozitoriju se nalazi Službeni šalabahter za međuispit kojeg je dozvoljeno koristiti pri rješavanju međuispita. U istom repozitoriju nalazi se i lin-log papir koji se može koristiti za crtanje Bodeovih dijagrama.

Pri rješavanju međuispita nije dozvoljeno korištenje programabilnih kalkulatora, odnosno kalkulatori se mogu koristiti samo za računanje osnovnih aritmetičkih, trigonometrijskih i logaritamskih operacija.

Tamara Hadjina
Objavljeno: 07.11.2016. u 10:14

Zadaci za treću domaću zadaću objavljeni su u repozitoriju. Riješenu domaću zadaću donesite na svoj termin laboratorijske vježbe.

Raspored za treću vježbu možete vidjeti u svojim kalendarima. Za promjenu termina vježbe može se koristiti isključivo zamjena grupa. Dolasci u termine van rasporeda nisu dozvoljeni. Zamjena grupa omogućena je do ponedjeljka 14. studenog u 23:59.

 

Napomena: Studenti, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne pristupe vježbi, dokumentaciju i zamolbu za nadoknadu moraju predati administrativnoj tajnici najkasnije do 02.12. u 12 sati. Obavijest o predaji zamolbe potrebno je poslati mailom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Nadoknada treće vježbe"). Studentima koji ne postupe kako je navedeno neće biti odobrena nadoknada laboratorijske vježbe.

Branimir Novoselnik
Objavljeno: 01.11.2016. u 14:09

Zadaci za drugu domaću zadaću objavljeni su u repozitoriju. Riješenu domaću zadaću donesite na svoj termin laboratorijske vježbe.

Raspored za drugu vježbu možete vidjeti u svojim kalendarima. Za promjenu termina vježbe može se koristiti isključivo zamjena grupa. Dolasci u termine van rasporeda nisu dozvoljeni. Zamjena grupa omogućena je do ponedjeljka 7. studenog u 23:59.

 

Napomena: Studenti, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne pristupe vježbi, dokumentaciju i zamolbu za nadoknadu moraju predati administrativnoj tajnici najkasnije do 25.11. u 12 sati. Obavijest o predaji zamolbe potrebno je poslati mailom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Nadoknada druge vježbe"). Studentima koji ne postupe kako je navedeno neće biti odobrena nadoknada laboratorijske vježbe.

Nikola Hure
Objavljeno: 14.10.2016. u 11:04

Zadaci za prvu domaću zadaću objavljeni su u repozitoriju. Riješenu domaću zadaću potrebno je donijeti na prvu laboratorijsku vježbu koja se održava 24. i 25. listopada 2016.

Raspored za prvu vježbu možete vidjeti u svojim kalendarima. Za promjenu termina vježbe može se koristiti isključivo zamjena grupa. Dolasci u termine van rasporeda nisu dozvoljeni. Zamjena grupa omogućena je do nedjelje 23. listopada u 23:59.

 

Napomena: Studenti, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne pristupe vježbi, dokumentaciju i zamolbu za nadoknadu moraju predati administrativnoj tajnici najkasnije do 9.11. u 12 sati. Obavijest o predaji zamolbe potrebno je poslati mailom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Nadoknada prve vježbe"). Studentima koji ne postupe kako je navedeno neće biti odobrena nadoknada laboratorijske vježbe.

Tamara Hadjina
Objavljeno: 03.10.2016. u 15:28

Poštovani studenti,

molimo vas da kod slanja mailova profesorima ili asistentima na predmetu svaki puta započnete subject s [AU]. U protivnom vaš mail može biti tretiran kao spam i nećete dobiti pravovremeni odgovor.

Tamara Hadjina
Objavljeno: 03.10.2016. u 15:27

Ukoliko ste odradili laboratorijske vježbe i želite da vam se bodovi prenesu u ovu akademsku godinu, pošaljite mail s kratkom molbom na tamara.hadjina@fer.hr (u subject maila stavite "[AU] Prijenos bodova"). U tom slučaju ne morate prisustvovati laboratorijskim vježbama u ovoj akademskoj godini.

Molbu je potrebno poslati u roku od dva tjedna od objave ove obavijesti. Svim studentima koji u zadanom roku ne pošalju molbu, prethodno ostvareni bodovi se brišu.

Tamara Hadjina
Objavljeno: 28.09.2016. u 18:21

Iznimno, zbog obveza predmetnih nastavnika, tijekom prva tri tjedna ak. god. 2016./2017. obje grupe (P1 i P2) imat će predavanja skupa, prema sljedećem rasporedu:

 

ponedjeljak, 03. 10. 2016. god., od 10-12 sati u dvorani D1

četvrtak, 06. 10. 2016. god., od 08-10 sati u dvorani D2

 

ponedjeljak, 10. 10. 2016. god., od 10-12 sati u dvorani D1

četvrtak, 13. 10. 2016. god., od 08-10 sati u dvorani D2

 

ponedjeljak, 17. 10. 2016. god., od 10-12 sati u dvorani D1

četvrtak, 20. 10. 2016. god., od 08-10 sati u dvorani D2

Mato Baotić
Objavljeno: 28.09.2016. u 18:07

... na FERweb stranice kolegija Automatsko upravljanje. Više detalja o načinu izvođenja nastave u ak. god. 2016./2017. možete pogledati na podstranici Organizacija predmeta i pravila ili u dokumentu AU_pravila.pdf koji se nalazi u repozitoriju.

Mato Baotić
ČESTA PITANJA
REPOZITORIJ
 
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!