Studenti FER-ovog Laboratorija za analizu teksta i inženjerstvo znanja (TakeLab) i ove su godine sudjelovali na poznatome međunarodnom natjecanju SemEval-2017, natječući se u četiri izazovna zadatka iz područja primjene strojnog učenja u semantičkoj analizi prirodnog jezika. TakeLab-ovi studenti ove su godine među 10 prijavljenih natjecatelja osvojili visoko drugo mjesto u zadatku predviđanja humora u tvitovima, dok su između 16 prijavljenih natjecatelja osvojili treće mjesto u zadatku prepoznavanja sentimenta u tvitovima.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Uz podršku članova TakeLab-a, Marin Kukovačec, Toni Kukurin, David Lozić, Juraj Malenica, Ivan Mršić, Lukrecija Puljić, Filip Šaina, Antonio Šajatović, Doria Šarić i Ivan Tokić razvili sustave koji mogu raspoznati sentiment tvita s obzirom na danu temu, predvidjeti koji će od dva tvita ljudima biti smješniji te pronaći tematski najsličnija pitanja i najbolje odgovore na stranicama poput StackOverflowa.

Na prestižnom natjecanju SemEval svake godine sudjeluju brojni timovi s najjačih međunarodnih sveučilišta. TakeLab-ovi studenti ove su godine među 10 prijavljenih natjecatelja osvojili visoko drugo mjesto u zadatku predviđanja humora u tvitovima, dok su između 16 prijavljenih natjecatelja osvojili treće mjesto u zadatku prepoznavanja sentimenta u tvitovima. Ovi su rezultati posebno impresivni obzirom da se radi o studentima preddiplomskoga studija računarstva koji još nisu imali prilike slušati kolegije iz strojnog učenja i analize teksta.

Ostvareni rezultati prezentirani su u kolovozu na renomiranoj konferenciji ACL 2017 u Vancouveru u Kanadi. Više o ovom natjecanju i o ostvarenim rezultatima možete pronaći na TakeLab-ovim stranicama.

Autor: Jan Šnajder
Popis obavijesti