Tim Brickvengers na finalu First Lego...

U subotu, 4. veljače 2017., FER-ov mladi tim Brickvengers - uspostavljen prošle godine u rujnu čiji su članovi djeca zaposlenika FER-a pod vodstvom Damira Pintara i Mihaele Vranić - sudjelovao je na finalu First Lego League natjecanja "Adriatic" regije. U ovom se natjecanju na globalnoj razini natječe preko 32000 timova iz svih zemalja svijeta. Finale "Adriatic" regije održano je u Dobrovi kraj Ljubljane, a natjecalo se najboljih 20 timova iz Slovenije, 3 tima iz Srbije i 2 tima iz Hrvatske.

Usprkos iznimno jakoj konkurenciji (FLL natjecanje ima višegodišnju tradiciju u Sloveniji i Srbiji, a u Hrvatskoj je počelo tek krajem prošle godine inicijativom Hrvatskog robotičkog saveza), hrvatski timovi vraćaju se s dva pehara. Udruga Gradionica osvojila je izvrsno drugo mjesto u robotskoj igri, dok su FER-ovi Brickvengersi osvojili žiri svojim entuzijazmom i kreativnošću te kući donijeli posebni pehar za "Naj FLL face".

Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

First Lego League je međunarodno natjecanje za djecu od 9 do 16 godina namijenjeno popularizaciji STEM područja i upoznavanju djece sa stvarnim znanstveno-istraživačkim izazovima. Okosnica natjecanja je tzv. "robotska igra" gdje timovi dizajniraju i programiraju EV3 Mindstorms robote koji potom na posebno dizajniranom LEGO poligonu autonomno rješavaju različite misije. Pored toga timovi moraju provesti istraživanje vezano uz unaprijed zadani problem te samostalno prikazati i prezentirati rezultate istraživanja pred stručnim žirijem.

 

Državno FLL natjecanje se ove godine prvi put održalo u Hrvatskoj zahvaljujući inicijativi Hrvatskog robotičkog saveza. Za razliku od Slovenije i Srbije gdje se FLL održava već pet odnosno tri godine, Hrvatska je tek na početku svoje FLL tradicije tako da je ove godine bilo prijavljeno samo 13 hrvatskih timova (za razliku od 55 timova u susjednoj Sloveniji). Prvi krug natjecanja održan je 14. siječnja u Zagrebu, a prvo i drugo mjesto osvojili su redom Udruga Gradionica iz Zagreba te tim Brickvengers s FER-a koji su tako zavrijedili ulaznicu za FLL finale "Adriatic" regije u Dobrovi. Usprkos relativnom neiskustvu hrvatski timovi su se hrabro suočili s konkurencijom i postigli iznimno dobre rezultate. Natjecanje je proteklo u vrlo pozitivnoj, kreativnoj i poticajnoj atmosferi a ukupni dojmovi su odlični (što se može vidjeti i na slikama).


Sljedeća sezona FLL natjecanja počinje u kolovozu 2017. temom "Hydro Dynamics". Iznimno pozitivna iskustva koje je imao tim Brickvengers trebala bi poslužiti kao poticaj za daljnju popularizaciju ovog natjecanja (kao i STEM područja među mlađom populacijom općenito) u Republici Hrvatskoj. Za one koje žele saznati više o samom FLL natjecanju, u ožujku ili travnju 2017. godine u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom planirana je kraća radionica na kojoj će se prezentirati kako ovogodišnja iskustva tima Brickvengers, tako i detaljni pregled natjecanja, postupka osnivanja tima, pripreme potrebnih resursa i sličnih detalja vezanih uz FLL. Za više informacija o terminu radionice pratite daljnje obavijesti na stranicama FER-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Damir Pintar
Popis obavijesti