Obavijesti

FER sudjelovao u pripremi vježbe...

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, održala je u četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u Ministarstvu obrane RH prvu simulacijsku vježbu pod nazivom Kibernetički štit 2018. Uz ministra obrane RH, Koordinaciju čine najviši državni dužnosnici, ravnatelji obavještajnih agencija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, glavni ravnatelj policije te drugi stručnjaci za obranu i sigurnost. U simulacijskoj vježbi na scenarij kibernetičkog napada sudjelovao je i voditelj Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost doc. dr. sc. Stjepan Groš s FER-a.

Više o simulacijskoj vježbi Kibernetički štit 2018 pročitajte u proširenoj obavijesti.

Autor: Alan Vukić

Dana 4. travnja 2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održat će se stručna konferencija Istraživanje i razvoj  u ICT području u Hrvatskoj čija je svrha promocija i podizanje kvalitete istraživanja i razvoja u ICT području. Konferencija je otvorena svima zainteresiranima te se očekuju sudionici iz poslovnog, državnog i akademskog sektora. 

Kotizacija za sudjelovanje se ne naplaćuje, ali je nužna registriracija. Registracija se može provesti ovdje

Više informacija možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti ili u PDF dokumentu

Autor: Adrijan Barić
Dinko Oletić i Goran Radunović...

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je Godišnju nagradu Društva za 2017. godinu dvojici poslijedoktoranda s FER-a:

  • dr. sc. Dinku Oletiću, za rad "Energy-Efficient Respiratory Sounds Sensing for Personal Mobile Asthma Monitoring", s područja tehničkih znanosti - polje elektrotehnika;
  • dr. sc. Goranu Radunoviću, za monografiju "Fractal Zeta Functions and Fractal Drums: Higher-Dimensional Theory of Complex Dimensions", s područja prirodnih znanosti - polje matematika.

Ova godišnja nagrada dodjeljuje se mladim znanstvenicima i umjetnicima do 35 godine, koji su zaposleni na fakultetima, akademijama ili institutima s punim radnim vremenom, s ciljem poticanja znanstveno-istraživačke i umjetničke djelatnosti. Popis nagrađenih znanstvenika i umjetnika možete vidjeti ovdje.

Čestitamo našim mladim znanstvenicima!

Autor: Alan Vukić
Svjetska banka predstavila rad prof....

U povodu Međunarodnog dana žena na web stranicama Svjetske banke objavljen je članak u kojem su predstavljene četiri hrvatske znanstvenice. Među njima je i prof. dr. sc. Bojane Dalbelo Bašić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Svjetska banka ponosi se što je financirala njezin projekt "Pretraživanje događaja na temelju semantički obogaćenih struktura za interaktivne korisničke zadatke" - EVERBEST kroz Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" (UKF). Pod vodstvom profesorice Dalbelo Bašić u projektu EVERBEST razvijene su nove tehnike i modeli za pretraživanja vezane za događaje i preporuke zasnovane na navikama potrošnje događaja koje će u konačnici pružiti vrijednu uslugu novinarima, analitičarima vijesti i široj javnosti.

Članak o hrvatskim znanstvenicama možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder...

U sklopu 17. Tjedna mozga, u utorak, 13. ožujka 2018. godine, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder sudjelovat će na okruglom stolu pod nazivom "Umjetna inteligencija i robotika: stanje, trendovi i izazovi".

Izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder održat će dva predavanja: "Uvod u umjetnu inteligenciju i strojno učenje" i "Umjetna inteligencija i društvo: danas i sutra". U tim predavanjima nastojat će se sagledati oba aspekta razvoja umjetne inteligencije: tehnološki i društveni. U prvom će predavanju profesor Šnajder dati kratak uvod u umjetnu inteligenciju i strojno učenje. Prikazat će najnovije uspjehe umjetne inteligencije, od strojnog prevođenja do pobjede nad čovjekom u igri Go. U drugom predavanju osvrnut će se na ulogu umjetne inteligencije u društvu. Pokazat će da u eri podatkovne ekonomije vođene profitom i učinkovitošću, umjetna inteligencija već sada ima velik utjecaj na sve faze suvremenog života. Naposljetku, razmotrit će moguće scenarije daljnjeg razvoja umjetne inteligencije te očekivane izazove.

Autor: Alan Vukić

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Koja znanja nedostaju potencijalnim poduzetnicima?"

koje će održati Ivana Šoljan, (HUB385) u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine, u 18 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Održan seminar BIOPAC za znanstvenike...

U razdoblju od 26. do 27. veljače 2018. godine na Zdravstvenom veleučilištu održan je seminar za znanstvenike i nastavnike koji u svom radu koriste sustav za fiziološka mjerenja i analizu podataka tvrtke BIOPAC. Seminar su zajednički organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Zdravstveno veleučilište u okviru potpisanog Sporazuma o suradnji. Voditelj seminara bio je g. Alex Dimov, socijalni psiholog i stručnjak za aplikacije tvrtke BIOPAC. Na seminaru je sudjelovalo 40-ak sudionika sa Zdravstvenog veleučilišta, FER-a, Prirodoslovno-matematičkog, Filozofskog, Veterinarskog, Ekonomskog i Stomatološkog fakulteta, Kliničke bolnice Dubrava, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Klinike za psihijatriju Vrapče i drugih institucija. U okviru seminara održane su i prezentacije istraživanja koja se provode pod vodstvom prof. dr. sc. Krešimira Ćosića u Laboratoriju za interaktivne simulacijske sustave FER-a. Nakon uvodnih riječi prof. Ćosića, članovi ovog laboratorija, doc. dr. sc. Siniša Popović, Marko Šarlija, mag. ing., Igor Mijić, mag. ing., Ivan Kesedžić, mag. ing. i Mirko Kokot, mag. ing.,  prikazali su rezultate fizioloških i glasovnih analiza, te analize pogleda i moždane aktivnosti u istraživanjima otpornosti na stres, koja se provode nizom različitih mjernih uređaja, uključujući i primjerak mjernog sustava BIOPAC koji je korišten i u provedbi ovog dvodnevnog seminara.
Detaljnije informacije i fotografije s održanog seminara nalaze se ovdje.

Autor: Siniša Popović
Ovogodišnji JobFair održat će se 23....

Job Fair je najveći studentski sajam poslova u Hrvatskoj koji će se ove godine održati trinaesti put za redom. Sajam se ove godine održava 23. i 24. svibnja 2018. godine u prostoru Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

I ove godine FER će imati priliku ugostiti predstavnike najuspješnijih domaćih i inozemnih poduzeća, a posjetitelji će imati priliku posjetiti preko 70 štandova, sudjelovati na radionicama, slušati predavanja raznih poslodavaca i uživati u brojnim popratnim sadržajima sajma. Studenti će u razgovoru s poslodavcima moći saznati sve o mogućnostima obavljanja prakse i zaposlenja te se upoznati s tržištem rada.

Uz glavni program sajma koji uključuje radionice, prezentacija i predstavljanje na štandovima, posjetitelji će na kraju prvog dana sajma u opuštenoj atmosferi uz koktele u KSET-u moći razgovarati s potencijalnim budućim poslodavcima.

Prijave za poduzeća otvaraju se 28. veljače 2018. godine.

Za više informacija pratite internetsku i službenu Facebook stranicu.

Događaj organiziraju FERCentar karijera FER-a, SSFER i KSET.

Autor: Marina Borac

U petak, 23. veljače 2018. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je radionica za djecu skupine Montessori iz Dječjeg vrtića Duga. Na radionici je sudjelovalo ukupno 15 djece u pratnji odgojiteljica Gracije Belko, Dragane Barišić i Sanje Buzine Orlović te pedagoginje Sonje Turk.

Tijekom dvosatne radionice djeca su se upoznala s temeljnim načelima elektromagnetizma promatrajući pojave i demonstracije iz elektrostatike (naelektrizirani balon), elektromagnetizma (levitirajući prsten), elektromehanike (Chladnijeve krivulje) te detekcije infracrvenog zračenja (FLIR). Uz to djeca su imala prilike isprobati LEGO Mindstorms EV3 robota.

Praktični dio radionice sadržavao je izradu čestitke koja svijetli. Time su petogodišnjaci i šestogodišnjaci sastavili svoj prvi strujni krug od litijske baterije, LED-a i sklopke koju su samostalno izveli, a aktivira se pritiskom na čestitku.

Na radionici su sudjelovali Ana Drandić, Stjepan Frljić, Bojan Trkulja i Mihaela Vranić sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a podržana je kroz FER-ov program popularizacije znanosti - ŠUZA.

Nekoliko fotografija s radionice pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
FER pokreće glasnik

Fakultet elektrotehnike i računarstva pokreće glasnik kojim će svoje pratitelje mjesečno izvještavati o aktivnostima Fakulteta te o novostima vezanima uz znanstvenu, gospodarsku i akademsku zajednicu. Pokretanjem mjesečnog glasnika namjera nam je osigurati dodatno mjesto za informiranje o aktivnostima Fakulteta za sve zainteresirane dionike: naše zaposlenike, studente, partnere iz gospodarstva i cjelokupnu javnost. 

Na glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF, ovdje.

Autor: Alan Vukić

FER svake godine brani boje na nekom međunarodnom natjecanju, a kako je ranije najavljeno, ove godine to je na potpuno novom natjecanju – STEM Games! Tijekom pet dana u Poreču, imat ćeš priliku odmjeriti snage s više od tisuću kolegica i kolega s drugih fakulteta u natjecanju u sportu i znanju, a dodatno te očekuje edukativni i zabavni program. Ovogodišnje izdanje STEM Gamesa održava se od 8. do 13. svibnja u Poreču i opisuje ga generalna tema NextGen Society. Generalnom temom objedinjena su sva četiri STEM područja (Science, Technology, Engineering, Mathematics) u kojima će se studenti natjecati znanjem. Natjecanje je organizirano u četiri STEM Games Arene. Svaka Arena posvećena je jednom od područja STEM-a, a njome se pred vas stavlja izazov promišljanja o svemu što budućnost i razvoj tehnologije donosi i na koji će način tehnološki napredak promijeniti društvo u kojem živimo.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Saša Tepić

Prvo javno predstavljanje projekta TeamSoc21 održano je u četvrtak, 22. veljače 2018. godine u Zagrebu. Jutarnji program održan je u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, a poslijepodnevna sjednica je održana na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U jutarnjem programu prodekan za znanost FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec okupljene je upoznao s edukacijom STEM-a kao i naporima koji se ulažu u edukaciju STEM-a te njegovu popularizaciju u Hrvatskoj. U popodnevnom programu, u Sivoj vijećnici FER-a voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik detaljno je predstavio projekt TeamSoc21.  

Više informacija o predstavljanju projekta TeamSoc21 pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Novi projekt FER-a i ustanove Find a...

Dobrotvorna ustanova Find A Better Way partner je FER-u na novom projektu METASHAPE. Znanstvenoistraživački projekt pod nazivom "Empowering handheld metal detectors with shape-based target discrimination for use in humanitarian mine action" – METASHPE unaprijedit će rad ručnih detektora metala. Koordinator projekta je prof. dr. sc. Vedran Bilas. Projekt počinje 1. ožujka 2018. godine i trajat će tri godine. Dobrotvornu ustanovu Find a Better Way osnovao je legendarni nogometaš Manchester Uniteda Sir Bobby Charlton s krajnjim ciljem uklanjanja svih mina u svijetu.

Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Prvi projekt FER-a u okviru HRZZ-ERC

FER-u je odobren projekt "Personal robotic input assistance during exercise" - PRIDE, prvi takav projekt u sklopu natječaja "Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća" iz programa Hrvatske zaklade za znanost. Koordinator projekta je izv. prof. dr. sc. Tomislav Pribanić, a partner projekta je Francuski institut za istraživanje računalnih znanosti i automatike - INRIA.

Cilj je projekta analizirati mogućnosti uporabe robota prilikom tjelesnog vježbanja, korištenjem tableta i/ili pametnih telefona. Istraživanje će se provesti kroz suradnju s voditeljima projekata Europskog istraživačkog vijeća (ERC) radi stjecanja iskustva i pripreme vlastite prijave projektnog prijedloga za natječaj ERC programa.

Autor: Alan Vukić
Dva nova projekta u okviru OP...

FER je partner na dva nova projekta "IT rješenje analitike velikih skupova podataka emobilnosti" (BigEVdata) i "Cyber Conflict Simulator" u okviru poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja". FER-ov dio projekta BigEVdata vode doc. dr. sc. Tomislav Capuder i izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, a koordinator projekta je Hrvatska elektroprivreda d.d. Drugi FER-ov projekt Cyber Conflict Simulator vodi doc. dr. sc. Stjepan Groš u suradnji s poduzećem Utilis d.o.o.

Više informacija o projektu Cyber Conflict Simulator pročitajte ovdje, a više informacija o projektu BigEVdata pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Robotics@fer.hr na sajmu robotike u...

FER-ov Robotics@fer.hr predstavio je svoje najnovije projekte i proizvode na sajmu robotike Robotics 2018 održanom od 13. do 15. veljače 2018. godine u Ljubljani. Na međunarodnom sajmu robotike za industrijske usluge i humanoidne robotike sudjelovali su najznačajniji europski proizvođači i distributeri robota te najveći svjetski stručnjaci u robotici. Pred brojnim posjetiteljima svoje istraživačke projekte i robote predstavila su tri fakultetska laboratorija:

Autor: Alan Vukić

U okviru programa RADDAR unutar kojeg se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 3. veljače 2018. godine na FER-u je organizirana radionica kriptografije. Učenici su se upoznali s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje. Organizirano je i mini-natjecanje u primjeni naučenih kriptografskih algoritama sa simboličnim nagradama za najbolje učenike. U sklopu radionice organiziran je posjet Laboratoriju za interaktivne simulacijske sustave, na kojem su im prikazani sustavi za generiranje audio-vizualnih stimulacija i analizu fizioloških, glasovnih i facijalnih reakcija, kao i njihove primjene u računalnom prepoznavanju emocija, treningu relaksacije i psihoterapiji. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji radionice, a posebno prof. dr. sc. Krešimiru Ćosiću i doc. dr. sc. Siniši Popoviću iz Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave FER-a, Zlatki Markučič i Ernestu Wendlingu iz XV. gimnazije Zagreb, Magdaleni Babić iz Osnovne škole Vrbani te studentima-mentorima na radionici Marti Posavec, Barbari Lugar, Miji Matić, Roberti Ujčić, Nikoli Trstenjaku, Viktoru Mihokoviću te učeniku XV. gimnazije Luki Pavloviću. Sa strane FER-a, u organizaciji radionice sudjelovao je doc. dr. sc. Dejan Škvorc.

Ovim putem pozivamo istraživačke grupe na FER-u koje su zainteresirane za demonstraciju svojih istraživanja učenicima da se jave na dejan.skvorc@fer.hr.

U opširnijem sadržaju obavijesti nalazi se nekoliko slika s radionice.

Autor: Dejan Škvorc
Poziv za sudjelovanje na 16....

Pozivamo sve djelatnike i studente fakulteta da se svojim predavanjem, prezentacijom, radionicom, izložbom ili nekom drugom aktivnošću uključe u ovogodišnji, 16. po redu Festival znanosti. Festival znanosti je manifestacija koju zajednički organiziraju Tehnički muzej "Nikola Tesla" iz Zagreba, hrvatska sveučilišta i British Council, a održat će se od 16. do 21. travnja 2018. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je "Otkrića", no, kao i prijašnjih godina, festival se bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti.

Kao i prijašnjih godina, većina aktivnosti Festivala znanosti u Zagrebu održava se u Tehničkom muzeju, prezentacije ili radionice tipično traju od 60 do 120 minuta, publika je raznolika, a sama organizacija prostora i prezentacija/radionica je slična organizaciji npr. Dana otvorenih vrata FER-a.

Pozivamo vas da osmislite popularno-znanstvenu radionicu, predavanje, izložbu ili npr. prikaz kratkog filma te predstavite široj javnosti vaš istraživački rad. 

Prijedloge aktivnosti, kao i sve upite za dodatne informacije možete poslati na suza@fer.hr.

Autor: Tomislav Jagušt

Pristupnik mr. sc. Goran Gvozden, dipl. ing. brani doktorski rad:

"Objektivna mjera kvalitete zamućenih slika zasnovana na percepcijski bitnim značajkama
u prostorno-frekvencijskoj domeni
".

Obrana doktorskoga rada održat će se u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine, u 13.30 sati na Zavodu za radiokomunikacije (zgrada C, XII. kat).

Autor: Đurđica Tomić Peruško