Tražilica projekata

Na ovoj stranici nalazi se popis domaćih i međunarodnih projekata na kojima FER sudjeluje kao nositelj projekta ili partner. Poveznica s imena pojedinog projekta vodi na stranicu na kojoj možete pronaći više detalja o odabranom projektu.

U popisu projekata koriste se sljedeće oznake:

 • Linija financiranja određuje izvor financiranja, npr.:
  • MZOS označava financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske (MZOS). Broj nakon skraćenice MZOS, npr. 'MZOS 2007', označava godinu u kojoj je projekt započeo s radom. 
  • BICRO označava financiranje Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., 
  • HZZ označava financiranje Hrvatske zaklade za znanost (stari naziv: NZZ - Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske).
 • Tip određuje vrstu projekta. 
  • ZP označava znanstvene projekte MZOS-a, 
  • INFO označava iProjekte.

Podaci u tražilici preuzimaju se periodično iz baze međunarodnih projekata Sveučilišta u Zagrebu.


Projekti

   

Project

Acronym:
BeyondLimit 
Name:
Iznad Nyquistove granice 
Project status:
From: 2015-10-01 To: 2019-09-30 (Execution)
Type (Programme):
HRZZ 

Croatian partner

Organisation name:
Contact person name:
prof. dr. sc. Damir Seršić
Contact person tel:

Short description of project

Moderne informacijske i komunikacijske tehnologije suočene su s nizom izazova. Među njima izdvojili smo dva važna: ogromnu količinu podataka koja dolazi iz realnog svijeta putem senzora, kao i snagu računala potrebnu za njihovu obradu. U ovom projektnom prijedlogu smo se usmjerili na oba navedena izazova, kao i na napredne primjene ponuđenih rješenja. Danas vrlo aktualna tema istraživanja je područje sažimajućeg očitavanja. To je tehnika prikupljanja relevantnih podataka iz značajno smanjenog skupa mjerenja. Sličan pristup koji je usmjeren ka golemim količinama podataka je pod-Nyquistovo uzorkavanje u uniji (analognih) potprostora. Obje tehnike rezultiraju aplikacijama koje idu preko poznatih granica: rezultiraju u novim tehnikama prikupljanja i obrade slika, naprednim radarskim i sonarskim uređajima, širokopojasnom programski definiranom radiju, kao i naprednim sustavima za obradu govornih i audio signala. Oslanjaju se na rijetke reprezentacije signala, sofisticiranu rekonstrukciju i algoritme za obradu signala, kao i na inteligentne implementacije koje kombiniraju analogne i digitalne podsustave. Istraživači okupljeni u ovom projektnom timu imaju iskustvo u modeliranju rijetkim signalima, dizajnu naprednih analognih i digitalnih sustava, a razvili su i različite aplikacije u obradi 3D podataka, slika, audio i govornih signala. U ovom projektu, koristit će rijetke reprezentacije zasnovane na novim parametarskim i neparametarskim robusno adaptivnim sustavima. Nadalje, uvest će se inherentno nelinearne metode modeliranja n-dimenzionalnih signala. Radi povećanja procesne moći, razmotrit će se efikasne programske implementacije algoritama na platformama s jednostrukim tokom instrukcija i višestrukim tokom podataka (SIMD), kao i sklopovske implementacije na programabilnim logičkim poljima (FPGA). Štoviše, nove strukture će biti podesne za dizajn sustava na čipu. Rezultat će se koristiti u dizajnu novih pod-Nyquistovih sustava. Na kraju, razvit ćemo različite aplikacije u obradi 3D signala, slika, audio i govornih signala.