Tražilica projekata

Na ovoj stranici nalazi se popis domaćih i međunarodnih projekata na kojima FER sudjeluje kao nositelj projekta ili partner. Poveznica s imena pojedinog projekta vodi na stranicu na kojoj možete pronaći više detalja o odabranom projektu.

U popisu projekata koriste se sljedeće oznake:

 • Linija financiranja određuje izvor financiranja, npr.:
  • MZOS označava financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske (MZOS). Broj nakon skraćenice MZOS, npr. 'MZOS 2007', označava godinu u kojoj je projekt započeo s radom. 
  • BICRO označava financiranje Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., 
  • HZZ označava financiranje Hrvatske zaklade za znanost (stari naziv: NZZ - Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske).
 • Tip određuje vrstu projekta. 
  • ZP označava znanstvene projekte MZOS-a, 
  • INFO označava iProjekte.

Podaci u tražilici preuzimaju se periodično iz baze međunarodnih projekata Sveučilišta u Zagrebu.


Projekti

   

Project

Acronym:
SMAGRIMET 
Name:
Mjeriteljska infrastruktura za pametne mreže 
Project status:
From: 2015-09-01 To: 2019-08-31 (Execution)
Type (Programme):
HRZZ 

Croatian partner

Organisation name:
Contact person name:
prof. dr. sc. Roman Malarić
Contact person tel:

Short description of project

Cilj ovog projekta je izgradnja nacionalne mjeriteljske infrastrukture za podršku Smart Grid tehnologiji, koja u potpunosti nedostaje u trenutnoj hrvatskoj mjeriteljskoj infrastrukturi. Istraživanje u ovom projektu će biti usmjereno na razvoj vrlo preciznih naponskih i strujnih mjernih pretvornika, pomoću analogno digitalnih pretvornika i koristeći nove algoritme za preciznu analizu mjernih podataka. Ovaj istraživački projekt će adresirati niz mjeriteljskih izazova koji će pružiti neophodnu podršku kako bi se osigurala sigurnost opskrbe električnom energijom i stabilnost mreže. Izazovi su mnogi: Mjerni okvir za nadzor i stabilnost pametne mreže, sljedivost mjerenja na udaljenim lokacijama energetske infrastrukture koji osiguravaju pravednu trgovinu energijom, daljinsko mjerenje u energetskim postrojenjima i kućanstvima, kvalitetu i učinkovitost energije te modeliranje, simulacija i analiza stanja pametne mreže. Također, uvođenje novog standarda IEC 61850 će promijeniti način na koji će trafostanica funkcionirati u budućnosti, a novi izazovi i rješenja tek trebaju biti istraženi i razvijeni.