CIP

Centar informacijske potpore Fakulteta je ustrojbena jedinica koja obavlja poslove informacijske potpore, razvoja informacijskih sustava, upravljanja računalnom mrežom, nadzora nad informacijskom sigurnošću, tehnološke potpore nastavi i e-obrazovanju, organizaciji nastave te organizacijom zajedničkih računalnih resursa.

 


Novosti

Kraći prekid rada računalne mreže FER-a

Kraći prekid rada računalne mreže FER-a

webmaster

Zbog zahvata nad mrežnim čvorištima sistemske sale FER-a, 30. 3. 2017., u 7 sati doći će do kraćeg prekida u radu računalne mreže . Predviđeno je da radovi završe do 7.30 istog dana.

Nedostupnost web-sjedišta zbog...

Nedostupnost web-sjedišta zbog nadogradnje

Svebor Prstačić

U četvrtak, 16. veljače 2017. godine, od 16 sati web-sjedište FER-a (javno sjedište i intranet) bit će privremeno nedostupno zbog održavanja i nadogradnje. Predviđeno trajanje radova je 2 sata pa vjerujemo kako će stranice biti dostupne nakon 20.00 sati. Ako nakon nadogradnje uočite probleme, molimo da ih dojavite na adresu e-pošte webmaster@fer.hr .

Nadogradnja računalnih sustava

Nadogradnja računalnih sustava

webmaster

Tijekom zimskih praznika, 27. i 28. prosinca 2016. godine, obavit će se redovita nadogradnja računalnih sustava FER-a pa će pojedine usluge biti u kraćem prekidu . Prije svega, to se odnosi na rad bežične mreže i dostupnost elektroničkih poštanskih pretinaca Zavoda. Korisnici koji e-sandučiće imaju u oblaku, moći će im nesmetano pristupiti.

Studentski sandučići e-pošte uspješno...

Studentski sandučići e-pošte uspješno premješteni u "oblak" Office 365

webmaster

Studentski poštanski sandučići uspješno su premješteni u "oblak" Office 365. Premještanjem poštanskog sandučića u moderni sustav ("oblak" Office 365), studentima je na raspolaganju najnovija tehnologija Exchange 2016 koja omogućuje brojna poboljšanja u odnosu na postojeću tehnologiju Exchange 2010, osobito u pogledu podrške i načinu rada s mobilnim klijentima. Umjesto dosadašnjih 200 MB ,  veličina poštanskog sandučića u oblaku povećana je na 50 GB ! Svi studenti koji za pristup e-pošti koriste neki samostalni klijent, moraju namjestiti prikladne postavke , odnosno upisati novu adresu za pristup web-sučeljem.   Više informacija o postavkama klijenata e-pošte pročitajte u nastavku obavijesti .

Ponovno dostupna usluga Office 365

Ponovno dostupna usluga Office 365

webmaster

Završen je postupak promjene načina prijave u Office 365 s dosadašnjeg AAI@EduHr na sustav FER AD (Active Directory). Studenti/ce i djelatnici/ce FER-a mogu se na adresu http://portal.office.com prijaviti svojim korisničkim vjerodajnicama koje im služe, između ostalog, za pristup e-pošti FER-a uz obavezan dodatak @fer.hr . Primjerice, studentu Ivanu Petruši, koji ima JMBAG 0036123459, korisničko ime za prijavu u Office 365 glasi: ip12345@fer.hr Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Završetak migracije sa stare mrežne opreme u A zgradi

Svebor Prstačić

S današnjim danom, svi aktivni mrežni uređaji u A zgradi (uključujući i prostorije A002,A003 i A007) izmješteni su sa stare svjetlovodne mreže i priključeni putem bakrenih vodova na A004 komunikacijski ormar.

Prebacivanje A zgrade sa svjetlovoda na bakar

Svebor Prstačić

Tijekom današnjeg dana izvršena je rekonfiguracija dijela pasivne infrastrukture u A zgradi. S dosadašnje svjetlovodne, preklopnici u A003 (TCR), A104, A109, A209 i A309 prostorijama prebačeni su na bakrenu vezu prema  preklopniku A00Ex00.fer.hr  u A004 prostoriji Preostaje još prebaciti svjetlovodnu vezu u A007, te jedan preklopnik iz A101, pa će razdjelni ormar iz A005 biti u omogućnosti maknuti iz navedene prostorije. Većina veza je isprobana, no uvijek postoji mogućnost da su neki od VLAN-ova zaboravljeni u novoj konfiguraciji pa bi dobro bilo testirati sve vama kritične veze (primjerice A104 vezano uz najavljeni ispit).

Pad FER-ove mreže

Pad FER-ove mreže

Tomislav Žganec

Do pada fakultetske mreže oko 15:10 sati je došlo zbog izuzetno povećanog prometa sa sedmog kata C zgrade. Isključivanjem cijelog kata mreža se stabilizirala. Kontaktiran je dr. Ognjen Dobrijević, a oko 16 sati kat je ponovno vraćen na mrežu.