Događaji

17.
svibnja
17. 5. 8:00
-
18. 5. 17:00

Novosti i objave

Posjet veleposlanika Crne Gore FER-u

Posjet veleposlanika Crne Gore FER-u

Ana Filipović

Veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija gospodin Boro Vučinić posjetio je FER 13. veljače 2017. godine. Veleposlanik Vučinić tom je prigodom razgovarao s dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem , a sastanku su uz prodekane izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca i izv. prof. dr. sc. Marija Vražića prisustvovali prof. dr. sc. Zoran Vukić, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, prof. dr. sc. Srđan Stanković s Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici te izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, na čiju se inicijativu ovaj sastanak održao. Veleposlanik je posjetio FER-ove istraživačke laboratorije LAPOST, LARICS, LAMOR i LARES te izrazio želju za boljim umrežavanjem crnogorskih i hrvatskih istraživača.

Poziv na predavanje: Dr. Stefan...

Poziv na predavanje: Dr. Stefan Schnitter "Cloud based production of telecommunication services at PanNet"

Mario Kušek

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE, pozivaju Vas na predavanje "Cloud based production of telecommunication services at PanNet" koje će održati Dr. Stefan Schnitter iz tvrtke Detecon International and Deutsche Telekom Pan-Net iz Njemačke u petak, 24.2.2017., u 13.15 sati , u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Program RADDAR: na FER-u održana...

Program RADDAR: na FER-u održana radionica logičkog i algoritamskog razmišljanja za učenike osnovnih škola

Dejan Škvorc

U okviru programa RADDAR , gdje se u organizaciji FER-a, XV. gimnazije Zagreb i Udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" za učenike osnovnih škola već četiri godine organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 21. siječnja 2017. godine na FER-u je organizirana radionica logičkog i algoritamskog razmišljanja. Radionica je imala natjecateljski karakter gdje su se učenici u malim grupama natjecali u rješavanju logičkih i algoritamskih zadataka. U sklopu radionice organiziran je i posjet Laboratoriju za Internet stvari gdje su se upoznali s trendom umrežavanja raznovrsnih uređaja putem Interneta te im je prikazan rad aplikacije za mjerenje kakvoće zraka umreženim senzorima povezanim s mobilnim telefonima. Na radionici je sudjelovalo 65 učenika. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu . Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

Tim Brickvengers na finalu First Lego...

Tim Brickvengers na finalu First Lego League natjecanja "Adriatic" regije

Damir Pintar

U subotu, 4. veljače 2017., FER-ov mladi tim Brickvengers - uspostavljen prošle godine u rujnu čiji su članovi  djeca zaposlenika FER-a pod vodstvom Damira Pintara i Mihaele Vranić - sudjelovao je na finalu First Lego League natjecanja "Adriatic" regije . U ovom se natjecanju na globalnoj razini natječe preko 32000 timova iz svih zemalja svijeta. Finale "Adriatic" regije održano je u Dobrovi kraj Ljubljane, a natjecalo se najboljih 20 timova iz Slovenije, 3 tima iz Srbije i 2 tima iz Hrvatske. Usprkos iznimno jakoj konkurenciji (FLL natjecanje ima višegodišnju tradiciju u Sloveniji i Srbiji, a u Hrvatskoj je počelo tek krajem prošle godine inicijativom Hrvatskog robotičkog saveza ), hrvatski timovi vraćaju se s dva pehara. Udruga Gradionica osvojila je izvrsno drugo mjesto u robotskoj igri, dok su FER-ovi Brickvengersi osvojili žiri svojim entuzijazmom i kreativnošću te kući donijeli posebni pehar za "Naj FLL face". Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

Potpisan Sporazum o suradnji u...

Potpisan Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu

webmaster

U veljači 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu (Jacobs University Bremen) . Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te prof. dr.-ing. Katja Windt i prof. dr. Michael Hűlsmann . Sporazum o suradnji sklopljen je na inicijativu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije - LAPOST u okviru Obzor 2020. projekta "Excelling LABUST in marine robotics - EXCELLABUST" (G.A. 691980, voditelj: izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković). Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Job Fair 2017. – Otvorene prijave za...

Job Fair 2017. – Otvorene prijave za tvrtke

Iva Gospodnetić

Job Fair , najveći studentski sajam poslova u Hrvatskoj, održava se 17. i 18. svibnja 2017. u već dobro nam poznatim prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Prošlogodišnje izdanje Job Faira nadmašilo je sva očekivanja, ne samo po broju posjetitelja, već i po broju prijavljenih tvrtki. U usporedbi s pretprošlom godinom je broj sudionika bio dvostruko veći , te su tako posjetitelji imali priliku poslušati 38 prezentacija , posjetiti 44 štanda i upoznati se s budućim poslodavcima, kolegama i suradnicima. Stoga ove godine nanovo podižemo standard te očekujemo još veći broj sudionika, kako tvrtki, tako i posjetitelja, ponajprije studenata iz raznih srodnih područja. Cilj ovog događaja je povezivanje poslodavaca i studenata FER-a te srodnih tehnoloških fakulteta i veleučilišta u Zagrebu, a organizira ga Centar karijera FER-a u suradnji sa studentskim udrugama Savez studenata FER-a (SS FER) i KSET . Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Potpisan Sporazum o suradnji između...

Potpisan Sporazum o suradnji između FER-a i XV. gimnazije

Ana Filipović

U petak, 20. siječnja 2017. godine, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i ravnateljica XV. gimnazije (MIOC) Ljiljana Crnković potpisali su Sporazum o suradnji između FER-a i MIOC-a. Sporazumom su utvrđeni međusobni odnosi FER-a i MIOC-a vezani uz uspostavljanje i razvijanje suradnje na zajedničkim projektima, posebno na Projektu RADDAR, projektu rada s darovitim učenicima, organizaciji manifestacije "Dan FER-a u MIOC-u", pokretanja alumni kluba MIOC-a, organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova i edukativnih programa te drugih oblika poslovne suradnje u djelatnostima FER-a i MIOC-a. Potpisivanju sporazuma nazočili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik te Ivana Šimić, mag. iur. sa strane MIOC-a, a prodekan Marko Delimar i prodekan Gordan Gledec te Glavni tajnik Goran Ranogajec sa strane FER-a. Fotografije s potpisivanja možete pogledati u nastavku.

Potpisan sporazum o suradnji između...

Potpisan sporazum o suradnji između FER-a i HOPS-a

Ana Filipović

U ponedjeljak, 23. siječnja 2017. godine, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS-a) dr. sc. Miroslav Mesić potpisali su Sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima . Sporazumom je utvrđena suradnja FER-a i HOPS-a na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno na: obrazovanju djelatnika HOPS-a kroz specijalističke seminare, radionice, predavanja, specijalističke poslijediplomske studije, doktorske studije i sl.; projektima vezanim za razvoj i inovacije u području vođenja elektroenergetskog sustava; projektima vezanim za razvoj, pogon i održavanje prijenosnog sustava; projektima vezanim za priključenje proizvodnih objekata i postrojenja kupaca, a posebno obnovljivih i ostalih za okoliš prihvatljivih izvora energije na elektroenergetski sustav i drugo. Fotografije s potpisivanja možete pogledati u nastavku.

Nova metoda za de novo sastavljanje genoma

Krešimir Križanović

Tim znanstvenika iz FER-ovog Laboratorija za bioinformatiku i računalnu biologiju u suradnji Institutom Ruđer Bošković i s A*STAR Genome Institute of Singapore (GIS) razvili su novu metodu za sastavljanje genoma. U usporedbi s postojećim metodama, razvijenom metodom moguće je postići ubrzanje i do nekoliko stotina puta čuvajući točnost . Na radu su sudjelovali članovi Laboratorija za bioinformatiku i računalnu biologiju izv. prof. Mile Šikić i Robert Vaser, mag. ing. s FER-a, dr. sc. Ivan Sović sa Instituta Ruđer Bošković te dr. sc. Niranjan Nagarajan s A*STAR Genome Institute of Singapore (GIS). Rad je objavljen u prestižnom časopisu Genome Research s faktorom odjeka 11.351 ( http://genome.cshlp.org/content/early/2017/01/18/gr.214270.116 )

FER proglašen "Prijateljem...

FER proglašen "Prijateljem bicikliranja"

Damjan Miklić

Udruga Sindikat biciklista dodijelila je FER-u certifikat "Prijatelj bicikliranja" za poticanje zaposlenika, studenata i posjetitelja na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva i pružanje odgovarajuće biciklističke infrastrukture. Radi se o priznanju koje je ustanovljeno na europskoj razini u okviru projekta Bike2Work . FER je prva javna ustanova u Hrvatskoj kojoj je dodijeljeno ovo priznanje.

FER dobio tri projekta iz programa...

FER dobio tri projekta iz programa INTERREG sa značajnim iznosom financiranja

webmaster

Na stranicama programa INTERREG Danube objavljeni su statistički podatci o uspješnosti prijava na prvom pozivu za prijavu projektnih prijedloga , koji je bio otvoren od 23. rujna do 3. studenoga 2015. godine (1. korak) i od 29. ožujka do 9. svibnja 2016. godine (2. korak). Na prvom je pozivu prikupljeno 576 iskaza interesa, dok su na kraju postupka prihvaćena ukupno 54 projekta. Među prihvaćenim projektima nalazi se i projekt " Smart Building - Smart Grid - Smart City " (akronim: 3Smart ) , koji koordinira FER. Taj projekt ima najveći proračun od sva 54 projekta prihvaćena na prvom pozivu. Ujedno, radi se o jedinom projektu unutar programa INTERREG Dunav koji je koordiniran u Hrvatskoj , od ukupno prijavljenih 60 projekata iz Hrvatske. Statistički podaci vezani uz prvi poziv dostupni su na stranici programa INTERREG Danube . Osim tog projekta, FER sudjeluje i u dva INTERREG-projekta unutar programa INTERREG Mediteran. Ukupna vrijednost svih naših INTERREG-projekata je gotovo 7,1 milijuna eura , od čega je za FER predviđen jedan milijun eura . Prihvaćeni projekti traju između 1,5 i 3 godine, a u njima sudjeluje gotovo 30 partnera iz europskih zemalja. Detaljnije informacije o FER-ovim projektima nalaze se u nastavku ove obavijesti.

Potpisan Sporazum o suradnji u...

Potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije s Ericssonom Nikolom Teslom

Maja Matijašević

Dana 8. prosinca 2016. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije . Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević . Sporazum predviđa suradnju u raznim područjima od zajedničkog interesa, a posebno: zajedničke znanstvenoistraživačke projekte u domeni informacijske i komunikacijske tehnologije; zajedničke obrazovne aktivnosti na svim razinama studija, uključujući i pozvana predavanja te studentsku praksu i ljetne radionice; suradnju za definiranje smjernica istraživanja i razvoja te potencijalne transfere znanja.   Ovim sporazumom potvrđuje se nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Ericssona Nikole Tesle kao najvećeg hrvatskog izvoznika znanja te FER-a kao vrhunske znanstveno-obrazovne institucije u području informacijske i komunikacijske tehnologije koja se često ističe ne samo kao pozitivan primjer, nego i uzor u ostvarivanju povezivanja gospodarstva i akademske zajednice. Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Više