Događaji

Novosti i objave

Komemoracija za prof. dr. sc. Hrvoja...

Komemoracija za prof. dr. sc. Hrvoja Domitrovića

Ivan Đurek

Prof. dr. sc. Hrvoje Domitrović bio je dugogodišnji djelatnik Zavoda za elektroakustiku FER-a i cijeli svoj radni vijek posvetio je audiotehnici i akustici. Na Fakultetu je obnašao dužnosti prodekana za znanost i poslovanje, a bio je i predstojnik Zavoda. Iz njegovog znanstvenog i nastavnog rada treba istaknuti osnivanje i organiziranje nekoliko kolegija, kao i vođenje Auralizacijskog laboratorija FER-a. Komemoracija za prof. dr. sc. Hrvoja Domitrovića održat će se u srijedu , 21. veljače 2018. godine , u 12.15 sati (prije Fakultetskog vijeća), u dvorani D1 .

Poziv na predstavljanje projekta...

Poziv na predstavljanje projekta TeamSoc21

Alan Vukić

Fakultet elektrotehnike i računarstva poziva na javno predstavljanje prvih rezultata projekta TeamSoc21 koje će se održati u četvrtak , 22. veljače 2018. godine , u 8.30 sati , u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu . Drugi dio javnog predstavljanja održat će se u Sivoj vijećnici FER-a, u 15.30 sati. U sklopu predstavljanja najavit će se i intenzivne studijske radionice TeamSoc21 2018. Molimo da svoj dolazak potvrdite na adresu e-pošte: teamsoc21@fer.hr , s naznakom dolazite li samo na jutarnji dio programa, samo na popodnevni dio programa ili na cjeloviti događaj (i ujutro i popodne). Molimo navedite i očekivani broj osoba koje će doći s Vama. Više o projektu TeamSoc21 pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti, a detaljan program možete pogledati ovdje .

Poziv na predavanje: Aktivno učenje i...

Poziv na predavanje: Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi – ALCT

Vesna Kezdorf

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom: " Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi – ALCT " koje će održati mr. sc. Višnja Grozdanić , viši predavač, prodekanica za studije u Veleučilištu VERN-u, u ponedjeljak , 26. veljače 2018. godine , u 18 sati , u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv za sudjelovanje na 16....

Poziv za sudjelovanje na 16. Festivalu znanosti

Tomislav Jagušt

Pozivamo sve djelatnike i studente fakulteta da se svojim predavanjem, prezentacijom, radionicom, izložbom ili nekom drugom aktivnošću uključe u ovogodišnji, 16. po redu Festival znanosti . Festival znanosti je manifestacija koju zajednički organiziraju Tehnički muzej "Nikola Tesla" iz Zagreba, hrvatska sveučilišta i British Council, a održat će se od 16. do 21. travnja 2018. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je " Otkrića ", no, kao i prijašnjih godina, festival se bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti . Kao i prijašnjih godina, većina aktivnosti Festivala znanosti u Zagrebu održava se u Tehničkom muzeju, prezentacije ili radionice tipično traju od 60 do 120 minuta, publika je raznolika, a sama organizacija prostora i prezentacija/radionica je slična organizaciji npr. Dana otvorenih vrata FER-a. Pozivamo vas da osmislite popularno-znanstvenu radionicu, predavanje, izložbu ili npr. prikaz kratkog filma te predstavite široj javnosti vaš istraživački rad.  Prijedloge aktivnosti, kao i sve upite za dodatne informacije možete poslati na suza@fer.hr .

Održana "FIRST LEGO League"

Održana "FIRST LEGO League"

Ana Sović

U subotu, 3. 2. 2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je održano državno natjecanje FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Osim u Hrvatskoj, natjecanje se provodi u 88 zemalja svijeta. Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina te dvoje voditelja. Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila "Živa voda". Na turniru su djeca morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti. Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre dobiva ekipa koja je osvojila najviše bodova u robotskoj igri. Svaka ekipa je odradila 3 vožnje, a gleda se najbolji ostvareni rezultat. Ove godine to je ekipa 3geared, Udruge Gradionica, Zagreb . Nagradu za dizajn robota dobiva ekipa koja je razvila, konstruirala, programirala i predstavila robota koji je čvrst i učinkovit: Veliki, Informatički klub VEL_IK / OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica. Nagradu za najbolji projekt dobiva ekipa koja je napravila najbolje istraživanje, ponudila inovativno rješenje i održala kreativnu prezentaciju na temu čovjekovog utjecaja na vodu. Pobjednička ekipa KRIK, Robotičko-informatički klub Križ predstavila je projekt obnove i ponovnog korištenja starih napuštenih bunara u svojem mjestu. Informatički klub "NET" iz Ivanić-Grada osvojio je nagradu za temeljne vrijednosti. Ovu nagradu dobiva ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, koja je pokazala blagotvorni profesionalizam i natjecateljsku suradnju. Tri najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, koje su uspješno prenijele temeljne vrijednosti, dostigle odlične rezultate u robotskoj igri i ponudile inspirativna rješenja projekta i robotske izvedbe, osvojile su velike Lego pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru Adria regije u Sloveniji. To su ekipe: Brickvengers, FER, Zagreb I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb 3geared, Udruga Gradionica Zagreb Regionalno natjecanje Adria regije održava se 10. 3. 2018. u Sloveniji. Naše najuspješnije ekipe imaju i mogućnost sudjelovanja na Europskom i svjetskom turniru u Mađarskom i SAD-u. Sve nagrađene ekipe su osvojile poklon pakete Hrvatskih voda, a pobjednička ekipa je osvojila i novi hrvatski šestonožni robot STEMI. Svi sudionici osvojili su medalje, FER-ove loptice, te slikovnicu M. Vizner: Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!, u izdanju Hrvatskih voda. Više informacije pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Upisi u II., III., IV., V. i VI....

Upisi u II., III., IV., V. i VI. (ljetni) semestar u ak. god. 2017./18. na Doktorskom studiju "Elektrotehnika i računarstvo" FER-a

Mirjana Grubiša

Upisi će trajati od 12. do 23.  veljače 2018. na pultu Studentske službe u uredovno vrijeme od 12 do 14 sati. Podsjećamo studente doktorskoga studija FER-a da, sukladno Statutu Sveučilišta u Zagrebu, status studenta ostvaruju isključivo upisom semestra (bilo redovno, bilo u ponavljanje).  Ne-upisivanjem semestra studij se prekida (gubi se studentski status), a u slučaju zatraženog i odobrenog nastavka studija u propisanom roku, studij se nastavlja prema (moguće i drugačijim) pravilima za generaciju s kojom student nastavlja studij. Više informacija pročitajte o opširnijem sadržaju obavijesti.

FER-u odobren projekt WINDLIPS u...

FER-u odobren projekt WINDLIPS u okviru natječaja HRZZ-a – Partnerstvo u istraživanjima

Alan Vukić

U okviru natječaja HRZZ – Partnerstvo u istraživanjima, FER-u je odobren domaći znanstvenoistraživački projekt pod nazivom "Integracija vjetroelektrana u elektroenergetski sustav sa smanjenom konstantom tromosti – WINDLIPS". Koordinator projekta je prof. dr. sc. Igor Kuzle , predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, a na projektu su zaposlena dva nova doktoranda:  Tomislav Baškarad, mag. ing . i Josip Đaković, mag. ing . Partneri na projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna su Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o (HOPS) i HEP – Proizvodnja d.o.o. Projekt će trajati do kraja 2020. godine. FER-u su odobrena dva od ukupno četiri odobrenih projekata u okviru natječaja HRZZ – Partnerstvo u istraživanjima. Prvi odobreni projekt u okviru tog natječaja – "Napredna integracija obnovljivih izvora – SIREN", pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Hrvoja Pandžića počeo se provoditi u prosincu 2015. godine, a traje do prosinca 2018. godine. Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti, a detalje možete pogledati ovdje .

Akademik Leo Budin održao webinar...

Akademik Leo Budin održao webinar "Računalno razmišljanje i programiranje u višim razredima osnovne škole u sklopu novog kurikuluma predmeta Informatika"

Marko Delimar

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske započelo je s nizom webinara kao jednog od oblika pripreme učitelja za provedbu kurikularne reforme. Prvi webinar pod naslovom "Ishodi učenja - zašto i kako" održala je ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak 21. prosinca 2017. godine.  Drugi webinar "Upravljanje školom - promjena prema drukčijoj školi" održao je 17. siječnja 2017. godine pomoćnik ministrice gosp. Vlado Prskalo . Treći webinar pod naslovom " Računalno razmišljanje i programiranje u višim razredima osnovne škole u sklopu novog kurikuluma predmeta Informatika " održao je 22. siječnja 2018. godine akademik Leo Budin , član Povjerenstva za uvođenje Informatike kao obaveznog predmeta u osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Prezentacije pripremljene za te webinare mogu se dobaviti preko mrežne stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja:  https://mzo.hr/hr/rubrike/edukacija .

Donacija opreme poduzeća ZIGG-PRO za...

Donacija opreme poduzeća ZIGG-PRO za industrijsku automatizaciju

Damir Sumina

Poduzeće ZIGG-PRO d.o.o. doniralo je opemu za industrijsku automatizaciju za radna mjesta u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima (A001, A002). ZIGG-PRO d.o.o. je zastupnik poduzeća Emerson koji je prepoznatljiv u područjima automatizacije proizvodnih i tehnoloških procesa, reguliranih elektromotornih pogona te sustava nadzora i upravljanja industrijskih postrojenja. Donirana oprema koristit će se za studentske radove i za seminare za stručnjake iz gospodarstva. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi oko 60.000 kn. Posebno zahvaljujemo direktoru poduzeća Goranu Grbavcu koji je prepoznao potencijal našeg Laboratorija.

Izabrana nova Uprava za mandatno...

Izabrana nova Uprava za mandatno razdoblje akad. god. 2018./2019. i 2019./2020.

Alan Vukić

Na 674. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća FER-a održanoj u srijedu, 24. siječnja 2018. godine izabrana je nova Uprava za mandatno razdoblje akademskih godina 2018./2019. i 2019./2020. Za novog dekana izabran je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec , dok su za prodekane izabrani: doc. dr. sc. Mihaela Vranić za prodekanicu za nastavu, izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković za prodekana za znanost te izv. prof. dr. sc. Mario Vražić za prodekana za poslovanje. Čestitamo novoizabranoj Upravi!

FER će zaposliti šest osoba na...

FER će zaposliti šest osoba na projektu upravljanja službenom dokumentacijom RH

Alan Vukić

U ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske " na kojemu će Fakultet elektrotehnike i računarstva biti partner. Ugovor su potpisali ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Projekt vrijednosti 12,8 milijuna kuna financirat će se iz Europskoga socijalnog fonda, a iznos predviđen za FER je 3,8 milijuna kuna. "U okviru ovog trogodišnjeg projekta zaposlit ćemo šest osoba", najavio je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić . Projekt će na FER-u izvoditi Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja (TakeLab) pod vodstvom prof. dr. sc. Bojane Dalbelo Bašić i izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera . Više o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Rezonanca srebrna na međunarodnom...

Rezonanca srebrna na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Istria cantat"

webmaster

Ženski vokalni sastav "Rezonanca" predstavljao je FER na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Istria cantat" koje se 20. siječnja 2018. održalo u Puli. Djevojke iz Rezonance stručnom ocjenjivačkom žiriju predstavile su se sa zahtjevnim programom, skladbama: "Gdje Dunav ljubi nebo", "Dancing Queen" i "Pirates of the Caribbean", sve redom aranžmanima voditeljice Ive Jarić.  Osvojena nagrada, najviše srebro (Srebro X) u kategoriji D2 (popularna zborska glazba-slobodan program) veliko je priznanje članicama Rezonance, inače bivšim i sadašnjim studenticama FER-a, koje su uz srebrnu nagradu dobile i velike pohvale stručnog žirija za sam nastup. Nekoliko fotografija s natjecanja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.