Događaji

Novosti i objave

Dan otvorenih vrata Studija...

Dan otvorenih vrata Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku

Petra Lukina

U Nacionalnom informacijskom sustavu prijava na visoka učilišta ( www.postani-student.hr ) trenutačno je 67 kandidata prijavljeno za upis na Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu. Upis je to treće generacije studenata na ovom iznimno aktualnom, atraktivnom, zanimljivom i praktično orijentiranom trogodišnjem sveučilišnom preddiplomskom dislociranom studiju Sveučilišta u Zagrebu na kojemu nastavu izvode nastavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. U prvoj generaciji studenata Studij je upisalo 42-oje studentica i studenata, a u drugoj generaciji njih 48. Studij je smješten u novouređenom prostoru koji je vrlo lijepo i kvalitetno opremljen i ima veliku amfiteatarsku dvoranu, veći broj učionica te laboratorije. U potpunosti su opremljeni Multifunkcionalni računalni laboratorij i Laboratorij za fizikalne osnove elektrotehnike i strojarstva, a trenutačno se opremaju Laboratorij za energetska postrojenja i komponente, Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije te Prototipni centar. Dan otvorenih vrata održat će se u utorak 16. svibnja 2017 . godine s početkom u 11 sati u prostorima Studija u ulici Velimira Škorpika 6 u Šibeniku.

Europska komisija promovira FER-ov...

Europska komisija promovira FER-ov projekt kao primjer kvalitetnog FP7-projekta

Gordan Gledec

Za vrijeme nizozemskog predsjedanja Europskom komisijom (EC), delegacije iz svih zemalja članica te iz Islanda, Izraela, Norveške, Švicarske i Turske zamoljene su da odaberu po jedan FP7 projekt na koji su ponosne. Odabrani projekti pokazuju dodanu vrijednost koju istraživački i inovacijski projekti imaju na gospodarstvo te nacionalnu, regionalnu i lokalnu zajednicu. Dva su programa su bila osobito zanimljiva: "Regije znanja" te "Istraživački potencijal". Na temelju njihovog odabira nastala je knjižica “Postignuća FP7 – primjeri na koje smo ponosni” .  Hrvatska delegacija odabrala je iz programa "Istraživački potencijal" projekt "Razvoj hrvatskog istraživačkog potencijala u podvodnoj robotici" (CURE) koji je koordinirao FER (Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije, koordinator: prof.dr.sc. Zoran Vukić). I mi smo ponosni što je projekt koji smo koordinirali na listi važnih projekata koji su imali važan i stvaran utjecaj na europsko gospodarstvo i društvenu zajednicu! Čestitamo prof. Vukiću i njegovoj ekipi!

FER @ Festival znanosti

FER @ Festival znanosti

Anamari Nakić

U tijeku je 15. Festival znanosti s temom – Vrijeme. Vrijeme je ono što razdvaja uzrok i posljedicu, vrijeme je način kojim priroda priječi da se dogodi sve odjednom, vrijeme je pokretna slika vječnosti (Platon). Vrijeme fizikalno, psihološko, povijesno, meteorološko, astronomsko – kako vam drago. Fakultet elektrotehnike i računarstva i ove godine sudjeluje u organizaciji festivala. Naši će djelatnici i studenti pokušati približiti znanost i uveseliti posjetitelje svojim predavanjima i radionicama u petak , 28. 4. 2017. u Tehničkom muzeju . Više informacija o rasporedu nekih predavanja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Objavljen popis svih poduzeća na Job...

Objavljen popis svih poduzeća na Job Fairu 2017

Iva Gospodnetić

Na najvećem studentskom sajmu poslova, Job Fairu, koji se održava na FER-u 17. i 18. svibnja, ove godine sudjelovat će  93 poduzeća  iz  14 različitih industrija . Cijeli popis poslodavaca pročitajte u nastavku obavijesti.

Ljetne prakse – Otvorene prijave za...

Ljetne prakse – Otvorene prijave za tvrtke

Iva Gospodnetić

Centar karijera FER-a raspisao je natječaj za Program ljetnih praksi FER-a u ovoj akademskoj godini. Svrha programa je studentima svih profila diplomskog studija pružiti stjecanje praktičnog iskustva, znanja i vještina kroz rad u poduzećima, čime ostvaruju izravan dodir s industrijskim radnim okruženjem. Poslodavcima ljetne prakse omogućavaju kontakt s mladim, proaktivnim inženjerkama i inženjerima, koji su vam spremni pomoći u rješavanju svakodnevnih problema i tako primijeniti znanja stečena za vrijeme studija. Dosadašnja praksa pokazala je da velik broj studenata ostane u kontaktu s poslodavcem i nakon završetka prakse pa je ovo odlična prilika za pronalazak budućih zaposlenika. Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Održana Izborna skupština udruge AMAC-Alumni FER

Ana Filipović

Izborna skupština udruge AMAC-Alumni FER održana je 23. ožujka 2017. godine . Novi sastavi tijela Udruge nakon izbora su: Predsjednik: Leonardo Jelenković Predsjedništvo: Mislav Grgić, Darko Huljenić, Leonardo Jelenković, Dražen Jurišić, Marijan Maras, Neven Mijat, Goran Mirković, Miroslav Poljak, Ivana Turčić Prstačić, Srećko Seljan, Aleksandar Szabo Blagajnik: Dražen Jurišić Tajnik: Goran Delač Nadzorni odbor: Adrijan Barić, Ante Marušić, Vlado Sruk.

FER na Danu otvorenih vrata Ureda...

FER na Danu otvorenih vrata Ureda Predsjednice Republike Hrvatske

Tomislav Jagušt

U subotu, 1. travnja 2017. godine, u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održan je Dan otvorenih vrata s temom popularizacije područja STEM . Tom prigodom, preko 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika predstavilo je gostima i posjetiteljima Ureda PRH svoja istraživanja, eksperimente i inovacije. FER se predstavio kroz nekoliko znanstvenih i inovativnih projekata (LARICS Adore, STEMI, Teslin transformator, Juvo - Home Friend) te FER-ov program popularizacije ŠUZA. Uz dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, na ovom događaju sudjelovali su Luka Fućek, Josip Ivanković, Tomislav Jagušt, Radomir Ječmenica, Ana Sović Kržić, Anamari Nakić, Frano Petric i Matija Srbić. Kao posebni gosti pridružili su im se Domagoj Pluščec (Istraživački centar mladih - organizator Državnog turnira mladih prirodoslovaca) te članice FER-ovog Ženskog vokalnog sastava Rezonanca, koje su pred Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović izvele prigodnu pjesmu. U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s događanja.

European Network on High Performance...

European Network on High Performance and Embedded Architecture and Compilation (HiPEAC) Computing Systems Week (CSW)

Mario Kovač

U okviru aktivnosti European Network on High Performance and Embedded Architecture and Compilation (HiPEAC) u Zagrebu, FER organizira Computing Systems Week (CSW) koji će se održati 27. i 28. travnja 2017. godine. Dva dana intenzivnog programa i zanimljivih tema iz područja računarstva predstavlja dobru priliku za nastavnike, znanstvenike, istraživače i studente doktorskih studija za stjecanje novih znanja i informacija kao i mogućnost diskusije s kolegama iz brojnih država. Prijava na CSW je besplatna pa se svi zainteresirani profesori, istraživači i doktorski studenti mogu prijaviti na adresi  https://www.hipeac.net/csw/2017/zagreb/ .

Održan "Dan doktorata 2017."

Održan "Dan doktorata 2017."

Maja Matijašević

Drugi u nizu "Dana doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održan je 29. ožujka 2017. godine. Nakon uvodnog govora dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Mislava Grgića, nazočnima se prigodnim riječima obratio i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. U programu je sudjelovalo četvero nagrađenih doktora znanosti, koji su disertacije obranili u ak. god. 2015./2016.: dr. sc. Nikola Banić, dr. sc. Dijana Tralić, dr. sc. Robert Sitar i dr. sc. Tomislav Župan te, kao počasni govornik, dr. sc. Ivan Hrvoić, CEO poduzeća GEM Systems, Inc. u Kanadi i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u mjerenju magnetskoga polja Zemlje, koji je doktorirao 1972. na (tada) Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. U poster-sekciji, 35 studenata 3. godine doktorskoga studija je kroz izložbu postera predstavilo aktualne rezultate svojih istraživanja. Nagradu za najbolji poster Dana doktorata 2017. godine dobio je doktorand Ivica Draganjac, a za naročito uspješne postere priznanja su dobili i doktorandi Josip Ćesić, Mihovil Ivas i Miroslav Štampar. Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Objavljen Vol. 25, No. 1 časopisa...

Objavljen Vol. 25, No. 1 časopisa CIT. Journal of Computing and Information Technology

Vlado Glavinić

Novi broj časopisa CIT. Journal of Computing and Information Technology objavljen je 30. ožujka 2017. godine. Ovaj broj donosi pet radova iz područja agentske tehnologije, mreža računala, sigurnosti računalnih sustava kao i računarske grafike i vizualizacije. Članci četrnaest autora iz Hrvatske, Indije, Kine, Malezije i Velike Britanije prihvaćeni su u recenzijskom postupku. Više informacija o časopisu, kao i puni tekst članaka, možet epogledati ovdje .

ConTEL 2017 - 14. međunarodna...

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama, 28. - 30. lipnja 2017.

Mario Kušek

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama održat će se od 28. do 30. lipnja 2017. godine u Zagrebu. Konferencija se održava u suroganizaciji FER-a i pod pokroviteljstvom Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatskog ogranka Komunikacijskog odjela IEEE. ConTEL 2017 tematski je usmjeren na područje informacijske i komunikacijske tehnologije, s naglaskom na moderne telekomunikacije i mrežne tehnologije za sveprisutni Internet. U vezi s time, istaknute teme uključuju i poboljšanje mrežne infrastrukture u pogledu kvalitete, performanci, skalabilnosti, mobilnosti i energetske učinkovitosti. U programu će biti uključeni gostujući predavači te istraživački radovi koji prođu neovisni recenzentski postupak. Pridružit će nam se i dvije COST akcije: ICT COST Action IC1303 Algorithms, Architectures and Platforms for Enhanced Living Environments (AAPELE) i COST Action TD1405 European Network for the Joint Evaluation of Connected Health Technologies(ENJECT). Upute i predlošci za prijavu radova, kao i sve ostale informacije o konferenciji dostupne su na stranici http://www.contel.hr .

FER dobio šest projekata na...

FER dobio šest projekata na natječajima Hrvatske zaklade za znanost

Gordan Gledec

U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost - " Istraživački projekti " koji je objavljen u svibnju 2016. godine, FER- u je odobreno pet projekta od ukupno dvadeset i jednog projektnog prijedloga iz područja tehničkih znanosti. Program "Istraživački projekti" razvijen je s ciljem podržavanja istraživačkih grupa koje se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom, a čiji su voditelji znanstveno prepoznatljivi po dosadašnjim postignućima te mentorskim sposobnostima. U okviru natječaja " Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena " koji je objavljen u travnju 2016. godine, od ukupno 10 odobrenih projekata, FER-u je odobreno financiranje jednog projekta. Cilj je ovoga programa potpora istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Privlačenjem hrvatske istraživačke zajednice da aktivnije sudjeluje u rješavanju nacionalno važnih problema vezanih uz klimatske promjene i povezane mjere uz poseban naglasak na energetsku održivost te međusobnu suradnju različitih sektora stavlja se dodatni naglasak na razvoj održivog društva. Ukupna je vrijednost ovih šest novih FER-ovih projekata 5.288.570,00 kuna.