Događaji

Novosti i objave

Komemoracija za prof. dr. sc. Hrvoja...

Komemoracija za prof. dr. sc. Hrvoja Domitrovića

Ivan Đurek

Prof. dr. sc. Hrvoje Domitrović bio je dugogodišnji djelatnik Zavoda za elektroakustiku FER-a i cijeli svoj radni vijek posvetio je audiotehnici i akustici. Na Fakultetu je obnašao dužnosti prodekana za znanost i poslovanje, a bio je i predstojnik Zavoda. Iz njegovog znanstvenog i nastavnog rada treba istaknuti osnivanje i organiziranje nekoliko kolegija, kao i vođenje Auralizacijskog laboratorija FER-a. Komemoracija za prof. dr. sc. Hrvoja Domitrovića održat će se u srijedu , 21. veljače 2018. godine , u 12.15 sati (prije Fakultetskog vijeća), u dvorani D1 .

Novi projekt FER-a i Find a Better Way

Novi projekt FER-a i Find a Better Way

Alan Vukić

Dobrotvorna ustanova Find A Better Way partner je FER-u na novom projektu METASHAPE . Znanstvenoistraživački projekt pod nazivom “ Empowering handheld metal detectors with shape-based target discrimination for use in humanitarian mine action ” – METASHPE unaprijedit će rad ručnih detektora metala. Koordinator projekta je prof. dr. sc. Vedran Bilas . Projekt počinje 1. ožujka 2018. godine i trajat će tri godine. Dobrotvornu ustanovu Find a Better Way osnovao je legendarni nogometaš Manchester Uniteda Sir Bobby Charlton s krajnjim ciljem uklanjanja svih mina u svijetu. Više o projektu pročitajte u proširenoj obavijesti.

Prvi projekt FER-a u okviru HRZZ-ERC

Prvi projekt FER-a u okviru HRZZ-ERC

Alan Vukić

FER-u je odobren projekt “ Personal robotic input assistance during exercise ”- PRIDE, prvi takav projekt u sklopu natječaja “ Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća “ iz programa  Hrvatske zaklade za znanost. Koordinator projekta je izv. prof. dr. sc. Tomislav Pribanić, a partner projekta je Francuski institut za istraživanje računalnih znanosti i automatike - INRIA . Cilj je projekta analizirati mogućnosti uporabe robota prilikom tjelesnog vježbanja, korištenjem tableta i/ili pametnih telefona. Istraživanje će se provesti kroz suradnju s voditeljima projekata Europskog istraživačkog vijeća (ERC) radi stjecanja iskustva i pripreme vlastite prijave projektnog prijedloga za natječaj ERC programa.

Dva nova projekta u okviru OP...

Dva nova projekta u okviru OP konkurentnost i kohezija

Alan Vukić

FER je partner na dva nova projekta "IT rješenje analitike velikih skupova podataka emobilnosti" (BigEVdata) i " Cyber Conflict Simulator " u okviru poziva “ Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. FER-ov dio projekta BigEVdata vode doc. dr. sc. Tomislav Capuder i izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, a koordinator projekta je Hrvatska elektroprivreda d.d.  Drugi FER-ov projekt Cyber Conflict Simulator vodi doc. dr. sc. Stjepan Groš u suradnji s poduzećem Utilis d.o.o. Više o projektu Cyber Conflict Simulator pročitajte ovdje . Više o projektu BigEVdata pročitaje u proširenoj obavijesti.

Robotics@fer.hr na sajmu robotike u...

Robotics@fer.hr na sajmu robotike u Ljubljani

Alan Vukić

FER-ov  Robotics@fer.hr  predstavio je svoje najnovije projekte i proizvode na sajmu robotike Robotics 2018 održanom od 13. do 15. veljače 2018. godine u Ljubljani. Na međunarodnom sajmu robotike za industrijske usluge i humanoidne robotike sudjelovali su najznačajniji europski proizvođači i distributeri robota te najveći svjetski stručnjaci u robotici. Pred brojnim posjetiteljima svoje istraživačke projekte i robote predstavila su tri fakultetska laboratorija: Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku – LAMOR , Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST  i Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja – LARICS .

Na FER-u održana radionica...

Na FER-u održana radionica kriptografije za učenike osnovnih škola (Program RADDAR)

Dejan Škvorc

U okviru programa RADDAR unutar kojeg se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu , 3. veljače 2018. godine na FER-u je organizirana radionica kriptografije. Učenici su se upoznali s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje. Organizirano je i mini-natjecanje u primjeni naučenih kriptografskih algoritama sa simboličnim nagradama za najbolje učenike. U sklopu radionice organiziran je posjet Laboratoriju za interaktivne simulacijske sustave , na kojem su im prikazani sustavi za generiranje audio-vizualnih stimulacija i analizu fizioloških, glasovnih i facijalnih reakcija, kao i njihove primjene u računalnom prepoznavanju emocija, treningu relaksacije i psihoterapiji. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu . Zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji radionice, a posebno prof. dr. sc. Krešimiru Ćosiću i doc. dr. sc. Siniši Popoviću iz Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave FER-a, Zlatki Markučič i Ernestu Wendlingu iz XV. gimnazije Zagreb , Magdaleni Babić iz Osnovne škole Vrbani te studentima-mentorima na radionici Marti Posavec , Barbari Lugar , Miji Matić , Roberti Ujčić , Nikoli Trstenjaku , Viktoru Mihokoviću te učeniku XV. gimnazije Luki Pavloviću . Sa strane FER-a, u organizaciji radionice sudjelovao je doc. dr. sc. Dejan Škvorc . Ovim putem pozivamo istraživačke grupe na FER-u koje su zainteresirane za demonstraciju svojih istraživanja učenicima da se jave na dejan.skvorc@fer.hr . U opširnijem sadržaju obavijesti nalazi se nekoliko slika s radionice.

Poziv na predstavljanje projekta...

Poziv na predstavljanje projekta TeamSoc21

Alan Vukić

Fakultet elektrotehnike i računarstva poziva na javno predstavljanje prvih rezultata projekta TeamSoc21 koje će se održati u četvrtak , 22. veljače 2018. godine , u 8.30 sati , u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu . Drugi dio javnog predstavljanja održat će se u Sivoj vijećnici FER-a, u 15.30 sati. U sklopu predstavljanja najavit će se i intenzivne studijske radionice TeamSoc21 2018. Molimo da svoj dolazak potvrdite na adresu e-pošte: teamsoc21@fer.hr , s naznakom dolazite li samo na jutarnji dio programa, samo na popodnevni dio programa ili na cjeloviti događaj (i ujutro i popodne). Molimo navedite i očekivani broj osoba koje će doći s Vama. Više o projektu TeamSoc21 pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti, a detaljan program možete pogledati ovdje .

Poziv na predavanje: Aktivno učenje i...

Poziv na predavanje: Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi – ALCT

Vesna Kezdorf

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom: " Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi – ALCT " koje će održati mr. sc. Višnja Grozdanić , viši predavač, prodekanica za studije u Veleučilištu VERN-u, u ponedjeljak , 26. veljače 2018. godine , u 18 sati , u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv za sudjelovanje na 16....

Poziv za sudjelovanje na 16. Festivalu znanosti

Tomislav Jagušt

Pozivamo sve djelatnike i studente fakulteta da se svojim predavanjem, prezentacijom, radionicom, izložbom ili nekom drugom aktivnošću uključe u ovogodišnji, 16. po redu Festival znanosti . Festival znanosti je manifestacija koju zajednički organiziraju Tehnički muzej "Nikola Tesla" iz Zagreba, hrvatska sveučilišta i British Council, a održat će se od 16. do 21. travnja 2018. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je " Otkrića ", no, kao i prijašnjih godina, festival se bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti . Kao i prijašnjih godina, većina aktivnosti Festivala znanosti u Zagrebu održava se u Tehničkom muzeju, prezentacije ili radionice tipično traju od 60 do 120 minuta, publika je raznolika, a sama organizacija prostora i prezentacija/radionica je slična organizaciji npr. Dana otvorenih vrata FER-a. Pozivamo vas da osmislite popularno-znanstvenu radionicu, predavanje, izložbu ili npr. prikaz kratkog filma te predstavite široj javnosti vaš istraživački rad.  Prijedloge aktivnosti, kao i sve upite za dodatne informacije možete poslati na suza@fer.hr .

Održana "FIRST LEGO League"

Održana "FIRST LEGO League"

Ana Sović

U subotu, 3. 2. 2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je održano državno natjecanje FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Osim u Hrvatskoj, natjecanje se provodi u 88 zemalja svijeta. Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina te dvoje voditelja. Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila "Živa voda". Na turniru su djeca morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti. Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre dobiva ekipa koja je osvojila najviše bodova u robotskoj igri. Svaka ekipa je odradila 3 vožnje, a gleda se najbolji ostvareni rezultat. Ove godine to je ekipa 3geared, Udruge Gradionica, Zagreb . Nagradu za dizajn robota dobiva ekipa koja je razvila, konstruirala, programirala i predstavila robota koji je čvrst i učinkovit: Veliki, Informatički klub VEL_IK / OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica. Nagradu za najbolji projekt dobiva ekipa koja je napravila najbolje istraživanje, ponudila inovativno rješenje i održala kreativnu prezentaciju na temu čovjekovog utjecaja na vodu. Pobjednička ekipa KRIK, Robotičko-informatički klub Križ predstavila je projekt obnove i ponovnog korištenja starih napuštenih bunara u svojem mjestu. Informatički klub "NET" iz Ivanić-Grada osvojio je nagradu za temeljne vrijednosti. Ovu nagradu dobiva ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, koja je pokazala blagotvorni profesionalizam i natjecateljsku suradnju. Tri najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, koje su uspješno prenijele temeljne vrijednosti, dostigle odlične rezultate u robotskoj igri i ponudile inspirativna rješenja projekta i robotske izvedbe, osvojile su velike Lego pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru Adria regije u Sloveniji. To su ekipe: Brickvengers, FER, Zagreb I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb 3geared, Udruga Gradionica Zagreb Regionalno natjecanje Adria regije održava se 10. 3. 2018. u Sloveniji. Naše najuspješnije ekipe imaju i mogućnost sudjelovanja na Europskom i svjetskom turniru u Mađarskom i SAD-u. Sve nagrađene ekipe su osvojile poklon pakete Hrvatskih voda, a pobjednička ekipa je osvojila i novi hrvatski šestonožni robot STEMI. Svi sudionici osvojili su medalje, FER-ove loptice, te slikovnicu M. Vizner: Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!, u izdanju Hrvatskih voda. Više informacije pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Upisi u II., III., IV., V. i VI....

Upisi u II., III., IV., V. i VI. (ljetni) semestar u ak. god. 2017./18. na Doktorskom studiju "Elektrotehnika i računarstvo" FER-a

Mirjana Grubiša

Upisi će trajati od 12. do 23.  veljače 2018. na pultu Studentske službe u uredovno vrijeme od 12 do 14 sati. Podsjećamo studente doktorskoga studija FER-a da, sukladno Statutu Sveučilišta u Zagrebu, status studenta ostvaruju isključivo upisom semestra (bilo redovno, bilo u ponavljanje).  Ne-upisivanjem semestra studij se prekida (gubi se studentski status), a u slučaju zatraženog i odobrenog nastavka studija u propisanom roku, studij se nastavlja prema (moguće i drugačijim) pravilima za generaciju s kojom student nastavlja studij. Više informacija pročitajte o opširnijem sadržaju obavijesti.

FER-u odobren projekt WINDLIPS u...

FER-u odobren projekt WINDLIPS u okviru natječaja HRZZ-a – Partnerstvo u istraživanjima

Alan Vukić

U okviru natječaja HRZZ – Partnerstvo u istraživanjima, FER-u je odobren domaći znanstvenoistraživački projekt pod nazivom "Integracija vjetroelektrana u elektroenergetski sustav sa smanjenom konstantom tromosti – WINDLIPS". Koordinator projekta je prof. dr. sc. Igor Kuzle , predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, a na projektu su zaposlena dva nova doktoranda:  Tomislav Baškarad, mag. ing . i Josip Đaković, mag. ing . Partneri na projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna su Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o (HOPS) i HEP – Proizvodnja d.o.o. Projekt će trajati do kraja 2020. godine. FER-u su odobrena dva od ukupno četiri odobrenih projekata u okviru natječaja HRZZ – Partnerstvo u istraživanjima. Prvi odobreni projekt u okviru tog natječaja – "Napredna integracija obnovljivih izvora – SIREN", pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Hrvoja Pandžića počeo se provoditi u prosincu 2015. godine, a traje do prosinca 2018. godine. Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti, a detalje možete pogledati ovdje .