Događaji

16.
travnja
Festival znanosti
16. 4. 8:00
-
21. 4. 18:00
8.
svibnja
8. 5. 7:00
-
13. 5. 21:00
10.
svibnja
10:00 - 15:30
23.
svibnja
23. 5. 7:00
-
24. 5. 21:00

Novosti i objave

Dan doktorata 2018.

Dan doktorata 2018.

Maja Matijašević

"Dan doktorata 2018 ." održat će se 10. svibnja 2018.  godine od 10 do 15.30 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3. Program Dana doktorata uključuje dvije radne sekcije, neformalno druženje, diskusiju i umrežavanje te popodnevnu radionicu namijenjenu doktorandima. Skupna sekcija pružit će dva različita pogleda na uspješne doktore znanosti potekle s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Kao sveučilišni nastavnik s bogatim istraživačkim i mentorskim iskustvom, sada u mirovini, obratit će nam se dr. sc. Damir Kalpić , koji je doktorirao 1982. godine na (tadašnjem) Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S druge strane, kao nedavno promovirani doktori znanosti predstavit će nam se dr. sc. Josip Ćesić , dr. sc. Petar Gabrić , dr. sc. Zlatko Hanić, dr. sc. Marinko Kovačić i dr. sc. Đula Nađ , koji su za svoje doktorske disertacije obranjene u ak. god. 2016./2017. bili nagrađeni Srebrnom plaketom "Josip Lončar" za posebno istaknutu doktorsku disertaciju ili nagradom "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća s primjenom u industriji. Uz priču o svojim doktorskim rezultatima, oni će podijeliti i neka osobna iskustva o stjecanju znanja, o istraživačkim usponima i padovima te ustrajnosti kao nužnom elementu konačnog uspjeha - uz pokoji savjet kolegama-doktorandima. U poster-sekciji, 28 doktoranada na trećoj godini doktorskog studija predstavit će aktualne rezultate svojih istraživanja na temama odobrenima u ak. godini 2016./17. Posteri obuhvaćaju širok raspon rezultata, od onih početnih, nakon tek obranjene teme disertacije, do onih "ozbiljnijih", već publiciranih, čiji se autori nadaju predati disertaciju na ocjenu već ove godine. Svi posteri predstavljeni na Danu doktorata ulaze u natjecanje za najbolji poster. Popodnevnu radionicu namijenjenu doktorandima vodit će je dr. sc. Nikola Banić, jedan od nagrađenih doktoranada i govornika na Danu doktorata 2017. godine, danas zaposlen kao poslijedoktorand na FER-u, koji će sadašnjim doktorandima prenijeti pozitivna iskustva i korisne savjete za doktorsko istraživanje iz perspektive nedavno uspješno završenog doktora znanosti. Skup je otvoren za sve zainteresirane, uz obaveznu prijavu sudjelovanja najkasnije do 4. svibnja 2018. godine . Sve informacije objavljene su na stranici doktorskog studija posvećenoj Danu doktorata .

Dani otvorenih računarskih sustava -...

Dani otvorenih računarskih sustava - hrvatska konferencija Linux korisnika 2018 (DORS/CLUC)

Svebor Prstačić

Na FER- u će se 19. i 20. travnja 2018. godine održati konferencija koja zbližava programere i sistem administratore te koja teme slobodnog i otvorenog softvera sučeljava poslovnom svijetu i njihovoj primjeni u poslovanju, ali ističe i filozofsku stranu i važnost slobode tehnologija u modernom digitalnom društvu. Sudjelovanje za studente i djelatnike je besplatno uz prethodnu registraciju . Više informacija o konferenciji i načinima registracije pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Festival znanosti 2018

Festival znanosti 2018

Tomislav Jagušt

Od 16. do 21. travnja 2018. traje 16. Festival znanosti . Glavna tema festivala su OTKRIĆA , ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti. Fakultet elektrotehnike i računarstva  predstavit će se nizom predavanja i radionica u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Raspored predavanja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti. Također u sklopu Festivala znanosti, u petak, 20. travnja djelatnici FER-a održat će i niz predavanja u Gimnaziji Franje Petrića (MIOC) u Zadru, a više informacija pročitajte u obavijesti " Predstavljanju FER-a u Zadarskom MIOC-u " .

Dan Matlaba na FER-u

Dan Matlaba na FER-u

Jadranko Matuško

U sklopu procesa prelaska na novu TAH (Total Academic Headcount) odnosno Campus licencu Matlaba, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se održati Dan Matlaba u sklopu kojeg će biti organizirano predavanje koje će održati Zoltan Grzity i Arpad Forberger  iz poduzeća Gamax Laboratory Solutions Ltd., ekskluzivnog zastupnika Matlab-a za hrvatsko tržište. U sklopu predavanje bit će predstavljene sve prednosti i usluge koje donosi Campus licenca Matlaba koja je za djelatnike i student Fakulteta dostupna od 3. 4. 2018. godine. Predavanje će se održati u utorak , 24. 4. 2018. godine, u 12.00 sati , u dvorani D1 FER-a. Pozivaju se zainteresirani djelatnici i student da prisustvuju predavanju!

Dani energetike na FER-u

Dani energetike na FER-u

Alan Vukić

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održat će se Dani energetike u okviru 9. Zagrebačkog energetskog tjedna. Tom prigodom FER otvara svoja vrata svima koje zanima energetika. Gosti će moći rukovati "svjetlosnim mačevima" u Laboratoriju za visoki napon, prisustvovati pogonu male hidroelektrane u Laboratoriju za napredne mreže, posjetiti zračni tunel na 13. katu nebodera FER u Laboratoriju za obnovljive izvore, provozati se u malom električnom vozilu te se upoznati sa znanstveno istraživačkim projektima iz područja energetike na FER-u. Pozivamo vas da posjetite FER u ponedjeljak , 7. svibnja 2018. godine od 10.00 do 16.00 sati . Požurite jer broj mjesta za posjet laboratorijima je ograničen. Radujemo se vašem dolasku!

Državna smotra učeničkih radova iz...

Državna smotra učeničkih radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo"

Tomislav Jagušt

U srijedu, 18. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je  Državna smotra učeničkih radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo". Smotru organizira  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih  uz podršku FER-a.  Ovo je šesti put da se smotra održava na našem fakultetu, a ove godine okupila je  je preko stotinu učenika i nastavnika srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske koji su predstavili 60 učeničkih radova iz područja elektrotehnike i računalstva.  Okupljene učenike i mentore pozdravio je prodekan FER-a, izv. prof. dc. sc. Gordan Gledec , predavanje na temu "Ozbiljne igre i edukacija " i kraću prezentaciju programirljivih logičkih sklopova - FPGA , za prisutne nastavnike i mentore održali su  izv. prof. dr. sc. Željka Car i Marko Zec, dipl. ing. , a cijeli događaj organiziran je u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanost  ŠUZA -  Iz škole u znanost i akademsku zajednicu . Nekoliko fotografija sa Smotre pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti .

Poziv na radionicu: Knowledge and...

Poziv na radionicu: Knowledge and Technology Transfer

Alan Vukić

H2020 projekt " EXCELLABUST  - Excelling  LABUST  in marine robotics",  IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za robotiku i automatizaciju,  ACROSS CoE  - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems i  ZCI-DATACROSS  vas pozivaju na dvodnevnu radionicu "Knowledge and Technology Transfer" koju će održati  Manuela Arata,  Genova Makers's Village, Genova, Italija. Radionica će se održati u četvrtak ,  19. travnja i petak 20. travnja 2018. godine , u 9.00 sati , u  zavodskom seminaru ZARI-ja ,  zgrada C ,  9. kat .  Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti elektroničkom poštom   na ivana.mikolic@fer.hr najkasnije do srijede , 18. travnja 2018. godine. Više informacija o predavaču, predavanju te o rasporedu možete naći u opširnijem sadržaju obavijesti ili ih možete preuzeti u formatu PDF, ovdje .

Rezultati projekta CROBOHUB...

Rezultati projekta CROBOHUB Inovacijskog centra Nikola Tesla

webmaster

Prije nešto više od godinu dana, dovršen je prvi projekt Inovacijskog centra Nikola Tesla pod nazivom CROBOHUB - Feasibility Study for Croatian Robotics Digital Innovation Hub , usmjeren na transfer tehnologije i uspostavu novih načina suradnje između znanstveno-istraživačkih institucija, komercijalnog sektora i drugih sudionika u ekosustavu europske robotike. Uz podršku temelja postavljenih u okviru projekta CROBOHUB, pokrenuto je spin-off poduzeće H2O Robotics , a ICENT je partner na dva odobrena projekta iz poziva H2020: " ACROSS – Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems " i " L4MS – Logistics for Manufacturing SMEs ", dva projekta nalaze se u fazi evaluacije: "ENDORSE – Effective Robotic GriNDing of Surface Areas through HORSE framework (H2020)" i "DIHSSEMINATE – Digital Innovation Hubs: towards a Sustainable & Secure Mediterranean Agrifood Technological Ecosystem (H2020)", dok su dva dodatna u fazi pripreme.

Posjet studenata Fakulteta...

Posjet studenata Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle FER-u

Tomislav Jagušt

U četvrtak, 5. travnja 2018. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetila je grupa studenata Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli , u pratnji profesorice Majde Tešanović i dekanice fakulteta  Nerdine Mehinović . Već drugu godinu studenti iz Tuzle posjećuju FER, a ovom je prilikom stiglo četrdesetak studenata 3. godine studija, smjerova Elektrotehnika i sistemi konverzije energije i Elektroenergetske mreže i sistemi . Gostima je ukratko predstavljen Fakultet, znanstvena i nastavna djelatnost na njemu, kao i mogućnost nastavka studija, tj. upisivanja diplomskog studija na FER-u. Uz to, organiziran je i posjet dvama laboratorijima: Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije - LABUS  i  Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije - LARES .  Dobrodošlicu gostima zaželio je prodekan za znanost, izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec . Fakultetske laboratorije predstavili su: Branimir Novoselnik , Vice Živković i Antonijo Vasiljević , a posjet su organizirali i vodili Mihaela Vranić i Tomislav Jagušt .

Profesor Slobodan Ribarić održao...

Profesor Slobodan Ribarić održao predavanja u okviru Global Initiative for Academic Networks

Alan Vukić

Na incijativu indijske vlade, od 24. ožujka do 4. travnja 2018. godine, prof. dr. sc. Slobodan Ribarić održao je niz predavanja u indijskim gradovima Jaipuru i Imphali. U Jaipuru, državi Rajasthan na Malaviya National Institute of Technology (MNIT), kao strani stručnjak održao je niz predavanja na temu "Advanced Pattern Recognition Techniques ". U sklopu boravka u Jaipuru održao je i pozvano predavanje "Privacy Protection in Biometrics " na Swami Keshvannand Institute. Dana 2. travnja 2018. godine održao je pozvano predavanje na temu " De-identification for Privacy Protection in Biometrics " na National Institute of Technology (NIT), u Imphali, državi Manipur.

Natječaj za izbor u zvanja i na radna...

Natječaj za izbor u zvanja i na radna mjesta

Renata Peček

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za izbor u zvanja i na radna mjesta: 1. Nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju redoviti profesor – 1 izvršitelj na neodređeno vrijeme. 2. Nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju docent – 4 izvršitelja na neodređeno vrijeme. 3. Suradnika u suradničkom zvanju poslijedoktorand – 2 izvršitelja na određeno vrijeme. 4. Suradnika u suradničkom zvanju asistent – 5 izvršitelja na određeno vrijeme.  Rok za prijavu je 30 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama.  Više o zvanjima i radnim mjestima možete pročitati u nastavku obavijesti.

Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Alan Vukić

Fakultet elektrotehnike i računarstva objavio je novi broj glasnika za protekli mjesec. U novom broju pročitajte o novim znanstvenim i istraživačkim projektima, studentskim aktivnostima, radionicama za djecu, nadolazećim događajima te o drugim zanimljivostima s FER-a. Na glasnik se možete prijaviti  ovdje  ili ga možete preuzeti u formatu PDF, ovdje .