Događaji

Novosti i objave

FER dobio šest projekata na...

FER dobio šest projekata na natječajima Hrvatske zaklade za znanost

Gordan Gledec

U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost - " Istraživački projekti " koji je objavljen u svibnju 2016. godine, FER- u je odobreno pet projekta od ukupno dvadeset i jednog projektnog prijedloga iz područja tehničkih znanosti. Program "Istraživački projekti" razvijen je s ciljem podržavanja istraživačkih grupa koje se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom, a čiji su voditelji znanstveno prepoznatljivi po dosadašnjim postignućima te mentorskim sposobnostima. U okviru natječaja " Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena " koji je objavljen u travnju 2016. godine, od ukupno 10 odobrenih projekata, FER-u je odobreno financiranje jednog projekta. Cilj je ovoga programa potpora istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Privlačenjem hrvatske istraživačke zajednice da aktivnije sudjeluje u rješavanju nacionalno važnih problema vezanih uz klimatske promjene i povezane mjere uz poseban naglasak na energetsku održivost te međusobnu suradnju različitih sektora stavlja se dodatni naglasak na razvoj održivog društva. Ukupna je vrijednost ovih šest novih FER-ovih projekata 5.288.570,00 kuna.

Mirko Poljak dobitnik je Godišnje...

Mirko Poljak dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu

Ana Filipović

Dr. sc. Mirko Poljak , poslijedoktorand na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu  koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2016. godinu . Nagrada je dr. sc. Mirku Poljaku dodijeljena za rad " Immunity of electronic and transport properties of phosphorene nanoribbons to edge defects “. Čestitamo dr. Poljaku! Dodjela nagrada održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 12 sati u prostorijama Društva (Frankopanska 5a, Zagreb).

Dan doktorata

Dan doktorata

Gordan Gledec

Dan doktorata 2017 . održat će se  29. ožujka 2017.  godine od 10 do 14 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3. Program Dana doktorata uključuje dvije radne sekcije te neformalno druženje, diskusiju i umrežavanje. Skupna sekcija pružit će dva različita pogleda na uspješne doktore znanosti potekle s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Kao hrvatski znanstvenik s bogatim istraživačkim, poslovnim i životnim iskustvom, obratit će nam se  dr. sc. Ivan Hrvoić , jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u mjerenju magnetskoga polja Zemlje, koji je doktorirao 1972. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Dr. sc. Ivan Hrvoić svojim primjerom pokazuje kako stjecanje znanja ne završava doktoratom te kako se znanjem, uz snagu i odgovornost, može ne samo odrediti vlastiti životni put i poslovni uspjeh, već i pozitivno utjecati na društvo kroz pomaganje drugima - u njegovom slučaju, svojoj domovini, ali i studentima i perspektivnim mladim istraživačima. S druge strane, s ponosom predstavljamo tek promovirane doktore znanosti:  dr. sc. Nikolu Banića ,  dr. sc. Roberta Sitara ,  dr. sc. Dijanu Tralić  i  dr. sc. Tomislava Župana , koji su za svoje doktorske disertacije obranjene u ak. god. 2015./16. bili nagrađeni Srebrnom plaketom "Josip Lončar" za posebno istaknutu doktorsku disertaciju ili nagradom "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća s primjenom u industriji. Uz priču o svojim doktorskim rezultatima, oni će podijeliti i neka osobna iskustva o stjecanju znanja, o istraživačkim usponima i padovima te ustrajnosti kao nužnom elementu konačnog uspjeha - uz pokoji savjet kolegama-doktorandima. U poster-sekciji  doktorandi  na 3. godini doktorskog studija predstavit će aktualne rezultate doktorskih istraživanja na temama odobrenima u ak. godini 2015./16. Prikazi obuhvaćaju raspon od ranih rezultata istraživanja i nedavno obranjene teme disertacije do ozbiljnijih rezultata koji su već rezultirali publikacijama, i koji bi već ove godine mogli dovesti do završetka disertacije. Svi posteri predstavljeni na Danu doktorata ulaze u natjecanje za najbolji poster. Skup otvoren je za sve zainteresirane, uz obaveznu  prijavu  sudjelovanja putem elektroničke pošte na adresu  dan.doktorata@fer.hr , najkasnije do 22. ožujka 2017. do kraja dana . Sve informacije objavljene su na stranici doktorskog studija posvećenoj Danu doktorata .

Poziv na radionicu:  Modern...

Poziv na radionicu: Modern challenges in continuum mechanics

Mario Bukal

Od 3. do 6. travnja 2017. Fakultet elektronike i računarstva bit će domaćin međunarodne radionice "Modern challenges in continuum mechanics" . Radionica će okupiti istraživače koji rade u različitim poljima vezanim uz mehaniku kontinuuma: mehanici fluida, interakciji fluida i struktura, teoriji elastičnosti i plastičnosti, višekomponentnim mješavinama, višeskalnim problemima, zakonima skaliranja, homogenizaciji i stohastičkoj homogenizaciji, itd. Program radionice sastoji se od mini-kolegija, pozvanih predavanja i kratkih priopćenja s posterom namijenjenih mladim istraživačima. Radionica će biti organizirana u okviru uspostavnog istraživačkog projekta "Mathematical Analysis of Multi-Physics Problems Involving Thin and Composite Structures and Fluids" (HRZZ 9477), a pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost i Zaklade Hrvatske akademije za znanost i umjetnost. Detaljne informacije o radionici dostupne su na web stranici: http://www.fer.unizg.hr/mampit/events/workshop . Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti e-poštom na mario.bukal@fer.hr do srijede, 29. 3. 2017 .

Poziv na predavanje: Operation and...

Poziv na predavanje: Operation and Control of Regenerative Drives and Grid Tied Converters

Vinko Lešić

IEEE Odjel za industrijske primjene i Odjel za upravljačke sustave Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje pod naslovom: "Operation and Control of Regenerative Drives and Grid Tied Converters" koje će održati Vladimir Blaško iz tvrtke United Technologies Research Center, East Hartford, CT, USA u  srijedu, 29. ožujka 2017. godine , u 11.30 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 90 minuta. Otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv na predavanje: "Flying...

Poziv na predavanje: "Flying Robot Companions for Future Smart Cities"

Nikola Mišković

H2020 projekt " EXCELLABUST  - Excelling  LABUST  in marine robotics",  ZCI-ACROSS  i IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za robotiku i automatizaciju vas pozivaju na predavanje pod naslovom: "Flying Robot Companions for Future Smart Cities" koje će održati  Dr. Mirko Kovac ,  Aerial Robotics Laboratory, Imperial College London , Ujedinjeno Kraljevstvo. Predavanje će se održati u  petak , 31 . ožujka 2017. u  14.00 sati , u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Više o predavaču i predavanju možete naći u opširnijem sadržaju obavijesti i  ovdje .

Poziv na predavanje: "Numeričko...

Poziv na predavanje: "Numeričko modeliranje elektromagnetskih pojava"

Tomislav Capuder

Zavod za visoki napon i energetiku, Odjel za energetiku i Odjel za industrijske primjene Hrvatske sekcije IEEE, pozivaju Vas na predavanje "Numeričko modeliranje elektromagnetskih pojava " koje će održati prof. Slavko Vujević s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, u petak, 31. ožujka 2017., u 9.30 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane. Profesor Vujević dobitnik je godišnje nagrade za izvanrednog inženjera ( Outstanding Engineer Award ) za 2016. godinu, nagrade koju odobrava središnjica IEEE Power and Energy Society. Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv na predavanje: "Što...

Poziv na predavanje: "Što trebaju nastavnici"

Vesna Kezdorf

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje " Što trebaju nastavnici " koje će održati Petar Dobrić,  Đula Nađ i Dragan Vlajinić  iz Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba u ponedjeljak, 27. ožujka 2017., u 18 sati, u Sivoj vijećnici  Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje koje možete pratiti i na Internetu na našem Youtube kanalu . Više informacija možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Studentski izbori – popis birača za Studentski zbor FER-a i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Jožica Poslon

Pozivaju se studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija FER- na izbore za Studentski zbor FER-a i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, koji će se održati u utorak, 28. ožujka 2017. i u srijedu, 29. ožujka 2017. od 8.00 do 20.00 sati u auli Fakulteta . Odluku o imenovanju Biračkog odbora možete pogledati ovdje . Popis birača studenata FER-a i ostala dokumentacija vezana za izbore za Studentski zbor FER-a i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavljeni su na intranet stranici FER-a: Obavijesti studentima u repozitoriju: Izbori za Studentski zbor_2017.

Druga CROBOHUB radionica o...

Druga CROBOHUB radionica o istraživanjima i inovacijama u području robotike

webmaster

Inovacijski centar Nikola Tesla ( ICENT ) u sklopu projekta CROBOHUB organizira 2. radionicu o istraživanjima i inovacijama u području robotike koja će biti održana u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. godine, u 11.00 sati , u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na radionici će biti predstavljen ICENT i rezultati projekta CROBOHUB – Feasibility study for Croatian robotics digital innovation hub, financiranog iz sredstava H2020 projekta HORSE . O stanju robotike u Hrvatskoj i regiji govorit će predstavnik Hrvatske gospodarske komore , a o robotici na FER-u govorit će predstavnici laboratorija LAMOR , LARICS i LABUST . Bit će održan i okrugli stol s temom robotike kao neiskorištenog potencijala hrvatskog gospodarstva, u kojem će sudjelovati predstavnici akademske i poslovne zajednice. Program radionice možete pogledati ovdje .

ConTEL 2017 - 14. međunarodna...

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama, 28. - 30. lipnja 2017.

Mario Kušek

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama održat će se od 28. do 30. lipnja 2017. godine u Zagrebu. Konferencija se održava u suroganizaciji FER-a i pod pokroviteljstvom Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatskog ogranka Komunikacijskog odjela IEEE. ConTEL 2017 tematski je usmjeren na područje informacijske i komunikacijske tehnologije, s naglaskom na moderne telekomunikacije i mrežne tehnologije za sveprisutni Internet. U vezi s time, istaknute teme uključuju i poboljšanje mrežne infrastrukture u pogledu kvalitete, performanci, skalabilnosti, mobilnosti i energetske učinkovitosti. U programu će biti uključeni gostujući predavači te istraživački radovi koji prođu neovisni recenzentski postupak. Pridružit će nam se i dvije COST akcije: ICT COST Action IC1303 Algorithms, Architectures and Platforms for Enhanced Living Environments (AAPELE) i COST Action TD1405 European Network for the Joint Evaluation of Connected Health Technologies(ENJECT). Upute i predlošci za prijavu radova, kao i sve ostale informacije o konferenciji dostupne su na stranici http://www.contel.hr .

Obrana doktorske disertacije Ane Hanić, mag. ing.

Smiljanka Turkalj

Obrana doktorske disertacije Ane Hanić, mag. ing. pod naslovom: "Modeliranje zasićenih sinkronih strojeva s površinskim trajnim magnetima primjenom konformnog preslikavanja i magnetskih ekvivalentnih krugova ", održat će se u petak , 31. ožujka 2017. godine, u 11.30 sati , u C5-13 na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju (zgrada C, V. kat).