Događaji

31.
svibnja
31. 5. 9:00
-
2. 6. 16:00
D1
5.
lipnja
5. 6. 9:00
-
9. 6. 19:00

Novosti i objave

Posjet veleposlanice Kraljevine...

Posjet veleposlanice Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj FER-u

Ana Filipović

Veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Njezina Ekscelencija gospođa Astrid Versto i gđa. Maja Dodić, viša savjetnica za projekte, posjetile su FER 22. svibnja 2017. godine. Veleposlanica Verstro tom je prigodom razgovarala s dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem , a sastanku su uz prodekane Gordana Gledeca, Marka Delimara i Marija Vražića prisustvovali prof. dr. sc. Zoran Vukić i izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković. Tema sastanka bila je vezana uz buduću istraživačku suradnju između norveških istraživačkih institucija i FER-a kroz programe koje nude Veleposlanstvo Kraljevine Norveške. Veleposlanica je posjetila FER-ove istraživačke laboratorije LAPOST, LARICS, LAMOR i LARES.

Daniel Hofman i Alan Jović dobitnici...

Daniel Hofman i Alan Jović dobitnici su nagrade Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Alan Jović

Dr. sc. Daniel Hofman i doc. dr. sc. Alan Jović dobitnici su Nagrade mladom znanstveniku "Vera Johanides"  za 2016. godinu, na temelju odluke Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) od 10. svibnja 2017. godine, koja je donesena na prijedlog Odbora za nagrade HATZ-a. Dodjela diploma dobitnicima nagrada HATZ-a održana je u okviru 32. godišnjeg svečanog zasjedanja skupštine HATZ-a, koja je održana u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Fotografije s dodjele dostupne su u nastavku obavijesti.

Novi patent članova Laboratorija za...

Novi patent članova Laboratorija za primijenjenu optiku

Marko Bosiljevac

FER i Laboratorij za primijenjenu optiku ( AOLab ) od nedavno su vlasnici odobrenog i izdanog patenta pod nazivom "Tunable transceivers for colorless spectrum-sliced WDM passive optical networks" US patent No. 9,628,175 B2. Posebna vrijednost ovog patenta je u tome što je proizašao iz rezultata dobivenih u sklopu izrade Diplomskog rada  Marka Šprema mag. ing. (tada studenta na profilu Radiokomunikacijske tehnologije) i njegovog mentora doc. dr. sc. Dubravka Babića , članova Laboratorija za primijenjenu optiku.

Poziv na predavanje: Kako izraditi...

Poziv na predavanje: Kako izraditi kućni reaktor za proizvodnju grafena

Marko Bosiljevac

S posebnim zadovoljstvom pozivamo vas na Pizza seminar u utorak , 30. 5. 2017. , u 13 sati na Zavodu za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (dvorana C12-02 ) na kojem će mr. sc. Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković održati predavanje pod nazivom "Kako izraditi kućni reaktor za proizvodnju grafena" u sklopu kojeg će pokazati kako je dizajnirao i izradio CVD reaktor za proizvodnju grafena na vlastitom balkonu. Više o predavanju možete pročitati u nastavku obavijesti.

Potpisan Sporazum s Fakultetom...

Potpisan Sporazum s Fakultetom elektrotehnike i informacijskih tehnologija Slovačkog tehničkog sveučilišta iz Bratislave

Ana Filipović

Dana 22. svibnja 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji s Fakultetom elektrotehnike i informacijskih tehnologija Slovačkog tehničkog sveučilišta iz Bratislave (FEI STU). Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te dekan FEI-a prof. dr. sc. Miloš Oravec. Sporazum će pridonijeti poticanju i razvoju suradnje kroz: kratkotrajne razmjene akademskog i istraživačkog osoblja; razmjene studenata preddiplomskog i diplomskog studija; promociju znanstvenih, akademskih, inovacijskih i kulturnih aktivnosti poput predavanja, tečaja, seminara, radionica i konferencija; zajedničke istraživačke projekte; programe stručnog usavršavanja; ostale aktivnosti od uzajamnog interesa. Svečanosti potpisivanja nazočili su gosti iz Bratislave profesori Pavol Podhradský, Gregor Rozinaj i Jarmila Pavlovičová, a sa strane FER-a nazočni su bili prodekani Marko Delimar i Gordan Gledec te prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar. Fotografije sa svečanosti potpisivanja možete pogledati u nastavku obavijesti.

Poziv na konferenciju "Technical...

Poziv na konferenciju "Technical Opportunities Week" u AMAC klubu

Vinko Lešić

TOPweek ( Technical Opportunities Week ) tjedan je okupljanja predavača i gostiju iz industrije, akademskih djelatnika, studenata i svih zainteresiranih, a održat će se od 29. 5. do 1. 6. 2017. godine u Alumni klubu FER-a (Crna vijećnica). Kroz niz predavanja stručnjaka iz hrvatske industrije s tematikom uspješno provedenih projekata, popratnih postignuća i inovacija cilj je približiti i povezati dvije generacije - sadašnje i buduće stručnjake te poslovnu i akademsku zajednicu. Odabir tema predavanja prati projekte koji otvaraju daljnje razvojne mogućnosti i otvaraju nova znanja čime se u središte priče stavljaju studenti, budući stručnjaci i pokretači, koje se želi upoznati s mogućnostima te povećati entuzijazam za stvaranje i razvoj unutar hrvatske industrije. TOPweek je događaj otvorenog tipa , a pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na predavanjima i večernjem druženju. U sklopu događaja, dovodimo 16 predavača iz hrvatske industrije podijeljenih u teme: Process industry, Petroleum industry, Renewable energy and transport, IEEE Elevate Startups . Program događaja, informacije o predavačima i temama možete pronaći na službenoj stranici događaja . TOPweek zajednički organiziraju različite jedinice Hrvatske sekcije IEEE : Odjel za industrijske primjene , Odjel za energetiku , Young Professionals  i Life members , uz suorganizaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu , Inovacijskog centra Nikola Tesla te  Alumni kluba FER-a .

Konferencija o otvorenim...

Konferencija o otvorenim tehnologijama – DORS/CLUC 2017.

Svebor Prstačić

Na FER-u će se od 31. svibnja do 2. lipnja 2017. godine održati 24. po redu konferencija DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference). Riječ je o najvećoj regionalnoj konferenciji posvećenoj temama slobodnog softvera, otvorenog koda, otvorenih normi i operacijskog sustava Linux. Dugi niz godina na konferenciji se susreću zajednice otvorenog koda, akademska zajednica, poslovni korisnici i predstavnici javnog sektora kako bi izmijenili iskustva u primjeni otvorenih tehnologija.  Organizatori konferencije su neprofitne udruge  HrOpen  i  HULK , koje već 24 godine u Hrvatsku dovode najznačajnija imena  open source  zajednice te promiču primjenu otvorenih tehnologija. Pregled programa ovogodišnje konferencije je dostupan na:  https://2017.dorscluc.org/speakers/ I ove je godine za 40 djelatnika i studenata FER-a osiguran besplatan ulaz . Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prethodna registracija putem posebnog obrasca . Ako sve besplatne ulaznice bude iskorištene, registracija je još uvijek moguća odabirom akreditacije  Core (student with t-shirt) . Za sve FER-ovce registracija je tako moguća za samo 50 kn, a osim ulaznice prilikom dolaska na konferenciju dobit ćete i konferencijsku majicu. Tijekom konferencije, od 10 do 16 sati, u KSET-u će se održati Linux install fest . Svi će zainteresirani tamo na jednostavan način moći isprobati ili instalirati Linux na vlastito računalo ili prijenosnik, stoga – ponesite prijenosnike! Više informacija o konferenciji pročitajte na službenoj internetskoj stranici . Vidimo se!

FER na 4. međužupanijskoj izložbi...

FER na 4. međužupanijskoj izložbi inovacija u Ivanić Gradu

Mario Cifrek

U Ivanić-Gradu je 11. i 12. svibnja 2017. godine održana 4. međužupanijska izložba inovacija. FER je uspješno predstavljen radom Osobni elektromiograf "MyMyo" (autori: Una Pale, mag. ing., prof. dr. sc. Mario Cifrek i izv. prof. dr. sc. Igor Krois s FER-a te dr. sc. Stanislav Peharec, Poliklinika "Peharec" iz Pule). Rad su prezentirali Ivana Čuljak, mag. ing. i Krešimir Friganović, mag. ing. Rad je nagrađen "Zlatnom plaketom". Također, u popratnom programu je sudjelovalo dvoje zaposlenika FER-a sa zanimljivim predavanjima: doc. dr. sc. Predrag Pale održao je predavanje "Kreativnost u obrazovanju", a doc. dr. sc. Ana Sović Kržić predavanje "Hoće li nam roboti oteti posao / Zašto upisati FER". U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko fotografija s izložbe.

Ljetna škola kriptografije

Ljetna škola kriptografije

Marin Golub

U Šibeniku se od 5. do 9. lipnja 2017. četvrtu godinu zaredom održava Ljetna škola kriptografije. Naglasak ovogodišnje radionice je na praktičnoj primjeni kriptografije te na zaštiti privatnosti (Summer school on real-world crypto and privacy). FER je suorganizator ovog naprednog tečaja sa sveučilištima Radboud iz Nijmegena (RUN), KU Leuven i ETH Zurich. Na radionici će istaknuti svjetski stručnjaci u području kriptografije prenijeti svoja iskustva i znanja u rješavanju praktičnih problema prilikom sklopovskih ostvarenja kriptografskih algoritama i protokola. Program uključuje i sklopovsku sigurnost i kriptoanalizu. Više informacija može se naći ovdje .

Na FER-u održan Dan otvorenih vrata u...

Na FER-u održan Dan otvorenih vrata u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna

Matej Krpan

U ponedjeljak, 8. svibnja 2017. godine, održan je Dan otvorenih vrata u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna. Glavna tema bila je  elektromobilnost . Program događaja sadržavao je izložbu električnih vozila, brojne prezentacije i demonstracije laboratorija te okrugli stol. Program je privukao velik broj posjetitelja i drago nam je da je među njima bio i velik broj srednjoškolaca. Više informacija i fotografije s događaja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti. 

Završna svečanost programa RADDAR

Završna svečanost programa RADDAR

Vesna Županović

Završna svečanost programa RADDAR održana je  3. svibnja 2017. godine  na FER-u. Program RADDAR iz matematike i programiranja održava se već četvrtu  godinu u suradnji FER-a, XV. gimnazije i udruge MNM Marin Getaldić . U programu je ove godine sudjelovalo oko 300 učenika 5. do 8. razreda osnovne škole, 11 nastavnika matematike i  informatike te 25 studenata PMF-a i FER-a. Voditelji programa s FER-a su prof. dr. sc. Vesna Županović i doc. dr. sc. Dejan Škvorc, a iz XV. gimnazije prof. Zlatka Markučić. Na završnoj svečanosti skup su pozdravili prodekan FER-a izv. prof. dr. sc. Marko Delimar, ravnateljica XV. gimnazije prof. Ljiljana Crnković i predsjednica udruge MNM Vlatka Vazdar. Prezentaciju o Internetu stvari  održao je prof. dr. sc. Vedran Mornar.  Polaznicima programa RADDAR dodijeljene su ukupno 256 diplome za redovito pohađanje programa! Nekoliko slika s događanja možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Nove medalje za FER-ove veslače

Nove medalje za FER-ove veslače

Ana Batinović

Ovaj vikend održano je nekoliko regata na zagrebačkom Jarunu čime su se u dva lijepa dana na jednom mjestu skupili svi hrvatski veslači i veslačice, pored onih iz inozemstva. FER-ova posada sudjelovala je u subotu, 22. 4. 2017.,  u 13. Erste regati Ekonomskog fakulteta i to u skupinama studenata i studenata novaka u osmercu (8+). Na osunčanoj stazi, u teškoj međunarodnoj konkurenciji, prva posada FER-a zauzela je uvjerljivo prvo mjesto. Čestitamo dečkima na još jednom uspjehu! Osim starije ekipe, ove sezone pokazale su se i mlade snage studenata FER-a te u skupini novaka osvojili brončanu medalju, a imena članova posade redoslijedom sjedenja su:  Andrej Grgić  ,  Marko Križmančić ,  Ivan Kos ,  Eugen Štimac ,  Marin Parmać ,  Ivo Kutleša ,  Luka Đurđević  i  Andrej Kovar . U kategoriji dvojaca bez (2-), isti vikend na Jarunu u 3. regati veslačkog kupa Miljenka Finderlea, nastupio je naš student  Luka Pap  i osvojio zlato na čemu mu od srca čestitamo. Uskoro se bliže i ostale regate i natjecanja ove sezone te želimo puno sreće i nastavak dobrih rezultata našim veslačima i veslačicama! Nekoliko slika pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.