korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje English AAA
Broj posjeta:
54549067
 
OBAVIJESTI
Objavljeno: jučer u 14:39
Uređeno: jučer u 14:39
Hrvatski znanstvenici razvili su novu...

Nino Antulov-Fantulin s IRB-a zajedno s kolegama Alenom Lančićem (PMF), Tomislavom Šmucom (IRB), Hrvojem Štefančićem (HKS) te Milom Šikićem (FER) razvio je novu metodu pronalaska 'nultog pacijenta', što može pomoći u određivanju kako, kada i zašto je izbila epidemija neke bolesti.

Metoda radi tako da se uspoređuje trenutna slika zaražene populacije sa simulacijama dinamike širenja zaraze, a modelom se izračunava vjerojatnost je li neka osoba unutar te populacije zapravo izvor zaraze ili nulti pacijent.

Modelom nije moguće uvijek pronaći nultog pacijenta, ali ne zbog ograničenosti modela, nego zbog granica odredivosti samog procesa. Međutim, ova metoda se može se pokazati vrlo korisnom u sužavanju potrage za izvorom epidemija, prenosi znanstveni časopis Physical Review Letters.

Ugledni svjetski časopisi za popularizaciju znanosti kao NewScientist objavili su osvrt na ovaj rad.

Andrej Novak
Objavljeno: jučer u 14:37
Uređeno: jučer u 14:37
DIRA 2015 - 6. diplomska radionica...

Diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) je godišnji skup koji okuplja diplomande, nastavnike te Gospodarski savjet ZESOI-ja kojeg čine iskusni profesionalci, direktori, članovi uprava, voditelji razvoja i inženjeri iz istaknutih poduzeća koja zapošljavaju inženjere FER-a. Svrha radionice je dati studentima priliku za prezentaciju rezultata svojih diplomskih radova, te omogućiti interakciju s istaknutim gospodarstvenicima. Ovogodišnja radionica, DIRA 2015, održat će se 9. srpnja 2015. godine na FER-u.

Svi zainteresirani studenti koji neće prezentirati radove su dobrodošli na radionicu, ali se ne trebaju prijavljivati. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Za vrijeme radionice članovi Gospodarskog savjeta ZESOI-ja će dodijeliti Nagradu za najbolji diplomski rad ZESOI-ja u ak. god. 2014./2015. koja se sastoji od pisanog priznanja i od vrijedne nagrade sponzora radionice.
Svi ostali autori prihvaćenih radova koji su sudjelovali u prezentaciji postera dobit će pisano Priznanje za istaknuti diplomski rad na ZESOI-ju u ak. god. 2014./2015. Na kraju radionice bit će održana svečana dodjela priznanja i domjenak uz druženje sudionika.

Više o radionici pročitajte na DIRA 2015. Ugođaj s prošlogodišnje radionice možete pogledati u ovoj galeriji.

Darko Vasić
Objavljeno: jučer u 14:35
Uređeno: jučer u 14:35

U periodu od 22. do 26. lipnja 2015. obavljena su testiranja za potrebe EU projekta URready4OS. Svi postavljeni ciljevi su uspješno realizirani. U eksperimentima je korištena sljedeća oprema: 3 autonomne bespilotne ronilice (AUV Iver2 Politehničkog sveučilišta u Cartageni, LAUV Explorer-1 Sveučilišta u Portu te LAUV Lupis-1 Sveučilišta u Zagrebu-FER-LAPOST), jedna autonomna bespilotna platforma (USV PlaDyPos FER-LAPOST), jedna bespilotna letjelica (UAV X8 Sveučilišta u Portu) te programski paket za predikciju naftnih mrlja (Medslik Sveučilišta u Cipru).

Demonstracijama postignutih rezultata prisustvovali su predstavnici europske komisije (DG ECHO), španjolskih institucija (Sveučilišta u Cartageni i Barceloni), španjolske mornarice, spasilačkih službi i industrije. Eksperimenti su se obavljali sa spasilačkog broda španjolske mornarice "Clara Campoamor" koji je najveći brod takve vrste koju posjeduje španjolska mornarica (instalirane snage od 30 MW) i koji je tijekom svih pet dana bio u režimu dinamičkog pozicioniranja 12 sati dnevno.

Zoran Vukić
Objavljeno: jučer u 14:34
Uređeno: jučer u 14:34

U organizaciji FER-a u Cavtatu je od 15. do 18. lipnja 2015. održana međunarodna znanstvena konferencija IPST 2015 (International Conference on Power Systems Transients). Lokalni organizacijski odbor činili su djelatnici FER-a te kolege iz Instituta za elektroprivredu, Končar KET-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.

Konferencija je okupila preko 200 sudionika iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata. Prezentirana su 144 rada.

Više u nastavku obavijesti.

Boško Milešević
Objavljeno: jučer u 14:30
Uređeno: jučer u 14:30
FER na prvom mjestu u akciji...

FER je osvojio prvo mjesto u akciji "Biciklom na posao" koja se u lipnju održavala u Zagrebu. U akciji je sudjelovalo ukupno 277 zagrebačkih tvrtki i institucija, a kriterij za pobjedu je postotak zaposlenika koji su u toku lipnja barem jedanput na posao došli biciklom. FER je pobjedio u kategoriji velikih organizacija (više od 500 zaposlenih), s 11% odnosno 58 biciklista, koji su ispedalirali ukupno 7190 kilometara. Zapažene rezultate postigli su i ZARI s 27% biciklista i ukupno trećim mjestom u kategoriji organizacija s 50-199 zaposlenih, te ZEMRIS s 30% i osvojenim 7. mjestom u kategoriji 20-49 zaposlenih. Konačni rezultati akcije dostupni su ovdje.

Kako bi obilježili ovaj uspjeh, FER u suradnji s KSETom organizira prigodno druženje u utorak 7.7., u KSETu. Program druženja je sljedeći:

 • 17:30 - 18:30 Radionica servisiranja bicikala
 • 18:30 - 20:00 Prikazivanje filma biciklističke tematike
 • 20:00 - 00:00 glazbeni program uz KSETove DJe

Ulaz je otvoren za sve zainteresirane, a za bicikliste FERa osigurana su po dva besplatna pića, te prigodne nagrade najuspješnijim pojedincima.

Damjan Miklić
Objavljeno: 30.06.2015. u 09:12
Natječaj za izbor u zvanje i na radno...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za izbor:

 

1. Suradnika u suradničkom zvanju asistenta za područje tehničkih znanosti, polje  elektrotehnika i na suradničko radno mjesto asistent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zavodu za visoki napon i energetiku - 1 izvršitelj na određeno vrijeme u zamjenu za odsutnog djelatnika.

Uvjeti su prema odredbama Zakona i Statuta Fakulteta.

Uz prijavu je potrebno priložiti: životopis, dokaz o ispunjavanju propisanih uvjeta, dokaz o državljanstvu, a strani državljani dužni su priložiti i dokaz o znanju hrvatskog jezika (napredna razina).

Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Prijave s dokumentacijom se podnose u roku 30 dana nakon objave natječaja.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.

 

Renata Peček
Objavljeno: 24.06.2015. u 13:27
Prijava za upis na diplomske studije...

Prijave za upis na diplomske studije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva obavljat će se do petka, 10. srpnja 2015. godine putem web aplikacije na adresi: http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Detaljne informacije o načinu prijave i rokovima objavljene su na stranici http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/upute.

Kontakt adresa za pitanja o upisu na diplomske studije je diplomski.upisi@fer.hr.

Petra Lukina
Objavljeno: 24.06.2015. u 09:52
Uređeno: 24.06.2015. u 09:52

U srijedu, 17. lipnja 2015. godine na FER-u je održan Okrugli stol "Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti i akcijski plan za njezinu provedbu". Skup su pozdravili izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, prodekan za znanost na FER-u i Ivica Panenić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Uvodna izlaganja su iznijeli dr. sc. Aleksandar Klaić, pomoćnik predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vinko Kuculo, viši stručni savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, Marija Portner Marinković, dipl. iur., viša stručna savjetnica u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a diskusiju su započeli uvodničari s FER-a dr. sc. Predrag Pale i doc. dr. sc. Stjepan Groš.

Snimku Okruglog stola možete pogledati ovdje.

Stjepan Groš
Objavljeno: 16.06.2015. u 11:48
Uređeno: 16.06.2015. u 11:48
Posjet izaslanstva kineskog...

U ponedjeljak, 15. lipnja 2015. Fakultet je posjetilo šesteročlano izaslanstvo kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije, koje je predvodio zamjenik ministra g. Li Meng. U pratnji izaslanstva bili su i predstavnici Veleposlanstva NR Kine u RH Nj. E. gđa Deng Ying, veleposlanica, g. Feng Shaolin, prvi tajnik te ataše g. Peng Yu te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Silvana Siebert i g. Andrej Sušić.

Goste iz Kine s djelovanjem Fakulteta upoznao je prodekan za znanost izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, a završene i aktivne bilateralne projekte s kineskim partnerima predstavili su im voditelji i suradnici na projektima. Nakon predstavljanja, izaslanstvo je posjetilo Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija gdje su im prof. dr. sc. Mario Cifrek i prof. dr. sc. Ratko Magjarević sa suradnicima detaljnije prikazali projekte s kineskim parnerima koji se provode na zavodu.

Fotografije posjeta možete pogledati u nastavku vijesti.

Ana Zelić
Objavljeno: 11.06.2015. u 14:08
Uređeno: 11.06.2015. u 14:08

Dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i prodekani primili su voditelje sportova i pojedince u znanju koji su ostvarili izvrsne rezultate na Elektrijadi 2015 na kojoj je FER obranio prvo mjesto u generalnom poretku fakulteta. Dekan i prodekani čestitali su svima uzvanicima te izrazili potporu i ponos na naše višegodišnje rezultate koje ostvarujemo. 
Također, iskoristili su ovu priliku da čestitaju voditeljima sportova jer je FER ove godine osim Elektrijade osvojio i Sveučilišno prvenstvo grada Zagreba!

Ivan Kos
Objavljeno: 10.06.2015. u 10:34
Natječaj za izbor u zvanje

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za izbor u zvanje

1. Nastavnika u naslovnom znanstveno-nastavnom zvanju izvanredni ili redoviti profesor za područje tehničkih znanosti, polje elektrotehnika, grana elektrostrojarstvo u Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju - 1 izvršitelj.   

Prijave s dokumentacijom se podnose u roku 30 dana nakon objave natječaja.

Uvjeti su prema odredbama Zakona i Statuta Fakulteta.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Prijava za nastavnika se podnosi s dokumentacijom prema dokumentu ”Obvezni sadržaj prijave na natječaj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto”, koji se nalazi na www.fer.hr
Uz navedenu dokumentaciju potrebno je priložiti i dokaz o državljanstvu, a strani državljani dužni su priložiti i dokaz o znanju hrvatskog jezika (napredna razina).

Renata Peček
Objavljeno: 09.06.2015. u 15:09
Uređeno: 09.06.2015. u 15:09

Od 19. do 24. svibnja 2015. studenti i djelatnici FER-a sudjelovali su na međunarodnom studentskom natjecanju Elektrijada 2015. koje je održano u Bečićima, Crna Gora.

U konkurenciji više od 1400 studenata sa dvadeset elektrotehničkih fakulteta iz regije FER je treću godinu za redom osvojio prvo mjesto u općem poretku svih fakulteta.

 • u generalnom plasmanu fakulteta, FER je osvojio 1. mjesto (2.mjesto - ETF Beograd, 3.mjesto - ETF Sarajevo)
 • u natjecanju u znanju, FER je ekipno osvojio 3. mjesto (1.mjesto - ETF Beograd, 2.mjesto - ETF Sarajevo)
 • u natjecanju u sportu, FER je ekipno osvojio 1. mjesto (2.mjesto - ETF Beograd, 3.mjesto - ETF Osijek)
Ivan Kos
Objavljeno: 08.06.2015. u 14:59

Dekani šest fakulteta elektrotehnike, strojarstva, računarstva i brodogradnje u Hrvatskoj na koordinacijskom sastanku održanom u Osijeku, 14. svibnja 2015. godine, razmatrali su trenutačnu situaciju u visokome obrazovanju, znanosti, prijavi projekata i daljnjem razvoju mobilnosti studenata, istraživača i nastavnika.

Dekani su podržali prepoznatost i važnost daljnjeg razvoja područja STEM, a posebno tehničkih znanosti, u kontekstu prihvaćene Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Strategija daje snažan poticaj razvoju sustava obrazovanja, znanosti i tehnologije za što je nužno osigurati značajno povećanje ulaganja u hrvatska istraživanja i razvoj, kako bismo što prije mogli uhvatiti korak s europskim obrazovnim i istraživačkim prostorom.

Više u nastavku.

Kata Banožić
Objavljeno: 22.05.2015. u 12:43

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 20. svibnja 2015. godine donijelo je odluku o osnivanju dva nova istraživačka laboratorija FER-a:

 • Laboratorij za primjenu informacijskih tehnologija u obrazovanju (skraćenica: eduLab).
  Voditelj laboratorija je doc. dr. sc. Ivica Botički
 • Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja (skraćenica: TakeLab).
  Voditeljica laboratorija je prof. dr. sc. Bojana Dalbelo Bašić
Ana Zelić
Objavljeno: 22.05.2015. u 12:27

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 22. travnja 2015. godine donijelo je odluku o osnivanju tri nova istraživačka laboratorija FER-a:

 • Laboratorij za određivanje svojstava kompleksnih struktura akustičkim metodama
  (skraćenica: LoskSam).
  Voditelj laboratorija je doc. dr. sc. Antonio Petošić
 • Laboratorij asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (skraćenica: ICT-AAC).
  Voditeljica laboratorija je izv. prof. dr. sc. Željka Car
 • Laboratorij za društveno umrežavanje i društveno računarstvo (skraćenica: socialLAB)
  Voditelj laboratorija je doc. dr. sc. Vedran Podobnik
Ana Zelić
Objavljeno: 14.04.2015. u 13:52

Potpisivanjem ugovora o nastavku dugogodišnje suradnje i novim zajedničkim projektima s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu nastavlja se tradicionalno dobra suradnja Ericssona Nikole Tesle s visokoškolskim institucijama u Hrvatskoj i regiji.

Paket ugovora o suradnji potpisali su čelni ljudi ovih institucija - predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. sc. Gordana Kovačević i dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić. Na temelju navedenog paketa ugovora, u 2015. godini dogovoreno je šest istraživačkih projekata i jedan razvojni projekt u ukupnoj vrijednosti većoj od 2,4 milijuna kuna. Uz navedeno već se izvodi jedan razvojni projekt, a suradnja se odvija i kroz jedan projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije u okviru poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije", kao i jedan istraživački projekt financiran iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) Europske unije. U projektima, uz istraživače s FER-a, rade i doktorandi iz Ericssona Nikole Tesle.

Više u nastavku.

Kata Banožić
Objavljeno: 03.03.2015. u 13:50

Izvješćujemo studente koji su završili, odnosno koji će završiti studij u akademskoj godini 2014./2015. da će se svečane promocije održati prema sljedećem rasporedu:

 • subota, 21. 3. 2015. godine - svečana promocija magistara inženjera koji su završili studij u veljači 2015. godine;
 • subota, 24. 10. 2015. godine - svečana promocija magistara inženjera koji će završiti studij u srpnju i rujnu 2015. godine;
 • subota, 21. 11. 2015. godine - svečana promocija prvostupnika inženjera koji su završili, odnosno koji će završiti studij u ovoj akademskoj godini.

Vrijeme i mjesto održavanja promocija kao i ostale informacije bit će pravovremeno objavljene na fakultetskim mrežnim stranicama. 

Petra Lukina
Objavljeno: 19.02.2015. u 10:26
Uređeno: 19.02.2015. u 10:26

U Grazu, Austrija, će se od 13. do 15. srpnja 2015. održati konferencija International Conference on Telecommunications - ConTEL 2015. Ovogodišnja je konferencija trinaesta po redu održavanja, a organizatori su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilita u Zagrebu i Tehničko sveučilište u Grazu.

Više u nastavku.

 

Mario Kušek
Objavljeno: 18.05.2009. u 12:30
Uređeno: 21.06.2013. u 12:53

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temelju članka 120. stavak 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članka 14. stavka 3. podstavka 1. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN br. 107/07 i 118/12) i odluke Fakultetskog vijeća sa 583. redovite sjednice održane dana 17. prosinca 2008. godine, na vlastiti zahtjev osoba koje su završile studij na Elektrotehničkom fakultetu ili Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu navedenog Zakona, izdavat će isprave (potvrde).

Potvrdom će se utvrditi da se na temelju završenog studija i stečenog stručnog naziva imaju pravo koristiti novim akademskim nazivom i svim pravima koja im uz taj akademski naziv po propisima pripadaju kako slijedi:

 • diplomirani inženjer elektrotehnike = magistar inženjer elektrotehnike

 • diplomirani inženjer računarstva = magistar inženjer računarstva

 • inženjer elektrotehnike = stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer elektrotehnike

 • inženjer elektrotehnike pogonsko-remontnog smjera = stručni pristupnik elektrotehnike 

Više u nastavku obavijesti.

Petra Lukina

TRAŽILICA
 
DOKUMENTI
 
REPOZITORIJ
 
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
 
UPOZORENJE
 
Poštovani posjetitelji Weba FER-a,
Molimo dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije na webmaster@fer.hr. Hvala!