korisnik: lozinka:
Naslovnica Pretraživanje AAA
Broj posjeta:
59542911
 
OBAVIJESTI
Objavljeno: 10.11.2015. u 17:19
Uređeno: 10.11.2015. u 17:19
Donesena odluka o proglašenju...

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, proglasio je u petak, 6. studenoga 2015. godine, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, kao prvi znanstveni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica:

 1. Istraživačka jedinica: Istraživanje u znanosti o podatcima
  voditelj prof. dr. sc. Sven Lončarić.
 2. Istraživačka jedinica: Istraživanje naprednih kooperativnih sustava (ACROSS)
  voditelj prof. dr. sc. Ivan Petrović

Svrha je rada znanstvenih centara izvrsnosti unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njeno uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima.

Voditelji istraživačkih jedinica svake će se godine izmjenjivati na mjestu voditelja Centra. Voditelj Centra u prvoj godini je prof. dr. sc. Sven Lončarić.

Više o istraživačkim jedinicama i suradnim institucijama u nastavku obavijesti.

Ana Zelić
Objavljeno: jučer u 17:44
Natječaj za dodjelu stipendije...

Obitelj Hrvoić uz potporu Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu objavljuje

 

NATJEČAJ

 

za dodjelu jedne (1) stipendije "Prof. dr. sc. Jasna Šimunić Hrvoić" za studenticu ili studenta FER-a koja/i će u ovoj akademskoj godini 2015./2016., u ljetnome semestru, upisati 4. semestar diplomskog studija i izrađivati diplomski rad u suradnji sa Sveučilištem u Torontu, Kanada.

Stipendija pokriva sljedeće troškove:

 1. povratnu avionsku kartu do Toronta;
 2. administrativne troškove Sveučilišta u Torontu;
 3. troškove smještaja u Torontu;
 4. troškove prehrane za vrijeme boravka u Torontu.

Pravo na dodjelu stipendije imaju studentice i studenti koji će u akademskoj godini 2015./2016. upisati Diplomski rad u 4. semestru diplomskog studija, uz uvjet da će do upisa 4. semestra položiti sve ispite u roku propisanome studijskim programom.

Prednost pri dodjeli stipendije imaju studentice i studenti kojima je područje izrade diplomskog rada vezano uz elektroniku i njene primjene.

Studentu koji ostvari pravo na stipendiju, FER će osigurati administrativnu pomoć pri ostvarenju stipendije, u skladu s procedurom Sveučilišta u Torontu, objavljenom na sljedećoj web-stranici: http://www.sgs.utoronto.ca/prospectivestudents/Pages/International-Visiting-Graduate-Students.aspx

Prijave se primaju u pisarnici FER-a, Unska 3, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 11. siječnja 2016. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 800 ili e-poštom na: ana.filipovic@fer.hr

Ana Zelić
Objavljeno: jučer u 17:14
Sporazum o suradnji FER-a i Kliničkog...

U utorak, 10. studenoga 2015. godine potpisan je sporazum o suradnji između FER-a i Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Sporazumom su utvrđeni međusobni odnosi FER-a i KBC Zagreb vezani uz uspostavljanje i razvijanje znanstveno-razvojne suradnje, a posebno na područjima: (i) uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne djelotvornosti i uspješnosti poslovanja FER-a i KBC-a Zagreb; (ii) redovite razmjene poslovno relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih poslovnih odnosa i suradnje; (iii) realizacije tematskih istraživanja; (iv) izrade znanstvenih i stručnih projekata; (v) provedbe stručne prakse studenata FER-a; (vi) organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa; (vii) okupljanja znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti te (viii) drugih oblika poslovne suradnje u djelatnostima FER-a i KBC Zagreb.

Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i sanacijski upravitelj KBC-a  Zagreb prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, a svečanosti potpisivanja prisustvovali su i prof. dr. sc. Fran Borovečki i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić.

Ana Zelić
Objavljeno: jučer u 10:23

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 21. listopada 2015. godine donijelo je odluku o osnivanju novog istraživačkog laboratorija FER-a:

 • Laboratorij za Internet stvari (skraćenica: IoT-lab).
  Voditeljica laboratorija je izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko
Ana Zelić
Objavljeno: 26.11.2015. u 10:47
Uređeno: 26.11.2015. u 10:47

Specijalistički studij informacijske sigurnosti FER-a u suradnji s Laboratorijem za sigurnost i privatnost, Udrugom MIPRO te Odjelom za računarstvo i Odjelom za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

Sigurnost računarstva u oblaku

koje će održati mr. sc. Krešimir Kristić, dipl. ing., predsjednik udruge EuroCloud Hrvatska u srijedu, 9. prosinca 2015. u 10 sati u Sivoj vijećnici FER-a.

Predavanje će se moći pratiti i putem Interneta na http://mediaserver.lss.hr:4444/IEEE-E25, ali bez mogućnosti sudjelovanja u raspravi i postavljanja pitanja (upute za praćenje prijenosa i pregledavanje snimke predavanja).

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 90 minuta.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Dejan Škvorc
Objavljeno: 26.11.2015. u 10:41
Priznanje FER-u na Smotri Sveučilišta

FER se i ove godine uspješno predstavio na Smotri Sveučilišta koja se održavala od 12. do 14. studenoga 2015. godine. Uz mnoge zainteresirane učenike i potencijalne studente, FER-ov štand je posjetio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

FER je dobio i priznanje Sveučilišta u Zagrebu u kategoriji "najoriginalnije predstavljanje na Smotri 2015".

U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko fotografija sa Smotre.

Ana Zelić
Objavljeno: 25.11.2015. u 18:13
Uređeno: 25.11.2015. u 18:13
Potpisan sporazum o suradnji sa...

Dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava mr. sc. Robert Žunac i potpisali su 23. studenoga 2015. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

FER kao vodeća hrvatska visokoškolska i istraživačka ustanova u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, uvođenjem poslijediplomskog specijalističkog studija "Informacijska sigurnost" te osnivanjem Laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost potaknuo je sustavni razvoj obrazovne i znanstveno-istraživačke komponente informacijske sigurnosti, područja u kojem je Zavod za sigurnost informacijskih sustava središnje državno tijelo za obavljanje poslova u tehničkim područjima informacijske sigurnosti državnih tijela Republike Hrvatske.

Suradnjom s hrvatskim znanstvenim institucijama Zavod za sigurnost informacijskih sustava teži poticanju novih oblika prijenosa znanja, kao i daljnjem razvoju vlastitih sposobnosti korištenjem najboljih nacionalnih znanstvenih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.

Ana Zelić
Objavljeno: 24.11.2015. u 15:46

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 11.11.2015. godine dodijeljene su Zlatne diplome u povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nagrada "Josip Lončar" u rangu Priznanja, Nagrada za "Najbolji studentski računalni program FER-a" i Nagrada "Željka Matutinović-Sunčica"

Zlatne diplome dodijeljene su diplomiranim inženjerima iz ak. god. 1964./1965., a Nagrada "Josip Lončar" dodijeljena je studentima koji su ostvarili izniman uspjeh u studiju.

Popis nagrađenih i nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Ostatak fotografija dostupan je u galeriji.

Kata Banožić
Objavljeno: 24.11.2015. u 15:45
Uređeno: 24.11.2015. u 15:45

U petak, 20. studenoga 2015. svečano je proslavljen Dan FER-a. Dodijeljene su nagrade i priznanja "Josip Lončar", "Werner von Siemens", Nagrada za znanost te nagrade tvrki Ericsson Nikola Tesla, Končar, INETEC i Agrokor.

Dodijeljene su i zahvalnice srednjim školama za istaknuti doprinos u srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a u obliku nagrada najbolje rangiranim kandidatima na razredbenom postupku pri upisu na FER u ak. god. 2016./2017.

Nakon svečanog dijela proslave, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić pozvao je goste da posjete poster-sekciju u auli Fakulteta te na domjenak.

Popis nagrađenih i nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti. Ostale fotografije s proslave nalaze se u galeriji.

Kata Banožić
Objavljeno: 19.11.2015. u 14:13
Održan Dan otvorenih vrata FER-a

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se 14. studenoga 2015. godine održao šesti Dan otvorenih vrata.

U organizaciji je sudjelovalo gotovo stotinu nastavnika i studenata FER-a. Svoja su znanstvena istraživanja izložili oku javnosti na dvadesetak prezentacijskih štandova, a zainteresirani posjetitelji imali su priliku posjetiti i zavodske laboratorije. Ponosni smo što smo svakoga od 2200 posjetitelja razveselili prigodnim darovima.

Više u nastavku obavijesti.

 

Ana Zelić
Objavljeno: 17.11.2015. u 12:39
dr. sc. Ana Sović Kržić - nova...

U subotu, 14. studenoga 2015. godine održana je izborna skupština Hrvatskog robotičkog saveza. Za novu predsjednicu Saveza izabrana je dr. sc. Ana Sović Kržić na mandat od četiri godine.

Hrvatski robotički savez najviše je nacionalno tijelo tehničke kulture čija je djelatnost od značenja za izvaninstitucijsko obrazovanje, razvoj i promicanje robotike u Republici Hrvatskoj. U svom prijedlogu rada Saveza u narednom mandatu, dr. sc. Ana Sović Kržić istaknula je važnost povećanja vidljivosti Saveza kroz popularizacijska predavanja, radionice za djecu iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, edukacije edukatora, cjeloživotno obrazovanje svih koji djeluju u području robotike, organiziranje regionalnih i nacionalnih natjecanja, te sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima za sve dobne skupine, pokretanje biblioteke i muzeja robotike, te jačanje veze s fakultetima i studentima.

Čestitamo dr. sc. Ani Sović Kržić na izboru i želimo joj puno uspjeha u radu! 

Ana Zelić
Objavljeno: 13.11.2015. u 15:28

U srijedu, 11. studenog 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade "Ivan Filipović" za 2014. godinu.

Državnom nagradom "Ivan Filipović" za znanstveni i stručni rad za 2014. godinu nagrađen je Projektni tim ICT-AAC kojeg sačinjava skupina znanstvenika i stručnjaka Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filozofskog fakulteta Odjela za psihologiju i Grafičkog fakulteta.

Više u nastavku obavijesti.

 

Kata Banožić
Objavljeno: 10.11.2015. u 13:04
Prof. dr. sc. Petar Biljanović i dr....

U ponedjeljak, 9. studenoga 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2014. godinu.

Državnom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo nagrađen je prof. dr. sc. Petar Biljanović, umirovljeni profesor FER-a, dok je Godišnjom državnom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" nagrađena dr. sc. Iva Bojić, donedavna zavodska suradnica FER-a.

Državna nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za izniman doprinos razvoju i unapređenju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. Za 2014. godinu ukupno je dodijeljeno 14 nagrada. Više na web-stranicama Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

Čestitamo dobitnicima nagrada!

Kata Banožić
Objavljeno: 06.11.2015. u 16:32
Uređeno: 06.11.2015. u 16:32
Energy Post objavio intervju s izv....

Par dana uoči skupa Towards Secure Green Energy u Bruxellesu, Energy Post donosi opsežan intervju s izv. prof. dr. sc. Markom Delimarom o očekivanim promjenama u energetskom sektoru i odnosu snaga politike i struke u donošenju odluka koje bi mogle imati dalekosežne posljedice na cijenu i sigurnost opskrbe energijom.

Intervju možete pročitati na web stranicama Energy Posta.

Kata Banožić
Objavljeno: 04.11.2015. u 17:42
Prof. dr. sc. Stjepan Bogdan dobitnik...

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u utorak, 3. studenoga 20015. povodom 347. obljetnice utemeljenja Sveučilišta, prof. dr. sc. Stjepanu Bogdanu, redovitom profesoru Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo, dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za osobite zasluge za razvoj i promicanje automatike kao temeljne grane u području tehničkih znanosti, za odgoj mladih stručnjaka u području automatike te posebice za izniman prinos istraživanju, razvoju i primjeni sustava s diskretnim događajima i autonomnih robotskih sustava s osobito značajnim doprinosom razvoju područja fleksibilnih proizvodnih sustava, inteligentnog upravljanja i autonomnih letjelica.

U sklopu iste svečanosti, nagrađena su i tri naša studenta: Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula koji su nagradu dobili za osvojenu srebrnu medalju u završnici Svjetskoga studentskoga natjecanja u programiranju ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC).

Čestitamo prof. dr. sc. Stjepanu Bogdanu i studentima na ovoj prestižnoj nagradi i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu!

Ana Zelić
Objavljeno: 02.11.2015. u 11:26
Uređeno: 02.11.2015. u 11:26

U izdanju Tehničkog muzeja Slovenije, Sveučilišta u Ljubljani Fakulteta za elektrotehniku i Društva za medicinsku i biološku tehniku Slovenije izašla je dvojezična monografija "Biomedical Engineering in Slovenia" s podnaslovom "Health Through Technology" urednika Romane Erhatič Širnik, Oresta Jarha i Damijana Miklavčiča. U bogato opremljenoj monografiji objavljena su tri poglavlja čiji je autor prof. dr. sc Ratko Magjarević.

Nekoliko stranice iz monografije možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Mario Cifrek
Objavljeno: 28.10.2015. u 16:56
Fotografije sa svečane promocije...

Svečana promocija magistara inženjera održana je u subotu, 24. listopada 2015. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 9.00 i 12.00 sati za kandidate koji su obranili diplomski rad u srpnju i rujnu 2015. godine. Promovirano je 194 magistara inženjera u prvoj i 212 u drugoj promociji.

Fotografije sa svečane promocije dostupne su u galerijama:

Klikom na pojedinačnu fotografiju i klikom na ikonu diskete (Download this file) moguće je pristupiti fotografiji najviše rezolucije.

Ana Zelić
Objavljeno: 23.10.2015. u 10:18
Veleposlanik Republike Indonezije...

U četvrtak, 22. listopada 2015. godine, dekan FER-a ugostio je veleposlanika Republike Indonezije Nj. E. Agusa Sardjanu. U pratnji veleposlanika bili su gosp. Ibnu Swantoro, treći tajnik veleposlanstva Indonezije i akademik Vladimir Bermanec.

U kraćem razgovoru veleposlanik Sardjana iskazao je zainteresiranost Indonezije za suradnju s našim Fakultetom i Sveučilištem, a dekan Grgić gostu je predstavio Fakultet te nastavne i istraživačke djelatnosti.

Gosti su zatim obišli Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije, laboratorij projekta ACROSS te Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija. 

U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.

Ana Zelić
Objavljeno: 21.10.2015. u 20:17
Uređeno: 21.10.2015. u 20:17
ARCA 2015 - Nagrađene FER-ove inovacije

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta održana je u Zagrebu od 15. do 18. listopada 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA. Predstavljeno je preko 170 inovacija. Boje FER-a uspješno su predstavljale dvije inovacije:

 • ENHEMS-Buildings - Usluga unapređenja sustava upravljanja energetski učinkovitom zgradom u računalnom oblaku
  Autori: Anita Martinčević, Antonio Starčić, Mario Vašak, Kristian Horvath, Ninoslav Kurtalj, Ružica Gajić;
   
 • 3D skeniranje strukturiranim svjetlom na pametnom telefonu
  Autori: Tomislav Pribanić, Tomislav Petković.

Odlukom Ocjenjivačkog suda obje su inovacije nagrađene srebrnim odličjem.

Brončanom plaketom nagrađena je i ekipa s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad "MM KOD", u kojoj je uz Filipa Cvitića i Jesenku Pibernik suautor bio i Mario Osvin Pavčević sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Tomislav Pribanić
Objavljeno: 15.10.2015. u 10:37
Održan Uvodni sat za brucoše

U petak, 2. listopada 2015. godine, u 12 sati održan je Uvodni sat za studente prve nastavne godine preddiplomskog studija.

Studente su pozdravili dekan prof. dr. sc. Mislav Grgić, predstavnici zajedničkih službi kao i Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar.

Nakon pozdravnih govora, studente je s nositeljima predmeta prve godine kao i pravilima studiranja upoznao prodekan za nastavu izv. prof. dr. sc. Marko Delimar.

Na Uvodnom satu su dodijeljene i nagrade najboljim studentima na temelju uspjeha na razredbenom postupku i na temelju ostvarenog prava izravnog upisa. Prezentaciju s Uvodnog sata možete pronaći ovdje.

Nakon uvodnog sata održana je prezentacija "Studenti za studente" u organizaciji studenata viših godina studija.

Isti dan u 10 sati održan je uvodni sat za dolazne Erasmus+ studente. U akademskoj godini 2015./2016. ugostit ćemo 30 studenata koji dolaze sa 16 različitih sveučilišta.

Ana Zelić
Objavljeno: 13.10.2015. u 21:22
Fakulteti elektrotehnike i...

Dekani fakulteta elektrotehnike i računarstva iz regije potpisali su Memorandum o razumijevanju s ciljem proširenja nastavne i istraživačke suradnje i snaženja međusobnih prijateljskih odnosa.

Suradnja institucija obuhvaća razmjenu studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja, razmjenu informacija i znanja, suradnju u izvedbi doktorskih studijskih programa, suradnju pri prijavi međunarodnih, bilateralnih i multilateralnih projekata, sudjelovanje na regionalnim konferencijama i ostalim dogovorenim događanjima.

Memorandum su osim dekana FER-a potpisali i dekani:

 • Fakulteta elektrotehnike i informacijskih tehnologija sa Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju,
 • Elektrotehničkog fakulteta sa Sveučilišta "Josip Juraj Strossmayer" u Osijeku,
 • Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu,
 • Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu,
 • Fakulteta za računarstvo i informatiku Sveučilišta u Ljubljani,
 • Fakulteta elektrotehnike Sveučilišta u Ljubljani,
 • Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore,
 • Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Mariboru,
 • Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu,
 • Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i
 • Fakulteta informacijskih znanosti i računalnog inženjerstva Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju.

Potpisani memorandum ishod je razgovora započetih u Portorožu u rujnu 2014. godine i nastavljenih u Ohridu u rujnu 2015. godine, na kojem je FER predstavljao prof. dr. sc. Sven Lončarić, predsjednik FER-ovog Odbora za istraživanje i međunarodnu suradnju.

Gordan Gledec
Objavljeno: 13.10.2015. u 18:37
Dekan Grgić imenovan posebnim...

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uz suglasnost Rektorskog kolegija u užem sastavu 7. listopada 2015. godine imenovao je dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića posebnim savjetnikom rektora za područja STEM i međunarodne projekte.

Dekan Grgić će, kao posebni savjetnik rektora, po potrebi i na poziv rektora sudjelovati u radu Rektorskog kolegija u užem i širem sastavu.

Gordan Gledec
Objavljeno: 12.10.2015. u 11:52
Uređeno: 12.10.2015. u 11:52

U sklopu natjecanja Analog Design Contest 2015 koje svake godine organizira Texas Instruments među 20 najboljih izabran je i projekt s FER-a. U jakoj konkurenciji koju čine sveučilišta svih država Europe, projekt "Blind CuBEST" izvedbom i kvalitetom zadovoljio je stroge kriterije ocjenjivačkog odbora.

Projekt "Blind CuBEST" pod vodstvom doc. dr. sc. Igora Kroisa, uz potporu prof. dr. sc. Marija Cifreka i dr. sc. Tihomira Marjanovića, u potpunosti je ostvaren predanim radom bivših studenata Mirele Smlatić, Maje Filaković, Matije Mikolčića i Stjepana Gornika.

Više u nastavku obavijesti.

Igor Krois
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:30

U sklopu svečanosti zatvaranja jubilarnog 15. Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle, održane u srijedu, 30. rujna 2015. godine, predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević uručila je priznanja za dugogodišnju uspješnu suradnju prof. dr. sc. Mislavu Grgiću, dekanu FER-a, izv. prof . dr. sc. Srdjanu Podrugu, dekanu FESB-a iz Splita i prof. dr. sc. Miljenku Šimpragi, prorektoru za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

Za velik osobni doprinos u organizaciji i promociji Ljetnog kampa priznanje su dobili i djelatnici FER-a prof. dr. sc. Gordan Ježić, prof. dr. sc. Maja Matijašević i izv. prof. dr. sc. Mario Kušek, kao i naši naslovni profesori, koji su ujedno i djelatnici Ericssona Nikole Tesle dr. sc. Darko Huljenić i dr. sc. Saša Dešić, kao i ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar.

Opširnije izvješće sa svečanosti dostupno je na stranicama Ericssona Nikole Tesle.

Ana Zelić
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:29
Prof. dr. sc. Adrijan Barić ponovno...

Na 12. sjednici Vijeća tehničkog područja pri Sveučilištu u Zagrebu, održanoj 21. rujna 2015. godine, prof. dr. sc. Adrijan Barić jednoglasno je izabran na novi dvogodišnji mandat predsjednika Vijeća tehničkog područja. Prije glasanja, prof. Barić podnio je izvješće o svom prethodnom mandatu koje je također jednoglasno prihvaćeno.

U nastavku sjednice, za zamjenika predsjednika Vijeća tehničkog područja ponovno je izabrana prof. dr. sc. Lidija Ćurković s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, dok je za predstavnika Vijeća tehničkog područja u Rektorskom kolegiju u širem sastavu izabran prof. dr. sc. Bruno Zelić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Ana Zelić
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:28

Odbor za dodjelu "Nagrade Ivan Filipović", imenovan odlukom Hrvatskog sabora, na sjednici održanoj 17. rujna 2015. godine, odlučio je o dodjeli godišnjih i nagrada za životno djelo za značajna ostvarenja u odgojnoobrazovnoj djelatnosti za 2014. godinu.

U području znanstvenog i stručnog rada, nagrada je dodijeljena skupini znanstvenika i stručnjaka okupljenih u projektni tim ICT-AAC, pod vodstvom doc. dr. sc. Vedrana Podobnika s FER-a.

Projektni tim ICT-AAC djelovao je u okviru projekta "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama", zajedničkom projektu četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: FER-a, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Grafičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta, a koji je sufinancirao Fond za ulaganje u znanost i inovacije u okviru IPA komponente IIIc.

Čestitamo!

Ana Zelić
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:28

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 27. rujna 2015. godine održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebuna kojima su promovirana nova 292 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom druge promocije promovirana su 22 doktora znanosti koji su svoj doktorat stekli na FER-u.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u povorci. Prema zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta desetak minuta poslije kretala se povorka prorektora i dekana predvođena rektorom.

Uz rektora Borasa, prorektore, dekane i prodekane, svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti nazočili su bivša rektorica Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Helena Jasna Mancer, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, predsjednik Sveučilišnoga savjeta Petar Mišević te brojni predstavnici akademske zajednice i gosti.

Popis promoviranih doktoranada pogledajte u nastavku vijesti.

Ana Zelić
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:27

Uvodnim satom za prvu generaciju studenata i uz prisustvo brojnih uzvanika, 5. listopada 2015. godine u Šibeniku je svečano obilježen početak izvođenja Dislociranog sveučilišnoga preddiplomskog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Studij su u rujnu 2013. godine pokrenuli Grad Šibenik i Sveučilište u Zagrebu, a nositelji Studija su Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Pozdravni govor održali su gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj šibenske Privatne gimnazije s pravom javnosti Zvonko Pešić, inicijatori studija raniji dekani FER-a i FSB-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić i prof. dr. sc. Ivan Juraga. Studentima su se obratili i sadašnji dekani: prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan FER-a i prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, dekan FSB-a. Potom je prodekan za nastavu FER-a i koordinator privremenog Vijeća studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora izv. prof. dr. sc. Marko Delimar upoznao brucoše s načinom izvođenja nastave.

Više u nastavku vijesti.

Ana Zelić
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:26

U srijedu, 30. rujna 2015. godine u prostorijama Gradske uprave Zagreba svečano je potpisan Sporazum o suradnji između Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb - TPZ d. o. o. i FER-a.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktor Razvojne agencije Zagreb gosp. Frane Šesnić i dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić. Među uzvanicima bio je prisutan i voditelj projekta Inovacijski centar Nikola Tesla prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, s obzirom na to da se Sporazumom previđa i suradnja Tehnološkog parka Zagreba s ICENT-om.

U okviru istog događaja, slične sporazume s Gradom Zagrebom i RAZA - TPZ potpisali su i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić.

Sporazumom su utvrđeni temelji međusobne suradnje na projektu Tehnološkoga parka Zagreb te na razvijanju zajedničkih aktivnosti.

Više u nastavku obavijesti.

Ana Zelić
Objavljeno: 11.10.2015. u 22:25
Uređeno: 11.10.2015. u 22:25
Noć istraživača okupila više od 13...

U petak, 25. rujna 2015. godine održana je u Zagrebu i Splitu Europska noć istraživača, manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine zadnjega petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe.

FER je ove godine u Splitu sudjelovao s 9 ekipa koje su prošle godine svoja istraživanja predstavili u zagrebačkom Avenue Mallu (Aplikacijama do bolje socijalne uključenosti, Pomognite robotu u pronalaženju izlaza iz labirinta, Mjerimo zajedno kvalitetu zraka u Gradu Zagrebu, Računalni vid za praćenje lica, Računala pomažu da proizvodimo više i da trošimo manje energije, Pametni robot ronilac, Autonomno istraživanje i mapiranje prostora, Elektromagetske strukture i senzori za tehnički zahtjevne aplikacije, Kako računala vide?), dok su se u Zagrebu predstavila tri nova projekta (Autonomna letjelica i praćenje gibajućih objekata i ljudi u okruženju vozila, Korištenje robota u dijagnostici autizma i Šesteronožni robot-hodač).

Posjetitelji su sudjelovali u mnogobrojnim zabavnim, interaktivnim i znanstvenim eksperimentima, razgovarali sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina te okušali sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti. Posjetitelji su na jedinstven način imali priliku upoznati se s najistaknutijim istraživačima u Hrvatskoj. Za organizaciju manifestacije zaslužan je Organizacijski odbor Europske noći istraživača 2015. (Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Društvo znanost.org).

Neda Tomaš
Objavljeno: 01.10.2015. u 11:09
Profesori s FER-a dobitnici državne...

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 28. rujna 2015. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 državna nagrada za znanost za 2014.

Nagrada za životno djelo za područje tehničkih znanosti dodijeljena je umirovljenom profesoru sa Zavoda za telekomunikacije, prof. dr. sc. Vjekoslavu Sinkoviću.

Godišnja nagrada za znanost u području tehničkih znanosti dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Tomislavu Suligoju sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkoga rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

Obrazloženja nagrada možete pročitati u nastavku obavijesti.

Ana Zelić
Objavljeno: 30.09.2015. u 09:22

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 8. srpnja 2015. godine donijelo je odluku o osnivanju tri nova istraživačka laboratorija FER-a:

 • Laboratorij za informacijske sustave posebne namjene (skraćenica: LASPIS).
  Voditelj laboratorija je prof. dr. sc. Krešimir Fertalj
 • Laboratorij za nuklearnu energiju i sigurnost (skraćenica: LNES).
  Voditelj laboratorija je prof. dr. sc. Nikola Čavlina
 • Laboratorij za bioinformatiku i računalnu biologiju (skraćenica: LBCB).
  Voditelj laboratorija je izv. prof. dr. sc. Mile Šikić
Ana Zelić
Objavljeno: 03.03.2015. u 13:50

Izvješćujemo studente koji su završili, odnosno koji će završiti studij u akademskoj godini 2014./2015. da će se svečane promocije održati prema sljedećem rasporedu:

 • subota, 21. 3. 2015. godine - svečana promocija magistara inženjera koji su završili studij u veljači 2015. godine;
 • subota, 24. 10. 2015. godine - svečana promocija magistara inženjera koji će završiti studij u srpnju i rujnu 2015. godine;
 • subota, 21. 11. 2015. godine - svečana promocija prvostupnika inženjera koji su završili, odnosno koji će završiti studij u ovoj akademskoj godini.

Vrijeme i mjesto održavanja promocija kao i ostale informacije bit će pravovremeno objavljene na fakultetskim mrežnim stranicama. 

Petra Lukina
Objavljeno: 26.11.2015. u 10:39
Uređeno: 26.11.2015. u 10:39

Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te sukladno Odluci Rektorskog zbora o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja, oglašavam da će u postupku izbora u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta pristupnik dr. sc. Tomislav Capuder, u utorak, 8. prosinca 2015. u 10.00 sati u dvorani D-273 na FER-u, održati nastupno predavanje iz kolegija "Razdjelne mreže i distribuirana proizvodnja". Tema predavanja je "Distribuirani višeenergijski sustavi". Pozivaju se svi zainteresirani da budu nazočni predavanju.

Neda Šimara
Objavljeno: 23.11.2015. u 17:00

Javni razgovor s pristupnikom Ivanom Maurovićem, mag. ing. o očekivanom izvornom znanstvenom doprinosu disertacije pod naslovom: Autonomno istraživanje nepoznatih velikih unutarnjih prostora mobilnim robotom za izgradnju trodimenzionalnog modela, održat će se u ponedjeljak, 30. studenoga 2015. u 10:00 sati u okviru Istraživačkoga seminara iz automatike u TCR-u (zgrada A prizemno).

Mirjana Grubiša
Objavljeno: 20.11.2015. u 10:16

Javni razgovor s pristupnikom Marinkom Kovačićem, dipl. ing. o očekivanom izvornom znanstvenom doprinosu disertacije pod naslovom: "Metoda projektiranja trorazinskog pretvarača za pomoćno napajanje tračničkih vozila upotrebom optimizacijskog algoritma", održat će se u ponedjeljak, 30. studenoga 2015. u 11:00 sati u okviru Istraživačkog seminara iz elektrotehničkih sustava i tehnologije na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju (zgrada C – V kat/CV-13).

Mirjana Grubiša
Objavljeno: 17.11.2015. u 14:17
Uređeno: 17.11.2015. u 14:17

Obrana završnog specijalističkog rada Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija Anđe Pokrajčić, dipl.ing. pod naslovom: "EUROPSKI REGULATORNI OKVIR ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA" održati će se u utorak, 8. prosinca  2015. god, u 13:00 sati na Zavodu za telekomunikacije (C8-22  zgrada C VIII. kat).

Smiljanka Turkalj
Objavljeno: 30.10.2015. u 11:02
Uređeno: 30.10.2015. u 11:15
Natječaj za izbor u zvanja i na radna...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za izbor u zvanja i na radna mjesta:

1. Nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju redoviti profesor u trajnom zvanju za područje tehničkih znanosti, polje elektrotehnika, grana radiokomunikacije i na radno mjesto redoviti profesor u trajnom zvanju u Zavodu za radiokomunikacije - 1 izvršitelj.

2. Suradnika u suradničkom zvanju asistent za područje tehničkih znanosti, polje elektrotehnika, grana elektrostrojarstvo i na radno mjesto asistent u Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju - 1 izvršitelj na određeno vrijeme.  

Prijave s dokumentacijom se podnose u roku 30 dana nakon objave natječaja.

Uvjeti su prema odredbama Zakona i Statuta Fakulteta.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.

Prijava za nastavnika se podnosi s dokumentacijom prema dokumentu ”Obvezni sadržaj prijave na natječaj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto”, koji se nalazi na www.fer.hr

Uz prijavu za suradnika potrebno je  priložiti: životopis, popis objavljenih radova i presliku diplome o završenom diplomskom studiju.   

Uz navedenu dokumentaciju potrebno je priložiti i dokaz o državljanstvu, a strani državljani dužni su priložiti i dokaz o znanju hrvatskog jezika (napredna razina).

 

Renata Peček
Objavljeno: 18.05.2009. u 12:30
Uređeno: 21.06.2013. u 12:53

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temelju članka 120. stavak 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članka 14. stavka 3. podstavka 1. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN br. 107/07 i 118/12) i odluke Fakultetskog vijeća sa 583. redovite sjednice održane dana 17. prosinca 2008. godine, na vlastiti zahtjev osoba koje su završile studij na Elektrotehničkom fakultetu ili Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu navedenog Zakona, izdavat će isprave (potvrde).

Potvrdom će se utvrditi da se na temelju završenog studija i stečenog stručnog naziva imaju pravo koristiti novim akademskim nazivom i svim pravima koja im uz taj akademski naziv po propisima pripadaju kako slijedi:

 • diplomirani inženjer elektrotehnike = magistar inženjer elektrotehnike

 • diplomirani inženjer računarstva = magistar inženjer računarstva

 • inženjer elektrotehnike = stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer elektrotehnike

 • inženjer elektrotehnike pogonsko-remontnog smjera = stručni pristupnik elektrotehnike 

Više u nastavku obavijesti.

Petra Lukina

TRAŽILICA
 
DOKUMENTI
 
REPOZITORIJ
 
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
 
UPOZORENJE
 
Poštovani posjetitelji Weba FER-a,
Molimo dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije na webmaster@fer.hr. Hvala!