Naslovnica Pretraživanje AAA
Broj posjeta:
66033665
 
OBAVIJESTI
Objavljeno: 15.11.2016. u 14:42

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u u akademskoj godini 2015./2016. održat će se u subotu, 3. prosinca 2016. godine, u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati, u dvoranama D1 i D2.

Generalna proba bit će 1 sat prije održavanja promocijeKandidati trebaju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da ne kasne.

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi u uredovno vrijeme uz predočenje identifikacijskog dokumenta već od ponedjeljka, 5. prosinca 2016. godine nadalje.

Petra Lukina
Objavljeno: 23.11.2016. u 11:40

U četvrtak, 15. prosinca 2016. u terminima od 9.00 do 17.00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održat će se Career Speed Dating, jedinstveni spoj razgovora za posao i speed datinga. Događaj koji zajednički organiziraju Centar karijera FER-a i eSTUDENT okupit će 30 poslodavaca iz IT, broadcasting, telekomunikacijske, sigurnosne i ostalih industrija zainteresiranih za izravno upoznavanje studenata i budućih kolega.

Sudionike očekuje izvanredna prilika da već na fakultetu vježbaju predstavljanje na intervjuu za posao i osiguraju karijeru u najboljim tvrtkama. Tako će Career Speed Dating na jednom mjestu omogućiti studentima FER-a te studentima srodnih tehničkih i STEM-usmjerenih fakulteta i veleučilišta u Zagrebu da saznaju koje su im mogućnosti zaposlenja, praksi i daljnjeg obrazovanja te da iskoriste priliku za networking.

Više informacija o događanju i načinu pročitajte u nastavku obavijesti.

Iva Gospodnetić
Objavljeno: 30.11.2016. u 09:59
Uređeno: 30.11.2016. u 09:59

Koordinacija uprava hrvatskih fakulteta elektrotehnike, strojarstva, računarstva i brodogradnje održana je na FER-u 24. studenoga 2016. godine. Uz domaćine, upravu FER-a, sastanku su prisustvovali dekani i prodekani:

 • Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu;
 • Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu;
 • Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku;
 • Strojarskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku;
 • Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Sastanku je prisustvovala i pročelnica Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku te dekan i prodekani Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

Na sastanku je raspravljeno o aktualnim temama vezanima uz područja visokog obrazovanja i znanosti. 

U nastavku obavijesti možete pogledati fotografiju sa susreta.

Ana Filipović
Objavljeno: 23.11.2016. u 11:40
Uređeno: 23.11.2016. u 11:40

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirale su nastup hrvatskih inovatora na 9. međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016 održanoj od 17. do 20. studenoga 2016. godine u Kunshanu, NR Kina. Predstavljeno je šest inovativnih projekata s četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, a među nagrađenima je i inovacija s FER-a Osobni elektromiograf "MyMyo" (autori: Una Pale, Mario Cifrek, Igor Krois, Stanislav Peharec) koja je osvojila zlatnu medalju.

Međunarodna izložba inovacija IEIK održava se svake dvije godine u organizaciji Kineske asocijacije inovatora CAI, a ove je godine predstavljeno više od 2500 inovacija.

 

Nekoliko fotografija s izložbe možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Mario Cifrek
Objavljeno: 17.11.2016. u 11:39
Bivšem i sadašnjem dekanu FER-a...

U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu (Dies Academicus) 3. studenoga 2016. godine Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je posebno priznanje prof. dr. sc. Nedjeljku Periću i prof. dr. sc. Mislavu Grgiću za predani i angažirani rad u sveučilišnim tijelima kao i za izradu i provedbu strateškog inovacijskog projekta "Inovacijski centar Nikola Tesla" na Sveučilištu u Zagrebu.

Ana Filipović
Objavljeno: danas u 13:19
Uređeno: danas u 13:19

FER i ŠUZA tradicionalno se i ove godine pridružuju velikoj obitelji organizatora radionica programiranja – Hour of Code. U jednoj lekciji iz programiranja učenici će napisati prve naredbe za pod stručnim vodstvom naših entuzijastičnih voditelja. Arduino, Vaiana, FPGA, Lego Mindstorms, SciPy itd. – sve smo vam otkrili! Ovaj globalni događaj, u kojem je do sad sudjelovalo preko 15 milijuna učenika iz cijelog svijeta, održava se u tjednu od 5. do 12. prosinca, a na FER-u će se održati u subotu, 10. prosinca 2016. godine u 17 sati.

Raspored radionica pogledajte u našem letku kojeg možete preuzeti ovdje.

Ulaz je slobodan, no kako bismo mogli osigurati potrebne resurse, molimo sve zainteresirane polaznike da se prijave na radionice ovdje.

Anamari Nakić
Objavljeno: danas u 13:07
Uređeno: danas u 13:07

Hrvatska sekcija IEEE, Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove (ED/SSC) te Odjel za električne krugove i sustave (CAS) pozivaju vas na predavanje:

"Susceptibility of Precision Operational Amplifiers to EMI"

koje će održati: Andrea Lavarda, M.Sc., prof. dr. sc. Bernd Deutschmann i dr. sc. Gunter Winkler s TU-a Graz, u ponedjeljak, 12. prosinca 2016. godine, u 12 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Sažetak predavanja i životopise predavača pogledajte u nastavku obavijesti.

Marko Koričić
Objavljeno: danas u 12:38
Uređeno: danas u 12:38

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za komunikacije (COM) te Zavod za telekomunikacije Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pozivaju Vas na predavanje:

"On Power Efficient and Robust Virtual Network Functions Placement for 5G Networks"
 

koje će održati prof. dr. sc. Andreas J. Kassler, Department of Mathematics and Computer Science, Karlstad University, Švedska. Predavanje će se održati u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine, u 11.00 sati, u Sivoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente i doktorande, da dođu na predavanje!

 

Više informacija o predavaču i predavanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Lea Skorin-Kapov
Objavljeno: 02.12.2016. u 08:32
Uređeno: 02.12.2016. u 08:32

U ponedjeljak, 28. studenoga 2016. godine, Uprava FER-a bila je u prijateljskom i radnom posjetu XV. gimnaziji (MIOC).

Dekan i prodekani su s ravnateljicom škole gđom Ljiljanom Crnković i članovima stručne službe razgovarali o načinima unaprjeđenja suradnje. Pohvalili su suradnju na projektu RADDAR te pokrenuli inicijative za suradnju na projektu rada s darovitim učenicima. Posebno se razgovaralo o organizaciji "Dana FER-a u MIOC-u" kojim bi se FER predstavio svojim budućim studentima kroz predavanja i radionice.

Zanimljivost je da su i dekan i prodekani nekadašnji učenici XV. gimnazije te su se s nostalgijom prisjetili starih vremena i profesora koji su im predavali.

Nekoliko fotografija susreta pogledajte u nastavku obavijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 01.12.2016. u 14:22
Uređeno: 01.12.2016. u 14:22
Donacija tvrtke AVL-AST d.o.o. za...

Tvrtka AVL-AST d.o.o. donirala je časopisu CIT. Journal of Computing and Information Technology, čiji je izdavač Fakultet elektrotehnike i računarstva, iznos od 30.000,00 kuna. Ovaj iznos predstavlja financijsku potporu objavljivanju radova čiji su autori poslijediplomski studenti Fakulteta, a opisuju rezultate istraživanja provedenih u sklopu njihova doktorskog studija.

Kako je časopis CIT. Journal of Computing and Information Technology otvoreno dostupni časopis koji podržava dijamantni otvoreni pristup (besplatni pristup objavljenim radovima, besplatno objavljivanje radova), mogućnost financiranja njegova objavljivanja putem pretplate vrlo je ograničena. Stoga je ova donacija značajna za financijsku održivost objavljivanja časopisa.

Ovim putem posebno zahvaljujemo direktoru tvrtke mr. sc. Goranu Mirkoviću, dipl. ing. koji je prepoznao značaj časopisa CIT. Journal of Computing and Information Technology u objavljivanju radova iz područja računarstva i informacijske tehnologije.

Vlado Glavinić
Objavljeno: 01.12.2016. u 09:40
Posjet veleposlanika Kanade

Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija gospodin Daniel Maksymiuk, posjetio je FER 29. studenoga 2016. godine.

Veleposlanik Maksymiuk tom je prigodom razgovarao s dekanom prof. dr. sc. Mislavom Grgićem te se u okviru radionice ACROSS o naprednim kooperativnim sustavima susreo s voditeljima UKF-projekta "cloudSLAM - Cooperative cloud based simultaneous localization and mapping in dynamic environments" prof. dr. sc. Ivanom Petrovićem s FER-a i prof. dr. sc. Danom Kulić s University of Waterloo, Kanada.

Veleposlanik Maksymiuk izrazio je zadovoljstvo ponovnim posjetom FER-u i nastavku suradnje između FER-a i kanadskih centara izvrsnosti.

Ana Filipović
Objavljeno: 30.11.2016. u 15:17
Održan Dan otvorenih vrata FER-a

Povodom Smotre Sveučilišta u Zagrebu, na FER-u je organiziran "Dan otvorenih vrata". Fakultetska vrata bila su širom otvorena svim zainteresiranim posjetiteljima u subotu, 19. studenoga 2016. godine.
U okviru posjeta održana je kratka prezentacija o FER-u, predstavljeni su brojni projekti i izlošci u auli Fakulteta, te su organizirana popularna predavanja i obilasci zanimljivih laboratorija.

Koordinatori aktivnosti vezanih uz Dan otvorenih vrata FER-a bili su: dr. sc. Ana Sović Kržić, dr. sc. Anamari Nakić, Tomislav Jagušt, dipl. ing., i Goran Grdenić, mag. ing.

Taj dan je na FER-u bilo oko 3200 posjetitelja, oko 100 sudionika (izlagača i predavača), oko 20 izložbenih štandova i 4 obilaska fakultetskih laboratorija.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija sa Dana otvorenih vrata.

Ana Filipović
Objavljeno: 30.11.2016. u 14:43
Održana Smotra Sveučilišta

Smotra Sveučilišta održana je od 17. do 19. studenoga 2016. godine u Studentskom centru. FER se ove godine predstavio kroz 3 nagrađena studentska rada i posebnom izložbom robotike. 
Koordinator Smotre bio je doc. dr. sc. Damir Sumina.
U sklopu programa Smotre, pred brojnim srednjoškolcima u "kino-dvorani" studentskog centra, zanimljivu prezentaciju pod nazivom "Posao i život za vrijeme i nakon FER-a" održali su Iva Gospodnetić, mag. physc. te student Adrian Žgaljić.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija sa Smotre.

Ana Filipović
Objavljeno: 28.11.2016. u 15:26
Natječaj za izbor u zvanje i na radno...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za izbor u zvanje i na radno mjesto:

 • nastavnika - 2 izvršitelja
 • suradnika - 1 izvršitelj.

Prijave s dokumentacijom isključivo se podnose neposredno u prijemnu pisarnicu Fakulteta ili preporučenom poštom na adresu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb u roku 30 dana nakon objave natječaja.

 

Više o natječaju pročitajte u nastavku obavijesti.

Renata Peček
Objavljeno: 26.11.2016. u 10:55
Uređeno: 26.11.2016. u 10:55

Hrvatska glazbena unija donijela je odluku o dodjeli priznanja KSET-u za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni.

Prepoznavanje rada i nagrađivanje članova, ali i drugih koji doprinose razvoju struke, dio je dugogodišnje prakse HGU-a koja već niz godina nagrađuje fizičke i pravne osobe, zaslužne za ostvarivanje ciljeva HGU-a. U proteklih devetnaest godina ukupno su dodijeljene 154 nagrade.

Dodjela ovogodišnjih nagrada bit će održana uoči početka rada 14. redovne Skupštine HGU-a, u ponedjeljak, 28. studenoga 2016. godine, u 13 sati, u dvorani Matis Absolut, na Trgu S. Radića 3, u Zagrebu.

Više informacija pročitajte ovdje.

Bruno Vunderl
Objavljeno: 25.11.2016. u 21:25
Uređeno: 25.11.2016. u 21:25

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom:

"Pretpostavke za uspješan startup iz perspektive vodećeg svjetskog akceleratora"

koje će održati Marko Sršan mag. oec, univ. bacc. ing. comp. iz Techstarsa u Londonu, u utorak, 13. prosinca 2016. godine, u 18.00 sati, u dvorani D-160.

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje možete pratiti i na Internetu na našem Youtube kanalu ovdje.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Vesna Kezdorf
Objavljeno: 17.11.2016. u 11:41
Prof. dr. sc. Sven Lončarić dobitnik...

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u četvrtak, 3. studenoga 2016. povodom 348. obljetnice utemeljenja Sveučilišta, prof. dr. sc. Svenu Lončariću dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti u području digitalne obradbe slike i računalnog vida, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobiti doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

 

Ana Filipović
Objavljeno: 16.11.2016. u 10:10

PMI je vodeća svjetska neprofitna udruga stručnjaka za upravljanje projektima, programima i portfeljima osnovana 1969., otkad osigurava potporu zajednici u kojoj je više od 2,9 milijuna profesionalaca diljem svijeta. Njena podružnica u Hrvatskoj – PMI udruga Hrvatska već desetu godinu za redom organizira godišnju konferenciju voditelja projekata, PMI Forum u sklopu koje se dodjeljuje Nagradu za projekt godine. Prema odluci ocjenjivačkog suda, nagrada za projekt završen u 2015. godini osvojio je projekt "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama".

Glavna nagrada je uručena nositelju projekta Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva i voditelju projekta izv. prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

U nastavku obavijesti možete pročitati više informacija o ocjenjivačkom sudu, kriterijima za dodjelu nagrade i detaljima projekta.

Iva Gospodnetić
Objavljeno: 07.11.2016. u 18:41
Uređeno: 07.11.2016. u 18:41
Učenje iOS-a na FER-u – prijave

Odjel za komunikacije i Odjel za računarstvo IEEE Studentskog ogranka Zagreb u suradnji s tvrtkom Five organiziraju program poduke iz iOS-a na kojem možete naučiti izrađivati nativne iOS aplikacije!

Cilj je programa stjecanje osnovnih znanja o izradi iOS aplikacija u Swiftu i samostalno korištenje Xcodea, uz svladavanje tehnika izrade iOS korisničkog sučelja. Program sadrži 6 predavanja, s 2 sata predavanja tjedno i pauzom za vrijeme ispita i praznika. Svako predavanje za sobom nosi i zadaće, a znanje će se testirati na finalnom projektnom zadatku u timovima od troje polaznika. Program izvode predavači iz tvrtke Five.

Uz programski jezik Swift i razvojno okruženje Xcode, naučit ćete i funkcije višeg reda, tipove podataka, protokole, ekstenzije, enumeracije, blokove, višedretvenost, rad s bazama podataka i simulatorom iOS-a te još mnogo toga što će vam pomoći u izradi najboljih iOS-aplikacija. 

Budući da se radi o iOS-aplikacijama, sve ćete raditi na računalima Mac, a ako nemate vlastito, imat ćemo nekoliko računala za posudbu, stoga požurite s prijavama!

Detalje o programu i postupku prijave možete saznati na Five webu.

Prvo predavanje na rasporedu je 7. prosinca 2016. godine, u 17 sati, u dvorani A202.

Pavle Skočir
Objavljeno: 07.11.2016. u 10:50
Uređeno: 07.11.2016. u 10:50
Donacija opreme tvrtke AVL-AST d.o.o....

Tvrtka AVL-AST d.o.o. donirala je grafičku radnu stanicu Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku računalne i inteligentne sustave. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi 53 000,00 kuna. AVL je najveća svjetska neovisna tvrtka za razvoj, simulaciju i testiranje tehnologije pogonskih sustava (motori s unutarnjim izgaranjem, električni pogon, hibridi, baterije i pripadni softver) za osobna vozila, kamione i velike motore.

Donirana oprema namijenjena je studentima i djelatnicima a bit će korištena u nastavno-znanstvenom radu za provođenje eksperimenata iz računalne grafike, optimizacije različitih problema raspoređivanja korištenjem evolucijskih algoritama, izrade novih kriptografskih primitiva korištenjem evolucijskih postupaka, izvođenje paralelnih algoritama i računalne animacije.

Ovim putem posebno zahvaljujemo direktoru tvrtke mr. sc. Goranu Mirkoviću, dipl. ing. koji je prepoznao naš potencijal.

Željka Mihajlović
Objavljeno: 07.11.2016. u 10:00
Fotografije sa svečane promocije...

Svečana promocija magistara inženjera održana je u nedjelju, 23. listopada 2016. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 9.00 i 12.00 sati za kandidate koji su obranili diplomski rad u srpnju i rujnu 2016. godine. Promovirano je 173 magistara inženjera u prvoj i 185 u drugoj promociji.

Fotografije sa svečane promocije dostupne su u galerijama:

Klikom na pojedinačnu fotografiju i klikom na ikonu diskete (Download this file) moguće je pristupiti fotografiji najviše rezolucije.

Ana Filipović
Objavljeno: 03.11.2016. u 11:45
Uređeno: 03.11.2016. u 11:45
Plaketa Predsjednika društva GRSS...

Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja Hrvatske sekcije IEEE dobio je plaketu od Predsjednika društva GRSS prof. Kamala Sarabandia. Neka nam svima to bude poticaj za daljnji predani rad na promicanju ovog znanstvenog i stručnog područja.

Davor Bonefačić
Objavljeno: 28.10.2016. u 21:30
Profesorice s FER-a među 50...

Na ovogodišnjoj konferenciji ICT Gold Awards, u organizaciji tehnološkog poslovnog portala IT BIZ CRUNCH, predstavljeno je pedeset najutjecajnijih žena hrvatskog ICT-a. Ponosni smo su među 50 najutjecajnijih žena hrvatskog ICT-a četiri profesorice s našega Fakulteta: prof. dr. sc. Bojana Dalbelo-Bašić, prof. dr. sc. Sonja Grgić, prof. dr. sc. Maja Matijašević i izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov.

Cilj projekta TOP 50 ICT WOMEN IN CROATIA je prepoznati i istaknuti značaj žena u ICT industriji, poduzetništvu i znanosti. Izabrane su žene koje su predsjednice ili članice uprava hrvatskih ICT kompanija, osnivačice start-up tvrtki koje su ostvarile uspjeh u regiji i svijetu te znanstvenice koje prednjače prema broju objavljenih članaka u vodećim znanstvenim časopisima i koje vode znanstvene projekte iz područja ICT-a.  Izbor najutjecajnijih žena hrvatskog ICT-a proveo je 18-eročlani žiri čiji članovi dolaze iz profesionalnog IT svijeta, znanosti i hrvatskih medijskih kuća.

webmaster
Objavljeno: 24.10.2016. u 15:41
Uređeno: 24.10.2016. u 15:41
Nastup FER-a na 14. Međunarodnoj...

U Zagrebu je od 20. do 22. listopada održana

14. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016

u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poduzetništva i obrta te Hrvatske gospodarske komore.

 

Predstavljeno je 180 inovacija od kojih su bile četiri s FER-a:

 • Biomehanička vaga za dinamičku analizu posture (Mario Cifrek, Stanislav Peharec, Hrvoje Džapo, Hrvoje Hegeduš, Zrinka Kovačić) – nagrađena zlatnom medaljom
 • Osobni elektromiograf "MyMyo" (Una Pale, Mario Cifrek, Igor Krois, Stanislav Peharec) – nagrađena srebrnom medaljom
 • SPIKA – Softverska sinkronizacija projektora i kamere (SHARK lab - Tomislav Pribanić, Tomislav Petković, Matea Đonlić) – nagrađena brončanom medaljom
 • Sustav i protokol za raspodijeljenu autentikaciju korisnika (Predrag Pale, Kristian Skračić)

 

Nekoliko fotografija s izložbe možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Mario Cifrek
Objavljeno: 24.10.2016. u 11:14
Uređeno: 24.10.2016. u 11:14

Proteklog je vikenda na Jarunu održana 24. veslačka regata Fakulteta strojarstva i brodogradnje gdje su veslači Veslačke sekcije FER-a nastupili u muškoj konkurenciji, muškoj posadi novaka i u ženskoj konkurenciji.

Muška posada osmerca zauzela je odlično 3. mjesto, a veslali su: Luka Pap (s), Dominik Dragičević, Marko Križmančić, Lovro Catela, Eugen Štimac, Ivan Puljić, Ivan Kos, Karlo Jelić i Marko Cepetić (korm.).

 

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Mirko Kokot
Objavljeno: 24.10.2016. u 10:08
Uređeno: 24.10.2016. u 10:08
RADDAR – posjet Zavodu za...

U okviru programa RADDAR u subotu, 22. 10. 2016. godine od 10.00 do 12.30 sati održana je matematička radionica i posjet laboratoriju Zavoda za primijenjenu fiziku.

Na radionici je sudjelovalo 98 učenika 5. do 8. razreda osnovne škole. Matematičke radionice vodili su nastavnici  i studenti matematike, a zanimljive pokuse iz fizike pokazali su izv. prof. dr. sc. Lahorija Bistričić i mr. sc. Radomir Ječmenica. Učenici XV. gimnazije pomagali su u radionicama i pripremi pokusa.

Vesna Županović
Objavljeno: 17.10.2016. u 10:17
Uređeno: 17.10.2016. u 10:17
Hrvatski učenici osvojili srebrnu...

Peteročlani tim hrvatskih učenika osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji se održao u Shirazu u Islamskoj Republici Iran od 16. do 22. srpnja 2016. Radi se o multidisciplinarnom natjecanju na kojem su zastupljene sve prirodne i tehničke znanosti, a zadaci se moraju riješiti eksperimentalno i teorijski. Natjecanje je otvoreno za učenike od 12 do 16 godina, a ove godine je sudjelovalo 16 timova.

 

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Danko Marušić
Objavljeno: 14.10.2016. u 15:14
Uređeno: 14.10.2016. u 15:14
Predavanja iz kvantne mehanike s...

U zimskom semestru akademske godine 2016. / 2017., doc. dr. sc. Dubravko Babić održat će niz predavanja iz kvantne mehanike s primjenama u modeliranju i izradi optoelektroničkih i elektroničkih elemenata.

Doc. Dubravko Babić doktorirao je na Sveučilištu u Santa Barbari (UCSB) na razvoju poluvodičkih lasera te je prvi na svijetu demonstrirao VCSEL laser na 1550 nm u kontinuiranom radu na sobnoj temperaturi.

Predavanja će se održavati utorkom u 14.15 u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02). Predavanja počinju 18. 10. 2016. godine.

Svi slušači su dobrodošli.

Dario Bojanjac
Objavljeno: 10.10.2016. u 10:34

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 25. rujna 2016. godine održane su dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na kojima su promovirana nova 264 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve promocije promovirano je 15 doktora znanosti koji su svoj doktorat stekli na FER-u.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u povorci. Prema zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta desetak minuta poslije kretala se povorka prorektora i dekana predvođena rektorom.

Na prvoj promociji se u ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti prisutnima obratio FER-ov doktorand dr. sc. Vanja Smailović.

Popis promoviranih doktoranada FER-a pogledajte u nastavku vijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 27.09.2016. u 15:58

Za rujanski upisni rok za upis na diplomske studije FER-a u akademskoj godini 2016./2017. okončan je razredbeni postupak i formirana lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa je ostvarilo 144 pristupnika dok 6 kandidata, koji su predali prijave, nisu ostvarili pravo upisa.

Popis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa nalazi se u nastavku obavijesti.

Pristupnici trebaju potvrditi upis predajom potvrde o uplati upisnine u iznosu od 300,00 kuna. Potvrdu o uplati upisnine mogu odmah predati u Studentsku službu ili poslati na e-mail adresu stuslu@fer.hr, a najkasnije do 30. 9. 2016. godine. Na temelju zaprimljene potvrde o uplati upisnine, Studentska služba će aktivirati studentska prava na diplomskom studiju.

U nastavku se nalaze podatci potrebni za uplatu upisnine.

 • Iznos: 300,00 kuna
 • Kunski IBAN broj: HR7623600001101218080
 • Model: HR00
 • Poziv na broj primatelja: 65-OIB 
Petra Lukina
Objavljeno: 03.09.2016. u 09:26

Na Ljetnoj akademiji otvorenih podataka (Open Youth Academy), u organizaciji udruge Code for Croatia i uz potporu Povjerenika za informiranje, koja je održana od 28. kolovoza do 3. rujna 2016. godine u Puli, studentica preddiplomskog studija FER-a Kaja Pavlinić predvodila je tim "Tinja" čiji su članovi: Mihajlo Anđelić, Nikolina Hojsak, Arthur Imbert, Peter Lunt, Mario Marić te mentor James Cattell. Tim "Tinja" osvojio je nagradu za najbolji projekt i osmišljenu platformu. Uz potporu i stipendiju globalne inicijative Open Government Partnership, pobjednički tim će svoj projekt predstaviti na OGP Global Summit u Parizu krajem godine te tako steći mogućnosti privlačenja potencijalnih investitora. Akademija, kojoj je središnja tema korištenje otvorenih podataka za održivi lokalni razvoj, namijenjena je mladima od 15 do 30 godina, koji dijele interes za IT tehnologiju i ponovnu uporabu informacija javnog sektora (otvorene podatke).

Dvije slike s ovog događaja možete pogledati u nastavku obavijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 23.08.2016. u 10:11
Projekt "Inovacijski centar...

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, na sjednici održanoj 27. srpnja 2016. godine, ocijenilo je da projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" (ICENT), kojemu je podnositelj prijave FER, udovoljava propisanim kriterijima iz Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

Stoga je resorno ministarstvo (Ministarstvo gospodarstva) donijelo odluku kojom se projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" uvrštava na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.

Ovo je prvi (i za sada jedini) projekt ovakve kategorije na Sveučilištu u Zagrebu.

Osnovna uloga ICENT-a jest premosti jaz između istraživanja u akademskoj i istraživačkoj zajednici i potreba industrije na način da će se u ICENT-u kreirati inovativni proizvodi-prototipovi za potrebe industrije, temeljeni na znanstvenim istraživanjima. Time će ICENT pomoći hrvatskome gospodarstvu povećanjem prihoda od novih proizvoda, otvaranjem novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti i unošenjem novih tehnologija u hrvatsku industriju.

ICENT će predstavljati zaokruženi koncept koji će umrežavati akademsku zajednicu, istraživačke institute, hrvatsku industriju te lokalnu i širu zajednicu te državnu upravu. Interakcijom navedenih dionika osigurat će se prostor za multidisciplinarna istraživanja i razvoj, racionalizaciju primjene i komercijalizacije rezultata te posljedično kreiranje i unapređenje industrije visoke dodane vrijednosti.

Mislav Grgić
Objavljeno: 15.04.2016. u 10:14
Novi projekti u suradnji s Ericssonom...

Dugogodišnja izvrsna suradnja između Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Ericssona Nikole Tesle nastavlja se kroz nove projekte. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. sc. Gordana Kovačević i dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić, potpisali su 7. ožujka 2016. godine nove projektne ugovore. Ukupna vrijednost navedenih projekata veća je od 1,03 milijuna kuna.

Više informacija o projektima nalazi se u nastavku obavijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 05.04.2016. u 18:10
FER pristupio udruzi Hrvatski izvoznici

Dana 4. travnja 2016. godine u Sivoj vijećnici FER-a održana je konferencija za medije o pristupanju u članstvo FER-a, kao prve visokoobrazovne ustanove, udruzi Hrvatski izvoznici (HIZ).

Na konferenciji je dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić održao prezentaciju u kojoj je istaknuo poveznicu HIZ-a i FER-a u izvozu znanja, proizvoda i inovacija. "Svojom znanstvenom djelatnošću i istraživanjem, naši su studenti nositelji tehnološkog i ekonomskog razvoja Hrvatske. Povezivanje znanosti i obrazovnog sektora s gospodarstvom te primjena rezultata istraživanja u gospodarstvu od presudne je važnosti za budućnost Hrvatske. FER-ov glavni cilj jest rezultate svih istraživanja primijeniti u gospodarskom sektoru uz pomoć poduzetnika. Kada počinje faza komercijalizacije, tu prestaje naš rad, te nastupaju poduzetnici" - izjavio je ovom prilikom dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić, te dodao  kako od Vlade i ministarstava očekuje da stimulira izvoznike.

Predsjednik HIZ-a gosp. Darinko Bago, dipl. ing., istaknuo je kako je dužnost FER-a da dadne podršku poduzetnicima kako bi uhvatili korak sa svijetom koji se okrenuo digitalnoj revoluciji. Gosp. Bago upozorio je i na zabrinjavajući manjak visokostručnog kadra koji bi mogao implementirati globalne trendove. "Pristupanje FER-a udruzi Hrvatski izvoznici poziv je i ostalim znanstvenim i obrazovnim ustanovama da im se pridruže" - zaključio je gosp. Bago.

Suradnja će se ogledati i u organiziranju radionica i seminara na kojima će između ostaloga biti riječi o organiziranju start-up-ova te kako doći do sredstava iz EU fondova budući da je FER među najuspješnijim ustanovama u Hrvatskoj koje povlače sredstva iz EU fondova. Tako je od 2009. do 2014. godine FER privukao čak 16 milijuna eura, što pokazuje kako se na međunarodnom tržištu znanje FER-a uvažava i cijeni.

webmaster
Objavljeno: 27.01.2016. u 16:01

—Dana 21. siječnja 2016. godine održan je prvi koordinacijski sastanak vezan uz novi sveučilišni program Universitas Cantat. Na sastanku su sudjelovali predstavnika sastavnica i voditelja akademskih zborova, klapa i vokalnih ansambala koji djeluju na pojedinim sastavnicama.

Odlukom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, glavni koordinator programa Universitas Cantat je mo. Josip degl' Ivellio.

Plan aktivnosti i događanja vezanih uz program Universitas Cantat pogledajte u nastavku obavijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 27.01.2016. u 16:01
Održan veliki koncert ženskog...

Članice ženskog vokalnog sastava "Rezonanca" —organizirale su i održale 21. siječnja 2016. godine na FER-u veliki svečani koncert

Bivše i sadašnje studentice FER-a, koje su već više od četiri godine okupljene u ruhu zvanom "Rezonanca", proslavile su početak nove kalendarske godine velikim koncertom na kojem se mogao čuti zanimljiv glazbeni program - obrade popularnih hrvatskih i stranih pjesama. Gosti koncerta bili su pjevački zbor studenata Medicinskog fakulteta "Lege artis".

Na koncertu je bilo preko 500 posjetitelja, većinom gostiju i prijatelja Rezonance.

Ana Filipović
Objavljeno: 27.01.2016. u 16:00
Osnovan Akademski muški zbor FER-a

—Odlukom dekana od 11. siječnja 2016. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osnovan je Akademski muški zbor FER-a. Osnivač Zbora je FER.

—Zbor će u svome repertoaru davati naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. —Repertoar Zbora uključivat će i a cappella skladbe klasičnog repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.

—Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta.

Za prefekta Zbora imenovan je prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a, a dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba.

—Za sudjelovanje u Zboru prijavile su se 52 osobe. —Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. —Zbor od tada održava redovite tjedne probe - svaki utorak u 17.00 sati u dvorani B5.

Ana Filipović
Objavljeno: 10.01.2016. u 20:17
Potpisan Memorandum o razumijevanju...

U četvrtak, 7. siječnja 2016. godine u rektoratu Sveučilišta u Zagrebu potpisan je Memorandum o razumijevanju između Sveučilišta u Zagrebu i korejskoga Sveučilišta Ulsan, kojim se uspostavlja suradnja između dvaju sveučilišta u svrhu razvoja akademske i kulturne razmjene u području obrazovanja, istraživanja i ostalih aktivnosti, a u skladu su s internacionalizacijom visokoga obrazovanja.

Svečanom potpisivanju uz rektora Borasa, prorektora Judaša i djelatnike Sveučilišta, nazočio je i dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić te dekan FSB-a prof. dr. sc. Zvonimir Guzović.

U delegaciji Sveučilišta Ulsan bili su predsjednik Sveučilišta Ulsan dr. Yeon-Cheon Oh, profesor Fakulteta sociologije i voditelj suradnje između Sveučilišta i industrije dr. Sung-Pyo Jun te dr. Joon-Keum Jung, profesor na Fakultetu javne uprave i dekan Poslijediplomskoga studija javne politike. Potpisivanju Memoranduma nazočio je veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Nj. E. Hyung-won Suh i savjetnik iz Veleposlanstva Dong-hwan Che.

Osim sveučilišnog sporazuma, potpisan je i sporazum između FER-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta Ulsan.

Više u nastavku obavijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 27.11.2015. u 17:14
Sporazum o suradnji FER-a i Kliničkog...

U utorak, 10. studenoga 2015. godine potpisan je sporazum o suradnji između FER-a i Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Sporazumom su utvrđeni međusobni odnosi FER-a i KBC Zagreb vezani uz uspostavljanje i razvijanje znanstveno-razvojne suradnje, a posebno na područjima: (i) uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne djelotvornosti i uspješnosti poslovanja FER-a i KBC-a Zagreb; (ii) redovite razmjene poslovno relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih poslovnih odnosa i suradnje; (iii) realizacije tematskih istraživanja; (iv) izrade znanstvenih i stručnih projekata; (v) provedbe stručne prakse studenata FER-a; (vi) organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa; (vii) okupljanja znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti te (viii) drugih oblika poslovne suradnje u djelatnostima FER-a i KBC Zagreb.

Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i sanacijski upravitelj KBC-a  Zagreb prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, a svečanosti potpisivanja prisustvovali su i prof. dr. sc. Fran Borovečki i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić.

Ana Filipović
Objavljeno: 10.11.2015. u 17:19
Uređeno: 10.11.2015. u 17:19
Donesena odluka o proglašenju...

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, proglasio je u petak, 6. studenoga 2015. godine, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, kao prvi znanstveni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica:

 1. Istraživačka jedinica: Istraživanje u znanosti o podatcima
  voditelj prof. dr. sc. Sven Lončarić.
 2. Istraživačka jedinica: Istraživanje naprednih kooperativnih sustava (ACROSS)
  voditelj prof. dr. sc. Ivan Petrović

Svrha je rada znanstvenih centara izvrsnosti unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njeno uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima.

Voditelji istraživačkih jedinica svake će se godine izmjenjivati na mjestu voditelja Centra. Voditelj Centra u prvoj godini je prof. dr. sc. Sven Lončarić.

Više o istraživačkim jedinicama i suradnim institucijama u nastavku obavijesti.

Ana Filipović
Objavljeno: 29.11.2016. u 15:10

Javni razgovor s pristupnikom mr. sc. Sašom Ostojićem, dipl. ing. o očekivanom izvornom znanstvenom doprinosu disertacije pod naslovom:

"Diferencijacija pacijenata s kroničnom križoboljom na pacijente sa i bez radikulopatije temeljem jednog parametra površinskih mioelektričkih signala",

održat će se u četvrtak, 8. prosinca 2016. godine, u 10.00 sati, u okviru Istraživačkog seminara iz elektroničkog i računalnog inženjerstva na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija (zgrada D, I. kat / Knjižnica).

Mirjana Grubiša
Objavljeno: 18.05.2009. u 12:30
Uređeno: 21.06.2013. u 12:53

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temelju članka 120. stavak 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članka 14. stavka 3. podstavka 1. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN br. 107/07 i 118/12) i odluke Fakultetskog vijeća sa 583. redovite sjednice održane dana 17. prosinca 2008. godine, na vlastiti zahtjev osoba koje su završile studij na Elektrotehničkom fakultetu ili Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu navedenog Zakona, izdavat će isprave (potvrde).

Potvrdom će se utvrditi da se na temelju završenog studija i stečenog stručnog naziva imaju pravo koristiti novim akademskim nazivom i svim pravima koja im uz taj akademski naziv po propisima pripadaju kako slijedi:

 • diplomirani inženjer elektrotehnike = magistar inženjer elektrotehnike

 • diplomirani inženjer računarstva = magistar inženjer računarstva

 • inženjer elektrotehnike = stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer elektrotehnike

 • inženjer elektrotehnike pogonsko-remontnog smjera = stručni pristupnik elektrotehnike 

Više u nastavku obavijesti.

Petra Lukina
TRAŽILICA
 
ICENT
 


CENTAR KARIJERA
 


DOKUMENTI
 
REPOZITORIJ
 
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
 
UPOZORENJE
 
Poštovani posjetitelji Weba FER-a,
Molimo dojavite sve pogrešne ili zastarjele informacije na webmaster@fer.hr. Hvala!