Novosti i objave

Fotografije sa svečanih promocija...

Fotografije sa svečanih promocija magistara inženjera održanih 28. listopada 2017. godine

Petra Lukina

U subotu, 28. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održane su svečane promocije pristupnika koji su završili diplomski studij u srpnju i rujnu 2017. godine. Ukupno je promovirano 383 magistara inženjera. Fotografije sa svečanih promocija možete preuzeti u nastavku: promocija  u 9.00 sati promocija  u 12.00 sati

Proslavljen Dan FER-a

Proslavljen Dan FER-a

Alan Vukić

U petak, 24. studenoga 2017. godine, u dvoranama D1 i D2 svečano je proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tom su prigodom dodijeljene nagrade: "Josip Lončar", Nagrada za znanost te nagrade tvrtki Končar, Siemens, Ericsson Nikola Tesla i instituta INETEC, najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta. Proslavu je otvorio i vodio dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić . Nakon uvodnih riječi dekana, skupu su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras , državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva gospodin Bernard Gršić te ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak . Svečani dio proslave glazbeno su popratili vokalistica Petra Oreč i gitarist Luka Banić. Fotografije s proslave možete vidjeti u galeriji , a popis nagrađenih pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv na predavanje: Real world graph matching

Marko Čupić

Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje: " Real world graph matching " koje će Dino Šantl održati u ponedjeljak , 18. prosinca 2017. godine, u 12.15 sati , u prostoriji A201 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta, a predavanje će biti na hrvatskom jeziku. Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente i one kojima je interesantno područje evolucijskog računarstva. Kratak opis predavanja te životopis predavača dostupni su u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv na predavanje:...

Poziv na predavanje: "Development and Characterization of Carbon-Fiber Based Magnetically Loaded Microwave Absorber Material"

Adrijan Barić

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za električne krugove i sustave (CAS) i Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) pozivaju vas na predavanje "Development and Characterization of Carbon-Fiber Based Magnetically Loaded Microwave Absorber Material " koje će održati prof. Branimir Pejčinović (Portland State University) u četvrtak , 21. prosinca 2017. godine, u 13.15 sati , u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Prof. dr. sc. Ante Marušić dobitnik...

Prof. dr. sc. Ante Marušić dobitnik nagrade za životno djelo

Ana Filipović

Prof. dr. sc. Ante Marušić primio je nagradu za životno djelo u stvaranju i radu Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave ( HRO CIGRÉ ).  Nagrada mu je uručena 5. studenoga 2017. godine u Šibeniku tijekom svečanog otvorenja 13. savjetovanja HRO CIGRÉ. CIGRÉ je stručna udruga sa sjedištem u Parizu i s članstvom na svih pet kontinenata. Njezino djelovanje obuhvaća problematiku elektroenergetskih sustava i njihovih komponenata to jest bavi se razvojem, izgradnjom, pogonom i održavanjem elektroenergetskih postrojenja i njihovih elemenata.  

Poziv na predavanje:...

Poziv na predavanje: "Programmable and secure data center networks: Challenges and current results"

Mario Kušek

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje u organizaciji projekta Resilient controller and hypervisor placement for future communication networks ( RESyST ): "Programmable and secure data center networks: Challenges and current results" koje će održati Dr. Marija Furdek s KTH Royal Institute of Technology, Sweden u srijedu, 20. 12. 2017. godine, u 11.00 sati , u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Poziv na predavanje: Multiplierless...

Poziv na predavanje: Multiplierless multirate filters based on amplitude sharpening and compensation

Zvonko Kostanjčar

Poštovane članice i članovi Hrvatske sekcije IEEE, pozivamo Vas na predavanje u organizaciji Odjela za obradu signala Hrvatske sekcije IEEE i Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, pod naslovom: " Multiplierless multirate filters based on amplitude sharpening and compensation " , koje će održati Aljoša Dudarin , mag. ing. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u utorak , 19. prosinca 2017. godine , u 10.00 sati , u Knjižnici ZESOI-ja Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Career Speed Dating: Zapali iskru...

Career Speed Dating: Zapali iskru između sebe i poslodavca

Iva Gospodnetić

Career Speed Dating , spoj razgovora za posao i brzog spoja, održat će se 14. prosinca 2017. od 9 do 17 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, u Zagrebu. Na događaju koji zajednički organiziraju Centar karijera FER-a i eSTUDENT buduće kolege i suradnike potražit će 42 poduzeća podijeljena u sedam skupina prema području kojim se bave i kadrovima koje traže. S njima će razgovarati preko 200 studenata , a svaki će imati samo 8 minuta da se u najboljem svjetlu predstavi poduzeću i da zajedno otkriju hoće li zaiskriti među njima. Studente koji impresioniraju predstavnike poduzeća, uz potencijalno zaposlenje, očekuju i bogate nagrade koje će primiti nakon događanja kad počne after party . Prijave za studente završile su 3. prosinca, ali zainteresirani studenti imaju mogućnost prijave u zadnji čas na dan Career Speed Datinga. Sve što trebaju napraviti je ispisati životopis , doći na FER i uhvatiti slobodno mjesto ako netko odustane. Više informacija o poduzećima koja se predstavljaju na Career Speed Datingu i vremenskom planu događanja pročitajte u nastavku obavijesti.

Poziv na predavanje:...

Poziv na predavanje: "Distributed hybrid control of multi-agent systems under high level specifications"

Nikola Mišković

ACROSS CoE - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems, IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za robotiku i automatizaciju, ZCI-DATACROSS i H2020 projekt " EXCELLABUST - Excelling LABUST in marine robotics" vas pozivaju na predavanje "Distributed hybrid control of multi-agent systems under high level specifications" koje će održati Prof. Dimos V. Dimarogonas , KTH Royal Institute of Technology , Stockholm, Švedska. Predavanje će se održati u utorak , 19 . prosinca 2017. godine, 11.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Više o predavaču i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Održana orijentacijska radionica za...

Održana orijentacijska radionica za docente FER-a

Alan Vukić

Orijentacijska radionica za 12 novih docenata održana je na FER-u, u petak, 8. prosinca 2017. godine. Cilj je radionice dati novim docentima relevantne informacije neophodne za nastavni, istraživački i stručni rad na Fakultetu te savjete za uspješan razvoj akademske karijere. Na radionici su članovi Uprave Fakulteta upoznali docente s aktivnostima u svojim resorima. Nakon uvodnih riječi dekana i prof. dr. sc. Svena Lončarića , prodekan za nastavu upoznao je docente sa studijskim programima, istaknuo je izazove u modernoj edukaciji te naglasio važnost korištenja novih tehnologija. Prodekan za znanost govorio je o radu istraživačkih laboratorija, programima za poticanje istraživanja i inovacija te o uslugama Centra za potporu istraživanja. Prodekan za poslovanje predstavio je ustroj FER-a, rad Službi i ureda te upoznao je docente s poslovanjem Fakulteta. Predsjednik Odbora za izbore u zvanja prof. dr. sc. Damir Seršić objasnio je proces izbora u zvanja i uvjete napredovanja. Izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković , voditelj Centra za potporu istraživanja podijelio je svoja iskustva na međunarodnim istraživačkim projektima, a prof. dr. sc. Neven Elezović opisao je kako biti odličan nastavnik. Voditelj Centra za informacijsku potporu Svebor Prstačić dipl. ing.   prezentirao je IT infrastrukturu FER-a. Radionica se nastavila u otvorenoj raspravi, a za kraj docentima se obratio profesor Lončarić zaželjevši im uspješnu akademsku karijeru.

FER-u odobren projekt iz programa...

FER-u odobren projekt iz programa Erasmus+

Alan Vukić

Europska komisija odobrila je Fakultetu elektrotehnike i računarstva projekt pod nazivom “Tečaj industrijske akustike o buci, utjecaju buke na ljude i o buci okoliša” (IAC) u okviru programa Erasmus +, aktivnosti suradnje u svrhu inovacije i razmjene dobre prakse. Znanstvenici s FER-a pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Kristiana Jambrošića partneri su koordinatoru projekta, poljskom poduzeću KFB Polska Sp. z o.o. Projekt koristi inovativnu metodu učenja i podučavanja koja promovira otvorenu i inovativnu edukaciju korištenjem ICT tehnologija. Korištenjem virtualne stvarnosti omogućit će se vizualizacija fenomena, mehanizma stvaranja buke te akustičnih rješenja. “Ideja implementacije nove metode učenja pojavila se zbog potrebe povećanja svjesnosti stručnjaka o ulozi koju akustički komfor ima u svakodnevnom životu čovjeka. Analiza provedena na 73 najbolja europska sveučilišta pokazala je da na njima postoji veliki broj predmeta na preddiplomskim i diplomskim studijima koji su vezani uz akustiku. Međutim, većina je povezana s audioinženjerstvom i glazbom (65%), a samo manji dio (31%) povezan je s industrijskom i tehničkom akustikom" - objasnio je profesor Kristian Jambrošić.

Poziv na predavanje:...

Poziv na predavanje: "Elektromagnetski utjecaj vjetroturbina i vjetroelektrana na funkcionalnost radarskih sustava"

Davor Bonefačić

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel AES i GRS, Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje: " Elektromagnetski utjecaj vjetroturbina i vjetroelektrana na funkcionalnost radarskih sustava " koje će održati  prof. dr. sc. Antonio Šarolić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB Split) u petak , 15. prosinca 2017.  godine, u  14 sati , u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, zgrada D, prizemno. Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.