Događaji

Novosti i objave

Daniel Hofman i Alan Jović dobitnici...

Daniel Hofman i Alan Jović dobitnici su nagrade Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Alan Jović

Dr. sc. Daniel Hofman i doc. dr. sc. Alan Jović dobitnici su Nagrade mladom znanstveniku "Vera Johanides"  za 2016. godinu, na temelju odluke Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) od 10. svibnja 2017. godine, koja je donesena na prijedlog Odbora za nagrade HATZ-a. Dodjela diploma dobitnicima nagrada HATZ-a održana je u okviru 32. godišnjeg svečanog zasjedanja skupštine HATZ-a, koja je održana u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Fotografije s dodjele dostupne su u nastavku obavijesti.

Novi patent članova Laboratorija za...

Novi patent članova Laboratorija za primijenjenu optiku

Marko Bosiljevac

FER i Laboratorij za primijenjenu optiku ( AOLab ) od nedavno su vlasnici odobrenog i izdanog patenta pod nazivom "Tunable transceivers for colorless spectrum-sliced WDM passive optical networks" US patent No. 9,628,175 B2. Posebna vrijednost ovog patenta je u tome što je proizašao iz rezultata dobivenih u sklopu izrade Diplomskog rada  Marka Šprema mag. ing. (tada studenta na profilu Radiokomunikacijske tehnologije) i njegovog mentora doc. dr. sc. Dubravka Babića , članova Laboratorija za primijenjenu optiku.

Konferencija o otvorenim...

Konferencija o otvorenim tehnologijama – DORS/CLUC 2017.

Svebor Prstačić

Na FER-u će se od 31. svibnja do 2. lipnja 2017. godine održati 24. po redu konferencija DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference). Riječ je o najvećoj regionalnoj konferenciji posvećenoj temama slobodnog softvera, otvorenog koda, otvorenih normi i operacijskog sustava Linux. Dugi niz godina na konferenciji se susreću zajednice otvorenog koda, akademska zajednica, poslovni korisnici i predstavnici javnog sektora kako bi izmijenili iskustva u primjeni otvorenih tehnologija.  Organizatori konferencije su neprofitne udruge  HrOpen  i  HULK , koje već 24 godine u Hrvatsku dovode najznačajnija imena  open source  zajednice te promiču primjenu otvorenih tehnologija. Pregled programa ovogodišnje konferencije je dostupan na:  https://2017.dorscluc.org/speakers/ I ove je godine za 40 djelatnika i studenata FER-a osiguran besplatan ulaz . Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prethodna registracija putem posebnog obrasca . Ako sve besplatne ulaznice bude iskorištene, registracija je još uvijek moguća odabirom akreditacije  Core (student with t-shirt) . Za sve FER-ovce registracija je tako moguća za samo 50 kn, a osim ulaznice prilikom dolaska na konferenciju dobit ćete i konferencijsku majicu. Tijekom konferencije, od 10 do 16 sati, u KSET-u će se održati Linux install fest . Svi će zainteresirani tamo na jednostavan način moći isprobati ili instalirati Linux na vlastito računalo ili prijenosnik, stoga – ponesite prijenosnike! Više informacija o konferenciji pročitajte na službenoj internetskoj stranici . Vidimo se!

Poziv na predavanje: Is there a...

Poziv na predavanje: Is there a common vision for IoT, 5G and Virtualization by 2020?

Mario Kušek

Zavod za telekomunikacije FER-a, Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas u sklopu otvorenih vrata Zavoda za telekomunikacije FER-a na predavanje " Is there a common vision for IoT, 5G and Virtualization by 2020?" koje će održati Fawzi Behmann iz poduzeća TelNet Management Consulting, Inc., SAD u utorak, 23. svibnja 2017., u 17.00 sati , u dvorani C8-22 (C zgrada, 8. kat) FER-a. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Dan otvorenih vrata Zavoda za telekomunikacije - 23. svibnja od 14 do 18 h

Željka Car

Pozivamo cijenjene studentice i studente i sve ostale zainteresirane na   Dan otvorenih vrata Zavoda za telekomunikacije  koji će se održati u utorak, 23. svibnja   2017. od 14 do 18 h u C zgradi, 7. i 8. kat,  prema sljedećem rasporedu: 14:00 - 18:00 Posjete laboratorijima uz nagradnu igru 16:00 - 16:20 Otvaranje s gostima iz industrije i alumnima Zavoda 16:20 - 18:00 Druženje uz domjenak U  17:00 sati u predavaoni C08-22 (8. kat) zainteresirani će moći poslušati predavanje na aktualnu temu: " Is there a common vision for IoT, 5G and Virtualization by 2020?" koje će održati Fawzi Behmann ( TelNet Management Consulting, Inc., SAD), a koje organizira Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE.

FER na 4. međužupanijskoj izložbi...

FER na 4. međužupanijskoj izložbi inovacija u Ivanić Gradu

Mario Cifrek

U Ivanić-Gradu je 11. i 12. svibnja 2017. godine održana 4. međužupanijska izložba inovacija. FER je uspješno predstavljen radom Osobni elektromiograf "MyMyo" (autori: Una Pale, mag. ing., prof. dr. sc. Mario Cifrek i izv. prof. dr. sc. Igor Krois s FER-a te dr. sc. Stanislav Peharec, Poliklinika "Peharec" iz Pule). Rad su prezentirali Ivana Čuljak, mag. ing. i Krešimir Friganović, mag. ing. Rad je nagrađen "Zlatnom plaketom". Također, u popratnom programu je sudjelovalo dvoje zaposlenika FER-a sa zanimljivim predavanjima: doc. dr. sc. Predrag Pale održao je predavanje "Kreativnost u obrazovanju", a doc. dr. sc. Ana Sović Kržić predavanje "Hoće li nam roboti oteti posao / Zašto upisati FER". U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko fotografija s izložbe.

Ljetna škola kriptografije

Ljetna škola kriptografije

Marin Golub

U Šibeniku se od 5. do 9. lipnja 2017. četvrtu godinu zaredom održava Ljetna škola kriptografije. Naglasak ovogodišnje radionice je na praktičnoj primjeni kriptografije te na zaštiti privatnosti (Summer school on real-world crypto and privacy). FER je suorganizator ovog naprednog tečaja sa sveučilištima Radboud iz Nijmegena (RUN), KU Leuven i ETH Zurich. Na radionici će istaknuti svjetski stručnjaci u području kriptografije prenijeti svoja iskustva i znanja u rješavanju praktičnih problema prilikom sklopovskih ostvarenja kriptografskih algoritama i protokola. Program uključuje i sklopovsku sigurnost i kriptoanalizu. Više informacija može se naći ovdje .

Na FER-u održan Dan otvorenih vrata u...

Na FER-u održan Dan otvorenih vrata u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna

Matej Krpan

U ponedjeljak, 8. svibnja 2017. godine, održan je Dan otvorenih vrata u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna. Glavna tema bila je  elektromobilnost . Program događaja sadržavao je izložbu električnih vozila, brojne prezentacije i demonstracije laboratorija te okrugli stol. Program je privukao velik broj posjetitelja i drago nam je da je među njima bio i velik broj srednjoškolaca. Više informacija i fotografije s događaja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti. 

Završna svečanost programa RADDAR

Završna svečanost programa RADDAR

Vesna Županović

Završna svečanost programa RADDAR održana je  3. svibnja 2017. godine  na FER-u. Program RADDAR iz matematike i programiranja održava se već četvrtu  godinu u suradnji FER-a, XV. gimnazije i udruge MNM Marin Getaldić . U programu je ove godine sudjelovalo oko 300 učenika 5. do 8. razreda osnovne škole, 11 nastavnika matematike i  informatike te 25 studenata PMF-a i FER-a. Voditelji programa s FER-a su prof. dr. sc. Vesna Županović i doc. dr. sc. Dejan Škvorc, a iz XV. gimnazije prof. Zlatka Markučić. Na završnoj svečanosti skup su pozdravili prodekan FER-a izv. prof. dr. sc. Marko Delimar, ravnateljica XV. gimnazije prof. Ljiljana Crnković i predsjednica udruge MNM Vlatka Vazdar. Prezentaciju o Internetu stvari  održao je prof. dr. sc. Vedran Mornar.  Polaznicima programa RADDAR dodijeljene su ukupno 256 diplome za redovito pohađanje programa! Nekoliko slika s događanja možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Fotografije sa svečane promocije...

Fotografije sa svečane promocije magistara inženjera i sveučilišnih specijalista održane 1. travnja 2017.

Ana Filipović

Svečana promocija magistara inženjera i sveučilišnih specijalista održana je u subotu, 1. travnja 2017. godine u dvoranama D1 i D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Promovirana su 43 magistra inženjera i 22 sveučilišna specijalista. Fotografije sa svečane promocije dostupne su u galeriji . likom na pojedinačnu fotografiju i klikom na ikonu diskete ( Download this file ) moguće je pristupiti fotografiji najviše rezolucije.

Nove medalje za FER-ove veslače

Nove medalje za FER-ove veslače

Ana Batinović

Ovaj vikend održano je nekoliko regata na zagrebačkom Jarunu čime su se u dva lijepa dana na jednom mjestu skupili svi hrvatski veslači i veslačice, pored onih iz inozemstva. FER-ova posada sudjelovala je u subotu, 22. 4. 2017.,  u 13. Erste regati Ekonomskog fakulteta i to u skupinama studenata i studenata novaka u osmercu (8+). Na osunčanoj stazi, u teškoj međunarodnoj konkurenciji, prva posada FER-a zauzela je uvjerljivo prvo mjesto. Čestitamo dečkima na još jednom uspjehu! Osim starije ekipe, ove sezone pokazale su se i mlade snage studenata FER-a te u skupini novaka osvojili brončanu medalju, a imena članova posade redoslijedom sjedenja su:  Andrej Grgić  ,  Marko Križmančić ,  Ivan Kos ,  Eugen Štimac ,  Marin Parmać ,  Ivo Kutleša ,  Luka Đurđević  i  Andrej Kovar . U kategoriji dvojaca bez (2-), isti vikend na Jarunu u 3. regati veslačkog kupa Miljenka Finderlea, nastupio je naš student  Luka Pap  i osvojio zlato na čemu mu od srca čestitamo. Uskoro se bliže i ostale regate i natjecanja ove sezone te želimo puno sreće i nastavak dobrih rezultata našim veslačima i veslačicama! Nekoliko slika pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

FER na Danu otvorenih vrata Ureda...

FER na Danu otvorenih vrata Ureda Predsjednice Republike Hrvatske

Tomislav Jagušt

U subotu, 1. travnja 2017. godine, u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održan je Dan otvorenih vrata s temom popularizacije područja STEM . Tom prigodom, preko 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika predstavilo je gostima i posjetiteljima Ureda PRH svoja istraživanja, eksperimente i inovacije. FER se predstavio kroz nekoliko znanstvenih i inovativnih projekata (LARICS Adore, STEMI, Teslin transformator, Juvo - Home Friend) te FER-ov program popularizacije ŠUZA. Uz dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, na ovom događaju sudjelovali su Luka Fućek, Josip Ivanković, Tomislav Jagušt, Radomir Ječmenica, Ana Sović Kržić, Anamari Nakić, Frano Petric i Matija Srbić. Kao posebni gosti pridružili su im se Domagoj Pluščec (Istraživački centar mladih - organizator Državnog turnira mladih prirodoslovaca) te članice FER-ovog Ženskog vokalnog sastava Rezonanca, koje su pred Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović izvele prigodnu pjesmu. U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s događanja.